За любителите на салати - тема 6

• 80 877
  • 731
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Селъри е целина на английски, керЕвиз на турски. Wink
Всички части на растението се ползват.

# 601
А от гръцки "целина" значело магданоз. Wink

# 602
О, ние с една роднина от Гърция имахме големи недоразумения с една мента, която искаше за един десерт. Тя вика гьозмус, продавачката казва: да, де - гьозум.

# 603
  • София
Селино си е целина на гръцки.
Петроселино (каменна целина) е магданоз.
Мента и гьозмос са си мента и гьозум.
Гьозум е джоджен, което си е вид мента, но по-натрапчива и се ползва за солени ястия, докато ментата обикновено е за сладкиши.
От това е било объркването.

# 604
  • Замък сред облаците
Селърито е листна целина, не прави грудки. На такова баба ми казваше и гледаше кервиз.  Иначе са едно семейство с грудковата целина, просто селектиран вид за листа както вече се спомена.
П.п. Както ако се сещате има магданози с големи корени за супа, както и такива дето са основно листа без особено големи коренчета.
П.п.2 за кориандъра: преди 10г си гледах на терасата в една саксия, избуяваше като трева - тогава млад и крехък много ми харесваше. Обаче ако го оставя да стане едър като купешкия с големи листа се появяваше гадния сапунен вкус. Трябва да се хвана пак да си посадя.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 09:43 от АА

# 605
  • София
Сапуненият вкус е поради наличие на определена вариация на специфичния ген OR6A2. 17% от европейците го имат.

# 606
Вчера поръсих с кориандър салатата от настургани тиква, морков, ябълка и зеле и посправена както му се полага . Сложих  върху корабчета от марули и чикоре ... ММ реагира с тези листа не гиискам. И остави кориандъра .
Обаче когато седнем някъде на по-ексотично меню и има кориандър не оставя " тези листа " , aми си изяжда всичко.

# 607
Сапуненият вкус е поради наличие на определена вариация на специфичния ген OR6A2. 17% от европейците го имат.
Чета темата и се смея, защото моят син скоро ми обясняваше, че в училище били учили защо кориандърът има различен вкус за различните хора!

# 608
  • Под сянката на разлистените кактуси
И как ти мирише урината след като ядеш аспержи също било генетично Grinning Учените май имат прекалено много свободно време

# 609
Абе сигурно има нещо. На мен от смлени орехи ми щипе на езика. И досега не се сещам за друг човек, който да има същото усещане.
Също от комбинацията кафе и фъстъци, ми остава вкус на боб. Трябва да поканя учените да ме използват за изследвания за поредния труд по темата.

# 610
  • Замък сред облаците
Фъстъкът е бобово растение, няма нищо учудващо.

# 611
Селъри е целина на английски, керЕвиз на турски. Wink
Всички части на растението се ползват.
Имат отделно celeriac за целината която прави глави, celery им е само за този вид с месестите стъбла, без много листа и корен за използване. Някъде изобщо не знаят че са ядливи листата на селърито, отрязват ги и ги хвърлят... Те си искат дръжките и си хрупат или готвят само тях. Те листата му не са и толкова ароматни кокто на нашенската целина де, аз пак си ги запазвах и слагах в зелевата салата но ме гледаха странно.

# 612
Аз харесвам целина - и листа, и глава. Обожавам ментата и джоджена. Лимонада с джоджен ми е любима.

# 613
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊

Кориандър - много прилича на магданоз(с по-едри листа е от магданоза),но на вкус нямат нищо общо.

Целината (celeri)  - листа + стъбло + корен.
Баба ми едно време правеше туршии с листата на целината или ги нарязвахме в зелева салата.
Вкус от детството ми,който и до ден днешен не променям. Зелевата салата е на друго ниво просто.

В актуалния свят целина слагам на супи, отново вкуса е неповторим (това с целината в зеленчуковата супа го видях от една французойка).Във всеки магазин в Щатите я има,корени много рядко виждам да продават.
Стъблата са много популярен "снак", които американците ядат така сурови,намазани с тартар сос или майо.

# 614

Айсберг с маслини, домат, краставица и балсамико

Общи условия

Активация на акаунт