Мнения на Birdie...

• 261 215
  • 2 044
  •   2
Отговори
# 120
  • София
да, още утре ще изискам такъв секрет, новата храна е елада, не знам дали причинява алергии... Confused

# 121
да, още утре ще изискам такъв секрет, новата храна е елада, не знам дали причинява алергии... Confused
Играе роля, макар и не абсолютно... но е алергизираща храна.
Никога не съм давал елда под 15-18 месечна възраст.

# 122
"Писах по тази тема и можете да прегледате-млечница. Може да не се храни, защото го боли лигавицата. Лекува се с Дактарин гел орал 4-5 пъти по 3 мл непосредствено преди или след хранене."

->Дактарин се прилага само след хранене. По принцип оралната кандида се лекува с приложение на избрания препарат СЛЕД хранене. Ако прилагате преди, всичко се отмива и резултат->>0. Антимикотичните препарати като Нистатин и Дактарин имат много ограничена системна резорбция пер ос. Затова ефекта им (лечебния, имам пред вид) е само вследствие  КОНТАКТ с лигавицата . Плакненето на устата след хранене не играе роля. Препарата се дава->> +4,5 дена след пълното изчезване на устните плаки. Някои колеги мажат и езика. Това също е важно. И аз го правя. При иначе здрави деца рискувам и мажа локално без да давам да се пие. Това обаче крие риск, тъй като може да има и скрита езофагеална кандидиаза. Но се избягва приемането на тези препарати пер ос.
Добре е отначало да се прецени колко тежка е оралната кандида ("млечница") и от колко време е. Тогава се избира подход съответно.

Коментар на Бърди по повод прочетено.

Последна редакция: пт, 02 фев 2007, 00:35 от Birdie

# 123
"Всички каши са достатъчно хранителни. Тези, които са с пшеница глутена е извлечен. Глутенът води до алергия и се развива заболяването цьолиакия. Без глутен се дават каше.и до 7м възраст. За рахита е подходящо даване на Вигантол по 2 капки минимум, извеждане на вън и гимнастики на бебето. За предпочитане е хранене с готови храни за бебета. Те са обогатени с витамини и минерали."

"Хранително" е руски термин. И наденичките са хранителни.
Храните се оценяват по калоричното им съдържание.
Нуждите на детето се определят по метода калории/кг телесно тегло за възрастта.
Тегловният прираст на децата се оценява по растежни перцентилни криви.
Ролята на глутена НЕ се ограничава само до развитието на цьолиакия (която е рядко сравнително заболяване).

Няма ПО-ЛОША тактика от храненето с готови храни.
Няма нищо по-добро от домашно приготвената храна по правилата на запазване на хранителното им съдържание чрез внимателна обработка.

Рахита е БОЛНА ТЕМА в Бг Педиатрия-съмнявам се дали 1/3 от набедените за имащи рахит бебетата, имат изобщо рахит.
Истина е обаче че рахита е актуално заболяване. Но диагнозата му трябва да се базира на издържани критерии.

МЕКОТАТА НА БЕБЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ В ОБЛАСТТА НА ШЕВОВЕТЕ Е ФИЗИОЛОГИЧНО ЯВЛЕНИЕ И НЕ Е РАХИТ.

Коментар на Бърди по повод прочетено.

Последна редакция: пт, 02 фев 2007, 00:52 от Birdie

# 124
  • София
здравей, докторе!

бебето ми е на 7 месеца.
в неделя (преди 5 дни) започна кашлица тип "мокра", вечерта се разви силна хрема.  в понеделник е преглеждан, чисти дробове. в сряда (вчера) започна да кашля лошо, на слушалка се чу бронхоспазъм, определиха го като начало на бронхиолит. започна Вентолин по 2 мл през 8 часа, сироп АЦЦ Кид по 1.25 мл през 8 часа, Фенистил капки. днес на слушалка е по-зле от вчера. аз го чувам също как често диша с хриптене. носът се запушва много често, кашля силно. от днес следобед отказа да яде, много нервен, не спи и плаче от запушения нос, вероятно. дадох тази вечер и капки Виброцил. дори и насън не поиска да пие мляко и вода.
стана много раздразнителен и не дава да му се почиства носа с помпичката, нито да се промива с физ.разтвор - крещи, плаче, става по-лошо откъм секрети и запушване. едвам успявам да дам лекарствата.
секретите от носа са течни, прозрачни. 2 дни беше субфебрилен (до 37.2-37.3 през деня), от вчера няма изобщо температура. иначе е жизнен, играе си, когато не го тормозя с лекарства или не е със запушен нос.

опитвам се всячески да избегна болницата, доколкото е възможно. моля, посъветвайте какво друго да се направи/изследва? да се изследва ли секрет от носа? време ли е за АБ?

мислех за инхалации у дома, но той просто няма да понесе маската Sad

благодаря предварително за мнението!

# 125
Привет jam,

Много трудно се дава съвет за бебешки бронхиолити, поради опасният характер на тези заболявания и бързата им динамика във времето.

Аз "излизам" с:

*Вентолин п.ос.+АЦЦ по преценка!
*Фликсотайд, който прилагам с "балонче", което съветвам да опират до детето в спящо положение за около 10-15 минути. Тоест, поставям детето странично, на възглавничка прикрепям балончето, впръсквам Фликсотайд, приближавам балончето на около 5-10 мм от устата на спящото дете, и го държа така 10-15 минути.
*уча майките да правят вибрационен масаж на бебешките гръбчета.
*добре е децата да са в по-изправено положение през времето през деня.
*Фенистил не играе никаква роля.
*За нуждата от АБ се решава в динамика.
*над 50-55/минута дихателна честота е белег за хоспитализация-съветваме майките да следят този показател.
*дете със силно затруднено дишане и посиняване също е за хоспитализация.

БРОНХИОЛИТА Е ОПАСНО БЕБЕШКО ЗАБОЛЯВАНЕ.
МОЛЯ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ПЕДИАТЪРА СИ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ДЕНЯ И НЕ СЛЕДВАЙТЕ САМОВОЛНО НИКОЕ ПРОЧЕТЕНО ЛЕЧЕНИЕ.
Децата с бронхиолит се менят динамично и много бързо!

# 126
  • София
докторе, благодаря за бързия отговор!

докато е буден се старая да е изправен или седнал в столчето, ако е легнал - да е по корем или да работи нещо с ръцете. не е оставал да лежи неподвижно, освен насън. правя му масаж на гръбчето - не знам как се прави вибрационен, просто поглаждам покрай гръбнака и настрани в посока нагоре, към врата.
следя честотата на дишането и за признаците за липса на кислород - посиняването.
опитвам се да наливам с течности и точно тук съм уплашена, че от 19 часа насам отказа всичко.
викам личната педиатърка всеки ден, консултирам го и с още една - частна. частната настоява да започна Зинат, аз засега се опъвам.

мога ли да намеря Фликсотайд в България? колко пъти на ден се прилага описаната процедура? май само това не му давам от изброените неща.

да допълня - сега спи, засякох - диша 30 пъти в минута. това добре ли е?

Последна редакция: пт, 02 фев 2007, 01:07 от jam

# 127
"мога ли да намеря Фликсотайд в България?"
Да, но педиатъра трябва да го назначи и да знае как да го даде.

"просто поглаждам покрай гръбнака и настрани в посока нагоре, към врата."
Да-така се прави. Малко по-силничко.

"да допълня - сега спи, засякох - диша 30 пъти в минута. това добре ли е?"
Да, но има и ред други неща и не е толкова просто.

Последна редакция: пт, 02 фев 2007, 01:12 от Birdie

# 128
Здравей Birdie, синът ми е на 20 месеца. Досега са му сложени всички ваксини,като сме ползвали Тетраактхиб и Имовакс полио/извинявам се, че така ги изписвам/. Въпросът ми е на Тетраактхиба коклюшната съставка безклетъчна ли е и могат ли да се поставят двете ваксини заедно, след като Имовакс полиото се слага след 22 месец? Благодаря!

# 129
TetraAct-Hib е с цяла коклюшна съставка.
Да, могат да се ползват заедно с Имовакс Полио.
Имовакс полио е ваксина годна за цялата схема на ваксинация (всички дози), а не само за след 22 месеца.

# 130
аз първо искам да кажа ,че уважавам Бърди и наистина съм му благодарна,че ми отдели време когато се вълнувах относно едни обриви на сина ми.педито за разлика от него не си вдигаше телефона,а Бърди дава съвети съвсем безкористно.
ако някой не го цени-нека не спами темата Peace

Бърди сега искам да те питам дали гледа това предаване срещу ваксините-това,че те увреждат дечица и имаш ли коментар newsm78

# 131
Здравей Бърди, поради какви причини не се препоръчва елда по-рано? А в готова инстантна каша?

Последна редакция: пт, 02 фев 2007, 08:52 от Cygnus

# 132
Бърди сега искам да те питам дали гледа това предаване срещу ваксините-това,че те увреждат дечица и имаш ли коментар newsm78
Не, не съм.
Тук няма Бг телевизия.

# 133
Здравей Бърди, поради какви причини не се препоръчва елда по-рано? А в готова инстантна каша?
Алергизиращи храни са.
Иначе Ви съветвам да не използвате каши на прах:

*децата пълнеят от тях
*сладки са-децата се привързват към сладки храни и ядат лошо по-неутрални на вкус храни.
*източник на всякакви необясними алергични прояви са
*източник на всякакви необясними обриви,петна,"пъпчици" и т.н.

# 134
Благодаря много за отговора! Аз мисля, че неговата алергия не е доказана, защото в епикризата от болницата (бяхме в болница за 24часа) пише - неустановена алергия, но пък докторите ми казаха, че е получил алергия към белтъка Angry Когато ме изписваха казаха  само какво не мога да  давам от храните, за да не се изостри алергията и да не се получат нови.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт