Мнения на Birdie...

• 261 182
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 195
Имам въпрос относно следния медикамент-понятие ли ти е, и дали моге все пак да го дам на сина ми(1г.4м) без да се консултирам с личната лекарка-тя за всичко ще ми изпише кларитин...http://www.spri-gripa.info/?op=page&lan=BG&page=tamiflu

# 196
НЕ.
Тамифлу е особена група лекарствени средства.
Може да се използва за ЛЕЧЕНИЕ на деца над 1 годинка само на не усложнени форми грип, при които децата са със симптоми ДО два дена от началото.
За профилактика се прилага само над 13 годишна възраст.

Последна редакция: сб, 03 фев 2007, 17:43 от Birdie

# 197
Здравейте Birdie!!!
Имам конкретно следните въпроси:
1. Синът ми е с неонатален иктер, вече 3-ти месец. Провокирам вече с Фенобарбитал. Общ билирубин - 86. Педито ме посъветва да спра кърменето. Спрях...кърмата ми съответно спря. В момента \след като спрях кърменето\ билирубина падна на 48, но въпреки това почнах Фенобарбитал - два пъти по 3 мг. Как се овладява на Запад подобен проблем???
2. Нормално ли е ASAT да е 62? И ако не - защо е така. Черния дроб е в норма.
3. Хемоглобина му  падна за един месец от 120 - 112 newsm78Какво да предприема?
Останалите показатели в ПКК, биохимията, урината са добри, леко са завишени лимфоцитите.. Възможно ли е да е последствие от левкоцитозата ми след раждането, анемията ми поради кръвозагуба, а утайката ми беше ТРИЦИФРЕНА, детето е родено със спешно секцио, бях на антибиотична терапия след операцията. Сега незнам какви са ми показателите newsm78
Благодаря!!!

# 198
Birdie, първо искам да ти благодаря за информацията относно ваксината Акт-хиб. Вече три месеца /пу-пу/ малката не е имала сериозни проблеми   bouquet

Сега имаме кожен проблем. Бузките й вече доста време са силно зачервени с бели люспички по тях. Не смея да я заведа на лекар, че ме е страх да не пипне някой вирус. В една аптека ни дадоха тестер на крем за атопична кожа/или нещо такова/. После опитахме и с бебешки кремчета, но като че ли оттогава бузките й зазляха. Има ли нещо, което мога да направя или да изчакам докато я види лекар?

# 199
@karil
Има различни видове неонатален иктер (жълтеница).
Пролонгиран иктер от кърма се характеризира с това че спирането на кърменето ЗА ДВА ДЕНА (някъде препоръчват само един ден) драматично снижава билирубина, който после след възстановяване на кърменето НЕ СЕ възвръща на старите нива. Защо? Не е ясно. Счита се че млякото съдържа субстанция препятстваща метаболизма на билирубина в ч.дроб. Както разбирате, кърменето се спира за много кратко време, А НЕ ИЗОБЩО! Сами разбирате, че щом билирубина е спаднал двойно няма смисъл да давате фенобарбитал.Това обаче не ни избавя от задължението да уточним докрай ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ВАРИАНТИ.
Фенобарбитал днес НЕ СЕ използва широко в педиатричната практика.
Моят съвет е да направите една посявка на урина на детето в добавка.

Защо е повишен АСАТ? -3 месеца с иктер новородено не се оставя. Само наивен може да прави подобни неща. Ами ако се касае за уроинфекция?
Още на 2-3 седмица се оглеждат нещата и търсят причините.
Разбира се може да има и други причини за иктер, и е по-добре да обсъдите с педиатъра кога да направите контролните изследвания и да ги направите от венозна кръв в адекватен обем.

Как постъпваме тук:

*следим характеристиките на иктера-например иктер на първия ден след раждането НЕ Е НОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ.
*уточняваме коя фракция на билирубина е повишена-това е от ключово значение.
*на всички съмнителни деца се прави Кумбс тест.
*уточняваме всички рискови фактори
*ако иктера е над определени стойности, или детето изглежда иктерично (Внимание-няма добра корелация между вида на детето НА ОКО при прегледа (дали е жълто, казано лаически) и нивото на билирубина . Може да се заблудите) се прави пълен обем изследвания и в зависимост от резултата се решава какво по нататък.
*има иктер от недостатъчно хранене и иктер по вина на майчината кърма-това са две важни разновидности.

# 200
Birdie, първо искам да ти благодаря за информацията относно ваксината Акт-хиб. Вече три месеца /пу-пу/ малката не е имала сериозни проблеми   bouquet

Сега имаме кожен проблем. Бузките й вече доста време са силно зачервени с бели люспички по тях. Не смея да я заведа на лекар, че ме е страх да не пипне някой вирус. В една аптека ни дадоха тестер на крем за атопична кожа/или нещо такова/. После опитахме и с бебешки кремчета, но като че ли оттогава бузките й зазляха. Има ли нещо, което мога да направя или да изчакам докато я види лекар?
Без снимка?  Simple Smile Simple Smile

# 201
Birdie, здравейте!
От известно време забелязах, че сина ми има кръв в двете ноздри.Днес го напръсках със Стеримар.Притеснена съм на какво се дължи и евентуално как да постъпя.
Благодаря!  bouquet

# 202
Birdie, здравейте!
От известно време забелязах, че сина ми има кръв в двете ноздри.Днес го напръсках със Стеримар.Притеснена съм на какво се дължи и евентуално как да постъпя.
Благодаря!  bouquet

Най-често на:

*остър ринит
*алергичен ринит
*свръхупотреба на неподходящи за деца неща като коларгол, Вит Ц, разни прескрибции с изгарящи субстанции.
*кръвното налягане на детето е?

# 203
Кръвното налягане не съм го мерила.Коларгол изобщо не съм давала, витамин Ц, също скоро не съм давала.

# 204
Ще премине, надявам се...
Чести са, стига да не са обилни и да няма други обезпокояващи неща.

# 205
Не, не е обилно, а едвам забележимо, но се притесних.
Благодаря за отговорите! Hug

Последна редакция: сб, 03 фев 2007, 19:39 от Ксения

# 206
  • В кошера...
Бърди, здравей.
Преди два дни поисках за теб съвет относно лечение на е-коли при сина ми -1г.3м. Както ти бях писала, назначиха ни Амикацин-5дни. Силен АБ, при това мускулно, но алтернативата ни е болница, което не мога да приема - в нашия областен град и дума да не става. За мен това, което практикуват там не е медицина, а сградата е от І-та Св. война. думи нямам!!! По въпроса ми: Притеснявам се ужасно, че разтройството не спира, изхожданията варират от 5 до 8, понякога не-редки, кашави, но днес вече последните 3 са отново редки/не вода/ и отново със слуз. Днес ни беше 3-та инжекция. Обадих се току що на лекуващата ни педиатърка/на частно/, която работи в детската неонатология, и доскоро поне на нея имах някакво доверие, и  тя ми каза, че ще пием още 5 дни след това АБ - орален, и едва след това ще правим посявка. Когато ни назначи инжекциите, това не ни го каза. Щяхме да правим посявка след 5-тия ден. Какво да правя, къде да го заведа, кога спира разтройството при такава инфекция, нормално ли е ? Да няма и нещо "друго" От АБ може ли да е? Чувствам се ужасно, че в тази държава, няма кой да питам, нямам достъп до "свестни"лекари. Извинявам се за хаотичните въпроси, но имам още няколко...
Тези ешерихия коли къде живеят/освен в червото/ - какво среда им трябва, колко време  живеят извън нея, възможно ли е да не се повлияят от АБ?Мога ли да занеса посявка, докато пием АБ /между двата/?
Къде изобщо да прочета нещо за тази инфекция по-подробно?
И ако има мами с подобни преживелици, моля ви, пишете ми.

# 207
Birdie, здравейте!
Благодаря!  bouquet

Извинявай, че се намесвам, но стеримар е вода с морска сол, а солта нали също дразни? Понякога при прекалена употреба мисля също може да разрани. Бърди да ме поправи, ако бъркам.

Бърди, а какво е мнението ти за сребърната вода (Аркол примерно) за често запушено носле?

# 208
Темата за храните и захранването е много важна. Може да я отворим и тук. С удоволствие.

Здравейте, докторе! Приемете моя дълбок поклон и благодарности към вас, към страстта и любовта с която се интересувате и помагате със знанията си на българските майки.  Компетентно, точно, ясно и най-вече - винаги навреме. За разлика от болшинството педиатри в България. Заради това, че на днешните доктори не им се чете актуална специализирана литература и си "карат" на вчерашна / та даже на завчерашна/ българските майки сме принудени да изчетем купища страници и да се допитаме до много мнения, за да добием поне бегла представа как да си гледаме децата, а да не говорим че и понякога си ги лекуваме сами.  Praynig

Предлагате да се отвори тема за захранването, тук ли да ви питаме или ще се направи отделна тема /напр. За захранването...мнениея на Birdie/, защото май ще има голям интерес към тази тема. Аз например чета много по този въпрос, но като не попадам на свестни лекари, които да ме водят се притеснявам да не направя грешки. Сигурно и други мами са като мен. Така че...
Ако имате желание ще сме ви благодарни...
Бъдете здрав!

# 209
  • София
Благодаря за изчерпателния отговор Hug, още едни въпрос имам към теб.
Знаеш страха ми относно здравето на бебка, пак ще попитам относно ваксините, има ли някакъв тест, нещо, което мога да направя, за да се уверя, че те няма да й навредят?
Друго, можеш ли да ми напишеш каква опасност представляват за децата болестите срещу които са ваксините, как е възможно ваксинирани деца да се разболяват, какви са точно опасностите ако не я ваксинирам.
до този момент отлагам единствено от страх! Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт