Акт за раждане - Корекция

• 3 000
  • 28
  •   1
Отговори
Здравейте , Имам проблем Със
Акта за Раждане , на Детето ми - Смених си и Трите именна
Слет което Завеждам Дело - Позакон Съм Длъжна ,  Даго на правя  и А Да и Сменя Имената  И Сега детето ми е Със нов Акт  Зараждане , И нови Именна - Но Общината не приема Новите ми именна - И съм вписана въс старите си именна за майка

В акта зараждане е вписано
( Майка - Глория милкова гергиева )
( дете - берта барбара тодорова

Последна редакция: сб, 09 дек 2023, 19:01 от Barbi66

# 1
  • на село
Нищо не разбрах и какво общо има смяна на името с ЕГН!?

# 2
  • София
Може ли напишеш отново какъв е проблемът, но свързано, грамотно и с препинателни знаци, за да може някой да даде съвет? И наистина -- какво общо имат имената с ЕГН-то?

# 3
Поради каква причина се наложи да си смениш и трите имена?
На детето ЕГН-то не можеш да го смениш/промениш.

# 4
ЕГН не може да се променя. Имена да, със съдебно решение. Ако в поста са ви личните имена на вас и детето, моля да  ги изтриете, това е публичен форум. За детето се води отделно дело, ако е наложително. Предполагам, че причините са сериозни и имате адвокат да ви напътства.

Последна редакция: сб, 09 дек 2023, 04:10 от Dimana12

# 5
  • в очите на дъщеря ми
Мммм, да видим...Вие, ли промените/сменихте имената  си, детето Ви, или и двете заедно?

# 6
  • Далечният изток
Смяна на имената до колкото разбрах, не на ЕГН. И твоите имена смени, и на детето имената ли? Нищо не става ясно бе, жена, то бива неграмотност, ама това...
Смяна на имената на майката в акта за раждане на детето няма никакъв проблем да се направи с едно заявление до общината с приложено съдебното решение. Ако това се пита. Не знам защо общината не приема новите ти имена, ако те са сменени по съдебен ред, имаш решение и си им го представила.

Последна редакция: сб, 09 дек 2023, 10:24 от AIDA_N

# 7
Аида как се сменят и ТРИ имена?

# 8
  • в очите на дъщеря ми
Aida, имената на родителите към дата на раждане на детето са непроменяеми в акта.

# 9
  • Далечният изток
Aida, имената на родителите към дата на раждане на детето са непроменяеми в акта.
Напротив. 
Чл. 74, ал. 4 от ЗГР:
(4) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) При изрично писмено искане промяната или възстановяването на имената на родителите по чл. 19а може да се отрази по административен ред в актовете за раждане на децата. Искането се подава от родителите за малолетните им деца. За непълнолетните деца искането е лично със съгласието на родителите.

# 10
  • в очите на дъщеря ми
Напротив. 
Чл. 74, ал. 4 от ЗГР:
(4) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) При изрично писмено искане промяната или възстановяването на имената на родителите по чл. 19а може да се отрази по административен ред в актовете за раждане на децата. Искането се подава от родителите за малолетните им деца. За непълнолетните деца искането е лично със съгласието на родителите.
Чл. 19а от ЗГР има отношение само при възстановяването на имената,  ние не знаем, за такъв ли случай иде реч.

# 11
На баща ми му смениха ЕГН на 55-годишна възраст преди 15 години Simple Smile. Роден е на една дата, записан е на друга (това е било практика по селата и при раждане вкъщи), години наред имаше акт за раждане и ЕГН с едната дата, но празнуваше рождения си ден на другата Simple Smile. Случи се да потрябва Акт за раждане, не можа да го намери и поиска вадене на дубликат, вече за дубликата като отворили големите книги длъжностните лица видели, че е записан на действителната си дата на раждане. Чия е била грешката не сме търсили. За смяната на ЕГН се минава през съда, има документ за идентичност, не е имал проблеми при пенсиониране, осигурителни вноски, здравен статус и всичко останало, където се идентифицира с ЕГН.

# 12
ЕГН се сменя при осиновяване на дете. Предполагам случая не е такъв, защото при осиновяване се прави по съдебно решение/ разпореждане по служебен път.
Авторке, налага се да отделиш средства и да се консултираш с адвокат.
За коментиращите - ако авторката е била осиновена при разсиновяване се връщат старите имена и ЕГН, както и се възстановяват родствените връзки по произход. Не знам дали може след пълнолетие, но съм чувала, че имало такива случаи, та явно може.
Вероятно могат да се сменят презиме и фамилия, ако се открият баща и дете и детето бъде припознато, но не знам дали може да се смени и собственото име.
За критиците на правописа, да - ужасен е, но не забравяйте, че не всеки е имал шанс за добро образование, въпреки, че на теория всички имат равен достъп до училище. Но пък от училище до училище понякога има Балкан разлика. Второ - индивидуалните възможности на всеки са различни. Трето - авторката може да е израснала в чужбина и да не е ходила в България на училище... Други хипотези?

# 13
  • Далечният изток
Напротив. 
Чл. 74, ал. 4 от ЗГР:
Чл. 19а от ЗГР има отношение само при възстановяването на имената,  ние не знаем, за такъв ли случай иде реч.
Промяна или възстановяване по 19а.

# 14
Аз съм за хипотеза 3 на Мама Ру. Живяли са в чужбина, разделят се с бащата поради те си знаят какви драми... И майката иска да се върне и България и да остане анонимна, ако ги търси после някак си... Това налага смяна и на трите имена. И затова иска и на дето да обнови. Може би новият акт за раждане върви с ново ЕГН?

Общи условия

Активация на акаунт