Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 110
  • 873
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, моля за разчитане на резултатите ми и съвет какъв доктор да посетя. Ходила съм ноември на хематолог (прикачени изследвания), но нищо съществено не ми казаха. Днес отново пуснах профилактично и малко се шокирах. Благодаря предварително.

# 556
Скрит текст:
Здравейте, преди няколко месеца правихме ПКК на 2 годишния ми син за яслата, и лимфоцитите бяха доста ниски, както и неутрофилите и хематокрита леко завишени. Попитах личната защо е така и тя ми каза, че за възрастта е нормално и референтните стойности били за голям човек, да но аз все още ги мисля тези изследвания, дали може да има някакъв проблем?
Споделям мнението на ЛЛ. Няма от какво да се притеснявате.
-
Скрит текст:

Здравейте. Вчера си пусках контрола на щитовидните на 50 мкг еутирокс съм и електролити защото пиех Панангин (калий) заради есктрасистоли ,които още си ги имам и магнерот 2 по 1. Б12 не приемам видно е ,че трябва да го започна. Имам въпрос. Тези екстрасистоли възможно ли е да ги имам от нисък Натрий и нисък Б12? Обичам солено и мисля ,че достатъчно сол си похапвам. Проблема не е от щитовидната хормоните са повече от добри. Проблем със стомаха нямам. Остава да проверя зъбния си статус с панорамна снимка. Желязото ми е ок от минали изследвания и феритина. Вече не знам какво да изследвам. Възможно ли е да е нещо от надбъбречните? Иначе бях с ПА и тревожност ,която контролирам с Деанксит уж все казват на нервна почва ,но въпреки деанксита пак си ги имам всекидневно и постоянно.
От публикуваните изследвания, не може да се установи причина за оплакванията ви. Ниските (но не чак толкова) Б12 и натрий не могат да обяснят екстрасистолиите. Вероятно е правилно да насочите вниманието към сърцето. Дали там няма особеност, която да предизвиква симптомите. Но като коментар на изследванията, конкретно, не може да се даде обяснение. Има възможност това е да преходен период, който да отмине.
-
Скрит текст:

Здравейте, провеждам лечение за Хашимото като редувам ден 125 мг, ден 100 мг Л-тироксин. Двата резултата за TSH са изследвани през 5 дена, без да променям нищо в лечението си. Само клона на лабораторията беше различен - първите изследвания са пуснати в квартален клон, а  второто самостоятелно ТСХ - в лабораторията - майка. (Повторих ТСХ понеже 6 ми се видя твърде високо, а то втория резултат излезе още по-висок само през пет дена разлика.) Отделно имам ИР, но този път не съм си направила обременяване, понеже мисля, че през 6 месеца не е нужно да си го причинявам. За него също приемам Глюкофаж ХР 2000 мг вечер. Калций и Фосфор в 24-часова диуреза са изследвани по препоръка на ендокринолог поради съмнения за хиперпаратиреоидизъм. Поради същото съмнение ми е направена радиоизотопнна сцинтиграфия, където няма убедителни данни за това. Приемам вигантол 45 капки всяка седмица. Другите добавки, които приемам са берберин по 1 капсула на ден и магнезий по 1 капсула вечер. Ще помоля за коментар от страна на sleek. Благодаря предварително.
Някои уточняващи въпроси към вас:
- С какви стойности са били първоначално измерените калций(всички), PTH,  вит. Д?
- От колко време приемате вит. Д и как се чувствате?
- PTH хормонът паднал ли е?

Като ще ви дам мнение, още преди да сте ми отговорили. Смятам, че сте с първичен хиперпаратиреоидизъм. Почти 90% съм убеден. Което значи, че терапията с вит. Д е противопоказна. Ниски нива на вит. Д не могат да обяснят високи нива на калций. Биха могли да обяснят високият PTH( както и при вторичен), но никога висок калций.
Нещо повече, ниският вит. Д, в случаите на първичен хиперпаратиреоидизъм има протективна функция, именно, за да не качват допълнително калция.

Споделяте, че сцинтиграфията не давала убедителни данни, а дали в заключението все пак има някакви съмнения? Тук говорим за доброкачествен аденом на ПЖ. Понеже се намира зад щитовидната, често визуализацията с образни средства е затруднена, понякога невъзможна. И когато образната диагностика не помага, се налага мини-инвазивна екслпоративна операция, която да огледа и четирите жлези и премахне тумора при нужда.

От съществено значение са първично измерените калций, "Д" и PTH.

Ще споделя и хипотеза какво се е случило с вас от хронологична гледна точка.
1. Развивате аденом на ПЖ.
2. Започва хиперпаратиреоидизъм.
3. Качва се калцият и PTH, намаля вит. Д (за да ви предпази)
4. С хронично ниските нива на вит. Д развивате хипотиреоидизъм. 94% от пациентите с хипо на ЩЖ имат адски нисък вит. Д. Все още не е доказано защо, но корелацията е категорична -- 94%

Оттук има известни последствия. Тъй като тялото ви държи вит. Д нисък, за да ви предпази от още по-висок калций (и PTH), работата на щитовидната жлеза, респективно Хашимото допълнително се обременява.

Ще усетите чувствително подобрение на Хашимото и терапията му, в момента, в който вкарате ПЖ в норма и хиперпаратиреоидизмът си замине, защото тогава реално ще може да вдигнете нивата на вит. Д.

Аз съм огромен пропонент на вит. Д, в т.ч. и с високи дози, като често пиша в темата във форума (когато ми позволят), но съм на мнение, че при вас е противопоказно, поне докато не се докаже дефинитивно, че не е първичен ХПТ (какъвто смятам, че имате).

Ако е първичен ХПТ, то операцията е лека, а калцият и PTH падат до нормални нива за 24-48ч след премахването им. Единствено ви трябва точна диагноза.
---
Скрит текст:
Здравейте, моля за разчитане на резултатите ми и съвет какъв доктор да посетя. Ходила съм ноември на хематолог (прикачени изследвания), но нищо съществено не ми казаха. Днес отново пуснах профилактично и малко се шокирах. Благодаря предварително.

Зад състоянието ви стои нещо, което има потенциала да е сериозно. Казвам "нещо", защото причините са много, а тези изследвания са не специфични. Потърсете ЛЛ и започнете поетапно да отхвърлят причините. Проблемът може да не е хематологичен.

# 557
Много благодаря sleek за изчерпателния отговор. Още 2016 когато си правя профилактични изследвания Са ми е установен 2,75 при горна граница 2,6. Тогава всъщност при тези профилактични изследвания ми се откри Хашимотото. Са беше пренебрегнат тогава. Ще напиша по-надолу показателите по-систематично.
Калций:
2016 г. - 2,75
11.2022г - 2,75
01.2023 - 2,84
06.2023 - 2,87
08.2023 - 2,80
А този месец в две различни лаборатории Са в едната излиза в норма - 2,61, а в друга над нормата 2,77.
РТН:
01.2023 - 105,8
06.2023 - 118
08.2023 - 127
02.2024 - 114
Вит. Д:
01.2023 - 7,3
06.2023 - 27
05. 2023 -  30,2
02.2024 - 31,9
Така ми варират показателите. Ще кача и резултатите от образните изследвания.

# 558
Променям прогнозата си за първичен хиперпаратиреоидизъм на 98%.

Преустановете приема на вит. Д!

Абсолютно всички данни говорят за първичен ХПТ.

Установени са стойности на PTH "Х" в началото. Започвате вит. Д и нивата на калция и PTH се качват също. Ако беше вторичен, PTH щеше да пада прогресивно. Точно тук идва и нагледно сценарият, който ви развих теоретично по-горе. Ниският вит. Д в условия на първичен ХПТ има протективна функция, за да не влоши състоянието. С приемането на вит. Д реално засилвате тежестта на болестта. Вижда се и нагледно с цифри.

Сменете ендокринолога, който ви е мъчил толкова време с противопоказна терапия с такъв, който разбира особеностите на ХПТ.

За мен няма съмнение (2-3%), че тук се касае за първичен ХПТ, въпросът е да открият къде точно е аденомът или аденомите.

Консултации с хирург за възможна експлоративна операция и премахване на тумора.
Това е съветът ми.

Отстранят ли го, кръвните маркери ще се нормализират за отрицателно време, ще сте като нов човек, от рас.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 21:17 от sleek

# 559
Сърдечно благодаря sleek! А препоръка за добър ендокринолог във Варна? А и какъв хирург оперира паращитовидните жлези? Гръден???

# 560
Не мога за съжаление да препоръчам какъвто и да е било специалист за Варна. За ендокринолог, ще познаете дали е добър, ако 'хване', че ХПТ ви е първичен и разбере, че терапията с вит. Д е била напълно противопоказна.

За хирург, трябва ви специалист в областта на мини-инвазивната хирургия, с опит щитовидна и паращитовидна жлеза.

Това е. Дано съм ви насочил/помогнал и пишете, когато имате развитие. Вероятно ще е от полза и на други хора.

Желая ви успех и бързо решаване на проблема.
-
Редактирам се, за да добавя:
- Освен спирането на вит. Д, намалете, доколкото е възможно храните богати на оксалати и калций, защото ако не сте към този момент, почти сигурно ще развиете каменно-бъбречна болест и само това ще ви липсва.
- Пийте по много вода, средно около 30мл за кг, като минимум.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 21:33 от sleek

# 561
Благодаря Ви много, наистина! Мед. лице съм, оценявам много бедвъзмедната Ви помощ! Ще пиша като получа развитие. А и последен въпрос има ли възможност да не е аденом, а нещо злокачествено това? Все пак съм на 34 и малко ме притеснява този факт.

# 562
Дали е възможно, да.
Дали е вероятно, почти сигурно, не.

Карциномите на ПЖ са статистически много редки и имат по-изявена симптоматика. Основното е, че са ви правени две високо-чувствителни изследвания. Убеден съм, че ако имаше ракова патология, щеше да се визуализира съвсем ясно.

Не е напълно изключено, но много малко вероятно, не следва да мислете в тази насока.

# 563
Дали е възможно, да.
Дали е вероятно, почти сигурно, не.

Карциномите на ПЖ са статистически много редки и имат по-изявена симптоматика. Основното е, че са ви правени две високо-чувствителни изследвания. Убеден съм, че ако имаше ракова патология, щеше да се визуализира съвсем ясно.

Не е напълно изключено, но много малко вероятно, не следва да мислете в тази насока.
Спокойна вечер! Благодарности!!!

# 564
Сърцето ми е структурно здраво като цяло 3-ма кардиолози го потвърдиха. Единия каза да лекувам нервна система и психика защото получих паник атака по време на екг-то и тогава от пулс 75 за секунди скочи на 120 + камерна екстрасистола ,кото хвана. Кортизол изследвах сутрешен само и той беше над нормата. Не намирам причина за сега. Със зъбите съм добре. Остава да видим вътрешни органи.

# 565
Здравейте , група , бих била благодарна , някой медик да ме упъти какво индикира леко повишения CRP  / 13.3 при норма до 10 / ?
След грип съм ,но по принцип имам хроничен Бронхит ,който сега не сме лекували , да не би той да се развива ?

# 566
Здравейте , група , бих била благодарна , някой медик да ме упъти какво индикира леко повишения CRP  / 13.3 при норма до 10 / ?
След грип съм ,но по принцип имам хроничен Бронхит ,който сега не сме лекували , да не би той да се развива ?
Няма как да ви се отговори, за съжаление. ЦРП 13.3 означава умерено възпаление, какво го причинява обаче... варианти всевъзможни.

# 567
Добър вечер реших да пусна количествен тест за хеликобактер и не мога да разбера резултата може ли малко помощт ? 🙂Според мисля че е позитивен незнам

# 568
Здравейте, ще помоля за някакви препоръки, защото се чувствам в пълна безизходица. От години съм диспансеризирана при ендокринолог (с хипофункция и Хашимото), но много рядко изследванията ми са в някакви референтни граници, да не говорим за оптимални... Преди 6-7 месеца бях на 75 мкг еутирокс, но след изследване, на което TSH беше 0.34 uU/mL лекарят ми каза да продължа с 50 мкг еутирокс. И сега TSH е 9,8... Да не говорим за другите дефицити, които след изписаното лечение са по-зле от преди. Изследванията са правени след едномесечно спиране на витамините на Бетър Ю, които приемах:

- Витамин D3+К спрей – 3 впръсквания на ден. Всяка дневна доза съдържа: Витамин D3 - 3000 IU / 75μg и Витамин К2 (МК-7) - 75μg
- Селен+ACE - 5 впръсквания на ден. Всяка дневна доза съдържа: Витамин А - 800мкг, Витамин С - 40мг, Витамин Е алфа-токоферол - 9мг, Селен - 55мкг
- Витамин В-комплекс спрей – 4 впръсквания на ден. Всяка дневна доза съдържа: Витамин В1  0.28 mg, Витамин В2   0.35mg, витамин В3 8 mg, витамин B5 4.5 mg, Витамин В6 2.8 mg, витамин В7 50 μg, витамин B9 200μg, Витамин В12 ( метилкобаламин) 100 μg
Скрит текст:

Сама си назначих 62,5 мкг еутирокс и започнах с 6 впръсквания от спрея Витамин D3+К, като си поръчах  и витамин D3, 250 mcg (10 000 IU) и скоро ще започна и него. Приемам още метил фолат 1000 mcg, хром пиколинат 200 мкг и 4 впръсквания от спрея Vitamin B12 1200μg.

Подозирам, че дори тези увеличени дози няма да са достатъчни, така че ще бъда много благодарна, ако ми препоръчате някаква действаща схема.

# 569
sleek Много ще се радвам да дадете мние ние и на моите резултати. Предварително благодаряhttps://res.labmedicabg.com/PatTestResult.aspx

Външен ID   
Лекуващ лекар   Иванова, д-р Райна-ОПЛ-      
Фонд/Клиника 1/2   РЗОК/Горна Оряховица - ПРОЛЕТ   Схема:   НЗОК
Забележка:
Ако не е посочено друго, референтните граници са за пол Жена, възраст 40 г.

Хематология
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
ПКК (8 параметъра)            *
Левкоцити - WBC         4.20   10^9/L   3.50 - 10.50
Еритроцити - RBC      4.49   10^12/L   3.80 - 5.30
Хемоглобин - HGB      136   g/L   120 - 160
Хематокрит - HCT      0.420   L/L   0.350 - 0.480
MCV (среден обем на еритроцити)      93.5   fl   82.0 - 99.0
MCH (средно съдържание на хемогл. в 1 еритроцит)      30.3   pg   27.0 - 33.0
MCHC (средна концентр. на хемогл. в еритроцитите)      324   g/L   310 - 360
Тромбоцити - PLT      167   10^9/L   130 - 420
Биохимия
Глюкоза      4.0   mmol/L   3.5 - 6.0
Креатинин      41   µmol/L   До 97
Пикочна киселина      180   mkmol/L   142 - 340
АСАТ (GOT)      26   U/L   До 37
АЛАТ (GPT)      26   U/L   До 42
ГГТ   ↑↑   82   U/L   5 - 36
Урини
Урина - 10 показателя            *
Глюкоза (GLU)      neg [-]   mg/dl   нормален
Белтък (PRO)      neg [-]   mg/dl   отрицателен
Билирубин (BIL)      neg [-]   mg/dl   отрицателен
Уробилиноген (URO)      0.1 [norm]   mg/dl   нормален
PH      5.0      5.0 - 9.0
Относително тегло (S. G.)      1.015   g/ml   1.000 - 1.030
Кръв (BLD)      neg [-]   mg/dl   отрицателен
Кетони (KET)      neg [-]   mg/dl   отрицателен
Нитрити (NIT)      neg [-]      отрицателен
Левкоцити      neg [-]      отрицателен
Седимент      ед.левк.      Er 0 - 2 на поле; Leuc 1 - 4 на поле; пл. епит. клетки 5 - 15 на поле;
Имунологична диагностика на инфекциозните болести
Хепатит В HBsAg      отрицателен   Index   отрицателен
Хепатит C ( anti HCV) по ECLIA      отрицателен      отрицателен
Профили
Липиден статус            *
Холестерол   ↑   5.34   mmol/L   До 5.20
Холестерол - HDL      2.12   mmol/L   Над 0.90
Холестерол - LDL      2.88   mmol/L   До 3.70
Триглицериди      0.96   mmol/L   До 2.28

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 10:47 от maca_83