Скандинавски филми и сериали - Тема 4

• 39 991
  • 488
  •   1
Отговори
# 480
Малко полу офтопик: помните ли сюжета на шведския сериал по БНТ1 “Последовател”? Не ви ли навява асоциация със случая в Петрохан? Комуна на необитаем остров със солидна охрана, стреля се без предупреждение, случайни хора не могат да припарят до острова. А на самия остров…обучават момичета (в случая на спортна гимнастика, не как оцеляват в дивата природа), пубертетки, които са прекъснали училище. А на острова само здравословна храна, ферма за зеленчуци, здравословен начин на живот сред природата. Няма обхват на телефоните, няма интернет, не може и да избягаш. Имаха си и някаква лаборатория, в която замразяваха клетки, май и човек беше замразен, тоест … вечната младост уж бяха открили. (Не преразказвам точно може би, само първия сезон гледах, но в общи линии беше това).
И тези деца са там повечето по предложение и настояване на родителите.
Скрит текст:
Сериалът Петрохан ми ставаше с всяка серия все по-интересен, всяка вечер в новините, а и разкритията в сайтовете. А ние сигурно нищо още не знаем. Но става за сюжет на скандинавски роман, филм, сериал. Полицията ни днес каза, че случаят е без аналог в българската криминалистика.

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 21:03 от diziler

# 481
  • Свети Влас
Не съм го гледала и не мога да коментирам.

# 482
  • Бургас
Дизилер, сещам се за филма. Преди около година го гледах. В лабораторията беше бащата на главната героиня, собственичката на фермата ( или там, как точно го наричаха мястото). Да, има сходство с Петрохан.

# 483
Мдаа, но точно с елементите на затвореното общество, оградено, стреля се по външни xора (пришълци), напомня ми много комуните в САЩ, които дават по TLC.  И на онази американска секта в Гвиана (Peoples Temple), в която накрая всички се самоубиват доброволно.

edit: странно, беше изтрит коментарът, преди моя, в който потребителка обясняваше сюжета на сериала "Последовател". Нали затова е тази тема? Да се коментират скандинавски сериали и филми?

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 21:39 от diziler

# 484
  • София
Дизи, и аз гледах само първи сезон и май не съвсем съсредоточено. Но сега се подсетих с вашите писания. Ееех, сканди сюжет, а? Нито имаме истински Хуле, нито психолози като Себ Бергман...
Жалко, че каквото и да се е случило в нашия трилър, нищо няма да разберем, а отделно - загиналите ще го отнесат по всички параграфи. По-добре тия, дето дойдоха от Америка да затворят Замундите, да дойдат и това да разследват, ама...
И още нещо...
Скрит текст:
Напоследък малко ми е неприятно заради изчезване на постове, в които нищо кой зная какво не е имало. Започна се преди седмица в темата за Е-Визията, където (понеже се заинатих) още докато пишех, ми махнаха 3 поредни поста - последният седя само 30-тина сек., в които бях упоменал "цензура" и "роднини". В Спам-темата даже си направих експеримент и постът ми стои (в скрито обясних и сложих скршотове - явно "родата" не ги е видяла. Шегувам се, но е неприятно - особено, когяато са по темата и не съдържат обидни квалификации.
Както и да е.
Да минава времето и Хуле да идва! Чакам с нетърпение.

# 485
Еми, пак ще го напиша като трябва. Бащата на главната героиня - ръководителката на лагера - е поддържан жив изкуствено в една секретна лаборатория, а целият лагер е прикритие за “доброволно” отвличане (така ли му се казва?!) на млади момичета с цел изземване на биологичен материал от тях, съединяването му с този на дядото и продължаването на рода му без да трябва да е жив. Имаха си собствени разбирания за живота, рода, моралното и неморалното. А спортът и здравословното хранене, освен част от прикритието, бяха и с цел подобряване на генетичния материал на момичетата. Много извратен сериал - не толкова като сцени, колкото морално. Който обича такива, задължително да го гледа.

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 23:18 от Reddish Brown

# 486
ПРОЖЕКЦИИ В СТРАНАТА:

ПЛОВДИВ

САНТИМЕНТАЛНА СТОЙНОСТ -  Норвегия, 2025 - драма
Режисьор: Йоаким Триер. С участието на: Стелан Скарсгард, Ренате Рейнсве

Luckу - Дом на киното
10.02. - 15.30
11.02 . - 20.30
12.02. - 16.15

ГРОЗНОТО СЕСТРИЧЕ - Норвегия-Дания-Полша-Швеция, 2025
Режисьор: Емили Бликфелд, В ролите: Леа Мирен (Елвира), Ане Дал Торп (Ребека), Теа Софи Лок Нес (Агнес), Фло Фагерли (Алма)

Luckу - Дом на киното - Премиера: 16.01.2026

БУРГАС

ГРЕНЛАНДИЯ: МИГРАЦИЯ - САЩ, 2026 - екшън, драма
Режисьор: Рик Роман Уо

Синема Сити
10.02 - 22.20
11.02 - 22.20
12.02. - 22.20

ВАРНА

ГРЕНЛАНДИЯ: МИГРАЦИЯ - САЩ, 2026 - екшън, драма
Режисьор: Рик Роман Уо

Синема Сити
10.02 - 21.50
11.02 - 21.50
12.02. - 21.50

# 487
  • Свети Влас
Да, но те казват на будизма секта, а той е много различно от секта... Целият случай е много странен и ми се струва, че никога няма да се разбере цялата истина....

# 488
E  да, точно така е. Просто у нас имаме навика да лепваме етикета "секта" на религии, които са милиарди последователи по света, но тук са малцинство.
Скрит текст:
Чувал съм от българи думата "сектанти" и за протестанти, и за католици, и за будисти, и за даоисти, и за юдеи и т.н.  В Индия, Непал, Тибет живеят огромно количество будисти, това е основна религия в тази част по света. И наистина всички тези xора вярват, че светът е едно покварено място, човек се ражда, за да се мъчи. Затова при раждане плачат всички роднини на бебето... а при погребение са всенародни веселия, зад катафалката има песни и танци, един мини карнавал. Това нещо съм го виждал с очите си в Индия. Но по принцип там няма единобожие, а са много богове, много водачи, гурута... и мисълта за самоубийство не е нищо страшно, а само един преxод към един много по-добър свят.  Тези от Петроxaн, които видяxме вчера на кадрите, си взимат сбогом, казват си "за нас беше чест, ще се видим на едно по-xубаво място" и после подпалиxa хижата си. После... трупове. Като 15-годишното момче е намерено на колене със вплетени пръсти, като в знак на молитва. Показаxa и кадри от неизгорелите стаи, множество религиозни символи, козел, божества разни, на всички стени и ъгли, огромно количество религиозна литература... Сами си вадете изводите.
В скандинавските страни основното вероизповедание е на Лутеранската църква (част от Протестантската църква, течението на реформатора Мартин Лутер), това е Исландия, Швеция, Норвегия, Финландия, Естония, Латвия, Дания и по-голямата  част от Германия. Общо взето всички северни страни, а те по принцип са първенци в класациите по самоубийства. Но далеч не мисля, че това е заради религиозни причини. Това най-често е заради климата, мрачното време, заради меланxолията, депресията, които са много по-застъпени там. Всичко това е основна част от сюжета на скандинавските криминални романи, най-често и филми+сериали.

Общи условия

Активация на акаунт