Отговори
  • София
Добре дошли в дома на Бг мама за българско кино и телевизия! 🙂
Темата е за всичко свързано с родните продукции. Ревюта, дискусии, въпроси, новини, премиери, приходи и т.н.
Не е желателно да се коментират сериали, които си имат собствени теми, но не е и забранено разбира се.
Желателно е също така, когато се пише за нов филм или сериал да се слага тага 'спойлер' или поне да се болдне предупреждение, че се издава нещо важно от сценария.
И много ви моля, спазвайте добрия тон!
🤗

От Българан е галант (1915) до Гунди (2024)
От Семейство "Калинкови" (1966) до Майките (2025)
Над век история, в която и ние има с какво да се похвалим. Легендарни филми, сцени, песни, мигове, незабравими и обичани от поколения българи герои, нека в тази тема си спомним за тях и да не ги забравяме никога.
😊

Приключихме и то повече от успешно допитването ни за най-любими стари и нови бг сериали и филми.

За идеята
Скрит текст:
Замислил съм няколко анкети през отделен период от време с допитване за най-любимите ни сериали и филми.
Първата анкета е сравнително голяма, защото исках да обединя първия въпрос за сериалите от новото време с трите основни и встъпителни въпроси, които исках да задам. След това ще са доста по-съкратени. Любим сериал от време на комунизма. След това топ 5 на събралите най-много гласове от дваете епохи отиват на финално гласуване за най-любим сериал изобщо за всички времена.
После така ще направим и с филмите. Съвременните филми (от 1989 г. насам) и тези отпреди това. Тук може би ще разбием на няколко поданкети, защото филмите са много повече от сериалите и няма смисъл от излишни фермани. Ще ги отсеем по десетилетия и пак събралите най-много гласове ще се класират за финално гласуване.

Имайте предвид, че няма как да попаднат всички възможни заглавия, така че ще има и селекция и ако нещо съм пропуснал си е за моя сметка, признавам си вината, но няма как да попадне всичко, така че ще има и известна доза субективизъм.

Ето и резултатите + анкетите с любимите ни сериали и филми

Скрит текст:
1. Най-любим съвременен сериал

Резултатите:

1. Под прикритие 60 гласа
2. Дяволското гърло 50 гласа
3. Дървото на живота 43
4. Денят на бащата 38
5. Порталът 37
5. Съни Бийч 37
7. Мен не ме мислете 32
8. Връзки 29
9. Тя и той 26
10. Откраднат живот 24

2. Най-любим съвременен филм

Топ 10:

1. Голата истина за група Жигули 20 гласа
2. Love.net 19
3. Мисия Лондон 18
4. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде 15
5. В сърцето на машината 11
5. Чужденецът 11
7. Чичо Коледа 10
7. Петя на моята Петя 10
9. Възвишение 9
9. Писма от Антарктида 9
9. Дъвка за балончета 9

3. Най-любими стари сериали

Ето и кои Бг сериали се класират за финала
1. Войната на таралежите (1979) 51 гласа
2. Васко да Гама от село Рупча (1986) 43
3. Капитан Петко Войвода (1981) 29
4. На всеки километър (1969) 27
5. Неочаквана ваканция (1981) 21
6. Рицарят на бялата дама (1982) 20
7. Нощем с белите коне (1985) 15
8. Златният век (1984) 10
9. Записки по българските въстания (1976) 9
9. Фалшификаторът от ''Черният кос'' (1983) 9

4. Най-любимите ни стари филми

Ето и кои филми отпреди демокрацията се класират за финалното допитване:
1. Оркестър без име (1980) 30 гласа
2. Вчера (1987) 27
2. Дами канят (1980) 27
4. Опасен чар (1984) 24
5. С деца на море (1972) 23
6. Време разделно (1987) 22
7. Козият рог (1971) 21
7. Таралежите се раждат без бодли (1971) 21
9. Топло (1978) 19
10. Крадецът на праскови (1964) 17
11. Момчето си отива (1972) 16
12. Всичко е любов (1979) 15
12. Да обичаш на инат (1986) 15
12. Господин за един ден (1983) 15

5. Финално допитване за най-любим сериал

Ето и крайните резултати от допитването за най-любим Бг сериал за всички времена.
1. Под прикритие 22 гласа
2. Дървото на живота 15
2. Вина 15

6. Финално допитване за най-любим филм

Ето кои са най-любимите филми на потребителите на Бг мама:
1. Време разделно (1987) - 15 гласа
2. Оркестър без име (1980) - 12
3. Вчера (1987) - 11

Интересно. При сериалите, доминираха новите ни проекти, докато при филмите имаме сериозна доминация на старите ни заглавия.
Мисля, че това казва всичко и къде се справяме по-добре. В правенето на сериал или на филми...
Разбира се има и изключения и в двете направления, но генерално така излиза.

Предстоящи кино премиери до края на  2025 г.

11.04
Мераклии (2025)
https://www.youtube.com/watch?v=JyKnALknnPQ

25.04
Не те харесвам (2021)
https://www.imdb.com/title/tt13675650

TBA
Made In EU (2025)
https://www.facebook.com/people/MADE-IN-EU-Movie/61557430566167/

Предстоящи сериали до края на 2025 г.

Те, вълните (2025) (БНТ) (6 епизода)
Премиера: 05.04, събота, 21:00 ч.
https://www.facebook.com/te.vylnite

Мамник (2025) (БНТ) (TBA / 2025 г.)
https://www.facebook.com/mamnikserialat

Клетката, сезон 2 (НОВА) (TBA / пролетта на 2025 г.)
--> Клетката в Уикипедия <--

Под прикритие, сезон 6 (БНТ) (TBA / лятото на 2025 г.)
https://www.facebook.com/PodPrikritie

ВРЪЗКИ

--> Кратка история на българското кино <--

[url=https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F:%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B8]--> Списък на българските филми

--> Списък на българските сериали

ВРЪЗКИ към актуални теми за родни сериали в Бг мама

Майките

Те, вълните

Мамник

Всичко за сина ми

АРХИВ / АНКЕТИ

Скрит текст:

АРХИВ / ТЕМИ

Български филми и сериали - На раздумка за българското кино и телевизия (тема 3)
Български филми и сериали - На раздумка за българското кино и телевизия (тема 2)
Оригиналната първа тема

# 1
Мерси за новата тема !! Утре ще чакам с нетърпение " Те вълните " . От любим нов филм ( въпреки че не е много нов ) бих казала " Игра на доверие " . Тези дни си го припомних и мога да кажа че наистина е един от добрите български филми от десетина години насам.  Сюжета и реален , а актьорската игра но Яна Маринова,  Владимир Зомбори , Пламен Манасиев , дори и на Луиза Григорова също е много добра . Смятам че историята е вълнуваща и доста поучителна .

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 23:37 от Жасмина 94

# 2
  • София
Офф, на втория въпрос за оценките, надявам се, че се подразбира, че питам за 'Всичко за сина ми', а не за филма на Педро Алмодовар. Грешка по невнимание в бързането. Няма да редактирам, не смея. Simple Smile

# 3
  • София
Благодаря за новата тема!
Нямам търпение утре за премиерата на Те, вълните, няма ли да имаме отделна тема за него?
Майките страшно ми харесва.
Останалите сериали не ги следя.

# 4
  • София
Има, има.
Виж основното мнение, посочил съм директни линкове към актуални теми посветени на наши сериали. Simple Smile

https://www.bg-mamma.com/?topic=1747377

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 23:55 от Diavolo

# 5
  • София
Ее, как съм го пропуснала, много благодаря!

# 6
Вече влязох в темата и мерси на Диана Бишоп че се е сетила да направи където спокойно може да коментираме сериала и геройте , мога дори и да преглътна факта че отново ще гледаме едни и същи муцуни , но поне знаем че са добри актьори .

# 7
Ще гледам първите серии на новия сериал. Обичам българско кино.

# 8
  • пустинен пъпеш
Мисля да гледам" Те вълните " ."Майките" го пропуснах.

# 9
  • Галифрей
Благодаря за новата темата! ❤

Много тъжно за Васил Банов 😢  Голям артист беше 🤍 Лека му пръст!

Вече влязох в темата и мерси на Диана Бишоп че се е сетила да направи където спокойно може да коментираме сериала и геройте , мога дори и да преглътна факта че отново ще гледаме едни и същи муцуни , но поне знаем че са добри актьори .

Пак заповядайте. 🤗❤ Ще го гледам и аз сериала предизвика интереса  ми.

# 10
  • София
Дяволо, благодаря (и аз) за поредната тема. Напоследък не гледам много-много български филми, но наминавам в темата за да си направя избори.
Ето ви едно (съвсем прясно) мнение за приключилия сериал за "сина им".

"Всичко за сина ми" - захаросан край на предвидима до болка история
... даже не е спойлер да посочим, че сюжетът се разви като по учебник как се прави телевизионен сериал без особени претенции - с малко предвидими обрати, много клишета и лични катарзиси, задължителни за хепи енда.
Затова "Всичко за сина ми" не носи някакво сериозно послание, въпреки че тръгна с претенциите за дълбока драма с тежки поуки.

https://webcafe.bg/seriali/vsichko-za-sina-mi-zaharosan-kray-na- … lka-istoriya.html

# 11
  • Бургас
Благодаря за темата!
,,Майките,, ми харесва и го гледам.
,,Те вълните,, ги чакам с нетърпение! Дано е хубав!

Много тъжно за Васил Банов! Голям талант беше! Светъл му път!
Четох постове на актьори - всички много са го харесвали и ценяли!

# 12
Благодаря за прекрасната тема за български  филми и сериали. Ще заимствам от всички вас препоръчани български филми и сериали.
Мир на праха на Васил Банов. Cry Голям актьор беше.
Много добри български филми и сериали започнаха да правят. Много ми харесвам и ги гледам с интерес.

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 13:24 от Анонимен_7

# 13
  • Враца
Гледам всичко българско, което излиза на "пазара".
"Всичко за сина ми" - много ми хареса. Тежката семейна драма, беше предадена леко, ведро, приятно. Артисти и гедки - също страхотни. Създадени ми само позитивизъм. И на душата, и на очите. Heart

"Майките" - харесва ми, гледам го. Тъжно ми е.  Не виждам красотата в него, заради тежките истории.

# 14
Много ми харесва "Майките".
Вчера по БНТ започна и друг сериал, който ми грабна вниманието: "Аз и моите жени". Първи епизод беше много интересен.

И на мен ми е много мъчно за Васил Банов. Голям талант си отиде...Вечна му памет!

Общи условия

Активация на акаунт