Любители на рози 4

• 33 274
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте, всяка година купувам на свекърва ми по една роза от тези в супера, в саксия, или такава от цветарски в саксия. Тя все ги бодва в градината и те не се захващат. Някой има ли идея защо? Мисля си, че просто се третират докато са в магазина и после умират за да си купиш пак.
По принцип е така, розите в малките саксии по супермаркетите, евтини и ефектни, са за еднократна употреба, за подарък или украса. Третирани са с химикали за бавен растеж и бурен цъфтеж, което изтощава растенията. Ако искате да ги запазите малко по-дълго трябва да ги пресадите в качествена почва и да изрежете всички цветове и пъпки. Също да го правите още няколко седмици докато растението позаякне и се изчисти от химикалите.
И в градинските центрове ги третират, но тези които държат на качеството и на клиентите си, го правят разумно.

# 406
  • гр. София
Аз имам няколко от дребните рози в саксия, които са преместени в градината и виреят успешно. Едната даже е над метър - жълта, подарък. Другите са дребни.
Въпросните мини розички може да гледате в саксия, но трябва да са навън. Вътре не става - роза на закрито не вирее.
Имам и доста цветя от Лидл - всички са се хващали. Харесвам им растенията.

# 407
  • На морето!
И аз имам мини храстчета, които успешно се адаптираха в градината. Днес фризирах едната, доста рошав храст е станала. Ето я от миналото лято
А тази красавица е нападната от хоботник и доста я поорязах, надявам се да се възстанови и да цъфти пак така пищно

За първи път се осмелих да режа драстично всички рози, утре ще пръскам за втори път прасковите с 1% бордолезов и пак ще напръскам розите, а април ще пръсна малко Ярамила около корените и вече ще чакам цветове и листни въшки Simple Smile

# 408
И аз днес започнах, изрязах шипките и на няколко храста им взех връхчетата Joy трябва малко да се настроя, за да не ми е жал да ги подрежа истински.

# 409
  • в страната на чудесата
Аз си купих ранната есен от Флоров бордюрни, няколко бяха им останали. Хванаха се цъвтяха, зазимих и мисля че ще са добре. Но ще мога чак края на месеца да ги отзимя Simple Smile
Флоров бяха мили. Ще видя сега какво имат.

# 410
А моите рози от студа са поизмръзнали, и не само те, края на стъблата са покафенели, в основата зеленеят, дано се оправят, иначе се почва от начало.

# 411
Здравейте на всички ! Прочетох нагоре мнения за Градина роза и аз да кажа, че имаме 5 рози от госпожата- страхотни са ! Друг е въпроса , че три са на общия двор и катерещата се  Eden rose една съседка я реже до дъно всяка есен и пролет Grinning но Розариумът в другата градина  е прекрасен! Аз не съм имала проблеми с поръчките, една приятелка поръча и сподели впечатления като на споменатите негативни мнения, което направо ме учуди много- все едно говорим за различни хора .
Пропуснах есенното подрязване и вече двете ми саксийни рози са така напъпили, че ще ги оставя в този им вид Simple Smile Освен с бордолезов с какво мога да ги подсиля допълнително ? Simple Smile

# 412
  • при късмета
Напръсках с бордолезов миналия уикенд. Поръчах си от Флоров една храстовидна, ще я засадя утре. Щамбовата с моите цветове и тази година няма да стане. Правим последен опит тази година, като ще сменя сортовете и цвят, та дано да стане. Ако не, догодина нещо, което вече са завъдили. Продължавам да съм много доволна от тях и съобразяването с капризите на непознати и усилията, които полагат да ги изпълнят.
Миналата година установих, че имам казанлъшка роза, ако помните. На много лошо място е, корените ѝ са буквално под един дъб (какво изобщо прави там, не ме питайте и аз не знам кой е оставил горско дърво в малък двор) и по тази причина е почти на сянка. Опитах се от нея да захвана резник на по-слънчево място и мисля, че е жив. Миналата седмица го отхлупих, че да го напръскам. Като върнах шишето махнах капачката. Въпросът ми е кога да махна цялото шише? Ако го направя утре, идващото по прогноза разваляне на времето дали ще повлияе? За планински район, до Своге говорим, ако има някакво значение

# 413
ма ко, доколкото съм чела, капачките се махат през м.май. Но климатът се променя от година на година и не знам дали е актуално. Според мен при трайно хубаво затопляне на времето.

Оле, аз миналия уикенд почнах да режа. Ама имам ужасноооо много. Утре трябва да запретна ръкави.

# 414
Някой случайно има ли Distant Drums, която ще орязва?
Благодаря!

# 415
Есента сложих резници на рози в градината . Направих един ред и ги сложих през 10 - 15 см , зарових и отъпках . До преди снега бяха много добре . Сега пак са зелени и имат пъпки . Май ще се хванат . А дано . Шишета не съм им слагала изобщо .

# 416
  • при късмета
Аз точно затова махнах капачката, реших, че затоплянето ще е трайно и макар да захладнява на моменти, няма да има минусови Т за дълъг период. Сега не знам шишето кога да махна, защото слънцето е силно за сезона, да не взема да я опека нищо, че е пластмасово, а не стъклено. Дано се хване, че май месец да търся рецепти за сладко
Alisa, аз знам, че резници се слагат, където ще е постоянното място на розата. Ако ще ги местиш, защото е много малко разстоянието м/у тях, трябва да е възможно най-скоро, според мен, защото, ако тръгнат съвсем, местенето може и да не им се отрази добре

# 417
  • Карлово
и вече ще чакам цветове и листни въшки .
Ами твоите листни въшки много те щадят, чак април. На моите рози на първите листенца вече цели колонии листни въшки са се заселили. Вчера ги видях. Ще пръскам.

# 418
  • На морето!
и вече ще чакам цветове и листни въшки .
Ами твоите листни въшки много те щадят, чак април. На моите рози на първите листенца вече цели колонии листни въшки са се заселили. Вчера ги видях. Ще пръскам.
Така е, постят до Великден Simple Smile

# 419
  • при късмета
Листните въшки, нали са едни дребни и черни? Аз имам една хризантема на балкона, непрекъснато е пълна. Включително и когато я орежа като прецъфти. Най-интересното е, че не отиват на друго растение, пълно е покрай нея, само там стоят. Пръскала съм какво ли не, гледам я 8 години, нищо не помага. Единствено елементарната сапунена вода за малко ги маха и после пак

Общи условия

Активация на акаунт