Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 44 588
  • 837
  •   1
Отговори
# 240
Написах го доста подробно как са ми го обяснявали на мен преди време. Държа да подчертая, че е било преди близо 10 години. Най-добре върви при друга служителка или в ИТ и поискай консултация. Почти съм сигурна, че за това няма промяна и можеш да си възстановиш обезщетението по старата схема до приключването му.
Ако си имала право на 1 година, а си ползвала 5 месеца примерно, то се връщаш за още 7 мес за същата сума. Изрично казвам, че в този случай няма значение как си освободена - напускане по твоя инициатива, прекратяване по време на изп.срок, уволнение....единственото е, че има срок, до който може да се случи това (ако не се лъжа, колкото ти е дълъг срока на борсата....но това не съм сигурна, трябва да се провери)

# 241
Ако си работила по-малко от 12 месеца и при започването си имала обезщетение, което си прекъснала тогава, мисля че няма значение точно по кой член прекратяваш сегашната си работа, трябва да имаш право да си вземеш остатъка от започнатото обезщетение. Признавам си че не съм гледала съвсем скоро, но мисля че още си е така. Със сигурност ги има тези неща в сайта им, те са си базови правила за обезщетенията.

# 242
  • София
Аз съм в дилема за бъдещите творчески планове - в един екип сме хора (към момента около 10 човека), които работят най-общо в две направления, които нямат много допирни точки - водим се на една и съща/ сходна позиция, но реално в ежедневната си работа вършим различни неща. Имат идея да наемат нови хора, с което екипа да се увеличи и съответно, да се разделят хората в два екипа спрямо естеството на работата. Предложиха ми ТЛ позиция и аз съм в голяма дилема какво да направя - от една страна, оперативната работа, която върша сега ми допада, но знам, че нямам много възможности за кариерно развитие на нея, освен ако не се промени структурата на отдела, а това ако изобщо стане, би отнело доста време. От друга страна, си давам сметка, че като най-опитния човек в екипа в това, което правим, мога да бъда по-полезна като ТЛ, отколкото като оперативен служител, но не съм сигурна доколко ми се занимава с чисто административните въпроси и това да съм нещо средно между звероукротител и психоаналитик. До другата седмица трябва да дам насока за това дали имам интерес към позицията, а аз съм съвсем в небрано лозе. Най-голямата ми дилема е, че си харесвам доста работата, но си давам сметка, че след някакво време, може да започна да чувствам, че стоя прекалено дълго време на едно място.. Не очаквам някой да ми каже какво да правя, но ще се радвам да споделите своя опит, ако сте били в подобна ситуация.

# 243
Аз бих приела ТЛ - развитие е, и вертикално, и финансово.
Имам и аз въпрос - как си искате повишение на заплатата? Не върви да кажеш "смятам заплатата си за ниска, другаде дават повече за същата длъжност"

# 244
  • Mars Hotel
Аз лично не бих приела ТЛ позиция, освен ако разликата финансово не си заслужава наистина. Бях в подобна позиция наскоро, но с разликата, че имах опция да избера дали да ръководя хора или да взема по-комплексна и по-мащабна индивидуална роля. За мен нямаше дилема и без колебания избрах второто, точно заради стреса и натиска, на който са подложени ТЛ/ мениджърите първо ниво. Да, заплащането щеше да е малко по-високо, но не толкова, че да си заслужава цялата хамалогия.
При теб ситуацията очевидно не е такава, щом нямаш опции за развитие в настоящата позиция, просто споделям моя опит. Помисли си много добре, претегли плюсове и минуси, защото има и възможност, ако откажеш, да си отрежеш пътя за последвашо развитие във фирмата.

# 245
това да съм нещо средно между звероукротител и психоаналитик
Интересен избор на думи. Описваш, че съществуващият екип ще се раздели на две, тоест ще водиш част от досегашните си колеги. Ако тях ги възприемаш като зверове и откачалки, защо стоиш там? Алтернативно как ще се почувстваш някой от тях да ти стане ТЛ на теб?

Иначе в екип с ниско текучество административената работа за лидера не е толкова голяма. Възможно е и основната част да се поема от мениджър от по високо ниво и ЧР, а лийда да се занимава само с годишните оценки. При достатъчно голям екип е възможно и да има отделни роли за people manager и tech lead.

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 18:58 от bboiko

# 246
  • София
Не, не смятам, че са зверове и откачалки, но със сигурност ще трябва да отчитам доста повече особеностите на характерите им, ако им стана ТЛ, отколкото сега, когато въпреки че сме в един екип, всеки си работи по своите проекти и имаме малко допирни точки по отношение на работата. Ако някой друг ми стане ТЛ - ами, не знам, не съм мислила, но сигурно не бих отдавала голямо значение, аз и сега съм сравнително независима от ТЛ по отношение на работата си, както и смятам, че трябва да бъде за всеки човек, различен от джуниър. Но това е добър въпрос, благодаря bboiko - познавайки се и въпреки предходното изречение, предполагам, че може да смятам, че съм по-добра от бъдещия ТЛ и съответно това да води до известно неудовлетворение. Досега не съм била в такава ситуация, но имам колеги, които са (много адекватни хора в екипи с неадекватен ТЛ) и виждам, че на тях им е тежко.

# 247
  • София
Раче, ще си позволя да ти дам съвет - приеми позицията.
По отношение на звероукторителство и психоанализа - ти си техен оперативен ръководител, а не най-добрата им приятелка. Изобщо не би трябвало да ти се налага за звероукротителстваш - дефинираш правила и действаш, но също така и поставяш много ясни граници кое е търпимо и кое не. В първите 6 м ще е трудно, но постепено хората ще свикнат с мисълта и нещата ще се нагласят от самосебе си.
По отношение на психоанализа - отново - можеш да чуеш нечий проблем и да помогнеш, но отново - граници и е важно ти самата да не се превръщаш в кошче за душевни отпадъци.

Аз, обаче, ще ти подксжа и още един аспект, за който трябва да си помислиш много внимателно, а именно - готова ли си да приемеш факта, че една част ще се обърнат срещу теб и че част от хората ще започнат да се крият от теб. Тези позиции стават малко самотни в един момент, защото макар и била една от екипа, вече си шефът, който дава годишните оценки и така...

Трябва да започнеш и работа сама със себе си - това, че ще водиш екип съвсем не означава, че си повече от останалите. Ти си си същия човек, но с повече отговорности. Трябва да се поработи и върху себеосъзнаването на новата роля, вярата в собствените решения и преценка, както и да се научиш да носиш чуждата отговорност. Това не е толкова лека задача, но ако наистина искаш да се развиваш в такава посока е нещо, с което ще свикнеш след 3-6 м до 1 г.

Раче, не те познавам, с нищо не искам да те засегна, просто споделям аз с какво се сблъсках при този преход. Не е лек психически, има си подводни ями, в които новопромотираните лидери си падат и едно нещо, което аз съм си кръстила - синдрома на младия лидер - ето мен ме избраха, аз мога и знам всичко и съм дъ бест. Бягай от това, защото много глави е счупило... Желая ти успех и най-вече да си в мир с взетото решение Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 16:40 от slanchezara

# 248
  • София
Да, при нас в момента се случва и е много неприятно за целия екип, всички се оплакват.

Има тема за обезщетенията, но и написаното от Соул още важи, за доработването след последващо съкращение. Важно е последните 3г да не си бил на борсата, няма отношение към изпитателния срок.

Относно позицията - смятам, че трябва да се дава и приема на и от хора, които са изявили желание и не само - работили са над себе си и някои качества с ясното съзнание, че искат да ръководят хора. Иначе - ще се пробвам, пък каквото стане може да доведе до много хора, намразили си работата и респективно около 1/2 от живота,1/3, ако броим спането

# 249
Някои хора са родени за началници, други не са. Някои изпитват удовлетворение да командват хора, други се натоварват психически от това. Затова първо се запитай сама себе си ти от кои си!
После пресметни и ползите и негативите и решавай.
И имай предвид, че е възможно като най-опитната в колектива после освен мениджърските си задачи да трябва да се заемаш да оправяш и нечии бакии, тоест да работиш двойно. Не знам защо, но се получава така - шефове, които са само шефове, си управляват, но шефове, които са и експерти, все им се налага да работят и работата на екипа си.
Лично аз бих предпочела повече пари и по-засукани задачи, отколкото да се занимавам с хора

# 250
  • Melmak
Раче, помисли ти какво искаш.

Ако се натоварваш от управлението на хора, може би не е твоето. Давам пример с бившия ми екип. Първоначално тл, после стана мениджър. Нямаше експертиза, не ни е оправял бъкиите. Обаче много се товареше да ни управлява. Специфичен екип бяхме като хора, а не можа да го разбере това. Повтаряше папагалската някакви заучени фрази и ставаше за смях. Никой не го взимаше на сериозно, мрънкаше постоянно колко е трудно да си мениджър. След няколко години напусна и отиде на хубава позиция, но не ръководна в друга фирма. Каза, че се чувства по-добре да не управлява хора, а бюджети. Ами.. да го беше направил по-рано!

Разбира се, ако смяташ, че това ще ти донесе развитие, ползи и искаш да ръководиш хора, давай смело!

# 251
Помисли си дали отношението, което компанията има към служителите, съвпада с твоята представа за правилно и грешно. Да не започне да те мъчи съвестта, че не управляваш екипа си по-най добрия според теб начин, понеже отгоре те притискат.

И още нещо - както ти казаха, вече няма да си близка с досегашните ти колеги. Ще общуваш повече с други мениджъри. Важно е да ги уважаваш, да смяташ, че са кадърни и са си заслужили позициите, а не са ги получили по заобиколни начини.

# 252
  • 🌊
Ниатина трябва да се замислиш дали е твоето нещо. По-рано тази година отказах позиция на ТЛ - както е казала Черна станция има хора, които стават за това и хора, които ги натоварва. Аз съм от вторите.
Да, чувството да мога да помогна на колеги, които безкрайно харесвам, да ги развивам кариерно и да бъдем колектив звучи страхотно, НО аз не мога да се оправям с бюджети, не мога да уволнявам, една от причините да сменя работата си беше точно постоянното интензивно дискутиране с мениджмънта, което често не беше чувано, а на такава позиция щеше да е ежедневие.

Замисли се от кой тип хора си, дали ситуациите в които попада един ТЛ била те амбицирали или ще ти смучат енергията

# 253
  • София
И аз съм от вторите, не ме кефи да съм ТЛ и това си е. Същевременно виждам хора как драпат да бъдат такива на всяка цена.

# 254
  • Сф
Аз не съм Рачето и не съм пред такава дилема, но много благодаря за нахвърлените гледни точки, много интересно ми беше да чета.

Общи условия

Активация на акаунт