Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 733
  • 837
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Много ми е любимо това обобщение за качеството на обучението в един университет, когато се гледат единични случаи на завършили ги. И аз познавам такива, които твърдят, че си купуваха изпити в УНСС, но на мен за 7 години сумарно (бакалавър, магистратура от 1 година и магистратура от 2 години), никой не ми предложи нито да си дам книжката, за да ми пише 3, нито да си платя изпита, нито да пусне всички да минат от първия път. Явно такъв ми бил късмета, не казвам, че горепосочените примери ги няма, а просто че невсички завършат даден университет по този начин - аз и още 50 човека поне завършихме с учене.
И аз не смятам, че за определени позиции се изисква висше образование, но съм напълно съгласна с ЧС, че университетската диплома освен за някакви знания в определено направление, показва и лични качества, които не са маловажни за търсенето и намиране на работа. Офис асистентът може да върши разнообразни дейности, спрямо големината и организацията на компанията и това да изисква определена квалификация и умения. Нашата офис асистентка (която, между другото, има много интересна титла в аутлука - engagement assistant или нещо подобно) се занимава с цялата организация на офиса по отншение на битово-административната част, организира пътуванията, вътреофисните събития и т.н. - не е като по цял ден да седи на скенера и да цъка един ексел.

# 571
  • София
Да, и от нашия випуск най- изпадналият, който единствен не можа да завърши в Германия, тук е "people manager'. Това е достатъчно показателно за мен и нямам какво повече да кажа.

# 572
  • Melmak
Съжалявам ако си се почувствала засегната, Раче. Не искам да обидя никого. Реално нито един университет не те спира да учиш. Библиотеката си седи там, преподавателите посочват ресурси, книги, статии, в интернет се намират всякакви учебници. Аз лично се отказах да чета тъпотиите на много от преподавателите, чета учебници от чуждестранни автори.

Никой в уни не забранява да се блъскаш сам и да си учиш. Въпросът е какво е нивото и то най-вече на разни университети, за които се знае, че се минава между капките. Съвсем не казвам, че унсс е най-зле. Обаче си е ясно, че диплома може да се вземе и без много усилия.

Съответно и моята тежи толкова, колкото на някоя преписвала или минала между капките. Въпросът е какво показваш после. Аз лично съм писала магистърска теза на една девойка от УНСС. Накрая не можеше и презентацията да си направи. Завърши, сега се хвали на село, че има диплома, но слава богу е наясно, че не знае нищо и рисува вежди.

# 573
Преди няколко месеца се въртеше из фейса едно клипче от някакъв филм със Слай, в което героят му обясняваше каква е ползата да можеш да представиш диплома от университет. Нещо в духа, че така показваш, че доброволно си се натикал на място, на което впоследствие си се научил да изпълняваш възложени ангажименти с относително приемливо качество и горе-долу в срок. Склонна съм да се съглася с казаното, особено при настоящата ситуация с образованието у нас (а май и не само у нас). Дипломата е не толкова да покажеш знания, нито да приключваш петилетката за 3 месеца, колкото, че си годен да изпълняваш задачи и няма да се успиваш и да идваш чак за третия час, както правят някои гимназисти и никой не може да ги изгони или пише ниски оценки, защото при ниска оценка учителят е виновен, а при гонене се губи годишната издръжка. Не че и в университета не ги къткат заради същото, но късат или пишат тройки идея по-безцеремонно.

# 574
От много години не съм търсила работа и сега се озадачих, че не се изисква висше, затова попитах явно има логично обяснение. Все пак икономическото образование все някъде трябва да се ползва, не може да започнеш веднага мениджър, и ако започнеш в офис без висше какви са възможностите за израстване. Другото ми обяснение е, че поради липса на кадри са го пренебрегнали или това е с цел да се дават по-ниски заплати.

# 575
Е то не е ли малко .... обидно да си с висше и да работиш като офис сътрудник. Затова ли учи човек толкова.

ЛТУ имаха доста интересни специалности, това по спомени от преди 13 години. Ветеринарна медицина също. Това бих го работила в следващия ми живот.

# 576
Аз всъщност не знам офис сътрудник, който цял ден кибичи на МФУто и цъка един ексел. Ако беше толкова елементарна работата му, нямаше да съществува като отделен щат, ами всеки специалист щеше да цъка крачки до скенера и сам да си работи в ексела. И като цяло доста работни места са така - разни специалисти ги гледат отвисоко и коментират нивото на безполезност, ама после се почва - това е твърде елементарна работа за мене, аз тежко не вдигам, аз що да си маркирам сам луканката в Кауфланд и изведнъж се оказва, че има нужда от доста простовати позиции и някой да ги заема.

# 577
  • Melmak
Е то не е ли малко .... обидно да си с висше и да работиш като офис сътрудник. Затова ли учи човек толкова.

Амии зависи какво си учил и колко си реализиран. Аз като гледам все разни студентки взимат при нас, както и в други фирми, в които съм работила. Момичета, които нямат много опит и са в началото на кариерата си, учащи. Не се задържат много и като завършат или дори преди това се ориентират професионално. Честно казано висшето не ти дава гаранция за реализация.

Ако си добър специалист в нещо и се реализираш, няма да седиш на офис сътрудник позиция. Ако не намираш друга работа и с пет дипломи, ще работиш и офис сътрудник, защото няма по-добра опция за теб.

Не знам защо много хора си мислят, че самата диплома е пречка да се работи нещо подобно на “офис сътрудник”… ами няма срамна работа.

# 578
В крайна сметка - всеки с късмета си. Някои хора успяват да започнат и работят по специалността си, други не. Като ги завърти живота и работата, не успяват да се откъснат и да започнат нещо друго.

Моя позната завърши философия, но вече 15+ години работи сервитьорка. Вярно, че изкарва много пари, но все пак това е до време. След още 10ина години в най-добрия случай, няма да я наемат за такава и, ако не е натрупала пари за собствен бизнес, със сигурност няма да работи по специалността си от университета.

# 579
  • Melmak
Така е, съгласна съм със соул. Имах позната, която едвам избута средно. Даже май го завърши на по-късен етап. Работеше във вървежно заведение като сервитьорка много години. Добри пари изкарваше и не търсеше някакво особено развитие. Постепенно започна свой бизнес и се отказа от сервитьорството. По едно време работеше и двете, докато потръгне бизнеса. Сега е само с него и гледам, че се развива.

# 580
Някой има ли случайно информация за big4 (KPMG, PwC, Deloitte, EY) в София и условията там? Конкретно за консултантския бизнес става дума, не одит или данъци. Заплати, култура, реалистични възможности за развитие, часове, типове проекти, пътуване в чужбина налага ли се или проектите са си основно в България, колаборация с колеги в други държави? Питам за ниво синиър/мениджър.

# 581
  • София
Ами, ако трябва да си плащаш сметките, висшето образование лесно се преглъща за сметка на сигурната работна заплата и работата в офис от 9 до 5. Но наистина, позицията е подходяща за хора с малък или никакъв опит, но има и хора, за които тази сигурност си е търсена. Ако аз трябва да избирам между добре платена, но несигурна работа (като сервитьорка, например) или сигурна, но неособено високо платена като офис асистент, бих избрала втората - все пак утре, ако забременея, бакшишите и осигуровките на МРЗ няма да ми плащат майчинството.

П.С. не се обиждам като завършила УНСС, просто споделям моя опит със съответното учебно заведение. Не означава, че всички са имали същата мотивация да учат, но това важи за всички университети.

Последна редакция: нд, 21 яну 2024, 21:41 от Раче Oсмокраче

# 582
  • Melmak
Някой има ли случайно информация за big4 (KPMG, PwC, Deloitte, EY) в София и условията там? Конкретно за консултантския бизнес става дума, не одит или данъци. Заплати, култура, реалистични възможности за развитие, часове, типове проекти, пътуване в чужбина налага ли се или проектите са си основно в България, колаборация с колеги в други държави? Питам за ниво синиър/мениджър.

Имала съм колеги от pwc и мнението им беше: ужасно много работа, работиш извънредно без да се плаща, понякога и уикендите пак работиш и пак не се плаща. Въобще работа много, пари не толкова. Но това за служители, които не са на ниво мениджмънт.

# 583
Дайте ми пример за реализация с икономическо образование. Моите познати които са завършили икономика си цъкат в разни офиси. А мениджърите които познавам изобщо не са завършили икономика, а са или връзкари или нагли и пробивни индивиди готови на всичко да се докопат до кокала.

# 584
"Икономическо образование" е изключително широко понятие. Финансистите и макроикономистите, например, обикновено нямат проблеми с реализацията, стига зад дипломите им да стоят съответните знания.

А за мениджърски позиции са необходими и други качества, познаването на материята е само един елемент.

Общи условия

Активация на акаунт