Седмокласници 2023/2024 - тема 4

• 39 612
  • 775
  •   1
Отговори
# 570
Вие си знаете. Тук просто ви се дават съвети как трябва да се попълват докуменитите, за да има шанс за класиране по-нагоре в желана паралелка. Пък вие си правете, каквото смятате за добре.

# 571
Mama Ru, аз не разбирам какво значение има дали желанието е на 21 място или на 2 - ро?
Това за да се похвалим на познати, че детето е прието по 1 желание ли е?

Има доста хора в темата, които следят НВО, класирания и редене на желание от години. Съвета е един, редите по желанията на детето и слагате накрая 2-3 паралелки с по-нисък бал.

# 572
  • София
jsed и wave И моят син иска физика - по скоро астрономия. Учи по физика с дядо си аз нищо не помня.
Аз съм намерила 4 паралелки от миналата година с физика
2 - СМГ
1 - НПМГ
1 - 2АГ
Дано тази година има поне още една в някое училище.
Ние живеем извън София - в.з. Ярема 1300м височина във Витоша планина и пътуването няма как да се размине.
Вашите деца ще ходят ли на курса по физика в НПМГ?

Моят не. Той учи в момента в НПМГ и смятам, че подготовката там му е достатъчна. Само това да не му изиграе лоша шега. Не може да разбере, че мястото не му е запазено и трябва отново да си го заслужи.  Angry

# 573
  • София
Ееее ама друго е да се каже: Детето ми го приеха на 1во класиране по 1во желание.. Stuck Out Tongue Winking Eye
Извън майтапа, все пак ми се струва разумно да се види първо бала на детето, после бала на съответната паралелка или паралелки и да речем да се прицелим най -много към +20 точки нагоре спрямо бала от предходна година... Head Band
Накратко, ако сме с бал 370- 380 защо да редя 5 училища отгоре от ранга СМГ, НПМГ и Немската ....Thinking

# 574
Кабо, точно. Чисто от психологическа гледна точка за моето дете е по-добре да бъде прието на 1-2 желание, отколкото същото, но на 21-во.
И аз съм в системата и следя от години. Детето ми е с тройка по математика. Дори и да живеехме в град, в който в МГ може да влезе и с бал около и дори под 200, ще има ли смисъл, ако не може да се справи със задачите там? Само, за да кажа, че е в конкретното училище? Или, ако не й вървят чуждите езици, ама да кажа, че е в ЕГ, а тя да се мъчи да върже тройката?
Един въпрос, ако има някой запознат в частта с кандидатстване в две области. Ако детето е прието на първо желание не в областта по местоживеене и запишем там на първо класиране, а после в нашата област приемат на второ класиране, нещо, което й харесва или е компромисен вариант и решим все пак да учи при нас, дали ще е трудно изтеглянето на документите?

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 11:29 от Mama Ru

# 575
  • София
Във 2АЕГ няма паралелка с физика. Има профил физика, какъвто има и в други училища - НЕГ, Испанската и др. Принципно всички ЕГ-та предлагат профил физика, въпросът е дали ще се съберат достатъчно желаещи от съответния випуск, за да се сформира група, което се разбира в края на 10-ти клас. Гарантиран профил физика, т.е. обявен с ДПП като първи/втори профил, има само в СМГ и НПМГ /освен ако не съм изпуснала някое СУ с такава паралелка - не съм гледала целенасочено/.

# 576
wave - ПЧМГ също имат паралелка с физика. Училището дава стипендии на 20% от новоприетите деца. Това би трябвало да са 11-12 деца тази година.

Накратко, ако сме с бал 370- 380 защо да редя 5 училища отгоре от ранга СМГ, НПМГ и Немската ....Thinking
Ако тези училища са мечтата на детето, защо да не ги сложиш? Ами ако тази година немският не е на мода и децата масово са сложили немската накрая като желание?

# 577
  • София
И ПЧМГ, да. Не го включих, защото е частно.

# 578
jsed и wave И моят син иска физика - по скоро астрономия. Учи по физика с дядо си аз нищо не помня.
Аз съм намерила 4 паралелки от миналата година с физика
2 - СМГ
1 - НПМГ
1 - 2АГ
Дано тази година има поне още една в някое училище.
Ние живеем извън София - в.з. Ярема 1300м височина във Витоша планина и пътуването няма как да се размине.
Вашите деца ще ходят ли на курса по физика в НПМГ?
Ще го питам за курса по физика в НПМГ. Той ходи в неделя 2 часа на курс към Междучасие. Ако ходи и на този, в НПМГ в събота ще е от 9 до 16 Grinning Но понеже е физика - може и да се навие. За сега не съм го планувала.

# 579
  • София
Смятате,  че бала на СМГ, НПМГ и Немската може да падне до 370-380 поради някакви други интереси на децата и то масово? , ами не ми се вярва ... Thinking  Хипотетично, ако стане това след години, то и нашите интереси ще са в друга посока вече ... заедно с другите, към други топ училища, та същото ще стане накрая...

jsed , физиката е много добра ориентация. В семейството ни има професор, доцент , все физици и знам около тях как се развиха и как успяха техните аспиранти/ докторанти... всичките се реализираха много добре. Успех на детето...

# 580
Mama Ru, мисля, че ако детето е прието и записано на първо класиране в едната област, то не участва във второ класиране и в другата област. Но питайте най-добре в комисията, като подавате

# 581
Поне до 2023г всяка област прави свое независимо класиране. Не съм чула за 2024 да има промени в този план

# 582
  • European Union
Mama Ru, не е трудно изтеглянето на документите. Само остава ходенето до училището, което си е разход, щом е в друга област. Иначе не би трябвало да има спънки. Някои училища, които са зле с приема се опитват да баламосват родителите, но родител, който знае какво иска, няма да си тръгне без документите.
Има един период, в който документите се носят от училището до РУО, но после директорът ги връща пак в училището. Ако се случи точно тогава, ще отнеме 2-3 часа чакане.

# 583
  • София
Ves +,   разбирам че имаш дете в 35то Профил Природни науки с какъв език? Кажи ако може доволни ли сте на кратко, от училище, профил, ниво на учене на езика??? Thinking То, Природни науки, ако не влезе в НПМГ, което за нас е твърде вероятно, другата опция е 35то, затова питам..  Ааа може би и 22ро училище също.. Thinking
В 35-то профилът е Немски/Руски/Природни науки.
За немски - напъват ги. Щерката е ошашавена все още.Тази година започна и с руски. Имат биология на немски.
Сега, че и тя е от групата на прекрасните и енергоспестяващите, така си е. Но и учителите искат знания, а не мили усмивки. Та е трудно. Помагам тук-там все още по мат и бел. И ми чете на руски Simple Smile

И по повод на нейните мъки с немския - брат й категорично отказва да мисли за паралелка с език, различен от английския.  А мислех да го убедя да сложи нейде в желанията и нейното училище, за да са в една посока. Но едва ли ще стане.

# 584
  • София
Това е добре. Моята щерка беше научила малко руски още 1, 2 клас. От маша и мечока и първа приятелка имаше в класа, полу русначе... Говореха си на руски. Joy Та имаше интерес към руския. Таман, стига да влезе в 35то ... Английски не щем, знае го гооре долу, на ниво B2, немски / руски е добре.. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт