Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 849
  • 837
  •   1
Отговори
# 210
  • Сф
Аз също съм с 3-месечно предизвестие за първи път. До сега съм била с 2 месеца най-много.

Ако работодателят е склонен, можете да се договорите и за по-малко.
Знам и за случаи при по- разсеяни шефове служителят пише някаква по- скорошна дата на освобождаване на предизвестието и шефът го подписва. Ама това си е между капките дали ще се усети или не.

# 211
Действително ли е толкова лесно да те разкарат? При търсене на работа виждам, че някои работодатели през определен период пускат обяви за едно и също работно място. Чудя се дали предишния нает е бил разкаран по такъв начин и т.н. и т.н.

Да, от днес за днес без обяснение или друго. Дължат ти само изработените дни и неизползван отпуск, ако имаш някакви дни.
Хубаво е да се проучва фирмата. Преди време, като търсех по-активно, ги знаех кои са постоянното присъствие в джобса и директно прескачах. Няма смисъл да си губиш времето с подобни.

# 212
Еха! ... Сега даже открих, че държавните служители са с изпитателен срок от 1 година, съгласно Закона за дължавния служител. То затова там е такова текучество-работиш 11 месеца и малко и айдееее "у лево"!

# 213
Еха! ... Сега даже открих, че държавните служители са с изпитателен срок от 1 година, съгласно Закона за дължавния служител. То затова там е такова текучество-работиш 11 месеца и малко и айдееее "у лево"!

Само при първо назначаване. Ако си на ниска позиция с много работа, няма да те махнат, че няма много желаещи за бачкатори. Ако обаче позицията е по-примамлива, нямаш шанс да те изберат. Ходила съм на такива конкурси и всички бяха нагласени, дори се виждаше от самото начало за кого.

# 214
Били ли сте на ТД с три месечно предизвестие?Как се разтрогва това чудо?

Зависи от ситуацията. Много често работодателят не прави проблеми, защото един демотивиран, а даже и сърдит служител може повече да навреди, отколкото да свърши работа. Само да кажа, че "несправяне с работата" не е причина за дисциплинарно уволнение Wink

# 215
  • 🌊
Аз съм във фирма където предизвестието е или 2, или 3 месеца като това в много от случаите не се спазва, защото наистина няма плюсове за никого от към работна среда. Много рядко някой го е изработвал, но са били изключително ключови хора за проект, които са и на позиции, които не можеш да намериш от днес за утре.

# 216
М, да, но е основание да "не пуснеш" някого да си тръгне, когато иска.
В предишната ми работа имах два месеца предизвестие и исках да се споразумеем по взаимно съгласие за един месец, в който да си предам работата и т.н., но бившата ми шефка не се съгласи, понеже предполагаше, че съм си намерила друга работа. Беше достатъчно гнусен човек, за да ми направи спънка.... Просто си платих неспазеното предизвестие и те така.....

# 217
Ако обаче позицията е по-примамлива, нямаш шанс да те изберат. Ходила съм на такива конкурси и всички бяха нагласени, дори се виждаше от самото начало за кого.
[/quote]

Преди около година участвах в един такъв конкурс. Беше голяма смешка с нагласения изпит. Объркаха ме с жената, която трябваше да я уредят. Какво пърхане беше около мен!!!! Не зная как не им беше неудобно, но на мен веднага ми светна, че са се припознали. Изтеглиха въпроса от двата плика и квесторката мина и ми подмуши едно листче. Бяхме на големи разстояния един от друг и спокойно отворих да видя, какво пише на него. Прочетох внимателно развития въпос и си прибрах листа в чантата. Започнах да развивам темата, подпомогната от пищовчето ииииииииии след има - няма 10 минути влита същата служителка в залата и ме помоли да си взема нещата и да изляза с нея. Вън си поиска листчето и ме върна обратно да си допиша.
Няма такава комедия!
Спечели който трябва. Оказа се, че жената даже не се беше явила на изпита, но фигурираше в списъка. Как и да е.
Това беше моя опит с нагласените конкурси. След него ходих само на конкурси извън държавната работа и попаднах на това сега, от което искам да се махна, но нещо не ми се получава с намирането на ново място.

# 218
  • Сф
Лелеее, то това егати и наглярството! Не ги ли конфронтира? Аз щях да направя проблем и да пусна жалба.

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 16:32 от Miraj*

# 219
Това направо е за всички телевизии!

# 220
При нас също е два месеца предизвестието и много често се налага да се спази докрай. Не за да е гадно на напускащия, а защото процеса по подбор на нов човек отнема време, той пък най вероятно също има поне месец предизвестие на досегашното си място  и реално докато се освободи да започне, как да му се предаде работата, ако фирмата е пуснала досегашния? Все пак си гледа интереса, тази работа трябва да се предаде и си е в правото да си държи човека два месеца колкото си е срока на предизвестие.
Наистина има проекти в които някои неща се вършат от един човек, и тръгне ли той да си ходи, абсолютно два месеца няма даже да стигнат да се появи заместника и да бъде обучен.
Та и фирмите ги разбирам, кофти е за нас дето искаме да си ходим и не ни се чака 2 или 3 месеца, но винаги има излизане от ситуация на съответната цена. Ако реша да си тръгна, плащам си две брутни заплати компенсация на фирмата за неспазено предизвестие  и няма проблем Simple Smile

М, да, но е основание да "не пуснеш" някого да си тръгне, когато иска.
В предишната ми работа имах два месеца предизвестие и исках да се споразумеем по взаимно съгласие за един месец, в който да си предам работата и т.н., но бившата ми шефка не се съгласи, понеже предполагаше, че съм си намерила друга работа. Беше достатъчно гнусен човек, за да ми направи спънка.... Просто си платих неспазеното предизвестие и те така.....

# 221
Много добре се знае и усеща дали "непускането" е заради проекти и предаване на работата или просто да ти е гадно.
Но пък все пак има начин да си тръгне човек. Просто си спазва договора и си плаща неустойката.

Когато тръгваш да говориш "човешки", че за един месец ще предадеш и ще си оправиш нещата, а те посрещат с "ако искаш болничен си вземи два месеца, но няма да те пусна доброволно!!!", дали е заради работата....?!?

# 222
Това направо е за всички телевизии!
Имай предвид, че това не е художествена самодейност и зле изигран скеч... За да се стигне до това да се нагласи този конкурс, в това играят поне 4 човека и ще изгори служителката с "пищовчето", а не този, който е наредил сценария на сценката.
Да има някой спомен как свърши огласяването по телевизията отбелязването на преференции при последните избори? Дадоха под съд/наказаха жената, която са снимали. Някой да направи анализ как се е стигнало до това? Не че не трябва да се наказват нарушителите, но това трябва да стане след установяване цялата верига от процеса и да се накажат и останалите участници в него. Трябва да имаш "топки" да го направиш. След като знаеш, че няма да последва нищо си даваш сметка, че не си готов и няма смисъл да платиш цената. От последните 10 години има няколко знакови случая, в които се подадоха сигнали за сериозни нередности и отровиха живота и унищожиха бизнеса на "сигнализиращите".
Тук става дума за работа. И като виждаш какво се случва си казах, повече тук няма да търся работа, щом могат скалъпят тази мизансцена.
От друга страна си казвам, че ако това е решението на най-висшестоящия в организацията надали щяха да се правят тези далавери. Може би щяха направо да назначат специалния човек?
Все поле за размисъл......

# 223
Може отпуска да се вземе, но и там трябва разрешение. Ако е гадняр шефа, няма да даде.
Ако може болнични най-добре. Поработвате  малко и после седмица почивка и така два месеца

# 224
Проблемът е, когато имаш желание за почнеш на ново място. Ако не те освободят, няма как да сключиш нов трудов договор.

Общи условия

Активация на акаунт