Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 51 566
  • 775
  •   1
Отговори
# 210
Valkyrian, опитвах да поработвам веднага след лъчето. Преди това имам операции и химия. Не ми се получи много, защото след 3 месеца хормонална се наложи хистеректомия. Така, една година след края на активната терапия и половин година след хистеректомията мога да кажа, че от месец издържам по цял ден, но с лека дрямка следобед понякога. 😁 Семеен бизнес и диванче си имам и мога да си го позволя.
An Mary, накрещи се, отдай се на истерията и кротни после за да можеш да действаш. Като медик, знаеш, че в медицината 2+2 невинаги е 4, с извинение за шаблона. За болницата: пижама от две части (горната част да е с копчета), чехли, тоалетни принадлежности, елек, бельо, един кат дрехи за изписване, хавлия, сапун, тоалетна хартия, зарядно, прибори за хранене, вода, мокри и сухи кърпички ... Друго не се сещам.
Malinche, бързо възстановяване!
На другите нови дами не мога да отговоря, защото моят случай е друг, но съм сигурна, че ще получат инфо от други съфорумки. 🙂

# 211
  • Русе
Огън сте ❤️ На една позната й излязъл мултифокален и докато чака биопсията събира инфо. Какъв е протоколът при този вид? 3 см е най-голямото. Първо химия? После рязане до кокал? Че и в двете гърди има Sad Нещо по- необичайно от стандартното химия- лъче?

Малинче, стискам палци за бързо възстановяване. Трудно е, но и това минава.

# 212
Ели,при мен първо беше операцията,после химиотерапия,лъчетерапия и сега хормонална терапия.

# 213
  • София
При мен лобуларния мултифокален беше три години след дуктален на другата гърда (квадрантектомия там съответно). Установих го с ехограф, после Ямр и отворена биопсия. Хирургът каза, че и да сме направили първия път квадрантектомия, сега се налага задържително мастектомия.
Знаеш, че взех решение и за двете съответно и импланти. Химия и лъче не се наложи, само продължихме хормоналната. Предполагам, че и да направи предоперативна химия, пак ще направят мастектомия.

# 214
Успешно възстановяване, Малинче

Благодаря ви за отговорите
Аз три седмици след химио почнах на 50% - около 2 месеца
После 3 месеца на 75%
Скоро става година откакто съм на 100% - много ми идва, вечер съм парцал - докога тази умора ще ме мъчи ...

Успех и късмет на всички, чиято битка тепърва почва

За болницата - нещо за гърло да не дере след маркуча

# 215
Също и за лимфните възли се чудя. Лекарите - личната и онколозите, казват, че трябва да се премахнат.
Личната не я слушай, тя не е капацитет, освен ако няма специалност онкология.
А кои са тези онколози и какво значи да се премахнат - всичките ли ти препоръчват да се махнат?
Разбира се, че задължително трябва да се извадят лимфни възли , за да се види дали има разсейки там, но въпросът е колко.
Обсъждала ли си с тях сентинелна биопсия?

# 216
  • София
Успешно възстановяване, Малинче

Благодаря ви за отговорите
Аз три седмици след химио почнах на 50% - около 2 месеца
После 3 месеца на 75%
Скоро става година откакто съм на 100% - много ми идва, вечер съм парцал - докога тази умора ще ме мъчи ...

....

Не си спомням дали си на хормонална - но ако да, може да е от нея. Зависи и какъв е типа работа - ако е средно или тежка физическа, нормално е да си уморена. Аз работя на бюро и не съм се усещала уморена, но тренировките /някакви аеробики основно/ доста ме уморяваха, според мен започна с хормоналните, също и ските веднага след лъчето ми бяха доста уморителни, но после това отмина, сега някак съм си напаснала ритъма на трениране и не усещам умора.

# 217
  • Северозапада
Също и за лимфните възли се чудя. Лекарите - личната и онколозите, казват, че трябва да се премахнат.
Личната не я слушай, тя не е капацитет, освен ако няма специалност онкология.
А кои са тези онколози и какво значи да се премахнат - всичките ли ти препоръчват да се махнат?
Разбира се, че задължително трябва да се извадят лимфни възли , за да се види дали има разсейки там, но въпросът е колко.
Обсъждала ли си с тях сентинелна биопсия?
Не сме обсъждали подробно операцията. Когато споделяха плана за лечение, беше спомената операцията- мастектомия + лв., като втори след химиото. Онколозите още не са виждали и скенера, защото го получих тази седмица. Иска ми се да събера предваригелно информация за подобни на моя случай, за да мога да обмисля и да подготвя въпроси. Въобще доста неясно ми е всичко още.

# 218
Ели, за мултифокалния мисля, че е най-важно да се направи двойна мастектомия, защото има повече от един фокус, а понякога и с проведено лечение нещо може да остане, а ако е дребно, да не се види на скенер.. така, че лечението е според вида, типа на рака, това е едно на ръка, а мултифокалността се овладява най-сигурно с радикални операции.

Антджи- уговаряй се от сега с лекари и си запазвай часове, повечето са натоварени и за да могат спокойно да те предвидят в графиците си, а ти да имаш време да помислиш - почвай от сега.
За лимфните възли - при мен това го реши хирургът, който ми правеше гърдите. Отидох ден преди операцията в Сити, маркирахме възли и на следващия ден маркираните възли бяха отстранени с млечните жлези и ми сложиха импланти- това е сентинелната биопсия с мастектомия + реконструкция. В Пловдив има апарат, който си маркира възлите по време на самата операция и предварителна маркировка не е нужна.

# 219
  • Добрич
Ели_дечкин, при мултифокален най-добре е мастектомия. Еа_ вече е обяснила, винаги може да остане някой фокус.

Ant G., има значение при кои лекари си ходила. Масово в България хирурзите махат лимфни възли наред и по този начин после до живот трябва пазене на ръката, заради евентуални усложнения (лимфедем). Ако на образните изследвания лимфните възли изглеждат чисти най-добрият вариант е сентинелна биопсия, при която се махат само сентинелните лимфни възли (1-2-3 обикновено). Това запазва функционалността на ръката в бъдеще. Когато говориш с хирурга директно питай за сентинелна биопсия и дали той прави такава.
Когато образуванието е карцином, задължително се прави биопсия на лимфни възли. Въпросът е да изберем най-малкото зло и с най-малко странични ефекти, а в случая за лимфните възли сентинелната биопсия е най-щадяща.

Мастектомия с едномоментна реконструкция също се прилага на малко места, затова уговаряй навреме операцията с хирурзите.
Моя позната уговорила операцията и чак в деня на самата операция разбрала, че избраната лекарка не прави едномоментна реконструкция, а на по-късен етап. Дамата си тръгнала от болницата със скандал. Така, че случаи разни...

# 220
An Mary, накрещи се, отдай се на истерията и кротни после за да можеш да действаш. Като медик, знаеш, че в медицината 2+2 невинаги е 4, с извинение за шаблона. За болницата: пижама от две части (горната част да е с копчета), чехли, тоалетни принадлежности, елек, бельо, един кат дрехи за изписване, хавлия, сапун, тоалетна хартия, зарядно, прибори за хранене, вода, мокри и сухи кърпички ... Друго не се сещам.
Благодаря Calm HeartСтегнах пижамите/взех 2 броя/ и другите допълнения,но хавлията нещо не ми се побира в чантата ,а не ми се иска да нося по-голяма...ще го карам на кърпа за лице Unamused
Утре трябва да вляза в болница...Но сега отивам на парти...Wine GlassSaxophoneGift Heart Все пак живота си тече...а аз не искам да го изпусна
Показвам 2  от роклите с които се сдобих /другите не мога да намеря онлайн/и които смятам да облека ...... ,дори и с една гърда...Хм, ще бъда доста екзотична Rolling Eyes само за ЦЕНИТЕЛИ Gift Heart

Парфюм за партито 
Хубава вечер момичета HeartHeartHeart Закъснявам за партито Scream

P.S.Като медик знам че графиите трябва да се разчитат точно ,защото това коства човешки живот.Учиха ме ,че ако не разбирам напр.от око ,по-добре да изпратя пациента на очен лекар.

Последна редакция: нд, 28 яну 2024, 19:47 от An_Mary

# 221
An Mary, страхотен стил! Много свеж пост в нашата темичка - малко мадамски вълнения.. диагнозата сякаш ни ги отнема. Не стига, че тези терапии са тежки и изтощаващи, ами трябва и да се борим с образа си в огледалото до тогава, докато не се научим да го обичаме и такъв- гологлав, подпухнал и изтормозен, с натежали очи.
Моята терапия беше да си купувам гримове, но е много трудно да останеш във връзка със женствеността си в тези месеци на лечение, сякаш даже и се чувстваш прецакана, че си жена, защото ако не беше нямаше да имаш и тази диагноза, нали?
Адмирации за всички силни Жени, които гордо си носят и короната, и кръста.

# 222
An Mary, страхотен стил! Много свеж пост в нашата темичка - малко мадамски вълнения.. диагнозата сякаш ни ги отнема. Не стига, че тези терапии са тежки и изтощаващи, ами трябва и да се борим с образа си в огледалото до тогава, докато не се научим да го обичаме и такъв- гологлав, подпухнал и изтормозен, с натежали очи.
Моята терапия беше да си купувам гримове, но е много трудно да останеш във връзка със женствеността си в тези месеци на лечение, сякаш даже и се чувстваш прецакана, че си жена, защото ако не беше нямаше да имаш и тази диагноза, нали?
Адмирации за всички силни Жени, които гордо си носят и короната, и кръста.
И аз това исках да кажа, възхитих се на това момиче. Тя вече е наполовина излекувана, щом е запазила настроение и дух за парти преди операция. Така де, всичко продължава, carpe diem. Прекрасни рокли и парфюм!
Нека си пожелаем повече такива постове и надежда, така както ни започна Новата година с пост за бебе! Аз малко съм се понапрегнала, че ме чака вливка на кадцила във вторник, ноооо ще видим, дано мине всичко както трябва, партито после 🍀

# 223
Мили дами, простете че нахлувам в темата ви. Не знам къде да попитам и мисля, че тук ще получа помощ. Напипах си бучка до зърното и отидох на мамолог. Каза ми - не мога да преценя точно какво е,може и рак да е, но да го махнем за по-сигурно и ще разберем. Живея в малък град. Как е редно да се процедира? Може ли да ми препоръчате специалист в Пловдив? И вашето мнение ако може, като препатили ако така е изглеждало при вас?Стреса ми е голям и реших да попитам тук.Простете и благодаря на отзовалите се.

# 224
За Пловдив- Ваня Балева-  във вторник и четвъртък следобед, приема в частния си кабинет на ул. Костаки Пеев 5( след 16 часа, отиваш и чакаш....може и с предварително запазен час по телефона, но пак ще чакаш доста). Същата работи и оперира и в КОЦ Пловдив и ако се наложи, ще те насочи натам. Другият за когото напоследък чувам добри отзиви е младият Валентин Иванов, но му нямам координатите. Баща му- не препоръчвам, от личен опит( добър специалист е, но е прегорял, работи на конвейр  и е доста комерсиален).

Общи условия

Активация на акаунт