Нашите цветя - обща тема 22

• 35 338
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Alisa,благодаря ,преместих го ,дано да се вдигне

Ако загине пиши ще ти пратя вкоренено около половин годишно . Жалко е , че си го гледала толкова време .

# 91
  • Стара Загора
Момичета, имам и аз въпрос. Купих си през есента фикус лирата и го пресадих,понеже саксията беше малка, но до момента не е пуснал ново листо . Колко бавно расте това чудо,че ми се изчака чакането Laughing
Иначе е красавец

# 92
Момичета, имам и аз въпрос. Купих си през есента фикус лирата и го пресадих,понеже саксията беше малка, но до момента не е пуснал ново листо . Колко бавно расте това чудо,че ми се изчака чакането Laughing
Иначе е красавец

Тая саксия глинена ли е ? Според мен я сменете може да задържа вода . Не му ли е тъмно ? Има и много тор мисля . Аз никога не сея цветя само с тор винаги смесвам с пръст , но никога само тор. Понякога слагам и къртича пръст .
Зависи пак цветето какво е слагам и пясък .

Фикус лирата има големи и широки листа, които събират доста прах. Той обаче нарушава “дишането” на растението, както и намалява притока на светлина, който достига до повърхността на листата. Прахът по листата може да е причина и за появата на гъбички и бактерии, които да разболеят растението.  Ето защо е важно редовно да избърсвате праха от листата на фикус лирата с мека и влажна памучна кърпа.

Според мен на вашето цвете му е тъмно и много мокро . Четох , че зимата трябва да се подрязва за да се наклони . Тъй като вашето е високо може да му отрежете върха , както правя аз с шафлерите засейте го някъде , а другата част ще направи нов връх и ще избие .

# 93
  • София/Варна
Менделеевка това расте на приливи някак. Тъкмо решиш, че се е мумифицирало и то вземе, че дръпне рязко.
Мъжа ми като му подари първото изчетох всичко, а и продавача ни посъветва да не го пече директно слънце и беше на един рафт уж на най-доброто място и да не го поливаме преди да се засуши, ей това не мръдна. Преместих го на южен прозорец, поливам си го нормално, т.е. когато се сетя и си тръгна щастливо да расте. Миналата зима му рязах върха и се разклони на 3, в момента всяко разклонение има по 2 нови листа. На моето явно модела му е такова, че е с условно дребни листа-примерно женска длан.
Сега декември ми подари такова с огромни листа, то не е мръднало за месец и половина.

# 94
Менделеевка, разкошен е Heart Eyes! Моят също не е пуснал листо или издънка, имам го от около 2 месеца. Поливам си го и от време на време му бърша листата от прах. Надявам се като се позатопли времето да ме зарадва с листо Simple Smile!

# 95
  • Стара Загора
Момичета,благодаря на всички за насоките. 
За съжаление нямам къде на по-светло място да го преместя. Реално е до прозореца ,но е източен и пред него има тераса.  И аз го забърсвам редовно от праха.
 Natt,  и аз се надявам като се позатопли и денят стане по-дълъг,с повече слънце да потръгне.

# 96
Питах ви за такова сандъче за орхидеи. Благодаря на който ми прати линк, не запомних кой беше. Е, днес дойде и ето какво сътворих.

# 97
Много са красиви орхидеите ти, Лилиум. Аз имам бяла и жълта като показаните от теб и малка цикламена. Все едно гледам моите нацъфтели. Страхотни са Heart Eyes

# 98
Аз виждам и още на прозореца:)

# 99
Аз виждам и още на прозореца:)

На прозореца има още 3. Имах още много, над 20, но ги дадох на майка ми, че ми идваше в повече поливането. Сега тя е затрупана с орхидеи- моите + нейните, но не й тежи.

# 100
Здравейте.
Не съм разбирач на цветя, но волю-неволю имам много. Кое от колежки, кое съм купила като малко, кое на майтап съм си взела от някъде.
Тази зима направих нещо с всички мушката. Сигурно е глупост ама гледах в руски You Tube канали как зимуват тези растения. Вадят ги от саксиите, поорязват клони, завиват във вестници и ги слагат някъде на тъмно. А пролетно време вадят, засаждат в нова почва и... Та и аз реших тази зима да опитам този метод. Някой правил ли го е, има ли опит с това? И кога евентуално да ги извадя и засея отново?

Другият ми въпрос. От есента съм си харесала цветя за саксия със ситни цветчета. Флокс и Гипсофила се казват. Ако си купя семенца кога трябва да ги засея? И дали бързо ще израстнат? Кога изобщо трябва да ги засея? Живеем в Пловдив, но по принцип искам да ги засадя в саксии за терасата в къщата ни в Родопите. Там е доста различен климатът. Тук в Пловдив всичко избуява по площадките на стълбите в блока ни, а лятото на северната тераса стават направо уау! Обаче там не знам какво ще стане с това Флоксче и Гипсофила.

И още едно питане. Тъй като не живеем постоянно в къщата ни търся някакви хубави самополивни саксии. За тераса. Гледах разни приспособления, които се забиват в почвата и в тях се завиват бутилки вода. С малка джаджа отстрани се регулира силата на капката. Търся нещо, което да осигурява водичка на растенията ми когато за седмици наред не сме в къщата. Лятото насадих няколко саксийки мушкато. Със съвсем скромна самополивна система (ако това резервоарче в саксията изобщо може да се нарече така). Бе уж мижава работа, но лятото беше много горещо, не бяхме ходили два месеца в къщата. Към края на лятото като отидохме бяха позавяхнали малко, но явно само външно, защото още с първото поливане на следната сутрин вече се бяха оперили. И въпреки че не ги бях гледала 2 месеца имаха цветчета. Значи все пак това резервоарче върши някаква работа. Но ми се иска нещо по-сериозно и надеждно като резервоар.

# 101
  • Карлово
Тази зима направих нещо с всички мушката. Сигурно е глупост ама гледах в руски You Tube канали как зимуват тези растения. Вадят ги от саксиите, поорязват клони, завиват във вестници и ги слагат някъде на тъмно. А пролетно време вадят, засаждат в нова почва и... Та и аз реших тази зима да опитам този метод. Някой правил ли го е, има ли опит с това? И кога евентуално да ги извадя и засея отново?
Аз така прибирах мушкатата. Повечето оцеляваха. На пролет като се затопли и почвам да вадя саксии навън, тогава нарязвах от високите стръкове на оцелелите цветя и засаждах, кое в саксия, кое в градината. Малко им се забавяше развитието, но се захващаха. Тази година прибрах някои саксии, други оставих навън. На пролет ще видя какво е оживяло.
Ако се страхуваш за оцеляването им може малко да  ги напръскаш, и това съм чела, но не си спомням дали съм го правила.
По 2-я въпрос - за какъв флокс става въпрос?
Метловиден - висок

или

# 102
Мушкатото спада към сукулентните растени и издържа дълго без вода. Флокс и гипсофила няма да издържат месеци наред без поливане. Самополивната саксия лятото изкарва седмица, максимум две. После и тя изсъхва. Единственото решение е да пуснеш капково напояване по саксиите, ако ти се занимава.
Вариант е да сложиш сукуленти по саксиите - делосперма, левизия, седум, семпревивум, сантолина, има и други зимоустойчиви. Те издържат по-дълго без поливане.
За засяване чети на пакетчето, може да си направиш разсад вкъщи от сега, или сееш навън през май.

# 103
Има вече готови комплекти за капково, за саксии с тънки маркучета. Може да вземеш ако не ти се прави.
Аз по този метод не съм прибирала мушкато, но зная че после пак се садят. Пробвай, но в началото вероятно трябва да са вътре? Или март директно навън? Завити ? Аз имам една малка оранжерийка, висока 1.20 и в нея слагам подобни неща през март. През деня отварям дори циповете за да вземат директно слънце

# 104
ДамаТрефа, ниския исках, този, който се води почвопокривен. Никога не съм имала такова растение, не зная нищо за него. Сякаш мушкатата ми омръзнаха и искам нещо, което да е със ситни цветчета, да има съвсем друга визия. И за Гипсофилата важи - никога не съм имала, но искам. Желанието ми е да имам тумбички със ситни цветчета. Предполагам, че моат да живеят и в саксия или?

MarietaYo, абе аз видях само на едно място такова, но беше с изчерпана наличност. За такова ли става дума?

Phloxx, значи с Флокса няма да стане работата. Ех, жалко, харесваше ми това цветенце.

Изобщо все се заричам, че няма повече да вземам цветя, повтарям си, че малкото е много и по-добре да имам по-малко саксийки, но по-красиви, но... не мога да устоя.
Скрит текст:
Имаме котарак и в апартамента не гледам нищо. Всичко стои на стълбищните площадки в блока. Като нагло завладявам не само нашата, но и до 2 етажа надолу. Ама те съседите са виновни. Няма-няма току изкарат на общите тераси някакви саксии с полуживи растения. Хвърлят ги там и ги зарежат умиращи в 44 градусувите жеги лятото. Стискам, стискам пък накрая отивам, вземам ги, сменям почвата и саксийките, изкъпвам ги и ги инсталирам вътре на площадката на по-хладничко. Естествено след 1-2 седмици растенията се съвземат. И като гледам си стават мои. Преди 2 години съседът под нас така изхвърли 2-3 саксии. Спасих ги, зимуват си на същото място на площадката, нищо им няма. Миналтото лято някой друг изхвърли Замиокулкас. И за него ми дожаля. И станаха толкова много...

Обаче от гледане на чуждите нещо изпуснах моите май.Беджаминчето цяло лято беше добре. И после не знам засуших ли го ама половината му листенца опадаха. Чудя се как да го съживя.

Тази зима реших да тествам колко пък наистина са издръжливи на студ тези. Май не са много държеливи при все, че зимата тук е мека. Или те така си изглеждат?
.

Общи условия

Активация на акаунт