Американски колеж - двадесет и девета тема

• 63 026
  • 668
  •   1
Отговори
# 375
Изпитите за медицина не включват материала от профилите. Подготовката е за всяко учебно заведение.

# 376
  • софия
Колкото обаче да се опитвах да обясня на наследството, че е, тя от 6 клас ми твърди, че не иска в Бг. Разбира се адекватно обяснение и до днес не съм чула...
Same story
Да не говорим, че специалността, която си е избрала по метода на изключване "това не искам", "това не искам", ..., не е някаква толкова уникална за нашите ширини.
Ще я оставим да опита. Според мен изобщо не си дава сметка за всичко около ученето в чужбина, но каквото и да кажем, докато сама не опита, няма да разбере и повярва.

# 377
Анси, не са само език разбира се, но аз за моето дете намирам за загуба на време и усилия да учи език, който няма да ползва, нито има интерес за учене в съответните страни.  Всички езикови предлагат останалите неща на горе-долу едно и също ниво. Та, разликата остава само в езика. Затова за мен освен НЕГ няма друга алтернатива. Лайстунг може да се смени последните две години и така се взима максималното от двете системи.
За свикването с немското оценяване също съм напълно съгласна.
Нали всеки говори за собственото си дете и интересите му? Не разбирам какъв е този смях в края на поста ти.
Животът е непредсказуем и завършването в едно училище съвсем не означава продължаване в същата посока/страна, билет за щастие и удовлетвореност, висока заплата, престижна професия и т.н.

Кой в 8 клас знае къде ще учи? Аз лично нямам самочувствието да кажа за моето дете, че ще учи в Италия или Испания и затова сега иска да учи и учи тези два езика. Освен това в Бокони специалностите са на английски. Wink В Испания също вече в Мадрид има доста добри възможности . И напротив, дори смятам, че най-вероятно ще учи в Уни в англоезична държава, при това специалност с доста математика. Wink Макар сега да не понася математиката след напъна в 7 клас.

Русалка, аз само препредавам казано от деца и родители минали( или в момента са) през НЕГ. Нямам претенции да съм толкова компетентна, като теб. ДО голяма степен именно тяхното мнение и съжаление за избора ни накара НЕГ изобщо да не е вариант за моето дете при последния етап на избор. Макар цели две години преди това да се беше насочила именно натам.

# 378
  • София
Никакъв проблем не би трябвало да е следването на медицина тук за завършил което и да е училище.  Въпросният, на какъвто и  да е език, си е  учил биологията и химията - в АК и английските гимназии на английски, в училищата с немски на немски,  другаде на испански или френски, на много места на бг. Базата ще я има, ако е учил съвестно,  на уроците ще се напасне към терминологията на бг -точно както студентите навън се напасват към медицинска терминология на чужд език. В университета на дъщеря ми (следваща медицина) има дете от СМГ. Следва медицина на немски (пред завършване е), а е било даже  в английска паралелка  в гимназията.

# 379
Скрит текст:
.
Анси, не са само език разбира се, но аз за моето дете намирам за загуба на време и усилия да учи език, който няма да ползва, нито има интерес за учене в съответните страни.  Всички езикови предлагат останалите неща на горе-долу едно и също ниво. Та, разликата остава само в езика. Затова за мен освен НЕГ няма друга алтернатива. Лайстунг може да се смени последните две години и така се взима максималното от двете системи.
За свикването с немското оценяване също съм напълно съгласна.
Нали всеки говори за собственото си дете и интересите му? Не разбирам какъв е този смях в края на поста ти.
Животът е непредсказуем и завършването в едно училище съвсем не означава продължаване в същата посока/страна, билет за щастие и удовлетвореност, висока заплата, престижна професия и т.н.

Кой в 8 клас знае къде ще учи? Аз лично нямам самочувствието да кажа за моето дете, че ще учи в Италия или Испания и затова сега иска да учи и учи тези два езика. Освен това в Бокони специалностите са на английски. Wink В Испания също вече в Мадрид има доста добри възможности . И напротив, дори смятам, че най-вероятно ще учи в Уни в англоезична държава, при това специалност с доста математика. Wink Макар сега да не понася математиката след напъна в 7 клас.

Русалка, аз само препредавам казано от деца и родители минали( или в момента са) през НЕГ. Нямам претенции да съм толкова компетентна, като теб. ДО голяма степен именно тяхното мнение и съжаление за избора ни накара НЕГ изобщо да не е вариант за моето дете при последния етап на избор. Макар цели две години преди това да се беше насочила именно натам.
Именно и аз това казвам. Няма как всичко да предначертаем. Няма гаранция накъде ще отидат интересите. Съобразяваме се с настоящите интереси и силни страни в седми клас  и гледаме долу-горе да вземем информирано решение.
Животът вече се променя толкова бързо, че е много трудно да се каже какво ще е след 9-10 години, когато седмокласниците трябва да завършат уни.

# 380
Абе и такива има, като моята, която от пет годишна знае какво иска, и честно да си кажа разчитах, че е само детска приучица, но ето до 11 клас все още е същото.
Разликата е, че искаше в Англия, но след брекзит не е вариант вече.
Така че търсим други опции на английски.

# 381
Tова е супер.
Такива деца са най-успешни.

# 382
  • софия
Стефи, благородно завиждам. В твоята ситуация, от моята камбанирия, изобщо не би било проблем ученето в чужбина Simple Smile

# 383
Да се включа и аз : мисля, че и в 11 и 12 клас профилите си бяха почти на английски или нещо миксирано понякога. Преподаването почти на всички предмети на английски беше полезно на дъщеря ми както да си вземе IELTS с много висок резултат, така и да вземе AP Calculus в 11 клас, а то пък ѝ беше много полезно сега в университета. За деца, които са ориентирани да учат в България, може и да не е толкова ОК, всичко да е на английски. Относно по-малката бройка кандидати тази година, според мен основното е високата такса. Проблеми с преподаватели има и ще има не само в колежа. Съмнявам се, че има училище където всички са перфектни. Бившата вече колежанка преди няколко месеца ми каза, че е учила в най-доброто училище в София (разбира се за нея най-доброто, макар през годините и тя да е недоволствала по разни теми). Има едни други неща, на които се учат през тези 5 години, които ги оценяват след като завършат. Преди, около 15 септември винаги имаше драма - с кого ще е в един клас Simple Smile. Сега казва, че това е супер полезно, защото така опознаваш много повече хора от випуска и т.н. Файнълите, домашните, които трябва да се изпратят в срок, са все неща, които след като завършат колежа са им от полза където и да учат.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 13:33 от bunovа

# 384
Благодаря, едно обобщено и ясно мнение ✌

# 385
Звънче, малко оф, ама имам и номер две, който хабер няма какво иска, та хич не съм за завиждане 😂

# 386
Ще се върна на избора на АК и защо въпреки всичко смятам, че за колежанина не би имало по-добра алтернатива, като започна от негативите:
1. Мен лично ме стресна рязкото увеличение на таксата и не толкова като крайна цена, а като усещане за непредвидимост. Не спах две нощи и през цялото време ми се въртеше въпросът дали не сгрешихме при избора на училище и по-точно дали така безусловно трябваше да подкрепим детето.
2. Тъй като в голяма степен този избор на училище се дължеше и на силното впечатление,  което му беше направил SciFi центърът в деня на отворените врати, цялата ситуация покрай уволнението на Д.Йорданов според мен не беше отиграна по най - добрия начин. Твърде много емоции и его, и не толкова конструктивни и обосновани решения.
3. Има учители, чиито професионален подход и капацитет не отговарят на моите критерии и в тази насока може да се поработи. За щастие са малко.
4. Продължителността на файнълите, която се въведе през последната година, е силно стресираща за децата и ми се иска да се чуе тяхното мнение в тази насока.
И въпреки това, защо за конкретното дете отново бих се спряла на същото училище:
1. Защото е щастлив и има много възможности за избор: Както за развитие на интереси, различни от академичните, така и при избора на приятели (знам, че щастието е субективно, но в повечето случаи децата от АК се чувстват така);
2. Защото се учат на екипност и не се насърчава нездравословната конкуренция;
3. Защото АК дава възможности да установиш и развиеш в себе си качества и хобита, за които изобщо не си предполагал.
4. Защото те учат как да се бориш и справяш с и в живота, а не да разчиташ единствено на академични знания, които имат неясна житейска приложимост.
5. Защото чрез ротацията (актуална в момента) на паралелките и работата по проекти се учиш да си адаптивен и кооперативен. Разбирате, че заедно трябва да карате лодката, в противен случай потъвате всички;
6. Защото се насърчават социални изяви, дебати, креативност и  аргументация. Качества, изключително полезни в житейски план.
7. Защото, за разлика от елитните ОУ, ако имаш проблем при усвояването на материала, можеш да получиш подкрепа и консултации до отстраняване на пропуска, а не да ходиш на частни уроци, защото “си тъпанар, който не може да усвои материала”.
8. Защото всеки ден виждам едно уверено, знаещо и можещо дете, чието съзнание няма ограничени граници и това в голяма степен се дължи на общуването с преподаватели от различни държави.
9. Защото повечето от учителите са изключително вдъхновяващи и впечатляващи.
Мога да пиша още много, но едва ли има нужда Wink, за да се разбере какво прави АК различен от другите алтернативи.

# 387
За момент помислих, че може заниженият брой кандидати да е свързан с някакъв демографски спад в раждаемостта. Е не е това! Ако не греша сега кандидатстват деца родени през 2010. Това е една от годините с висока раждаемост (2005-2015).
Предполагам от АК ще направят анализ за причината на този срив в бройката кандидати.

Относно профил Природни науки в Колежа- учи се здраво! Ама много здраво! Ясно е, че не всички ще стават медици, но учителите държат на качество. Самите деца си налагат да учат много. Моето диване последният път буквално цяла нощ не спа, за да се готви за тест. Нейни съученици, които ще кандидатстват Медицина вече ходят на уроци и аз наистина се радвам, че има толкова целеустремени деца.
Има нещо в този Колеж, което дава сила и увереност на хлапетата… Скоро говорих с позната, която е консултант при избор на Университет. Каза: винаги познавам кои деца са от Колежа😄

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 14:10 от raly78

# 388
Медицина в България има и на английски 😂

Как не ми върви обаче... точно реших тази година, че сигурно АК ще е най-подходящото за детето, а сега такива неща чета... въпросът с избор на гимназия е сложен наистина и добре, че засега все още не ни предстои. Обаче като гледам детето - отличник е по математика, но не му се решава. Никога не сяда да решава в къщи. СМГ по тази причина не е за него. НПМГ пък съвсем, защото той направо мрази предмета ЧП, който е физика и химия реално. Английският му е изключително силен, но немския не му върви, значи и НЕГ не е вариант, а може би и всяка ЕГ с език, различен от английски. В АЕГ след добро ЧУ и надявам се минимум В2 в седми клас, е безсмислено. Остава единствено АК. Първо според мен нивото, на което се научава езикът в АК е несравнимо по-високо от АЕГ, в АК дискутират литература на английски, всичко е на английски...а той няма интерес към никакъв друг език. Ще го научат на самостоятелност и отговорност...а по математика, във всички ЕГ хорариумът е малък, в АК поне има елективи или знам ли и аз....и сега, какво чета...
И въпреки това, като че ли не виждам алтернатива конкретно за нас. Немски мисля, че не е за него, а испански за какво ще му е - не виждам някаква реализация с испански...А всички хора, които познавам, завършили НЕГ, казват, че не използват немски, а в работата си всички ползват само английски... много от тях, които са знаели втори език, просто го забравят, защото не го ползват. В края на краищата в 90% от случаите излиза, че английския е достатъчен. А колкото до това, че всички го знаели  - да ме прощавате. Но не ми се спори. На действително високо ниво далеч не го знаят всички, а съвсем малък процент хора.

Впрочем, изключително много ми хареса това, което е написала silan. Точно затова и обмислях сериозно АК. А тя го казва от първа ръка.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 15:02 от Татко Мецан

# 389
  • софия
Мецан, ние бяхме точно в твоята ситуация - мислите за езиците и нагласата на детето.
Беше се записала във Френската по първо желание.
Уж има алтернатива, но реално май няма. Няма алтернатива на изброените меки умения, които силан така хубаво е описала.
Дъщеря ми също се чувства добре, въпреки натоварването и постоянното мрънкане.

Общи условия

Активация на акаунт