Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 102 525
  • 922
  •   4
Отговори
# 345
Жалко, че мислите така за психолозите. Поведението е предмет именно на тяхната терапия. Има психолози профилирани точно в поведенческата терапия. Има и центрове за комплексна работа с аутисти. Предполагам и при вас има.

# 346
Поведенческа терапия тя много полезна би била в нашия случай но такава не успях да намеря никъде във Варна за огромно съжаление ако някоя мама знае нека сподели бих го завела за това съм тук за вашите съвети цени и препоръки.
Благодаря още веднъж на всеки

# 347
Аз ви прочетох много внимателно но отговорът на въпросите ви не е толкова лесен. Вие пишете за стереотипия, но тя бива два вида или да кажем провокирана от две причини. В единия случай е резултат от сензорна дезинтеграция и в нея се работи със сензорен терапевт. В другия случай е типична проява на разстройство от аутистичния спектър и никой АВА терапевт не може да ви помогне. Ако детето има натрапливости и обсесии (примерно да подрежда, склонност към повтарящи действия, обебенпст от еднотипни действия, предмети) АВА няма как да ви помогне. И въобще аз не схванах защо смятате че точно АВА ви трябва. Това някой каза ли ви го, как стигнахте до този извод. Детето въобще не е малко, за да се започне формиране на ново поведение,  а на тази възраст това отнема много време заради закрепените модели и тяхното "разбиване". Ако имате поведенчски отклонения в смисъл на неприемливо поведение, агресия, липса на очен контакт, опортюнистично поведение, липса на авторитети, борба за надмощие и други то тогава говорим за нужда от поведенчска терапия под формата на АВА, но вие не споменават такива.
Мисля от каквото прочетох, че вие не сте наясно със състоянието на детето, какво от какво се провокира, какво поведение израз на какво е и какво трябва да се прави в този случай. Ако детето е с РАС и има натрапливости никой не може да ви помогне защото това една от проявите на състоянието. Вие ще "разбиват една форма на поведение ", детето ще формира друга. Просто то така функционира. Включително, ако детето има натрапливости именно психолог е този който работи с него ако то има запазен интелект и адекватна комуникация. И точно психолог може да облекчи нещата. До някъде. Що касае сензорната дезинтеграция и терапия, всички Рас имат сензорна дезинтеграция. Ако има запушване уши, чупене на пръсти, пърхнане  - то говорим за хипер нива на дразнимост. Понижаването им то е възможно чрез сензорна адаптация, така ще се понамалят тези фирми на поведение, но може и да не изчезнат. Може да се заместят с друго. Но пак зависи от много фактори. Общо взето и това в определен аспект е част от състоянието, за съжаление.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 00:12 от _re_ge

# 348
Здравейте _re_ge!
Благодаря ви че си направихте толкова подборно да обясните!
Детето не е агресивно никога не е било едно добро слънчево изпълнително дете никъде до сега не са имали проблеми с него нито на градина нито при логопед нито при когото и да било.
Стериотипите както казах са изразени в това да чупи пръсти подскача странни движения с тялото с ръцете общо взето поведението му е много странно на фона на това колко говори обяснява разказва.Проблемът е че незнам как да помогна неможе симптоми да не намалят не е възможно или детето няма потенциал да напредне или терапевтът е неподходящ вярвам във второто защото знам на детето си възможностите.
Когато го записах на логопед той беше на 4,2години преди това общуваше чрез жестове но винаги е намирал начин да общува не е бил никога затворен в себе си мога да го опиша че е страшно любопитен всичко иска да знае всичко забелязва неща които аз не бих обърнала внимание.Аз на 4,2години казаха на логопеда не вярвам че ще проговори нямам надежда незнам така си мислех аз по принцип бях много скептично настроен човек не вярвах в детето си най голямата ми опора тогава беше мъжат ми той винаги е вярвал в него и днес немога да си позная детето и се срамувам от себе си че онзи момент не съм вярвала грам в него не давах надежди.Сега знам че ако правилният човек поеме ще постигне с него няма как 6месеца да посещаваме и накрая резултата нула поне да направим така че нещата да не бият толкова на очи за да бъде приет а така няма да бъде особено страна като в България няма как да не ми пука за хората той ще израстна с тях.До година е първи клас той е дете което си запушва ушите когато врабче чурулика на най дребните неща си запушва ушите изключително чувствителен е това също го нямахме преди вижте никой не казва че преди е било розово изведнъж детето дало назад винаги нещата изглеждали странни ясно проблем има но как да помогнем преди не бяха така той проговори и картинката стана плачевна една година имаме не мисля че ерготерапевта ще направи чудно след като за 6месеца нещата си седят същите да не кажа и по зле.Много е тревожен така го описва ерготерапевта ще кажете сменете я къде да го заведа във Варна за това вас ви моля майки които са минали по моя път знаят добри ерготерапевти или други стимулации на мозъка има нужда синът ми да бъде подпомогнат нещата някак да напредват лека по лека чудо няма да стане всеки знае и аз го знам но неможе да няма напредък и то минимален дори аз незнам как да се справя ерготерапевта също незнае страшно много деца водят при нея на нито един мой въпрос тя неможе да отговори.Незнам дали е от спектъра не съм психиатър детето няма диагноза водила съм го преди 2год тогава казаха разстройство на речта водих го на невролог в София там жената каза запиши го на масова детска градина в никакъв случай в специална група с проблемни деца детето си е адекватно разбира общува и има съхранен интелект
Каквото кажете сме съгласни да пробваме вече сте минали повечето по моя път за това реших тук да пиша знам че вие ще можете да ми помогнете

# 349
Разбирам ви как се чувствате, но допуснете, че детето е възможно да си ги има тези стереотипи занапред и дори да се засилят, напр.в пубертета. Радвайте се на говора и изобщо напредъка на детето, на неговата социалност, изобщо на всичко, което добре му върви и работете над себе си и Вашето отношение и реакция към стереотипите. Имам предвид, че това са много чувствителни деца, силно се влияят от нашите емоции и видимото притеснение/срам/неодобрение и т.н. само ще засилят стрес, страхове и оттам натрапливите движения.

# 350
Всички сме минали по този път и всички сте се борили до последно това не е краят не мога просто да спра да мисля и да се примиря след като не съм направила всичко за него със сигурност че винаги ще е недостатъчно това което правим щом става въпрос за нашите деца.Но аз немога да приема нещата така защото живота е борба трябва да се борим неможем да кажем ами това няма да стане повече винаги може повече надежда имам вярвам че ще намалеят стериотипи те му дори и да не изчезнат.А относно за мен аз имам време за себе си не съм се вкопчила в него и да мисля само за него.
Mama xxl 🤗Благодаря че се включихте

# 351
Angel22, най-близкият Ви център по ППА е в Бургас на 115 км от Варна.
https://www.facebook.com/AutismTodayABACenterBurgas/?locale=bg_BG
Познавам няколко майки от Свищов, които пътуват до Плевен около 80 км в едната посока.
 Въпреки желанието ми в нашият случай няма как да стане.Имаме и по-голяма кака с аутизъм и тя също иска своята подготовка в училище.Отделно работното време на мъжа ми не позволява ходене в определени дни по график.
Другият вариант е Зорница Иванова.Четох, че може дистанционно да работи.
https://ababloom.bg/

# 352
Благодаря ви много за ценната информация не е проблем да пътувам аз съм свободна цял ден

# 353
Всички сме минали по този път и всички сте се борили до последно това не е краят не мога просто да спра да мисля и да се примиря след като не съм направила всичко за него със сигурност че винаги ще е недостатъчно това което правим щом става въпрос за нашите деца.Но аз немога да приема нещата така защото живота е борба трябва да се борим неможем да кажем ами това няма да стане повече винаги може повече надежда имам вярвам че ще намалеят стериотипи те му дори и да не изчезнат.А относно за мен аз имам време за себе си не съм се вкопчила в него и да мисля само за него.
Mama xxl 🤗Благодаря че се включихте

Не знам дали сте се консултирали с невролог. Може би един курс с пантогам би помогнал. Д-р Чакова изписва пантогам. Тя е много опитен невролог.

# 354
Бяхме се консултирали преди няколко години беше предписан брейн бустер от него ефект видях ходеше на логопед и му давах от тази добавка.Едно шише изпи не повече после го спрях.Беше изписан за няколко месеца но без да се консултирам с никого просто реших да го спра.
Пантогама има ли го на българския пазар никъде не виждам по сайтове. За тази невроложка не бях чувала но ще го заведа непременно при нея да чуя нейното мнение щом е толкова опитна.
Благодаря още веднъж на всички които се включват ❤

# 355
Аз не мога да помогна много със съвет. Но искам да Ви кажа, че една година е много време и може да имате изключително голям напредък. Моето дете имаше пърхане с ръце, което отшумя за около 4-5 месеца след като започнахме терапия. Сега, година след това вече няма и помен от пърхане. Прави само едно специфично свиване на ръчичките, когато се вълнува. Водя го на психомоторика, като по думите на специалиста работят доста усилено за овладяване на тялото. Иначе и ние ходихме при Чакова, но на нас категорично ни каза, че нямаме нужда от Пантогам. Само Брейн Бустер изписа.

# 356
За ерготерапия във Варна препоръчвам сдружение "ЗаЕдно можем" или както ги наричаме - Ирена, Петя и Поли: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057361333311

# 357
smilee_
Благодаря че се включи точно това имам впредвид 6месеца и нищо имам чувството че жената незнае за какво става дума дълго търсих но няма кой знае какъв избор на ерготерапевти вие не сте единствения случай и друг такъв съм чувала че детето след терапия спряло да ги прави мноооого рядко каза има едно тупане по корема не сме правилни ръце вече съм убедена загубих 6месеца много ме е яд когато има такива пишман терапевти хем не си разбират от работата хем ти взимат парите бива ли такова нещо нямам думи

# 358
А какво ще стане ако отидете при друг специалист и той също не постигне резултатите, които ВИЕ търсите и искате? Надявам се разбирате, че някои състояния на мозъка не могат да бъдат изкоренени. Те, както Ре-ге многократно е писала, могат ЕВЕНТУАЛНО само да бъдат заменени с нещо по приемливо. Може да се засилят, да намалеят, да се изменят и т.н., но вероятно до накаква стенеп и форма ще останат налични.

# 359
Много точен коментар! За съжаление има и такива случаи.

Общи условия

Активация на акаунт