Нервно или просто много чувствително бебе ?о

 • 1 052
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте. С интерес изчетох всяка подобна тема и открих много мнения/ подобни случаи на нашия, но въпреки всичко бих желала да споделя моите притеснения. Имам момиченце на 8 месеца, родена секцио, нормална бременност, без усложнение по време и след раждане. В началото всичко беше страхотно, беше изцяло на кърма, наддаваше добре, спеше нормално. Някъде около средата на втория месец нещата започнаха да се променят- започна да спи по 20-30 минути на дрямка, започна да е изключително нервна и неспокойна. И така до ден днешен. Следя интервали на будуване, старая се да не я измарям прекалено много, но така и не се получава дълъг и хубав сън през деня. Вечер спи, единствено има пробуждания за биберон. Това, което ме притеснява и не ми дава мира всеки ден, е факта, че тя 90% от времето, в което е будна мрънка. За всичко. В количката навън, вкъщи на килимче с играчки, на бънджи, на проходилка- нищо не и е интересно. Не иска да пълзи, слагам я по коремче, но естествено се започва едно мрънкане, което ескалира в истеричен рев, ако не я взема. Прави опити да се изправя в кошарата, стига до ниво да стои на колене, но когато падне не може да се изправи сама- тоест от легнало в седнало положение. Ако я сложа аз седнала е стабилна, но сама не може. Всяко едно преобличане, смяна на памперс е придружена с рев. Друго, което ме притеснява изключително много, е липсата на лепетната реч- “мамама”, “бабаба”- не повтаря срички. Казва нещо от сорта на “бубу” и дотам. С храненето също сме в странно положение- не харесва зеленчуци/ месо и обяда често се превръща в един малък кошмар. Ако благоволи да хапне нещо винаги трябва да е когато я държа- изпада в истерия от столчето за хранене. Харесва плодове и каши, следобяд нямаме такъв проблем. Уж тези две хранения са заместени. Останалите са АМ. Мисля, че стана доста хаотично, но като цяло се нуждая от съвет и доза успокоение- нормално ли е това за бебе на 8 месеца, развива ли се правилно? С какво аз мога да подпомогна нейното развитие. Благодаря Ви и бъдете здрави!

# 1
 • Мнения: 12 744
Като е била малка, е имала колики, то е друго.
Сегашното мрънкане донякъде може да е заради никнене на зъбки.
Нормално е детето да харесва едни храни и да не харесва други. Това няма да се промени, ако я насилваш да яде това, което ти си преценила.
Ако й е трудно, също е нормално да плаче или мрънка, както и, ако е изморена.

Според мен, ако детето е здраво и прегледите го потвърждават, не се учудвай, ако плаче и се сърди. Можеш да й помогнеш, като й сменяш играчките с други, които е позабравила, като я оставяш сама да се оправя без помощ понякога, за да си развива характера, даже и да мрънка малко и като не я насилваш да яде неща, които не иска.

Цункай сладуранката! Като проговори, няма да спира и ще си спомняш за това време, когато е казвала само бу-бу. Wink

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 10:55 от Uncommon

# 2
 • Мнения: 8 939
Напълно нормално!
Пак късмет имате, че през нощта спи. Моята не спеше ни денем, ни нощем и непреснанно хленчеше.

С какви пюрета я храните - готиви или домашно приготвени?
По мое мнение готовите са меко казано гаднички.

Според мен няма място за притеснение за изправяне и срички.
Вече не си спомням съвсем точно нещата, но май на осем месеца още е малко рано.

Твърде е възможно да започва да никне зъбче и заради това да е по-нервна от обичайното.

# 3
 • Мнения: 1 804
В момента може бебето да е по-нервно от зъбче, а и това че двигателните възможности са му по-ограничени. Тоест иска да направи нещо, но не може или не знае как. Като станат по-самостоятелни стават и по-спокойни, това показва опита ми до момента. Може да видите в интернет занимания как да подпомогнете самостоятелно сядане и пълзене на този етап. Може дори да му харесат на детето и да е форма на забавление.
 
Скрит текст:
Отсейте остарелите и грешните методи, например това не е ествено начин по който детето сяда.

Има хубави видеа и схеми онлайн, където е обяснено как от 4 опори да се стимулира да седне. (Като се избутва с ръчички).Като цяло е ключово да го стимулирате да прекарва повече време по корем и да се изправя на ръчички и колена, на килимче по възможност. Може с някоя интерактивна играчка или каквото му харесва на детето.
Избягвайте да го слагате вие в седнало положение. Нека абсолютно всяко сядане на детето да е във форма на упражнение.
На 8м не е рано да започне само да сяда или да пълзи, тъкмо на време е. (Моето точно тогава почна). Но някои деца не пълзят изобщо. Дръжте детето възможно най-малко на столче, в кошарата, бънджи и проходилка. Нека има пространство, да си усеща движенията и тялото. Вземете активни музикални кубове или друг тип подобни играчки с музика и светлинки, интересно килимче (ние ползвахме много икейското с морските мотиви), изобщо нещо което хваща вниманието.

За храненето  - моето дете започна добре със захранването, но в един момент спря да харесва зеленчуковите пюрета. Аз му правех домашни. Обичаше каши гарнирани със сирене и масло. Може да пробвате да му давате да се храни самò с меки зеленчуци на пара или сварени. Няма да изяжда голямо количество, но като се заиграе може и да мине някоя друга лъжичка от основното. 😁

# 4
 • София
 • Мнения: 38 472
А защо сте минали от кърма на АМ?

# 5
 • Мнения: 15 356
Кратките дремки със сигурност я преуморяват, не следвайте интервали на бодърстване. Те важат само за деца без никаква натрупана умора, след кратка дрямка не би следвало да има нормален интервал на будуване.  Няма как да има желание да учи нови неща ако е преуморена. Кърмачета родени секцио често имат и железен дефицит, който се израязава в смущения в съня, намален интерес към твърда храна, нервност, трудна адаптация. Дефицитът обикновено се проявява в или около 6ия месец.
За събужданията за биберон може да помогнете като оставите няколко светещи около горната част на тялото, покажете ги при лягане, опипом с ръката й я насочите към тях, ще си ги взема сама като свикне с това.

# 6
 • Мнения: 1 033
И моето все мрънка за нещо, от 4 месечна не се е спряла, а вече е на 2г и 4м, хаха. Ужас. Имам чувството, че момченцата не мрънкат толкова, хаха. Кураж..

# 7
 • Мнения: 532
Аха не мрънкат те. Имам две момчета и двамата са професионални мрънкачи. Големият е вече на 11г и още мрънка.

# 8
 • Мнения: 84
Дай й време, ще се променят нещата.
А за мрънкането - тя е момиче, ще мрънка на вас, ама после ще се омъжи и ще мрънка на мъжа си. Тъй, че има надежда, не го мислете толкоз.

Общи условия

Активация на акаунт