За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 9

• 28 806
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Аз днес си броих започнатите сериали, ми...имам 7, които прецъквам едновременно в зависимост от настроението ми и нито един не съм довършила последния месец, а днес реших да видя и някои манхуа-та в Нетфликса, та стана още по-зле, а списъкът ми за гледане расте ли расте.

# 136
  • пак на Рив Гош
ElzaFB, и моите са някъде толкова, но поне ги довършвам един по един. И, понеже природата не търпи празно място, веднага друг сериал заема освободеното пространство Joy

Японският Turn to Me Mukai-kun/Kocchi Muite yo Mukai-kun (2023) - довършен, 9*.
Започнах го малко на шега, с очакване за ром-ком, в който 33-годишният Мукай Сатору, симпатичен и наивен добряк, се усеща, че в последните 10 години не е имал сериозна връзка и поема по трънливия път в търсенето на Любовта... и опитвайки се да разбере жените (без особен успех Wink). След първите няколко епизода, обаче, сериалът, наред с любовните (не)успехи на Мукай-кън, започва да поставя въпроси за това какви са очакванията, нашите и на обществото, към себе си, другите, любовта, брака, семейството, за сблъсъка на традиционните стереотипи с нашите желания и смелостта (или не) да ги срещнем лице в лице, за комуникацията (и липсата ѝ) в двойката. У нас (имам предвид "западния" свят), голяма част от тези въпроси (трябва ли мъжът да издържа семейството след брака/трябва ли една жена да е омъжена или във връзка, за да е щастлива) имат вече някакъв отговор за нашето поколение, но, мисля, са сравнително нови за японското общество. В МДЛ видях някои коментари на хора, които роптаеха против края на сериала, но за мен той е адекватен и логичен при дадените обстоятелства.
С две думи, хареса ми!
П.П. Забравих да пиша преди малко, че на моменти ми навяваше асоциации (особено в последните 10 минути! на любимия ми "Когато Хари срещна Сали".

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 20:29 от Роца

# 137
  • България
За щастие пак си гледам точно по един сериал.
Сега съм на трети епизод от The Matchmakers (2023).
Много приятен засега.
Актрисата е ново лице за мен. Много добър грим, изглежда много красива, а може и да е.

Преди време всяка корейска историческа драма, която започнех, имаше много одърпани декори.
В последно време изглеждат доста прилични.
В тази сламените покриви на къщите ми правят неприятно впечатление.
Сякаш не съм виждала такива в китайските, колкото и да се закъсали героите.
Ясно е, че светът винаги е бил жесток към бедните, но колкото и да са напудрени този вид сериали, започнах да се питам, дали в държавите, които са били на територията на днешен Китай е имало сламени покриви.
Иначе не е рядкост да видим племена живеещи в шатри.

# 138
  • пак на Рив Гош
Моарейн, може да са ремонтирали декорите на "селото", където снимат "костюмните" сериали и да са ги пооправили Joy (защото, май повечето ги снимат на не повече от 2-3 места).
На мен сламените покриви не ми правят впечатление, даже някак си, ги приемам за нормални. Но то сламени покриви има на доста места по света, дори и ако при съседите им да са с плочки/керемиди. За мен е логично да използват, каквото имат подръка, а покрай култивирането на ориза, сигурно са имали доста слама.
За Китай изобщо нямам представа, но и не съм се интересувала.

# 139
  • България
Не искам да си представям какви гадини се завъждат в такива покриви.
Или как мирише докато гние сламата. Joy
Във Великобритания май и сега има сламени покриви и то на не евтини домове.
Такива неща съм гледала по ТВ, не съм ги виждала на живо, а и не държа.
Скрит текст:

# 140
  • вятърничава
The Matchmakers (2023) е много приятен сериал. И аз не си спомням да съм гледала малката сладка главна героина, но много я харесах. И като двойка с Роуон, въпреки разликата в ръста. И всички актьори в главни, второстепенни, епизодични роли. Не ми беше скучен.
В тази сламените покриви на къщите ми правят неприятно впечатление.
JoyJoyJoy
Бедно кралство, квот има - това е!
Погледни го от добрата страна, екологично, естествени материали - слама, глина, дърво.
Всичко диша, няма химия, няма алергии. Оползотворяват отпадъка от отглеждането на ориз.
Сега кви пари искат, за да спиш в такива екологични къщи Scream
Роца, този японски е точно за мен.

# 141
  • София
Аз се хванах уикенда и си догледах два сериала и едно манхуа, но всичките са стари, не мога още да се докопам до тези от 23та, а те вече ще почват новите. Догледах най-после Ashes of Love, че го бях зарязала на около 40ти епизод, догледах и един доста стар (пак) с Луо Юн Си (вече съм му тотално фен), още два негови ги гледам бавно, но сигурно, The Untamed и The Longest Promise съм ги оставила да си ги гледам по самолети (дано не ги махнат от Нетфликс дотогава, че Ashes-а го махнаха декември). Почнала съм My Journey To You и след това ще мина на Story of Kunning Palace (2023).
И си чакам кротко и спокойно да кажат датата на Follow Your Heart (2024), въпреки че и него най-вероятно ще чакам да го излъчат целия и тогава да гледам, нямам търпението да следя нещо "в реално време".

А иначе покрай моето учене на китайски, бях чела една книга за историята на Китай и там имаше рисунки на къщи със сламени покриви, но не помня коя династия (тоест, кои години са били).

# 142
  • пак на Рив Гош
bb6, а в главната роля е един от младежите от Pending Train (който още не съм гледала), Ейджи Акасо Wink. Навих ли те?

И аз май не съм гледала другаде актрисата от The Matchmakers. Но определено бяха хубава двойка с Роуон.

Сега погледнах, в наши дни най-много къщи със сламени покриви има във Великобритания и Ирландия. Сигурно си е голяма хамалогия поддръжката и редовната смяна на сламата. Навремето сигурно са били още по-разпространени навсякъде.

# 143
  • България
Бедно кралство, квот има - това е!
Погледни го от добрата страна, екологично, естествени материали - слама, глина, дърво.
Всичко диша, няма химия, няма алергии. Оползотворяват отпадъка от отглеждането на ориз.
Сега кви пари искат, за да спиш в такива екологични къщи Scream
Роца, този японски е точно за мен.
GrinningGrinningGrinning
Предпочитам екология от дърво и камък.
Скрит текст:
Това с разликата във височината е доста неприятно.
И при китайците често главната двойка е така.
В един момент човек се пита, дали жените им не са твърде ниски и дали нямат нужда от по-високи. Joy

А иначе покрай моето учене на китайски, бях чела една книга за историята на Китай и там имаше рисунки на къщи със сламени покриви, но не помня коя династия (тоест, кои години са били).
Сигурно е имало, хубавото е че не правят сериали с такива, или не съм попадала.
Все едни хубави покриви, дървени елементи, красиво почти като Боженци. Grinning

Сега погледнах, в наши дни най-много къщи със сламени покриви има във Великобритания и Ирландия. Сигурно си е голяма хамалогия поддръжката и редовната смяна на сламата. Навремето сигурно са били още по-разпространени навсякъде.
По Травъл имаше едно предаване за покупки на дом. Имаше и такива за къщи със сламени покриви, обясняваха и на колко време трябва да се подменят. Цените не бяха никак ниски. Това за Великобритания.

# 144
  • вятърничава
bb6, а в главната роля е един от младежите от Pending Train (който още не съм гледала), Ейджи Акасо Wink. Навих ли те?
Абсолютно Wink
Той и в Ishiko to Haneo участва.

# 145
  • пак на Рив Гош
Нали започнах "Mukai-kun" точно след "Ishiko to Haneo" и си казвах, че младежът ми е познат от някъде Joy, та му разгледах филмографията.

# 146
Още малко за сламените покриви. В Дания това са най-скъпите къщи. Покривите не са просто нахвърляна слама. Цяло изкуство е да се подготви и къщата да "диша". Хубава седмица!
Скрит текст:
What countries have straw roofs?

Thatch is popular in the United Kingdom, Germany, the Netherlands, Denmark, parts of France, Sicily, Belgium and Ireland. There are more than 60,000 thatched roofs in the United Kingdom and over 150,000 in the Netherlands. Good quality straw thatch can last for more than 50 years when applied by a skilled thatcher.
Thatched roofs have been used on homes for centuries for many good reasons. They are very durable, add a unique character to the home, and are lovely to look at. Any home will attain a subtle old home style when thatch is added.
How long does a straw roof last?

Generally speaking, though, the lifespan of water reed thatch is about 30 years, combed wheat is about 30 years, and straw is about 20 years. It's not unknown for thatched roofs with regular maintenance to last up to 60 years, though!

# 147
Ех, жалко - сега видях, че корейските сериали са изтрити от Ви Бокс (до снощи не бяха), имам недогледани неща. Аз от сайтовете с реклами не мога да гледам, така че ми остава само Замунда.

# 148
  • вятърничава
Така ли?Някой има ли някакво обяснение, информация по въпроса?

# 149
  • гр. София
Интересно защо са ги махнали? Повечето сериали ги има само там.

Общи условия

Активация на акаунт