Мнения на Birdie...

• 262 601
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 420
Чудех се как ви остава време за работа с пациенти и за писане във форума по цял ден ...

# 421
Чудех се как ви остава време за работа с пациенти и за писане във форума по цял ден ...

"Парезата се нарича акушерска не защото е причинена от акушери, а защото такъв тип травма се получава само при раждане."
->Точно защото се причинява от акушери, които дърпат ръката като прийом се нарича "акушерска". И е останало това име.
Травми на брахиалния плексус по този механизъм са много редки извън акушерската практика. Simple Smile

"При ниско прикрепена плацента няма рискове нито за майката нито за бебето - т.е. рисковете от поява на проблеми са същите като при бременност и раждане  и плацента по задна/предна стена или по дъното на майката. Ако плацентата е по предната стена риск при цезарово сечение от голяма кръвозагуба на плода поради факта, че оператора трябва да мине през плацентата за да достигне до бебето.
 При плацента превия парциалис - част от вътрешния отвор се покрива от ръбче от плацентата - кървене при малко разширение, бебето губи кръв, но с напредване на раждането главичката на бебето притиска кървящото ръбче и спира кръвозагубата. Раждането протича по нормален механизъм.
При плацента превия тоталис - плацентата покрива напълно вътрешния отвор на цервикалния канал, при старт на нормално раждане започва кървене за сметка на бебето. Раждането се осъществява с цезарово сечение."
->Всички абнормни плацентни разположения са риск за асфиксия по време на раждането и раждане на дете с нисък Апгар. Оттам, това поставя високи изисквания пред реанимационния педиатричен екип. Тоест-всички там да могат да интубират новороденото за секунди, а не да слагат назален CPAP... Simple Smile или да размишляват кое е най-доброто, или да правят високи дози бикарбонат през пъпната връв. Да не отчитаме и колко по-висок е процента за изпадане на пъпната връв... Така че Simple Smile

Лек коментар на Бърди към ухапваща го участничка... с иначе чудесни медицински познания и надявам се квалификация.
Мир...

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 21:11 от Birdie

# 422

"Парезата се нарича акушерска не защото е причинена от акушери, а защото такъв тип травма се получава само при раждане."
->Точно защото се причинява от акушери, които дърпат ръката като прийом се нарича "акушерска". И е останало това име.
Травми на брахиалния плексус по този механизъм са много редки извън акушерската практика. Simple Smile
Е ти ме разби ....... от смях! Laughing Къде "докторе" дърпат ръката при раждане? Парезата се получава при затруднено раждане на раменния пояс, т.е. на прост български език - главата е родена. Следва ротация на раменния пояс до правия диаметър на изхода на таза, главата се отвежда леко към сакрума и следва под симфизата да се роди предното рамо. Когато това е затруднено е възможно (понякога е и наложително) да се стигне до фрактура на ключица и засягане на плексус брахиалис, в това време ръцете на бебето се намират покрай тялото му - все още във влагалището на жената, не е възможно да се "дърпат" ръцете преди да са се родили, а родят ли се те тялото на детето се ражда без никакво затруднение.
Пропуснал си някой лекции и упражнения по акушерство.

->Всички абнормни плацентни разположения са риск за асфиксия по време на раждането и раждане на дете с нисък Апгар. Оттам, това поставя високи изисквания пред реанимационния педиатричен екип. Тоест-всички там да могат да интубират новороденото за секунди, а не да слагат назален CPAP... Simple Smile или да размишляват кое е най-доброто, или да правят високи дози бикарбонат през пъпната връв. Да не отчитаме и колко по-висок е процента за изпадане на пъпната връв... Така че Simple Smile

Лек коментар на Бърди към ухапваща го участничка... с иначе чудесни медицински познания и надявам се квалификация.
Мир...
Плацента превия парциалис не е абнормно (т.е. ненормално) прикрепяне. Патологията на плацентата включва добавъчна плацента, плацента с патологична форма, плац. адхеренс, пл.  аккрета - парциалис или тоталис, пл.инкрета. Риск за раждане на дете с нисък АПГАР е възможно винаги, независимо от мястото на прикрепяне на плацентата, всички неонатолози в България, които работят и дежурят на територията на която и да е родилна зала умеят прекрасно да интубират, никъде не слагат ципап на дете родено в тежко депресивно състояние. Не те хапя, опитвам се да разбера разни неща..

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 21:39 от nani_

# 423
  • София
предлагам акушерката да си гледа акушерството и да остави темата за педиатрична помощ на мира. ако обичаш!!! заяждай се на лични, както правиш обикновено. Twisted Evil

# 424
предлагам акушерката да си гледа акушерството и да остави темата за педиатрична помощ на мира. ако обичаш!!! заяждай се на лични, както правиш обикновено. Twisted Evil
Джам не обичам. Нали съм в твоя списък игнор  Mr. Green , защо ми четеш постовете? Ти си отивай във тайните форуми да обясняваш каква съм. С Бърди сме колеги и можем да си спорим професионално колкото си щем! В спора се ражда истината и обикновенно тези спорове са полезни и продуктивни. А ти като каква се месиш помежду ни?
 Съжалявам за спама!
Бърди ще ми е драго да си тропаме на лични  Wink  , тук има чувствителни личности, по-добре да не ни слушат   bouquet

# 425
"Къде "докторе" дърпат ръката при раждане? Парезата се получава при затруднено раждане на раменния пояс, т.е. на прост български език - главата е родена."

->Tук май друго се твърди, подкрепящо моите познания:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001395.htm
"Brachial nerve injuries can occur during a difficult delivery. For example, it can occur if the infant's head and neck are pulled toward the side as the shoulders pass through the birth canal. The condition can also be caused by excessive pulling on the shoulders during a vertex delivery (head first) or by pressure on the raised arms during a breech delivery (feet first)."

Брахиалната парализа е травма от издърпване и особено честа при Mauriceau-Smellie-Veit прийома.
Така е, нали?

Ти знаеш английски-да не превеждаме... Има още неща за учене, нали.
Все пак не е моя специалност... прощавай че влизам в чужди води...аз съм малка жабка... Simple Smile

# 426
  • Букурещ

добре, че не съм само аз Mr. Green Rolling Eyes, да се види, че не само 2-ма потребители се питат, и още една майка се включи малко по-напред с размисли .....  Peace

# 427
 Обещава да се "дообразовам" подобаващо от линковете. За осем години работа в родилна зала не видях акушерска пареза при"теглене на ръка". И на мен ми се е случвало да се счупи ключица, но при раменна дистокия.  Лио  моята педиатърка е изключително добра и изключително заета. Отговара ня телефона 24 часа 7 дни в седмицата и няма време за форуми.

# 428
Явно за да пишеш тук НЕ трябва да си добър и не трябва да си зает...
Интересно...

# 429
Birdie, здравей. Понеже много те харесвам и съм фен на публикациите ти, често се ровя назад, за да прочета нещо което си писал / съветвал/ преди, но ми е убягнало или пък в момента не ме е интересувало, а сега ми е интересно. Та попаднах на следния твой коментар :

"ВНИМАНИЕ!

От редица лични съобщения разбирам, че е започнал внос на ПЕНТАКСИМ (Пентавак) на фирмата Авентис. Тази ваксина е петвалентна и съдържа ДТаК+ИПВ+Хиб. Аналогичната шествалентна ваксина на същата фирма (съдържаща и Хеп.Б) бе анулирана в цяла Европа в края на 2005 поради сериозни проблеми с Хепатитната съставка (липса на нужната ефективност). Както се оказа по-късно, в научно списание Vaccine от месец 05/2005 са били публикувани данни за недобър отговор и към ДТаК и полио съставката на същата ваксина. Фирмата Авентис скри тези факти от публичното мнение и се позова само на проблема с Хеп.Б съставката.
Моята препоръка е да изчакате с употребата на тази ваксина. Нека се убедим, че съставките и не са тези от шествалентната (анулираната) с премахната само Хепатит Б компонента."

Въпроса ми е - все още ли така стоят нещата, тъй като до сега на сина ми /4 м./ му сложиха две ваксини Пантаксим, предстои ни и третия прием и се развълнувах леко от това което си писал на 11.01.2006г.

Благодаря ти за вниманието  и ....
Бъдете здрави!

# 430
Не съм срещал нищо обезпокоително за Пентаксим от времето, когато писах този пост.
Нямам причини за да не и се доверявам.
Мисля че те се коригираха след като излязоха тези неща за ниската ефективност на някои техни ваксини...
Така че всякакви притеснения за нея са без повод.
Много строго се следи по принцип в рамките на ЕС резултатността на ваксините, които са лицензирани...
Първите сведения за проблеми около Хексавак от тези органи излязоха тогава...

Ако питатете мен, аз лично ползвам от много години Тетраксим (Тетравак)+Акт-Хиб за основната схема.
И понякога Инфанрикс-ИПВ-Хиб.

# 431
Здравейте Бърди, какви са симптомите на Варицелата????
Днес забелязах 2 пъпки при дъщеря ми.. изглеждащи като мехурчета пълни с течност едната е на коремчето другата на гръбчето, температура май няма, не съм ч мерила за да съм 100% сигурна.
Благодаря

# 432
  • Букурещ
Лио  моята педиатърка е изключително добра и изключително заета. Отговара ня телефона 24 часа 7 дни в седмицата и няма време за форуми.

мдааааа Peace

# 433
  • София
С Бърди сме колеги и можем да си спорим професионално колкото си щем! В спора се ражда истината и обикновенно тези спорове са полезни и продуктивни. А ти като каква се месиш помежду ни?

1. с Бърди не сте колеги. ти си среден медицински кадър, а той е лекар, въпреки, че в горния си постинг му сложи титлата в кавички.
2. отвори си тема за акушерската пареза и си спорете там колкото ви душа сака. тази тема тук е отворена от Бърди, за да дава професионалното си мнение на педиатър по въпроси, вълнуващи майките на болни деца.

така че - придържай се по темата или се абстрахирай от нея с напъните за заяждане и не се прави на бита мечка.

докторе, извинете и мен за спама!   bouquet

# 434

1. с Бърди не сте колеги. ти си среден медицински кадър, а той е лекар, въпреки, че в горния си постинг му сложи титлата в кавички.
2. отвори си тема за акушерската пареза и си спорете там колкото ви душа сака. тази тема тук е отворена от Бърди, за да дава професионалното си мнение на педиатър по въпроси, вълнуващи майките на болни деца.

така че - придържай се по темата или се абстрахирай от нея с напъните за заяждане и не се прави на бита мечка.

Джам ставаш смешна, не се ли усещаш? От всичко твое което съм чела се разбира, че на теб нещо сериозно ти липсва. Жалко. Ще се въздържа от квалификации (както ти НЕ правиш) и се надявам най-сетне да ме сложиш в списъка си за игнориране rotfImao.  Ако имаш нещо лично - тогава на лични.
Ако един педиатър е реално практикуващ и наистина е добър той задължително ще е достатъчно зает. Лично мое мнение!

Последна редакция: нд, 11 фев 2007, 09:49 от nani_

Общи условия

Активация на акаунт