Техника и правила за готвене

 • 1 069
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 230
Тази тема, не е за рецепти, а за техники и правила при готвене. За съжаление това е много важно, при готвене. Защо едни слагат месото в гореща, други в студена вода. Ако искаме да разредим ядене се добавя гореща вода и т.н. На мен много от тези правила ми убягват.

# 1
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 005
Какви правила, просто си следвай рецептите, там всичко си пише.

# 2
 • Мнения: 1 230
Какви правила, просто си следвай рецептите, там всичко си пише.
Можеш да имаш рецепта, но има значение дали сондата просто ще я изсипеш или се я разбъркаш с кисело мляко и ще "шупне", това се отразява на крайния резултат.

Ако сложите месото във вряща вода, горният слой на белтъчини ще коагулира много бързо, което ще предпази полезните вещества в месото от това да се разтворят във водата.

Ако месото се сложи в студена вода, полезните вещества ще преминат в бульона. Полезните вещества в месото са разтворими белтъчини, минерални соли и някои витамини.

Да разтопиш захар за карамел също трябва да се съобразим как да го направим. Сух, мокър. начин.
https://gotvach.bg/n-67855-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D0%B4%D0%B0_%D0%B … D1%88%D0%BA%D0%B0

Последна редакция: сб, 09 дек 2023, 16:36 от Sephora

# 3
 • Мнения: 1 796
Не си усложнявайте живота.Следвайте рецептите,после и практиката ще ви научи.

# 4
 • Мнения: 12 744
За всеки конкретен случай си има правила и те са много. Няма смисъл да се натоварваш с всички правила, как се готвят всичките хиляди ястия. Започваш боб чорба- четеш как се готви и спазваш. Не те засяга как се готвят спагети. И обратното.

За месото, обикновено ако правиш супа, слагаш месото в студена вода и получаваш силен бульон. Но ако искаш самото месо да е в "центъра", тогава го пускаш във вряща вода и то си запазва всички сокове. Така ще сготвиш примерно една яхния.

# 5
 • Мнения: 369
Аз ви разбирам и ви препоръчвам да си набавите някоя от книгите     
 " Технология  на приготвяне на храната ". Напишете в Google и ще ви излязат много възможности.

# 6
 • Мнения: 4 548
Техники и основни правила има описани много подробно в стари рецептурници, в учебни книги за професионалните училища, както и в сборника с рецепти на Нацко Сотиров. Издаден е през 50-те години - той е бил готвач на Борис III, после на партийни величия. В сборника си освен рецепти е описвал техники, съдове за приготвяне на храна, основни рецепти за различни видове тесто, сосове и т.н. В готварски книги от 30-те години също има описани подробно много техники. В по-новите издания рядко попадам на такива описания - обикновено дават някаква рецепта, къде сполучлива, къде не. Пример - рецепта за еклери - всичко е добре, но няма уточнение, че тестото трябва да изстине, преди да се пуснат яйцата.

Имам една британска готварска книга от 50-те години - освен рецепти, там има подробности коя част от животното как се готви, коя риба за какво се ползва, при каква температура, кой зеленчук за какво подхожда - можеш да си нагодиш своя рецепта само от тези описания.

Общи условия

Активация на акаунт