Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 857
  • 837
  •   1
Отговори
# 225
ще изгори служителката с "пищовчето", а не този, който е наредил сценария на сценката.
Да има някой спомен как свърши огласяването по телевизията отбелязването на преференции при последните избори? Дадоха под съд/наказаха жената, която са снимали.
И като изгорят няколко като нея, останалите ще спрат да се съгласяват на подобни схеми. И тогава тия отгоре няма да могат да си въртят схемите.
Да, когато е възможно трябва да се установи и накаже цялата верига, но когато не може се наказват тия, които са хванати и то без смекчаване. Контрола трябва да почва още от най-ниските нива. В остатъка от Европа така се борят успешно с корупцията. А в България се стига до такива наглости точно защото дребните измами се толерират и приемат от обществото. И така си се създава една среда от измамници, които само чакат някой да им предложи далавера.

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 14:18 от bboiko

# 226
При избори трябва и партията да носи отговорност. Ако се хване някой да подкупва и поправя - трябва. Ама това са мечти.

Soul Free, ами тогава не знам. Ако пък трябва - плащаш си неустойки и това е.
Другия вариант е просто да подадеш предизвестие и когато намериш.

# 227
Soul Free, ами тогава не знам. Ако пък трябва - плащаш си неустойки и това е.
Другия вариант е просто да подадеш предизвестие и когато намериш.

Е, да, действа се според ситуацията.

Мисълта ми беше, че невинаги предизвестието е невъзможно да бъде съкратено само заради работния процес.

# 228
  • София
Абсолютно - ако си им нужен да те изсмучат докрай, и отпуска няма да ти одобрят, камо ли да ти съкратят предизвестието. Или си го плащаш, или те откупват или им таковаш майката с болничен от комисия.

Silver lining на освобождаване в изпитателен срок - имаш си право на борса. Нещо, до което в определен тип компании не можеш да се добереш. Не съкращават хора, а ги тормозят сами да напускат, защото 1)трябва да направят подбор или 2) да дадат 4 заплати + 3) имат си квота за атришън и съкращения по фалшивите програмки, по които се пишат топ работодател.

# 229

Silver lining на освобождаване в изпитателен срок - имаш си право на борса.

На максимално обезщетение ли (ако са налице останалите предпоставки разбира се)?

# 230
  • София
Да.

# 231
Винаги съм смятала, че нещата не опират до късмет, а до това как си ги “накъсметиш”. Обаче, гледайки назад към постигнатото в личен и професионален план, си давам сметка, че има голяма доза “правилното място, в правилния момент”.  Но човек не трябва да лежи на тая кълка, а да работи целенасочено и съзнателно за целта си, за да е готов, когато “правилното” дойде. И да не унива, когато е направил всичко, но нещата не са се случили, както е искал. Понякога трябва и малко късмет.

# 232
  • София
Както всички знаем: Господ дава, но в кошара не вкарва. Затова правим всичко, както трябва, а когато дойде момента нещата се подреждат.

По-миналата година като тръгнах да напускам, се оказа, че не съм с 2, а с 3 месеца предизвестие. Ясно е, че бях незаменима😂😂😂но 7-8 г изобщо не съм погледнала дори, ясно беше, че всички във фирмата сме с 2 месеца. Обаче някой от “любимите” ми HR пак е тракал повече с токчетата, вместо да гледа какво пише и не е променил на 2 м. Точно на мен никой нямаше да ми направи проблем, защото съм си подложила, както трябва и когато трябва. Но беше голяма изненада и за мен 🤣

# 233
Ох, Helene, някой съвсем злобливо би могъл да ти довърши изречението с "на когото трябва". Щото, нали, всеки успял е по-лични отношения с шефа.

# 234

На максимално обезщетение ли (ако са налице останалите предпоставки разбира се)?
Преди година бях на борсата и тогава ми казаха, че при освобождаване в изпитателен срок безработният не може да получи максимално обезщетение. Само при съкращаване на щата и ако е работил на това място повече от 3 години. Когато отидох да се отпиша, поради започване на настоящата ми работа, служителката ми каза: "Старай се да не те освободят в изпитателния срок по всякакъв начин, защото ще взимаш минимума за 4 месеца." Тогава моето персонално изчислено обезщетение беше възможно най-високото. От друго място пък разбрах тогава, че минимума е бил 200 лв на месец.
И тъй като това е информация от самото Бюро по труда си мисля, че е автентична.

# 235

Преди година бях на борсата и тогава ми казаха, че при освобождаване в изпитателен срок безработният не може да получи максимално обезщетение. Само при съкращаване на щата и ако е работил на това място повече от 3 години. Когато отидох да се отпиша, поради започване на настоящата ми работа, служителката ми каза: "Старай се да не те освободят в изпитателния срок по всякакъв начин, защото ще взимаш минимума за 4 месеца." Тогава моето персонално изчислено обезщетение беше възможно най-високото. От друго място пък разбрах тогава, че минимума е бил 200 лв на месец.
И тъй като това е информация от самото Бюро по труда си мисля, че е автентична.
Това мисля, че не е вярна информация. Поне не беше така 2020г..Моля запознати да кажат как е сега, това е важно.

# 236
Хмммм.....има нещо съмнително в тази информация.

Преди поне беше така: На борсата си за примерно година на макс. обезщетение. Вземаш го 3 месеца, да речем и си намираш работа. Прекъсваш обезщетението и почваш. В рамките на година, независимо от причината за напускане, дори и да те уволнят, отиваш пак в НОИ и ти възстановяват плащането по старата схема, т.е. още 9 месеца макс обезщетение. Това може да го правиш много пъти, т.е. да вземаш още примерно 4 месеца, започваш работа, напускаш, връщаш се и продължаваш за още 5 месеца.

# 237
Хмммм.....има нещо съмнително в тази информация.

Преди поне беше така: На борсата си за примерно година на макс. обезщетение. Вземаш го 3 месеца, да речем и си намираш работа. Прекъсваш обезщетението и почваш. В рамките на година, независимо от причината за напускане, дори и да те уволнят, отиваш пак в НОИ и ти възстановяват плащането по старата схема, т.е. още 9 месеца макс обезщетение. Това може да го правиш много пъти, т.е. да вземаш още примерно 4 месеца, започваш работа, напускаш, връщаш се и продължаваш за още 5 месеца.
Странно! Тогава служителката ме предупреди много ясно. Освен да не съм я разбрала правилно.

# 238
Зависи изпитателният срок как е, все пак. Ако е в полза на работодателя и ви освободят от страна на работодателя, тогава няма пречка да се взема нормалното обезщетение. Но това все пак не е единственият вариант за изпитателен срок, така че другото е общи приказки.
Цитат
при освобождаване в изпитателен срок безработният не може да получи максимално обезщетение. Само при съкращаване на щата и ако е работил на това място повече от 3 години.
Тия неща и двете не са верни, казани така. Не знам да има ограничение на колко места е работено, има ограничение че може да се получава пълно обезщетение не по-често от веднъж на 3 години или 3 години след последното право на придобиване на каквото и да е обезщетение за безработица.

Според мен нещо не сте се разбрали, отказвам да повярвам че ще сложат някой чак толкова некомпетентен да работи там.

# 239
Зависи изпитателният срок как е, все пак. Ако е в полза на работодателя и ви освободят от страна на работодателя, тогава няма пречка да се взема нормалното обезщетение. Но това все пак не е единственият вариант за изпитателен срок, така че другото е общи приказки.
Цитат
при освобождаване в изпитателен срок безработният не може да получи максимално обезщетение. Само при съкращаване на щата и ако е работил на това място повече от 3 години.
Тия неща и двете не са верни, казани така. Не знам да има ограничение на колко места е работено, има ограничение че може да се получава пълно обезщетение не по-често от веднъж на 3 години или 3 години след последното право на придобиване на каквото и да е обезщетение за безработица.

Според мен нещо не сте се разбрали, отказвам да повярвам че ще сложат някой чак толкова некомпетентен да работи там.
Моля за пояснение. Значи сега, ако напусна настоящата работа, на която получавам почти МРЗ нето и отида на борсата, ще продължа да получавам изчисленото към онзи момент максимално обезщетение за оставащия изчислен период?
Явно не съм разбрала правилно тогава, но сега ми е любопитно да разбера отговора на разисквания въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт