Седмокласници 2023/2024 - тема 4

• 39 668
  • 775
  •   1
Отговори
# 555
Добре, де. Моето иска АЕГ, обаче там минималният бал е над 370. Или ще поиска МГ с минимален бал  над 420, а събира бал 220-250, примерно. Какъв е смисълът изобщо да ги реди?
Минималният бал 370 е бил миналата година. Тази нямаш идея колко е.
Ако тази година, никое дете не желае да учи в АЕГ и бала падне на 250. Дали няма да е тъпо да не си писала желанието на детето?

# 556
  • София
Браво, много полезно/ Гледах, с един извод: където се класираш на първо класиране там си... Повечето деца се записват още на 1-во класиране, най-много за 2-ро класиране да останат 1-2-3 места и толкова. Това за добрите училища. Даже на трето класиране, ако някъде има единична бройка,  тя е с по-висок бал от второ класиране... така ми се стори. Поне за профила който аз гледах : Природни науки. Cold Sweat
Много зависи какво ще иска текущият набор и как ще реди желания. Не се настройвай от сега.

Голямата е такъв профил в 35-то. Преди 2г в нейната паралелка местата се въртяха до 5-то класиране. Накрая бяха приели повече момчета - 15 вместо 13.  Явно е нямало желаещи девойки. Последните приети бяха с доста нисък бал в сравние с предните класирания - нещо от рода на 340-350. За 1 и 2 класиране балът беше около 400.

# 557
  • European Union
Аз няма да редя нищо. Детето иска само едно училище, вече и език си е избрало. Най-много до три реда да го докараме.

# 558
  • у дома
Gossipss каня се да ти отговоря от няколко дни за Ив.Рилски. Понеже спомена, че детето ти е с 55 т, а аз си играх да ги правя по пол и по низходящ ред, та детето ти, понеже знам, че е момче, е на 10-та позиция от 140 явили се момчета. Аз за това харесвам така показаните резултати от това състезание, тъй като виждаш къде се позиционира детето ти. Знам, че е рано, знам че нямаше и преразказ, но проследявай натам и следващите етапи, и ще видиш, че обикновено се запазва подредбата.
Скрит текст:
Това състезание е масово, и все пак ходят най-мотивираните деца. Това, което искам да ти кажа, че с този резултат и ако продължава така, момчето ти може да е в първите 10%, което освен ако не се бори за СП и КГ в МГ осигурява прием навсякъде. Не разбирам учителите в училище, които ще му оставят 5...Но подозирам кое е училището...
Иначе и моят юнак за сега записан в Регалия, и тези дни ще го запиша и в ОТ, за сега само за януари. Много се засичат натам различните пробни. Сега ще кача за Пловдив, някой ако му е интересно.
Скрит текст:
Ако стигнат до вас ПИ ще се радвам да споделите..
По наблюдения от предишни години ОТ София и Пловдив се различаваха с по 1-2 зад.
Кети В-пожелавам ви достатъчен бал,за да може да си го позволите-аз и за двамата съм писала по 1 целание/всъщност за големия беше отдавна и не помня,даже не се подаваше електронно/,но бях видяла статистиката и знаех,че са в първите няколко деца по бал в града ни.

# 559
Добре, де. Моето иска АЕГ, обаче там минималният бал е над 370. Или ще поиска МГ с минимален бал  над 420, а събира бал 220-250, примерно. Какъв е смисълът изобщо да ги реди?

Защото подреждаш желания на детето. Няма значение с колко бал се влиза в което и да е желание. Детето ще влезе на първо класиране във възможно по-горно желание, за което му стига бала. После само може да се изкачи нагоре в желанията. Пишеш всичко, което иска детето и по реда, по който иска и това е. Системата ще го класира, за където му стигат точките.

Пример:
1. МГ
2. АЕ
3. НЕ
4. Рисуване
5. Компютри
6.Банково дело
7. Хуманитарни науки

Да речем, детето е изкарало 310 т общо всичко. БАЛът по паралелки е да речем:

1. МГ  485
2. АЕ 438
3. НЕ 415
4. Рисуване 290
5. Компютри 470
6.Банково дело 420
7. Хуманитарни науки 300

Така подадени документите означават, че детето иска паралелките точно в този ред и, ако не може да учи МГ, АЕ или НЕ, значи влиза на 4то желание Рисуване, понеже последното прието дете там е с 290 т. Би могло да влезе и в ХН, но понеже са по-ниско желание, ще се класира в Рисуване.
Има шанс по-горните желания да освободят места на второ класиране и балът да падне. Ако НЕ стане 310, то детето ще се класира там, но трябва предварително да обявите, че ще участвате във второ класиране.
Дано го обясних добре.
Целият смисъл е да си пишете паралелките според истинското желание на детето, като те може да са дори и над 30-40, нищо не се губи....пък то ще се класира, за където му стигат точките.

# 560
  • София
Ves +,   разбирам че имаш дете в 35то Профил Природни науки с какъв език? Кажи ако може доволни ли сте на кратко, от училище, профил, ниво на учене на езика??? Thinking То, Природни науки, ако не влезе в НПМГ, което за нас е твърде вероятно, другата опция е 35то, затова питам..  Ааа може би и 22ро училище също.. Thinking

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 09:44 от Cabo San Lucas 40

# 561
  • София
Аз няма да редя нищо. Детето иска само едно училище, вече и език си е избрало. Най-много до три реда да го докараме.

Това е доста рисковано. Ако балът не му стигне за тези 3 паралелки ще трябва на трето класиране да участвате само за местата, които са свободни (може да няма нито едно в тях), а както се каза много пъти, често тогава баловете са по-високи. Какво ви пречи да сложите още няколко реда, за да си гарантирате класиране?
Мисля, че това може да си го позволи само дете с бал 500.

# 562
Ами може да очакват такъв бал:-)

# 563
  • European Union
В нашия град местата няма да свършат. Сметнала съм броя на седмокласниците и предлаганите места. А през годините съм се нагледала на деца, чиито родителите ги принуждават да пишат компромисно училище, само за да се закачат някъде. Без училище няма да остане, по-важно ми е да не мисли, че учи някъде заради мен.
Не съм толкова безотговорна, колкото звуча. От десетина години съм в комисията по приема в нашето училище и знам какви са тенденциите, доста по-различно е от София.

# 564
  • София
И ние чакаме класни т.с. по БЕЛ и другата по МАТ.
През ваканцията не е учила на Бъдни вечер и на Коледа. През другите дни все буташе нещо за по час, два.
Имаха 200 задачи по математика и Опълченците на Шипка наизуст. Другите предмети са малко е 6-та глуха.
Сестрите й си бяха тук във ваканция от следването, та изкарахме чудесни празници. Май това ми е по-важно.
Наборката ми е 3-то дете (след близначки) и все по-осезаемо осъзнавам колко са различни децата. Няма, рецепти за успех, няма правилно или неправилно. Просто са различни!
По повод разстоянията, ако развозването на деца из София за училища, курсове, спорт, рождени дни и т.н. занимания се зачиташе за трудов стаж, досега са сме пенсионери и двамата с мъжа ми.Rolling Eyes
Каките сме ги возили сутрин до 7 клас, нищо, че у-щето беше на 3 спирки с автобус. За нас приоритет беше да спят 15 мин. повече. Вече в СМГ тръгнаха сами и то, защото имаме удобен транспорт, но пак в снегове и виелици ставаме, ринем коли и тръгваме. Не казвам, че е правилно, но сме такъв тип родители. Естествено, че е по-добре да е близо, но не е водещо за нас.
Минаха и първите пробни по школите - има пропуски и то прави грешки повече на елементарните задания от 1 до 5 и по двата предмета. По мат не разписва подробно, смята наум и оттам става мазалото. Уж говорих с учителите да наблягат на това... да видим. И с баща й вкъщи бутат и доизясняват по малко. По БЕЛ знае нещата, грамотна е, но бърза, претупва, да свърши бързо, да е направено, ама как е отделна тема. И после: Аууу, ама то е елементарно. Аууу, ама това го знам. Ще видим. Има още 6 м. надявам се да "порасне". Пък накрая, каквото сабя покаже. Laughing Здрави да са!

# 565
Съвсем импулсивно го взех помагалото и не съм сигурна още колко е добро, но съм толкова отчаяна. Тепърва ще го разглеждам. Има примерни текстове (някои от минали години), кратко описание, план, примери от преразкази на 7класници (поне така твърдят) и някакви методически указания. Ето я корицата на помагалото. Ще сложа в скрит текст съдържанието и няколко снимани страници.

Скрит текст:

И аз като mama Ru ще редя според бала. Моят иска само с Физика, но баловете са убийствени. Всички паралелки с Физика ще ги подредя, но пък ще му включа и някои без в зависимост от бала. Все пак му трябва средно образование Grinning

# 566
Здравейте на всички, записвам се при вас с един седмокласник. От много време надзъртам в темичките ви, обаче напоследък установявам , че околните нещо не ме разбират с майчините ми тревоги за тези матури, та мисля че е време да почна и да пиша, не само да чета.
По Бел е на частни уроци още от миналата година, по МАТ в школа от тази. Лошото е, че госпожата от частните уроци боледува вече цял месец, а и класната по БЕЛ беше само отговор на литературен въпрос, та резултата е 3-ка.
Математиката определено му е по- интересна и там си пише системно домашните, класното е другата седмица.
Аз по БЕЛ не мога да помагам, но и разчитайки на госпожата не съм купувала никакво допълнително помагало освен тези за училище, защото тя има страшно много видове и си работят по тях. Но от вчера съм се разровила да търся някое хубаво с анализи на произведенията, за да закърпим положението, а и ми се иска да му е от полза и за писането на теза. Може ли съвет от тези, които имат помагалото на Донка Кънева по литература дали е подходящо?

# 567
  • София
jsed ти ако си отчаяна, не знам аз какво да пиша. Като чета колко се старае твоето дете... Моето е във фаза бойкот на всичко и пълен непукизъм от декември. Даже днес щял да ходи на кино след училище. Нищо не пипва в къщи, само за частните уроци пише домашни, защото там няма къде да се скрие. Ваканцията отново не пипна нищо, но пък прочете 6 книги (фантастика, да не помисли някой, че за училище), всяка между 350-400 страници. Заформил се с 5 отвсякъде и само повтаря "Има време"... Rage

# 568
jsed и wave И моят син иска физика - по скоро астрономия. Учи по физика с дядо си аз нищо не помня.
Аз съм намерила 4 паралелки от миналата година с физика
2 - СМГ
1 - НПМГ
1 - 2АГ
Дано тази година има поне още една в някое училище.
Ние живеем извън София - в.з. Ярема 1300м височина във Витоша планина и пътуването няма как да се размине.
Вашите деца ще ходят ли на курса по физика в НПМГ?

# 569
Не знам за вашите деца, но моето, не разбира как точно става това класиране. Иска училище, за което е нужен бал 300+ и балообразуващи БЕЛ и математика. Няма шанс да влезе с 200, но и ако отсега не обработя да приеме мисълта и за други варианти ще настъпи драма и отказ да ходи на училище. За съжаление, ако я оставя да реди само нейното желание, на трето класиране няма да има приемливи варианти. Не сме в София, балообразуването е различно в различните училища. Казала съм й, че ще напишем първо училището, което тя иска, но след това ще трябва да подредим още 2-3 варианта, за които се надяваме да й стигнат силите. И да, ще редим и ще избираме между възможните, невъзможните са си невъзможни. При нас няма шанс точно в най-желаните училища да падне драстично балът, още повече, че тенденцията за последните 5 години е да се покачва.
Напоследък от няколко места чувам изненадани хора: "Детето на познати/ роднини отличник, ама не го приели в , представяш ли си и къде, къде в ..., където най-високия бал е неговият 250." Така, че има значение и как ще се редят желания. Да изредим 20 невъзможни паралелки, за да бъде приета на 21-во желание дали е по-добре, отколкото да се фокусира над 4-5 възможни за постигане и да ги пожелае, съответно да бъде приета, на 2-3 желание?

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 18:20 от Mama Ru

Общи условия

Активация на акаунт