За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 9

• 29 571
  • 741
  •   1
Отговори
# 435

Вчера си купих книга за историята на Китай и е с доста илюстрации. В нея се описва бита , културата им и като прочетох за кръчмите и ресторантите се сетих и че в историческите им сериали тези места са сходно представени.

О, тази и аз я имам, май още не съм стигнала до ресторантите. Но като цяло в сериалите доста добре си представят какво е било тогава. (Мисля, че в нея търсих за сламените покриви, които обсъждахме тук преди време Satisfied)

Книгата е страхотна! Мечта ми е да издадат и книга за облеклото им през различните династии. Търсих нещо подобно в amazon, но няма

# 436
# 437
# 438
# 439
Сколасах да догледам Минка в "Ожени се за мъжа ми"- няма такава боза. Тук недоволствахте от "Моят бос" с китаеца Чен Син Сюй, но пред минкиното сериалче- историята със симпатичния бос е приказка. По лигав сценарий с лозунги и измислици скоро не ми се беше случвал. Ако приемате съвети- не го гледайте- загуба на време. (паднаха по-ниско и от "Самдарли").
За Съдията Ди- тази нова версия продължава да ми стои извратена. Не разбирам китайците за продажба на Запад ли са правили филма, следвайки "positive thinking" за раса, пол и класови отношения. Като човек, който има известен опит на Изток вярвам, че голяма част от тези отношения и до ден днешен са построени на Конфуциански ценности, което изключва налудничавото поведение на Ма Жун и фактът, че в сериала е жена. Системата се крепи на чинопочитание, ритуалност, изключително съобразяване с формата като израз на съдържанието. Махленското поведение, което се показва в сериала и "демократизирането " на отношенията между главните герои е измислица като Отело-азиатец, Елизабет първа - афраомериканка и т.н. Експерименти, които само принизяват достойнството на тези хора от миналото. Дори тези, които са живеели на улицата и не са били образовани са спазвали етикет и поведение- иначе лесно да можели да се разделят с живота си. Неприятно ми е да гледам такава подмяна на "правилата". Не разбирам какво се цели да се внуши. Като подеха в Китай вълна за пропагандиране на маскюлинитизма- да бяха продължили...

# 440
  • пустинен пъпеш
Потърсих инфо за  ,,китайската цигулка”ерху:,,Води началото си още от династия Тан VІІ-Х в., като тогава се разпространява главно из малцинствата в северозападен Китай. В течение на хилядолетното си развитие ерху винаги се свързва като спътник на изпълнения на оперни арии.Музиката на ерху има голяма изразителност и се приближава по тембър до човешкия глас и това го прави много подходящ за акомпаниране на песенни изпълнения. Поради това е и наречен “китайска цигулка”. Тъй като тембърът на ерху е леко елегичен, то той е подходящ повече за изразяване на дълбоки чувства."
Неслучайно инструменталите с ерху са толкова въздействащи.

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 09:03 от rududu

# 441
  • София
Потърсих инфо за  ,,китайската цигулка”ерху:,,Води началото си още от династия Тан VІІ-Х в., като тогава се разпространява главно из малцинствата в северозападен Китай. В течение на хилядолетното си развитие ерху винаги се свързва като спътник на изпълнения на оперни арии.Музиката на ерху има голяма изразителност и се приближава по тембър до човешкия глас и това го прави много подходящ за акомпаниране на песенни изпълнения. Поради това е и наречен “китайска цигулка”. Тъй като тембърът на ерху е леко елегичен, то той е подходящ повече за изразяване на дълбоки чувства."
Неслучайно инструменталите с ерху са толкова въздействащи.
На мен ми хареса коментар към видеото с изпълнението  на "To Love's End"  от  Eliott Tordo,  което публикува:
Цитат
A Frenchman played a beautiful piece of Japanese music on a Chinese instrument. Music knows no boundaries.

# 442
Съжалявам, че пак се намесвам в темата.
Когато почнах да гледам китайски сериали много често показваха героите да свирят с листо. Изкарваха по един етюд. Винаги съм си мислела, че е просто измислица.
Наскоро разбрах, че наистина го правят.
Скрит текст:

# 443
  • София
Едно време и тук свиреха на листа. Аз съм се пробвала като малка, ама нищо не излезе Laughing . А последно в сериал го видях в The Untamed.

Ей, най-после снощи видях откъде ми е познат един от актьорите в A Tale of Love and Loyalty - Patrick Quan играеше лошият в And the Winner is Love. И тук ролята му също е подобна. Иначе се оказа, че в доста сериали участва, но аз още не съм стигнала до тях.

# 444
  • Варна
Tuon, има ли причина да не може да се намесваме в темата? ThinkingWink

Аз с още малко мнение относно Marry My Husband. На мен не ми е толкова неприятен както на v.v. Струва ми се напълно гледаем. Има недомислици, но не са ужасяващо дразнещи. Доста се отдръпнаха от комикса, като в същото време се мъчат да се придържат към него, та някои неща хич не се вписват. Но какво пък, визуално е изчистен и приятен, става да се зяпа за отмора.
За сега най-силно впечатление ми прави, че за Park Min Young тази роля не е подходяща. Тя е крехка, тънка и кльощава, става за роля на принцеса за спасяване, но изобщо не си представям какво ще се случи с рамото й, ако стреля с пушка, нито пък я виждам да спасява някой давещ се или да хвърли 70 кг. мъж от един урок по джудо Close

# 445
white duckling Точно Park Min Young или Минка най-много ме дразни. Еднообразна игра, не и вярвам на нито една гримаса, реплика, действие или движение. Но разни вкусове...
Не е по темата , но  е смешно
Скрит текст:
Клетвата при брак в Исландия: Не е "докато смъртта ни раздели",  а “Докато не намериш някой по-добър, или не искаш да си женен вече, или двамата сте си омръзнали“. Така на вечеря с по-възрастните членове на семейството може да се окаже, че от всяка от страните има доста тъщи, свекърви и т.н. Някои от които никога не си срещал.

# 446
  • пустинен пъпеш
[quote author=geos link=topic=1614903.msg47653077#msg47653077 date=170867
На мен ми хареса коментар към видеото с изпълнението  на "To Love's End"  от  Eliott Tordo,  което публикува:
Цитат
A Frenchman played a beautiful piece of Japanese music on a Chinese instrument. Music knows no boundaries.
Не  четох коментарите към изпълнението(а и не мога да  приемам всеки  на доверие),така че не се наемам да съдя за националната принадлежност на мелодията поради липсващо ми познание за спецификите на региона и за междудържавното съперничество в областта на историята и културното наследство.Но тъй като в ютуб има клипове с подобна музика с продължителност над часове ,обозначени като китайска етническа музика,музикалният инструмент също е наименуван като китайски,а подобни инструментали са характерни за китайски (псевдо)исторически дорами(там именно съм ги и забелязала за първи път) и за мен остава само да харесвам изпълняваната музика и уместното й прилагане в сериалите за подсилване на показване в тях преживявания и емоции(предпочитам думата чувства,но някак погрешно е възприето,че първата дума изразява по-широк спектър).

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 14:13 от rududu

# 447
  • България
Tuon, колкото повече, толкова повече.
Пък и ти като мен се месиш отдавна, макар и по-рядко, защо се извиняваш сега. Grinning
За мен всичко свързано с китайци и корейци ми е интересно, не само сериалите им.
Даже са ми по-интересни като начин на мислене, отколкото сериалите.

От утре ще вляза в крачка и аз, сега имам много приятна компания и бавно напредвам с китайското фентъзи  The Princess and the Werewolf (2023).
Шест епизода е приятно, започва да става малко по-сериозно от детски сериал, дано не стане прекалено сериозно.
Като гледам финалните кадри май няма да се размине.
Момичето е красиво, а за Него се чудя.
Има красиви черти, обаче ми допада повече в звероподобния си вид. В човешкия е прекалено лъснат.

# 448
  • вятърничава
Това кой от двата е 🤔 Да ти помогнем в избора 😉

# 449
  • България
Горният е звероподобният.
Ето го и човешкия:

Общи условия

Активация на акаунт