дете от друга жена

• 10 796
  • 226
  •   1
Отговори
# 180
  • Out of the Mix
Крис, повечето хора нямат спестено, за да раздават десетки хиляди кешовица насам-натам или е така да държат "за всеки случай".
Или и да имат е минимално - виж дела на депозитите и сумите, до 1000, 5000 и т.н.

И в този случай, като се появи наследникът и си заяви щенията, всичко се продава и дели, както е най-чисто и справедливо, и жената да кажем остава на улицата с някакъв кеш, който ако имотът не е огромен, за да купи маломерен с "рестото", остава на улицата, или под наем, или др.

А за децата и новото на жената - естествено, че подсигурявам само моите, както си описал.
Как ли пък не, дори да не си и помисля да ми казва, камо ли пък изисква да изкарвам, плащам и издържам чуждото.
Забравя и да се оправя с новия.
Човек никога от нищо не е застрахован, даже привидно и отстрани връзката да е чудесна, а вие да си знаете отвътре какво е. Важното е да не се правим на глупаци и идиоти. Като не върви нещо, се разделят и всеки да си търси късмета.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 11:15 от Revoker

# 181
  • София
Поне 2 случая знам, в които детето не е извънбрачно, но жената не знае за него. И няма сила да ги накара да си кажат. Единият има дете от състудентка на млади години. Другият е имал брак и жената знае, че е разведен без деца. Абсолютно аналогично е.

# 182
  • София
Във всички тези случаи, освен широко дискутираният момент с кой какво наследява, остава и моментът с предателството - това, че единият партньор е бил лъган, мамен, че от него са крити обстоятелства, които го засягат пряко и коствено, и знанието за които би променило много от решенията му. Та колкото и хладнокръвно да смятаме дялове тук, в реалната ситуация е съвсем различно и не е въпрос на проста математика. То това е и причината тези неща да се крият - защото на всеки му е ясно, че другият няма никак да се зарадва на тази информация и бъдещето на връзката става изключително несигурно. А криещият, освен че мишкува заради страх от последствията, показва пълно неуважение и незачитане на другия като личност, като го лишава от правото му да вземе собствено решение в тези обстоятелства.

# 183
В едно семейство, за да успява и да изкарва единия, това става с помощта на другия.
В едно семейство може да е така, в друго не е.
Има много хора, които вече си имат имоти и пари още от родителите - преди да встъпят в брак.
Други са направили кариера и са си купили имоти преди се оженят, особено както сега се женят по-късно. И не само мъже - в моята фирма знаеш ли колко жени има между 30-40, още неомъжени и без деца, а имат кариери с добри заплати, жилище са си купили и т.н. Като се омъжат някой ден, какъв принос има мъжът й за това?
Други пък се женят по 2-3 пъти. На коя от всичките е приноса за кариерата му - на бившата, на сегашната, и бъдещата няма ли също да има принос, че го подкрепяла, та и на нея да остане нещо?
Въобще, ситуации много, затова законът е максимално безпристрастен и обективен - има ли роднинска връзка, имаш право да наследиш.

# 184

Ето например аз какво съм направил - не точно с цел да се предпазя от такива ситуации, но така се случи. А който иска, може и отрано така да го планира. Семейното жилище съм купил аз и е на мое име. Като умра, остава за моите деца, колкото имам.
..............................
Въобще, ситуации много, затова законът е максимално безпристрастен и обективен - има ли роднинска връзка, имаш право да наследиш.

Ако си женен и купиш жилище ТО Е И НА ДВАМАТА, без значение на чие име е! Относно наследяването на дяловете зависи кой от двамата почине пръв: ако си отиде мъжа-това дете ще има дял само от дела на бащата, но ако си отиде жената, всъщност, ще има равен все едно е и на двамата, което е крайно несправедливо, независимо дали е от ЯВНА връзка или е тайно припознато!

Относно втория цитат ще ти дам фрапиращ случай от преди няколко месеца: Моя близка, заедно с брат си решават да продадат наследената от родителите им къща! В деня на сделката нотариуса отсича, че има още един наследник -92 год. жена, която не познават! Случая е, че когато майка им на  18 год. се омъжва, ражда дете, което е със заболяване и след известно време е починало, съответно НЯМА ДЕЦА. Тя се развежда, създава ново семейство, раждат се две деца /моята приятелка и нейния брат/, и каква е драмата с тази 92 год. жена?!? Оказва се, че това починало дете е наследник на майка си, заедно с другите и две деца, но щом е починало се явяват наследници майка му и баща му, след като и бащата е починал следващия наследник е баба му, след нейната смърт я наследява дъщеря и/която се явява леля на починалото дете по бащина линия/ .....и до тук с безпристрастния и обективен закон

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 12:37 от maisky sniag

# 185
Няма нужда да ми викаш - писането с главни букви е викане. Като дори не си права, защото ако е купено преди брака (както в моя случай) или ако сте в режим на разделност, тогава не е СИО.
Относно втория казус не знам - не съм юрист. Изглежда ми заплетено и ако е така, наистина звучи несправедливо, но всеки закон покрива 99% от казусите, а за 1% винаги има несправедливости и пропуски, но едва ли има как от практическа гледна точка да се разгледат всички възможни сценарии при наследяването.
Не знам дори несправедливост ли е, защото ако тази къща е купена от двамата бивши съпрузи, и единият починал, дял има детето му, то също починало за жалост, но пък имало баба, леля, учинайка и каквито там още роднини, които получават дял чрез съпруга (техен роднина), който първоначално е платил за част от къщата. Право ли е, криво ли е - затова има адвокати и нотариуси, да кажат те.

# 186
Майски сняг, я кажи, ти как смяташ да действаш?

# 187
Няма нужда да ми викаш - писането с главни букви е викане. Като дори не си права, защото ако е купено преди брака (както в моя случай) или ако сте в режим на разделност, тогава не е СИО.
Относно втория казус не знам - не съм юрист. Изглежда ми заплетено и ако е така, наистина звучи несправедливо, но всеки закон покрива 99% от казусите, а за 1% винаги има несправедливости и пропуски, но едва ли има как от практическа гледна точка да се разгледат всички възможни сценарии при наследяването.
Не знам дори несправедливост ли е, защото ако тази къща е купена от двамата бивши съпрузи, и единият починал, дял има детето му, то също починало за жалост, но пък имало баба, леля, учинайка и каквито там още роднини, които получават дял чрез съпруга (техен роднина), който първоначално е платил за част от къщата. Право ли е, криво ли е - затова има адвокати и нотариуси, да кажат те.
С главните букви исках да подчертая факта, а не да крещя, извинявам се!
Относно къщата - първия съпруг няма нищо общо, брака е съществувал 2-3 год. ,едва ли някаква леля има право на наследство!

# 188
  • София
Пълни глупости в горния казус. Щом детето е починало преди майка си, то не е неин наследник. Още по-малко пък баба му.

# 189
Пълни глупости в горния казус. Щом детето е починало преди майка си, то не е неин наследник. Още по-малко пък баба му.
За пореден пост се изказвате крайно и без да сте запозната- обиждате човек!
Да, починало е детето преди майка си и баща си и .....е наследник ,а  за да Ви станат още по-големи глупости ще кажа, близките на лелята са излезли много свестни, не са искали нищо, дори са искали са се откажат от наследство за да няматподобни проблеми в бъдеще , нотариуса е казал, че е по-добре да не се отказват, защото започват да се търсят наследници по друга линия!

# 190
Когато детето почине и няма наследници от първи ред / съпруг, или деца/, наследяват възходящи от всеки следващ ред

# 191

Ето например аз какво съм направил - не точно с цел да се предпазя от такива ситуации, но така се случи. А който иска, може и отрано така да го планира. Семейното жилище съм купил аз и е на мое име. Като умра, остава за моите деца, колкото имам.
..............................

Ако си женен и купиш жилище ТО Е И НА ДВАМАТА, без значение на чие име е! Относно наследяването на дяловете зависи кой от двамата почине пръв: ако си отиде мъжа-това дете ще има дял само от дела на бащата, но ако си отиде жената, всъщност, ще има равен все едно е и на двамата, което е крайно несправедливо, независимо дали е от ЯВНА връзка или е тайно припознато!

Относно втория цитат ще ти дам фрапиращ случай от преди няколко месеца: Моя близка, заедно с брат си решават да продадат наследената от родителите им къща! В деня на сделката нотариуса отсича, че има още един наследник -92 год. жена, която не познават! Случая е, че когато майка им на  18 год. се омъжва, ражда дете, което е със заболяване и след известно време е починало, съответно НЯМА ДЕЦА. Тя се развежда, създава ново семейство, раждат се две деца /моята приятелка и нейния брат/, и каква е драмата с тази 92 год. жена?!? Оказва се, че това починало дете е наследник на майка си, заедно с другите и две деца, но щом е починало се явяват наследници майка му и баща му, след като и бащата е починал следващия наследник е баба му, след нейната смърт я наследява дъщеря и/която се явява леля на починалото дете по бащина линия/ .....и до тук с безпристрастния и обективен закон

Това няма как да стане, ако детето е починало преди майка си и баща си.

# 192
Въпреки, че изглежда несправедливо на пръв поглед и абсурдно в горния казус, при други сходни случаи звучи логично. Защото например ако съпруг и съпруга имат две деца и внуци от тях, но едното им дете почине. То тогава внуците от починалото дете няма да имат право да наследят баба си и дядо си, а наследство ще получи само другото дете на бабата и дядото (чичото/лелята, вйучото), което не е особено честно. Не съм много наясно с правните въпроси, но си мисля че има логика в горния случай, защото ако починалото детенце е било порастнало и е имало деца, това означава, че те ще са лишени от наследството на мйка си/баща си и съответно баба си. Може и да разсъждавам грешно де, но такава аналогия си правя.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 13:53 от S.G.C.

# 193
Казусът с 92 годишната жена не е възможен. Според мен авторката изначално има някакви проблеми с формулирането, може би българският език не и е роден, защото почти нищо написано от нея не се разбира и няма особена логика. Като се започне от самата тема, всичко са волни интерпретации и така и не стана ясно откъде изобщо тръгва всичко. Ако някой е разбрал, да синтезира, моля.

# 194
  • София
Починалото дете има брат и сестра. Къде се залитна до дъщерята на бабата по бащина линия?

Да ни би къщата да има общо с бащата на починалото дете, а не с родителите на брата и сестрата?

Общи условия

Активация на акаунт