Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 82

• 30 165
  • 770
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте,
имам известни проблеми с работодателя и имам нужда от съдействие. Въпросите ми засега са хипотетични, не съм стигнала дотам, но искам да съм подготвена.

Бременна съм в 14гс и съм в болничен (няма да се връщам на работа). Въпросите ми са 2:
1. докато съм в болничен може ли да ме уволни?
2. докато съм в болничен мога ли да сменя работното място?

Благодаря предварително! Heart

# 241
Здравейте, включвам се и аз с въпрос за болничния, който се издава от комисия. Днес взехме първия такъв и видяхме, че е с протокол от комисията. Въпроса ми е дали трябва и той да се предава на работодателя?  Според мен не би трябвало, нали си има редовно издаден болничен?
Моля за коментар от запознатите бъдещи мами Blush

# 242
  • София
И аз се интересувам дали парите за майчинство се изплащат всеки месец като заплата, или на няколко месеца? Също така ако замина в чужбина за няколко месеца като родя, не трябва да се подписвам или явявам някъде за да ги получавам, нали?
И на последно място - ако родя в чужбина но досега съм живяла и работила в България имам ли право на майчинство?

# 243
  • София
Forest, ако си в изпитателен срок дори и в болничен може да ри прекрати договора. За смяна на работно място не мога да кажа. Предполага се, че не си трудоспособна, а реално сменяш работно място и може предния работодател да го оспори като фалшив, но това да мои размишления. Някой, ако го в направил да даде личен опит.

Лолита, на мен всички болнични ми искаше работодателят, защото трябва да ги внесат в определен срок. Като самият хартиен също имаше срок за даване към отдел човешки ресурси.

# 244
Forest, ако си в изпитателен срок дори и в болничен може да ри прекрати договора. За смяна на работно място не мога да кажа. Предполага се, че не си трудоспособна, а реално сменяш работно място и може предния работодател да го оспори като фалшив, но това да мои размишления. Някой, ако го в направил да даде личен опит.

Лолита, на мен всички болнични ми искаше работодателят, защото трябва да ги внесат в определен срок. Като самият хартиен също имаше срок за даване към отдел човешки ресурси.

Да, да. Оригиналът на самия болничен ще го предоставя, въпросът беше протоколът от лекарската комисия дали трябва да върви с болничния и да се даде на работодателя.
Извинявам се, ако не е станал ясен въпроса ми.

# 245
Всеки месец ли трябва да се взима на хартия болничния на мен ми дадоха 1вият път но вторият път не съм получила на хартия?

# 246
  • София
Само болничен е нужен. Другото не ми е искано никога. Даже не съм виждала протокол от комисия, а с първата плащах, но реално не ходих, защото беше в пандемията.

GH, на мен ми даваха всеки месец хартиен и работодателя си го търсеше.

# 247
Благодаря! И аз така мисля Simple Smile

# 248
Здравейте,от днес съм в 45-дневния болничен преди раждане.Искам да попитам може ли да си  проверявам кога и колко болничен и майчинство ще ми превеждат с електронен подпис или става само с ПИК от НОИ?

# 249
  • София
Аз проверявах с ПИК от НОИ. За има няма 2мин се изкарах, после повече време отне да им схвана сайта Grinning

# 250
  • София

благодаря! не съм в изпитателен срок.

# 251
Здравейте! Според вас нормално ли е пулс на плода в 11г.с да е 140?

# 252
  • София
Здравейте,от днес съм в 45-дневния болничен преди раждане.Искам да попитам може ли да си  проверявам кога и колко болничен и майчинство ще ми превеждат с електронен подпис или става само с ПИК от НОИ?
НОИ си искат ПИК, за да правиш проверки. За да извадиш ПИК или отиваш на място (давали ит го веднага), или с електронен подпис (аз ползвах на Евротръст, че има 3 безплатни) си вадиш ПИК-а (в Евротръст приложениеот на телефона ми се пази, може и да се принтира).

# 253
Много благодаря!Не го знаех това,че с ел.подпис можеш да си извадиш ПИК,мислех,че е само на място.Ако наистина не се налага да ходя до там ще е супер Simple Smile

# 254
  • София
Аз само заради това се занимавах с подписа Grinning Но стана бързо, де, не е някаква драма. А ако си платя ще мога постоянно да си го ползвам (никога не се знае кога ще се наложи, затова нека си имам акаунт, не ми пречи).

Общи условия

Активация на акаунт