Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 080
  • 873
  •   1
Отговори
# 645
Скрит текст:
Здравейте, моля за коментар на изследванията на баща ми.
Наскоро му поставиха пейсмейкър, към който имахме големи очаквания, които обаче не се оправдаха и не мога да кажа, че състоянието му се е подобрило, даже напротив. Няма сила, задъхва се, уморява се бързо, не може да спи,  цялостно се чувства зле.
Има поставена диагноза сърдечна недостатъчност. От години (повече от 15) е и с диагноза есенциална тромбоцитемия.
Това са последните му изследвания от днес.

Според мен човекът трябва да бъде хоспитализиран.
Струва ми се, че тази есенциална тромбоцитемия може да е преминала в левкемия.
С анемия е.
С бъбречно увреждане е.
Освен ако не злоупотребява с алкохол, е и с чернодробно увреждане.
Общото му клинично състояние е доста притеснително.
Терапията му или е неправилна, или недостатъчна.

# 646
Хематологичното си заболяване следи в Хематологията (на Г.М. Димитров).
Скоро му правиха биопсия (преди няма и месец), тогава изследванията му отново бяха лоши, но за резултата от биопсията казаха, че всичко е наред.
Проследяващият го лекар му каза да пусне пак кръвни изследвания (тези от днес) и ако резултатите не са се променили, ще го изпрати за скенер на цяло тяло.
Вие можете ли да ни насочите към какъв специалист (и къде) да се обърнем?

# 647
Как ви се струват тези резултати,пуснати са на 5 ден от цикъла?
По-добре питайте в темата за хормоните. Денис отговаря там.

# 648
Добър ден! Моля за коментари, мъж на 48 години!
Sleek, моля за коментар!

# 649
Скоро му правиха биопсия (преди няма и месец), тогава изследванията му отново бяха лоши, но за резултата от биопсията казаха, че всичко е наред.
Проследяващият го лекар му каза да пусне пак кръвни изследвания (тези от днес) и ако резултатите не са се променили, ще го изпрати за скенер на цяло тяло.
Не разбирам въпроса, какъв точно специалист се търси?
Защото проблемите са разнородни -- хематологични, чернодробни, нефрологични, сърдечносъдови, възпалителни... Вероятно има и други неуточнени заболявания: ендокринни, екзокринни...
Хематолозите в Дървеница са много добри, но се чудя защо е оставен така този човек? Или пък може би не е?
Или ме питате за специалист по образна диагностика?
-
Скрит текст:
Добър ден! Моля за коментари, мъж на 48 години!
Sleek, моля за коментар!
Без контекст -- кой, какво изследва и какви установени заболявания има или няма...
Но конкретно от изследванията, проблеми има. Ако не сте правили до момента, консултация с хематолог e наложителна, за да се изключи пролиферативно заболяване, за каквото има известни данни.
Нужна е консултация и с кардиолог, защото има намек за сърдечен проблем.
Задължително консултация и с гастроентеролог и още по-задължителна абдоминална ехография. Да се обърне внимание на черния дроб, дали има омазняване и/или друга находка, защото със сигурност има проблем и с черния дроб.
Ако човекът е пушач, трябва да спре цигарите, моментално, защото нещата не са особено розови!
Препоръчвам да изследвате инсулиново-глюкозния статус, както и функцията на бъбрека.

# 650
Благодаря, мъж на 48 години, без заболявания до момента.
Явно са доста сериозни нещата...

# 651
sleek, радвам се, че си тук.

# 652
Ами, въпроса е, че не знам вече към какъв лекар да се обърнем, защото от никъде нищо не казват. Нито хематолозите в Дървеница са реагирали кой знае как (освен евентуалния скенер), нито пък тези, които му поставиха пейсмейкъра в Чирков (за тях е важно, че устройството работи и толкова)
Може би ни трябва специалист по образна диагностика, не зная.

Не разбирам въпроса, какъв точно специалист се търси?
Защото проблемите са разнородни -- хематологични, чернодробни, нефрологични, сърдечносъдови, възпалителни... Вероятно има и други неуточнени заболявания: ендокринни, екзокринни...
Хематолозите в Дървеница са много добри, но се чудя защо е оставен така този човек? Или пък може би не е?
Или ме питате за специалист по образна диагностика?
-

# 653
Здравейте!
Бих искала да се консултирам с вас по повод тези изследвания на липиден профил.
Скрит текст:

Имам завишен общ хoлестерол, но не мога да се ориентирам от къде идва и къде евентуално може да се потърси проблема. Може би стойностите на LDL са по-високи, т.е. не са оптимални? Гледам по други лаботоратории дават по-ниски стойности, а тук е заложено до 4.9 mmmol/L.
Млад човек съм, нямам хронични заболявания, слаба съм, спортувам и се храня максимално здравословно. На предходните ми изследвания също беше завишен (сега, след прием на хранителна добавка е спаднал малко, но пак е над границата), та ЛЛ и той се учуди като цяло. Предстои ми пак консулт, но след празниците.
Къде може да се потърси връзката - друго кръвно изследване, хормон?
Предварително благодаря!

# 654
Здравейте, колко време след приет антибиотик за бактерия в урината се прави ново изследване?

# 655
По-скоро чрезвичайно, Цвете.
Ами, въпроса е, че не знам вече към какъв лекар да се обърнем, защото от никъде нищо не казват. Нито хематолозите в Дървеница са реагирали кой знае как (освен евентуалния скенер), нито пък тези, които му поставиха пейсмейкъра в Чирков (за тях е важно, че устройството работи и толкова)
Може би ни трябва специалист по образна диагностика, не зная.
Личният?
Трябват ви консултации с:
- нефролог
- гастроентеролог
- кардиолог
- ендокринолог (въобще изследван ли е хормоналният статус?)

Ако сте с направление за скенер, вероятно ще ви пратят в тяхното отделение по образна диагностика в Дървеница.
Ако ще си плащате вие, ви препоръчвам болница Лозенец, защото само те имат 256-срезов компютърен томограф. Другите със 128-срезов, който също, става са: Александровска, Токуда, МДЛ "Русев" и още някои.
-
Къде може да се потърси връзката - друго кръвно изследване, хормон?
Предварително благодаря!
Връзката може да се потърси в недодяланите лекари.

Имате напълно нормален, бих казал отличен липиден профил.
Общият "холестерол" е висок, защото е висок HDL-ът, какъвто трябва и да бъде. В същото време сте и с ниски триглицериди -- прекрасно!
Всичко останало е една огромна 'боза'.
Не се занимавайте повече с това.
Дори 'консулт' не ви трябва.
Спортувайте си и живейте живота както досега.
Не търсете нищо, защото нямате проблем.

# 656
Благодаря, мъж на 48 години, без заболявания до момента.
Явно са доста сериозни нещата...
В началото на февруари мъжът ми беше с грип. На 12 февруари си нарани крака с перфоратор и отиде при личния лекар за болничен. Коментара на ЛЛ за изследванията: няма нищо обезпокоително, бил си болен, ще се нормализират кръвните, намали солта и мазното...

# 657

Здравейте, направих си изследване за алергия към глутен и млечни продукти. Резултатът е този, който виждате на снимката, но не мога да разбера какво означава - имам ли алергия към глутен и мляко или не, или пък само към някои от шестте алергена, или нещо съвсем друго.
Ще съм благодарна, ако някой разбира или си е правил такова изследване, да сподели.

# 658
Здравейте, колко време след приет антибиотик за бактерия в урината се прави ново изследване?
Седмица след спиране на антибиотика можете да ги повторите. Simple Smile

# 659
sleek, би ли погледнал резултатите ми от изследвания на желязо? Ноември бяха занижени и започнах да вземам желязо. ГЛедам че съм наваксала, но се чудя дали да не си довърша опаковката, защото сякаш не са оптимални. Коментара на личната ми е "влезли в норма". Но сякаш са на долни граници. Благодаря.
(извинявам се за форматирането, но не мога да ги копирам в таблица)

IRON
Mar 2, 2024            83ug/dL                50 - 170 ug/dL
Nov 18, 2023    39ug/dL Low   50 - 170 ug/dL

Total Iron Binding Capacity
Mar 2, 2024           256mcg/dL   250 - 450 mcg/dL
Nov 18, 2023   296mcg/dL   250 - 450 mcg/dL

PERCENT IRON SATURATION
Mar 2, 2024          32%              15 - 45 %
Nov 18, 2023       13% Low       15 - 45 %

Ferritin
Mar 2, 2024                44ng/mL               8 - 252 ng/mL

Пуснати са ми и тези в допълнение. Не виждам проблем с тях, поствам ги информативно, в случай че са необходими за разчитане на горните.
Скрит текст:
WBC Normal Range: 4.2 - 11.0 10**3/uL            November: 6.4 10**3/uL        March  5.9 10**3/uL
PLT Normal Range: 140 - 450 10**3/UL            November:  250 10**3/UL       March 274 10**3/UL
NRBC Normal Range: Less than <=0 /100 WBC   0 /100 WBC   0 /100 WBC
Neutrophil   November:  52 %   49 %
LYMPH   November: 37 %   March38 %
MONO   November: 9 %   March11 %
EOSIN   November: 1 %   March1 %
BASO   November: 1 %   March1 %

Absolute Neutrophil Normal Range: 1.8 - 7.7 10**3/uL      November: 3.3 10**3/uL   March2.9 10**3/uL
Absolute Lymph Normal Range: 1.0 - 4.8 K/mcL                      November: 2.4 K/mcL   March 2.3 K/mcL
RBC Normal Range: 4.00 - 5.20 10**6/uL                                   November: 4.14 10**6/uL   March 4.05 10**6/uL
Absolute Mono Normal Range: 0.3 - 0.9 K/mcL                           November: 0.6 K/mcL   March 0.6 K/mcL
Absolute Eos Normal Range: 0.0 - 0.5 K/mcL                           November: 0.1 K/mcL   March 0.1 K/mcL
Absolute Baso Normal Range: 0.0 - 0.3 K/mcL                            November: 0.1 K/mcL   March 0.1 K/mcL
Absolute Immature Granulocytes Normal Range: 0.0 - 0.2 K/mcL   November: 0.0 K/mcL   March 0.0 K/mcL
HGB Normal Range: 12.0 - 15.5 GM/DL                                             November: 13.0 GM/DL   March12.8 GM/DL
HCT Normal Range: 36.0 - 46.5 %                                               November: 40.7 %   March38.2 %
MCV Normal Range: 78.0 - 100.0 fL                                           November: 98.3 fL   March94.3 fL
MCH Normal Range: 26.0 - 34.0 pg                                           November: 31.4 pg   March31.6 pg

MCHC Normal Range: 32.0 - 36.5 g/dL                             November: 31.9 g/dL - LOW      March33.5 g/dL
RDW-CV Normal Range: 11.0 - 15.0 %                          November: 11.9 %                      March12.4 %
RDW-SD Normal Range: 39.0 - 50.0 fL                               November: 42.9 fL              March42.5 fL

Общи условия

Активация на акаунт