Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 127 211
  • 1 085
  •   2
Отговори
# 1 080
Здравейте,

Имам момче на 3 г. и 3 м.
Детето има изоставане в експресивната реч, използва около 150 думи, разбира доста повече, изреченията му са от 2-3 думи, по-рядко повече.
Храни се сам. Памперса го махнахме в началото на това лято, пишкането за около месец стана самоинициативно, а по-трудно стана с голямата нужда, но бих казала, че и това е почти готово, тъй като казва, но все пак сме нащрек, защото понякога стиска и чака до последно.
Сочи с пръст, обръща се на името си, използва жестове за чао, целувка, браво и т.н. Обича да е около други деца, да ги наблюдава, имитира, по някакъв начин да се включва в техните занимания. Но може и да ги щипне, дръпне за косата - случвало се е в ДГ.
Има привързаност към нас, към сестра си, която е по-малка, но често проявява и агресия към нея.
Има резистентност към това да опитва нови или определени храни, но зависи от ситуацията - неща, които не яде вкъщи, в ДГ, заведение, при баба - яде.
Яде плодове, зеленчуци, месо, кисело мляко, често търси сладко.
До началото на това лято основното, което си мислех, че има като проблем е изоставането в говоренето, като и за това не бях силно притеснена, тъй като знам, че някои деца проговарят по-късно.
Започнах да чета по темата и много от нещата, които съм приемала за негови особености, ми светнаха в червено - щракане на лампи, отваряне и затваряне на врати, игра с вода, въртене на гумите на колите като по-малък, игра със спинъри, въртене/включване/изключване/гледане на пералнята, въртене на главата на около година и половина, тичане покрай ограда докато гледа настрани към нея, чести тръшкания, когато не стане на неговото.
Водих го на психолог и попълних тест. Заключението след срещата беше, че по-скоро не е РАС, тъй като търси комуникация, контакт, има очен контакт, не е затворен в себе си. На теста обаче именно секцията с аутистични проблеми излезе с малко над нормата. Препоръката на психолога е работа с логопед и психолог, като ни посъветва да не заявяваме самоинициативно в ДГ проблемите, а по-скоро, ако те повдигнат темата, т.е. работата да е извън ДГ.
Водих го и на детски психиатър. Първоначално ме попита защо го водя и какви са притесненията ми, тъй като не вижда проблем. Но след като ме разпита подробно и в един момент той започна да щрака лампи, да отваря и затваря вратата на кабинета, каза, че има някои аутистични черти. Като крайно заключение каза, че по-скоро е разстройство на експресивната реч, отколкото РАС, тъй като не е затворен в себе, търси комуникация, контакт, изпълнява мои и нейни команди. Препоръча логопед и психолог и среща след 6 месеца. Тя ни каза да ползваме ДГ/СОП, тъй като на детето така или иначе трябва да се помогне и има такава необходимост.
Записала съм и час в Св. Никола. Когато звъннах там, ми предложиха Шипковенски, защото при тях се чака много.
Опитвам се да си подредя мислите как да действаме,  тъй като всичко това е ново за мен.
1. Каква е разликата между Св. Никола (освен че е държавно заведение), частен психиатър и Шипковенски относно обследване, диагноза.
2. Все още не знам дали ДГ има и логопед, и психолог, но те задължително със СОП ли се ползват? Какви проблеми би създал СОП натам, защото чета, че родители искат да го избегнат.
3. Всякакви съвети, опит, информация биха ми били полезни.

Благодаря!

# 1 081
Нашия младеж стана на 17 и пубертета  ни разказа играта. Вярно по самостоятелен е, но поведението
е нетърпимо. Като малък до 12 , 13  песен ми се струва сега. Истински сървайвър.  Направо сме за филм.

# 1 082
  • Някъде там
Нашия младеж стана на 17 и пубертета  ни разказа играта. Вярно по самостоятелен е, но поведението
е нетърпимо. Като малък до 12 , 13  песен ми се струва сега. Истински сървайвър.  Направо сме за филм.
И ние сме така, хормоните и женските състояние ни разказват играта.
При нас вече предполагат, че причината се дължи вариант в гена KCNT1, който е унаследила от баща си.

# 1 083
И при нас е същото... на 16 и половина е баткото, от две години е ад... в половината ввреме се чудя кого да метна през терасата - себе си или него...

# 1 084
И ние сме така, хормоните и женските състояние ни разказват играта.
При нас вече предполагат, че причината се дължи вариант в гена KCNT1, който е унаследила от баща си.
След като има уставовен генетичен проблем има ли някаква терапия или нещо,което се ррави ,за да се  промени нещо?

# 1 085
Нашия син е с вариант в гена  KDM6B,  терапия и лечение няма. В момента много се работи над генната терапия и
се обещава след 10 години да има, ако има ефект при порасналите ни вече деца.
В момента има вече генна терапия за по - чести генетични проблеми.
За синдром на Уест, Ангелман, мускулна дистрофия има в момента успешна. Даже и за някои варианти на мутации в ген има, но трабва да са много пациентите за да се инвестира. / децата в спектъра, всяко си е с различен вариант сигурно над 1000 гена /.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2026, 10:27 от beo

Общи условия

Активация на акаунт