Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

• 45 880
  • 781
  •   1
Отговори
# 450
Чи Лу, вероятно си зависи и от конструкцията на фурната в някаква степен, но аз съм с две различни фурни - Бош и Нефф - ако оставя продължително време в тях по-течно ястие без капак при вече изключена фурна (не съм засичала, но може би около 20 и повече минути), правят си конденз от парата на ястието, няма начин - не е в голямо количество, чак да се стича, но си го има. Фурните все пак са добре уплътнени и парата няма къде да отиде, освен да се наслагва на стените като конденз.

# 451
  • София
При Бош hba554es0 си се стичаше конденз, с гъбата обирах от улея, а и от печенето не бях много доволна. Имала съм Аег и Горение, нямаха такъв конденз. Бош-ът доста бързо се охлаждаше, може би това има значение. Най-вероятно си е до модел и едва ли може да се обобщава за марката.

# 452
При Бош hba554es0 си се стичаше конденз, с гъбата обирах от улея, а и от печенето не бях много доволна. Имала съм Аег и Горение, нямаха такъв конденз. Бош-ът доста бързо се охлаждаше, може би това има значение. Най-вероятно си е до модел и едва ли може да се обобщава за марката.
Вилемина или Петя могат да кажат нещо повече за модела, моят е различен.
 А кога правеше такъв конденз, когато изключиш фурната и оставиш ястието вътре без капак или?

# 453

А кога правеше такъв конденз, когато изключиш фурната и оставиш ястието вътре без капак или?
При мен да, изключвам да кажем мусаката, оставям я във фурната без капак и след 1 час е яко теч. Не стига чак до шкафа отдолу, защото има улей и се събира там, но правя същото нещо с другите фурни и никога не са ставали вади, както при Електролукса. Не намирам логика да сготвя и да извадя яденето да изстине, понякога не ядем веднага, а и аз ям по няколко пъти в рамките на 4 часа.
Някой да си похвали Бош-а, който не прави така😆

# 454
Аз ще се загледам специално занапред и ще дам отзив, но чак такъв конденз не съм забелязвала. Последно забелязах при пълнени чушки, които не съм вадила, а оставих във фурната без капак. 
Съвременните фурни са добре изолирани и на това се дължи кондензът при повечето ястия, които съдържат влага и се изпарява от тях. Както казах, физичните закони не могат да се избегнат. На практика колкото по-добре е изолирана камерата на фурната, толкова по-голяма е вероятността да има конденз при оставено влажно ястие да престоява в нея.
За да се предотврати кондензът, а искаш напр. след половин час ястието да е топло, се оставя фурната на режим "поддържане топло", а не изключена.  При този режим не се образува конденз. Друг вариант е да се захлупва ястието и пак да си остава във фурната. Аз в повечето случаи така и правя, за да не се пък пресушава от остатъчната топлина.

# 455
  • София
Кондензът е съвсем естествено явление и трябва да се избягва по простата причина, че може да причини ръжда, което пък съсипва фурната.

В съвременните фурни не бива ястията да се оставят за повече от 10-15 минути и това е написано в инструкциите за употреба. Ако искате ястието да остане топло и да не го вадите, трябва просто да намалите температурата на 50-60 градуса, без да изключвате фурната. Така не се образува конденз, манджата остава топла, а фурната - здрава.

Разликата в образуването на конденз при различните марки и модели се дължи не само на уплътнението, но и на различните системи за вентилация и охлаждане.

Относно стопената пластмаса - това наистина е конструктивен недостатък, породен от икономия на материали. При Бош, Сименс и сие тези елементи са метални. При Miele са пластмасови, но явно с по-добро качество, така че да няма такива проблеми.

# 456
Здравейте!
Препоръчаха ми тази фурна,моля за мнение Simple Smile
Благодаря Ви предварително!

https://bg.gorenje.com/produkti/gotvene-i-pechene/furni/OVEN-BO3 … 00000000000738379

# 457
Здравейте,  момичета!
Благодаря на момичетата, които споделиха опит с Electrolux,  определено ме отказахте  😃
След дълго четене,  гледане,  чудене, мерене....се спрях на тези два модела на AEG:
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-aeg-bse778380b
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-aeg-bpe748380b
Според мен разликата е само функцията пара.  Според вас? Заслужава ли си тази функция за 500 лв допълнително?
Чуденето ми е още и евентуално за този модел на  Bosch:
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg7741b1
Но май се разколебавам за него, защото сравнен с AEG има доста по-малко функции.
Вие какво ще ме посъветвате?
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 458
Зависи на теб какви функции ти трябват и държиш да има, универсален съвет за чужда кухня и домакинство с навици и свое меню трудно може да се даде - ето аз как бих подходила, а при теб може да е различно: ако ще си купувам фурна с парна функция, бих купила Нефф, а ако е без - Бош от горния линк. Сонда не ползвам и досега не се е случвало да остане нещо сурово или да е препечено, при това има и автоматични програми, ако готвачът е начинаещ. Ако толкова ми потрябва да меря с термометър (при някои специфични цели и ястия), просто ще си ползвам външния за месо и толкова - напълно достатъчно. 

# 459
Вчера късно вечерта монтираха BOSCH HBG675BB1. Успях да се преборя с избора на език и часовника )). Направих първо пускане. Странно е, че инструкция на хартиен носител e само на немски, френски, испански и португалски. Е, точно тези езици не владея.  Днес само и се радвам, утре ще направя разпечатка и ще тествам.

# 460
Вчера късно вечерта монтираха BOSCH HBG675BB1. Успях да се преборя с избора на език и часовника )). Направих първо пускане. Странно е, че инструкция на хартиен носител e само на немски, френски, испански и португалски. Е, точно тези езици не владея.  Днес само и се радвам, утре ще направя разпечатка и ще тествам.
Със здраве да я ползваш! Наистина е странно, при мен така беше с комбито пералня, та ми пратиха инструкция на български от Техномикс на мейла.

# 461
  • На брега на реката
Честито и със здраве да си я ползваш.
Аз имам същата, но инокс и съм страшно доволна.
Надявам се, че и ти ще си доволна.

Пече прекрасно, има всичко, което ми е нужно и в ръководството от сайта, има много подробности за печенето на различни храни. Пробвала съм някои и са с чудесни резултати.

Единстваното, което не ми харесва е, че докато се охлажда, не виждам колко е часа, както беше при предната, но това не е кусур.

# 462
Това часовниците съвсем ги забравихме Simple Smile
Важното е фурната да пече качествено, пък часа винаги ще видим другаде, наистина бял, че даже и никакъв кахър.
Моята показва, не знам защо при твоята - не.

# 463
  • На брега на реката
О, да. Просто въпрос на навик, въобще не е кахър.

При мен изписва "Уреда се охлажда" и като се охлади си изписва часа.

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 06:38 от Бубoлина

# 464
Благодаря много!

Общи условия

Активация на акаунт