Почитатели на исторически филми, period drama и екранизации по романи - 16

• 40 800
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Никаква смесена кръв не е имала Шарлот от Мекленбург, ама нейсе.

# 661
На мен пък не ми се гледа достоверност - има много такива сериали/филми вече.
Харесва ми точно това, че е леко изчанчено всичко, придава му чар.
И ни доближава до наши дни някак, по-relatable е.

Да, обаче това е по книга и в книгата героите са описани по съвсем различен начин. Отделно - черни не е имало при благородниците, та изобщо нямат място като херцози. Кралицата е ок, защото е имала смесена кръв, но всичко останало е прекалено. Както и гей двойките - било е тотално забранено и се е преследвало със смъртно наказание.

За съжаление не съм чела книгите. Разбирам какво имате предвид.
Просто на мен не ми пречи и си гледам с удоволствие засега.

# 662
Артемис, а откъде тия спекулации? И аз попднах на подобни твърдения и ходих да й диря портрета на жената, ми не виждам нищо различно от европеидни гени.

# 663
  • София
Артемис, а откъде тия спекулации? И аз попднах на подобни твърдения и ходих да й диря портрета на жената, ми не виждам нищо различно от европеидни гени.

Е, как, покрай сериала и BLM. Точно "черна" кръв в някаква залюпена германска провинция. Laughing
При тенденциозно вглеждане младежките й портрети представят някаква бледа девойка с леко негроидни устни и евентуално нос. Абе, типична пъпчива тийнка. Истината е, че е била много млада, необразована и се е сторила като полезно изкопаемо на Джордж.

# 664
Значи медийна алабалистика. Ма това, което четох, беше така написано, все едно светила в историята хвърлят съмнения и правят нови тълкувания LaughingLaughing

п.с. То в тия години вече потеклото на благородниците би трябвало да ясно проследимо. Ама нейсе.

# 665
  • в сърцето на един мъж...
Никаква смесена кръв не е имала Шарлот от Мекленбург, ама нейсе.

Ох, аз като го гледах, много се чудих, защото нямам спомен да съм чела нещо подобно и си казах, че като свърша с гледането, ще търся повече инфо. Дето се вика, има поне от къде от извора да черпя инфо. Не знам защо ми се е забило в главата нещо - ама за квартеронка или нещо подобно, не за черна.

За съжаление не съм чела книгите. Разбирам какво имате предвид.
Просто на мен не ми пречи и си гледам с удоволствие засега.

Ами то това е големия проблем - като прочетеш книгите и започне книгата с описанието на Саймън, който е с ледено сини очи и видиш млечния Саймън на нетфликс и ти е ясно, че нещата не отиват на добре. Или за лейди Дънбари, която е стара, достолепна матрона-вещица, с пиперлив език, но бяла Simple Smile

# 666
  • София
Не е имала смесена кръв, изсмукаха си го от пръстите, защото първия сезон на Бриджъртън си беше сензация, че има чернокожи в сериала. Както навремето, като се сгоди кейт Мидълтън с Уилям, я изкараха не знам си коя поред наследничка на незнамкакъв си херцог, свързан с кралската фамилия. Тя не е с благородническо потекло, което беше странно, та да замажат я изкараха, че някой пра-пра-пра-пра-пра-дядо е бил благородник.
На мен цвета на кожата не ме дразни толкова(и назад писах) а промяната на образите и сюжета.
Вмъкване на някакви индийски ритуали, някакви паджикистански фамилии, които идват от Виена.
Жестомимичен език на бал, благородник в старовремска инвалидна количка. Да, имало е хора, които не са могли да ходят...но тъжната реалност е, че те е са ходили на баловете.
И тези "добавки", правят всичко пародийно. Аз съм чакала екранизация 20 години, за да гледам този сюжет, да се радвам на реджънси реалността...не да гледам някакви недостоверни неща.
Те го минават по линията-това е просто сериал, измислени герои и могат да са каквито си решим.
Само, че това важи само ако е за европейска националност, приказка, история, митология. Тогава може. Ако обаче е някоя книга с измислена история за оризова плантация в Ню Орлеанс, ще получат удар, ако актьорът е бял.

# 667
След първите два сезона се изкуших да прочета и съответните 2 книги от поредицата Бриджитън. Според мене сценаристите са се справили много добре, съживявайки и текста, и прекроявайки историите в по-интересни линии, плюс фантастичната сценография.
Аз нито търся, нито очаквам историческа коректност в този сериал. Възприемам го като модерна театрална постановка, провокираща и прекаляваща. Дали ще продължи да ми е интересна, не знам, но съм любопитна и чакам новите епизоди.

# 668
  • София
Ами, аз го нарекох "полиестерен" сериал. Много ефектен, много шармантен, ама нещо не му достига. Точно като разликата между истинска и полиестерна коприна.
Уточнявам, че книгите не съм чела.
Тези дни изгледах пак последните епизоди на "Позлатената епоха". И там има "кръпки", които ме дразнят, но класата е несравнима.

# 669
Е, Позлатената епоха" и "Даунтън" определено имат класа. Това тук е типично в стил Шонда Раймс, тюрлюгювеч

# 670
  • Вестерос
А имаше потенциал да е класа!

# 671
А имаше потенциал да е класа!

Мда, ама трябва друг да е правил сценария

# 672
  • София
На два пъти съм започвала книгите, но изобщо не ми бяха интересни. Съвременен прочит на 19 век, по много недостоверен и неуважителен начин, самата писателка няма дар слово, дълбочина и т.н. Но пък явно историите са се видели достатъчно интересни за екранизация и съответно смятам, че екранизациите са много по-успешни.
Далеч са от Даунтън, Позлатената епоха, Сандитън като дълбочина и съдържание, но пък са увлекателни, поне предишните сезони, този още не съм го почнала. Щом събужда такива полемики, значи работата е добре свършена.

# 673
  • Down south
При първи сезон бях силно изненадана от екранизацията, едва-едва не се задавих и трудно преглътнах Саймън.
Лейди Дънбъри беше друга изненада, но нейния образ, не знам защо беше и е по-приемлив.
Кралицата, whatever Confused
Кейт и Едуина, не приемам и НЯМА да простя, че ги направиха индийки.

Четейки книгите, базирано на написаното, човек/аз виждах картини, градях образи и след това, фрассс, някой се опитва да насади в главата ми нещо съвсем различно Rolling Eyes
И това, при положение, че живея в шарена среда.

# 674
  • София
Наистина е доста опростен. Самите сценки са едни такива отделни, като ситуационна комедия, но още по-елементарни.
Аз и не държа да са дълбокомислени, натоварват ме сериали с драми, ако ще и period да са, то и обикновено този тип сериали са с големи драми 🤣 всъщност.
Ако седна да гледам и да отделям от времето си, предпочитам да е леко, забавно, без големи ревове, смърт, раздели и подобни. Та затова е мой тип сериал, обаче малко повечко го опростиха и изчанчиха.
Книгите не са от най-сериозните, обаче сериалът е по-повъехностен и от тях.

Общи условия

Активация на акаунт