Мнения на Birdie...

• 261 106
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 285
Здравей Бърди!
Много чета из разните форуми, но пиша рядко. Та искам да те попитам за моя син. Той е на 2г и 3м. През септември 2006г. за първи път се разболя сериозно с висока Т, жълто-зелени сополи, зачервено гърло. Изписаха ни АБ - Амоксиклав / това е първият, който е пил/. Направихме посявка на гърлен и носен секрет - нямаше нищо. АБ пихме 7 дни + започнахме курс Бронховаксон, /от който аз в последствие установих, че детето си влошава дишането при в периода на прием, поради което го спря след 2 курс/Още на 2 ден детето започна да се оправя. Спеше спокойно, нямаше хрема, носа му се отпуши. Веднага след спирането на АБ той започна отново да хърка, докато спи, а след извасто време се появи секрет от носа, който беше прозрачен, дишането му се усложни, нощем хърка и спи с отворена уста, а дори през деня неможеше да диша нормално. И това продължи до началото на януари. Нали се сещаш, че сме го водили през този период при n - на брой доктори- педиатри и УНГ. През цялото това време той не е вдигал Т и не се е разболявал. Лекуваха ни 10 дни със Зиртек и Виброцил за алергия - никакво повлияване Решиха, че има увеличена 3-та сливица, която трябва да се оперира. Друг ни каза, че е малък за подобна операция, а третата сливица не може да бъде видяна обективно, затова не е сигурен изобщо дали е увеличена. В крайна сметка напоследък детето започна да се оправя, след като започнах да го лекувам с хомеопатия. Цялото това описание го правя, за да поискам твоето мнение - наистина ли става въпрос според теб за уголемена трета сливица, как я диагностицирате в Гърция и какви мерки предприемате? Съжалявам за дългия пост, но съм описала цялата ни одисея максимално кратко. Предварително благодаря

# 286
Привет,

Моля отбележете че 4 дневно лечение= НЕ ЛЕЧЕНИЕ.
Всичко под 7 дневно лечение за този вид инфекции е ГРЕШКА (да не кажа груба грешка).
Да, и аз съм съгласен че Сумамед не е подходящ!
Аз бих изписал Аугментин (8-9 дена) или Цеклор или Омницеф (Дурацеф, Цефзил).

Предлагам Ви да:
*направим посявка на гърлен секрет за Стрептокок. Или Стреп-тест-каквото е възможно.
*Ако е негативен но има данни за ангина (или фарингит) и/или отит да проведете разумно лечение (8-9-10) дена с някои от посочените Антибиотици.
Моля, имайте пред вид, че чести ангини в тази възраст освен на Стрептококово носителство (и на член от семейството също) може да се дължи и на гастро-езофагеален рефлукс. В последният случай, сгъстяването на последното за деня мляко с 1-2 мезурки оризово брашно дава много добри резултати.

Капането на капки за детските отити е изоставена практика от много време. Правим го по специални показания.

Няма нищо лошо да си на 85, и то действащ Педиатър. Стига да не правиш грешки... 
Аз лично не бих правил ваксини на 85...
Бърди,благодаря за бързия отговор,само ако може малко по подробно да ми опишеш какво представява Стреп-тест и  гастро-езофагеален рефлукс(не съм за позната )

# 287
@krasi73

За диагноза на аденоидни вегетации ("трета сливица") тук използват фиброоптика (нещо като риноскоп с оптични влакна) и рентгенография. Само с преглед може да се установи.
Ако има продължително симптоми от това (над 3 месеца) и са изразени-отстраняваме я. По принцип тук рядко се оперира за трета сливица-тоест имаме търпение, ако симптомите не са много изразени. Ако обаче оплакванията са например-
>> много чести и неовладяващи се ринити, чести носни инфекции, нощно хъркане, хъркане през деня, хронична неовладяваща се кашлица, сънливост през деня и т.н. не се чака. И тук има трудности с диагнозата...

Има обаче и остро увеличаване след прекарана остра инфекция, която отзвучава за около 15-20 дена-тези вегетации са лимфоидна тъкан все пак.
Не е необходимо да се дава нещо, макар че понякога предписваме Аериус и един, два пъти дневно промивки с Низита/Стеримар.
Може би трябваше да продължите АБ 10 дена? два, три дена в повече правят разликата често.

Мисля да имате търпение още малко, без да капете нищо ексцесивно в нослето.

Последна редакция: вт, 06 фев 2007, 12:04 от Birdie

# 288
@dani_djenkova

Стреп-тест е "бърза" фарингеална посявка-излиза за 5-6 минути и показва само има ли Стрептокок или не. Но нищо повече. Разбира се се продължава с обикновената посявка, но бързия отговор ни позволява да предпишем веднага лечение, не чакайки посявките да излязат.

Гастро-езофагеален рефлукс е връщане на храна от стомахчето към езофага "нагоре".
Нощните епизоди на такъв рефлукс при деца МОГАТ да бъдат причина за чести и необясними ангини (които забележете, са отрицателни на Стрептокок и често нищо не се изолира, въпреки видния налеп). Добавянето на една-две мезурки оризово брашно в последното мляко е често достатъчно. Тези епизоди рефлукс са причина и за необясними нощни кашлици-колко деца са изпили куп Антибиотици за това... а решението е просто.

# 289
Бърди,страхотен си!
Когато Еди беше с гнойна ангина ,единствените симптоми бяха високата температура и гнойните точки на дясната сливица ,които успях и аз да вида с просто и непрофесионално око.Сумамеда който изпи стигна за 3 дни и успяхме да съберем и за 4-ия половин доза.Според лекаря и(а и лично аз бях против да се дава още един АБ,нямаше нужда да с е дава още .
Едислав не беше кашлил,спеше си спокойно и даже се учудих че за 3-4 дни видимо беше добре детето.
За сегашното му състояние се притеснявам от около 2 часа спи и ми се струва че диша малко учестено и простенва насън.Сложила съм оцетени чорапки на крачетата и като се събуди ще му меря Т.Нормално ли толкова много да спи (или това е от Т?)
Още утре ще го заведа да му направят такава посявка.
Благодаря т и от сърце за бързите отговори.

# 290
Ако има температура, може да спи по този начин...
Защо да чакаме до утре-извикайте да го видят-ако е необходимо да се предпише нужното.
Лесно се мери температурата на спящо дете... отколкото на будно Simple Smile

"чорапки с оцет"? това не съм го правил още Simple Smile Защо да не дадем доза парацетамол вместо това?

# 291
Birdie, дъщеря ми диша носово от известно време, дори през повечето време през устата. Определено дишането е затруднено. При лабораторни изследвания първия път имаше стафилококи, сега пък бактерии от групата хемуфилос. Изписват ни антибиотик...По-точно бисептол/тримезол. Имахме и бактерии в урината, които преодоляхме, но все с антибиотици... Вие какво бихте предложил? Как да лекуваме бактериите в носа и да ги лекуваме ли въобще?

# 292
Благодаря на Бърди за отговора! Последния лекар УНГ, при който бяхме ни посъветва същото, защото детето не боледува често, не прави сериозни инфекции и това че леко похърква нощем не е достатъчна причина за предприемането на хирургическа интервенция. От тези симптоми, които ти изброил, ни остана само нощното похъркване. Сина ми не кашля и никога не е имал кашлица досега/ от както се е родил/, в смисъл кашлица от някакво заболяване, а също и никакви други сериозни проблеми с уши,нос или гърло. Така че наистина смятам да изчакам с по-сериозни действия. Забравих да пиша, че от един момент нататъка секрета от нослето излизаше замо от едната ноздра, което наведе един от лекарите на мисълта, че може да си е  пъхнал нещо в нослето, което да е предизвикало секрецият и в последствие то да се е разградило или капсулирало. Възможно ли е? Важното е, че от 1 месец сме без сополи и със значително подобрено състояние и вече може много спокойно да диша през нослето.

# 293
  • София
Здравейте отново, Бърди, бих искала да ви попитам още нещо, тъй като пуснахме и кръвни изследвания на сина ми (4, 5 години ). Според тях фосфорът надвишава малко референтните граници, въпросът ми е какво означава това и необходими ли са и какви нови изследвания. Благодаря

# 294
Birdie, дъщеря ми диша носово от известно време, дори през повечето време през устата. Определено дишането е затруднено. При лабораторни изследвания първия път имаше стафилококи, сега пък бактерии от групата хемуфилос. Изписват ни антибиотик...По-точно бисептол/тримезол. Имахме и бактерии в урината, които преодоляхме, но все с антибиотици... Вие какво бихте предложил? Как да лекуваме бактериите в носа и да ги лекуваме ли въобще?
*да дадем лечение съобразно чувствителността на Хемофилус бактерията-Бисептол НЕ става-слаб е, с много странични ефекти и общо взето-неподходящ.
*Да направим Незабавно (щом детето се стабилизира) Акт-Хиб ваксината-само една доза ще е нужна за тази възраст.
*да изследваме домашните с по една посявка, да не би те да са източник на инфекция.

# 295
Забравих да пиша, че от един момент нататъка секрета от нослето излизаше замо от едната ноздра, което наведе един от лекарите на мисълта, че може да си е  пъхнал нещо в нослето, което да е предизвикало секрецият и в последствие то да се е разградило или капсулирало. Възможно ли е?
Да, възможно е, макар и рядко. Вижда се на преглед обаче.
Не забравяйте и възможността за остър синузит-те минават по-бавно...

# 296
Здравейте отново, Бърди, бих искала да ви попитам още нещо, тъй като пуснахме и кръвни изследвания на сина ми (4, 5 години ). Според тях фосфорът надвишава малко референтните граници, въпросът ми е какво означава това и необходими ли са и какви нови изследвания. Благодаря
останалите резултати, ако е възможно да предложите...

# 297
  • София
 Резултати не са в мен, затова не мога да ги цитирам точно, но са в норма. Хемоглобинът само е 119, чувала съм, че това е нормално за деца. Иначе изследването е стандартна ПКК, плюс калций и фосфор.

# 298
Резултати не са в мен, затова не мога да ги цитирам точно, но са в норма. Хемоглобинът само е 119, чувала съм, че това е нормално за деца. Иначе изследването е стандартна ПКК, плюс калций и фосфор.
Това не е достатъчно.
Нужни са още неща-Алкална фосфатаза, ЛДХ и т.н. ...

# 299
Birdie, Според антибиограмата хемофилуса е чувствителен на бисептол. Добре, ако не е бисептол, кое лекарство би свършило работа. И какво означава да се стабилизира, клиничните прояви в момента са тези - тежко затруднено дишане. Тя дори няма секрет от носа, сополи. Питам, за да съм на ясно. И ако домашните или пак в градината има източник, как да противодействаме?

Общи условия

Активация на акаунт