Мигрена ли е според вас

• 2 915
  • 43
  •   1
Отговори
# 30
Моята мигрена се появи през пубертета. Когато имам първо аура наистина главоболието след това е по-леко. Аурата при мен е във вид на зигзагообразна блестяща дъга, която първо е в центъра на зрителното поле и ми пречи да виждам, постепенно става все по-голяма и се измества в периферията и тогава за кратко изцяло губя периферното зрение. Винаги е само на едното око, ляво или дясно. Обаче няма ли аура, главоболието е в пъти по-гадно и трае по-дълго. Шум и светлина ме дразнят много, понякога и ми се гади, но никога не съм повръщала в интерес на истината. Моите мигрени си ги търпя, усещам ги отрано и пия хапче. Каквото и да пия - аналгин, ибупрофен, аспирин, ако е навреме стопирам пристъпа. Закъснея ли, трябва да мине време или да преспя една-две нощи и минава. Не съм се задълбавала във витамини, светлина, храни и подобни, приела съм мигрената за част от живота си, само внимавам да усетя пристъпа навреме.

# 31
Нищо такова няма при мен и въпреки това последната некадърна невроложка преди няколко години за мое учудване написа "мигрена с аура", а то излезе тензионно.

# 32
Как изглежда аурата от първо лице /надявам се да съм успяла да копирам правилно/
https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBD_enBG942BG943&sca_esv=5 … &bih=639&dpr=1.38

# 33
така е, само дето не е цветно. Аз го наричам- все едно гледам във вода, или не мога да си фокусирам погледа.

# 34
все едно гледам дъното на съд с вряща вода- обръща се и е неясно. Понякога имам зелено петно. Продължава до ок 45 мин.

# 35
аз съм гмуркач и съм с късогледство. Все едно гледам под вода, цветът в сив - сякаш всички ярки краски помътняват . Често премигвам и преглъщам за да се фокусирам. При мен се случва горе долу 4 часа преди пристъп,  продължава около час , после имам затишие, сякаш ми се замътва мозъка, почват да ми текат флуиди от носа, схваща ми се челюстта, не мога да чувам добре, дразнят ме миризми, музика и от там се почва. .

# 36
Всеки има различни аури, да. Понякога имам светкаща назъбена ивица, забравила бях за нея. Това е по хемитип- в една и съща половина на зрителното поле- на да кажем дясното око дясната, външната, на лявото- пак дясната- вътрешната. тествам око по око и като видя, че е и пред двете, в съответната половина, и се успокоявам, че е аурата и не ми се отлепва ретината и чакам да ми мине. Понякога след това изобщо не ме боли глава. Аурите ме почнаха след 30г възраст, нарядко. Сега след менопауза са по-чести само аура, без главоболие после, или съвсееем леко., и да, не е веднага, а след известно време, не съм засичала колко.

# 37
О да, и аз преди се шашках, че ми се отлепя ретината. Между другото, тъй като и двете ретини са ми лепени с лазер на 360 градуса, т.е. целите по периферията, симптомите бяха точно светкащи ивици в зрителното поле. Само че постоянно, с дни продължи, при движение на окото все едно светкавици проблясваха. Оказа се, че едната ретина беше започнала да се къса на две места по края. Залепиха и двете ретини за всеки случай, тъй като съм хем възрастна, хем силно късогледа.

# 38
Благодаря за споделеното, и на мен ми казаха че ако светкавиците се появят пак ще ми я лепят - имам отлепяне в единия край и вече знам какво е това светкавици. Но при мен аурата няма нищо общо с тези светкавици от отлепянето. При мигрена а аура имам като чергичка на развален телевизор от миналото но в чернобялосив вариант.

# 39
А шум в ушите пак ли при пристъп става

# 40
не е обичайно

# 41
А има ли световъртеж при мигрената. Аз в момента пия медикаменти за мигрена, но се чувствам ужасно сънливо и като ходя залитам.

# 42
  • София
А има ли световъртеж при мигрената. Аз в момента пия медикаменти за мигрена, но се чувствам ужасно сънливо и като ходя залитам.
Чете ли листовките на лекарствата? Това състояние ми прилича на странични ефекти от тях.

# 43
Здравейте! Не знаех че на това заболяване са му измислили ново име .. мигрена с аура. По времето когато ми се появи за първи път или поне от както го помня, преди мисля повече от 35г, докторите нямаха дори име на това заболяване. След няколко години  му измислиха "очна мигрена" Grinning. При мен винаги протича по един и същ начин. Страшно неприятно чувство, както го определях, все едно ми се повръща през очите. Сега чувам че доста хора повръщат в действителност. Губя зрение почти изцяло, всичко ми трепти, понякога повече в центъра, понякога в периферията. Приключва между 5 мин и 2ч и след това задължително 2 дни ме болят слепоочията, особено ако разтърся глава е ад. Лекарства никога не са ми помагали.  Понякога ми се е случвало няколко пъти на ден, а има случаи когато не ми се е случвало цяла година. Ходил съм на скенери, доплери и какви ли не чудесии. В крайна сметка спрях да се занимавам, като цяло живее се с него стига да не шофираш или да вършиш нещо при което не можеш да затвориш очи за 1ч примерно. В последствие срещнах човек който ми спомена че и на него му се случва същото, но когато леля му му "бае" му минава. Не знам колко вярвате на тези неща, но аз вярвам поради ред причини, но не карам никой да вярва разбира се. Обикновено се активира от изкуствена светлина, особено гадните луминисценти трептящи лампи направо са ад. Или влизане от светло в тъмно и т.н. Продължавам историята.... последните години забелязах че усещам кога ще ми се случи. Когато си гледам телефона, понякога като че ли светлината ми идва в повече, гледам да намаля светлината повече от обикновено ( винаги съм със слънчеви очила и зиме и лете задължително, дори при бяло облачно небе ми е ад) та тогава разбирам че момента да го получа наближава. След като ми се случи като че ли ме отпуска и пак минава определен период от време. Та.... намерих една жена, много добра " баячка" при която ходя или и звъня по телефона когато усетя че телефона ми " свети". Честно казано помага, олеква ми и ми се разминава в повечето случаи. Продълавам историята Grinning Надявам се на някой да помогна с нещо, а и някой да помогне на мен, затова съм толкова изчерпателен. Та забелязах, че когато се напрягам, изнервям, говоря на висок тон, започвам да се чувствам гадно и  често след това ми се случва наново тази гадна мигрена. Първо си мислех че е само един вид "уроки" ( случвало ми се е и това като дете, една жена ме гледаше гадно във влака и след това ми стана лошо. Така де, допускам че донякъде лошата енергия също активира това неприятно изживяване. Та... Имах период в който трябваше постоянно да говоря на висок глас, да споря и прочие... всеки ден ми се случваше, Направо беше ад. В крайна сметка( съкращавам историята) установих че имам стеснени гласни струни и самото говорене на висок тон ме напряга и някакси напряга и очите и т.н. Започнах да се опитвам да говоря по нормално и наистина нещата значително се подобриха, но въпреки всичко пак ми се случваше от време на време. След доста голям период от време по ред причини( спестявам историята) започнах да ходя на хомеопат който ми изписа медикаменти на Байрон за щитовидна жлеза и разни други проблеми от които близо година не получих нито веднъж въпросната мигрена, дори и когато говоря на висок тон или споря с някой. Въпросните медикаменти спрях преди няколко месеца и днес отново ми се случи за първи път тази година. Ще се разровя за рецептата и ще започна отново да ги пия. Дано не съм досадил на някой, но като знам че буквално цял живот съм имал този проблем наред с куп други, надявам се с тази информация да помогна на някой. Ако някой има желание да помогне или се интересува какви хомеопатични медикаменти съм пил може да пише тук или на b_panaiotov@abv.bg, не знам дали ще получа известие ако някой ми отговори тук. Със здраве!

Общи условия

Активация на акаунт