Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

• 45 989
  • 781
  •   1
Отговори
# 405
Кубратова, ще сложа пола и ще ги чакам Simple Smile

Няма кого да помоля за помощ и ако знам че ще ми помогнат да внесем пералнята примерно, ще взимам от тях. А и това със собствения транспорт и прегледа е безценно Simple Smile
Даже няма нужда да се бръснеш, днес всичко е позволено, както видяхме. Като си замине доставчикът, ще си върнеш пола Simple Smile
Питай наистина, отговарят и на телефон. Да, и за мен беше успокоително, че работят само със собствен транспорт.
Евентуално за улеснение може да се подготвиш с някаква количка (ако качването не е по стълби, макар че има и за стълби - ние държим такава в селската къща) или поне от тези подвижните колелца за мебели, най-после - дори и с някаква здрава картонена основа с по-голяма широчина от пералнята, за да може да я настаните евентуално на нея и да я плъзгате, където е подходящо, вместо да я повдигате. Има и колани за мебели, които разпределят тежестта и намаляват риска от травми, не се знае чий кръст как е.

# 406
  • На брега на реката
При Техномикс, може да се заплати качване до етаж.
Доставиха ни пералня и хладилник и ги качиха и внесоха в жилището.

Най-добре е да се направи поръчка във физически магазин и да се уговори и качването. Още повече, че може да попитате за отстъпка, ако продукта не е промоционален.
При нас пералнята беше, но на хладилника свалиха 500 лв.

# 407
Здравейте. Налага ми се съвсем скоро да купя фурна за вграждане, но изобщо не съм запозната с новите функции, а нямам много време за разучаване. Някой би ли ми препоръчал модел, като изискването ми е да има функция самопочистване и да е до 1000лв.

# 408
  • София
Здравейте. Налага ми се съвсем скоро да купя фурна за вграждане, но изобщо не съм запозната с новите функции, а нямам много време за разучаване. Някой би ли ми препоръчал модел, като изискването ми е да има функция самопочистване и да е до 1000лв.

Фурните с пиролитично самопочистване от добрите марки вече вървят от около 1100 лв нагоре. Тук-там може да попаднете на някоя промоция като тази:

https://electron.bg/produkt/electrolux-eod6p71z-furna-vgrajdane- … eambake-p-338816/

Същата фурна в техноверигите се продава за над 1000 лв.

Има и модел на Бош с пиролиза за малко над 1000 лв, но е с по-малко режими на нагряване:

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hba573bb1/

За сметка на това пък има повече допълнителни функции, включително автопилот с 10 програми.

За под 1000 лв има добри фурни с каталитично самопочистване, което също е много удобно:

https://electron.bg/produkt/bosch-hba554es0-furna-vgrajdane-p-338771/

https://electron.bg/produkt/bosch-hba554eb0-фурна-за-вграждане-7 … ct-push-бутони-а/

https://electron.bg/produkt/aeg-bce455351m-фурна-за-вграждане-72 … h-бутони-а-катал/

https://electron.bg/produkt/electrolux-eod5c50z-vgradena-furna-p … -paneli-p-345441/

В модела на Бош всички стени и таванът на камерата са напълно покрити с каталитичните панели, но за другите две фурни не съм сигурна - на снимките изглежда, че таванът не е покрит и има разстояние между панелите.

Ето как работи самопочистването при Бош:

https://youtu.be/C-6w7aQ1roQ?si=irtJcpiQWz4PYLfO

# 409
  • до най-прекрасния мъж
Добро утро на всички. Обещах, че ще покажа какво ще приготвям в новата фурна и защо ми беше важно да има електронен контрол на Т.
Жарена шунка от вчера, наистина перфектна.
Скрит текст:
Благодаря на всички за съветите. Засега всички експерименти са успешни. Успешни са и автоматичните програми и то доста.

# 410
  • на Мелмак
Айде сега и рецепта, моля Wink

# 411
  • до най-прекрасния мъж
Айде сега и рецепта, моля Wink
Слагам в скрит текст, за да не се счете за спам:
Скрит текст:
Подправките са за 1 кг свински бут или каре, кой каквото предпочита. Моята е с бут:
Основните подправки са следните:
22 гр нитритна сол, може и 50/50 нитритна/готварска
1 гр черен пипер
3 гр захар
1 гр вит.С, аз ползвам на прах, може и еквивалента му в стрити таблетки
1/4 ч.л. сода за хляб
По желание: индийско орехче, бахар, мащерка, дафинов лист, плодове от хвойна, майорана, кориандър (последните три не съм ги ползвала, защото нямам). Подправките по желание ги слагам на око, по половин кафяна лъжичка горе-долу.
Месото се обтрива много хубаво с подправките, вакуумира се или се слага в кутия с плътен капак. Съхранява се в хладилник и всеки ден се масажира и обръща, за да се осоли добре за 5-7 дни.
Слага се в студена фурна в тавичка на 2-3 ниво. Фурната се включва на 80°С само отдолу и на вентилатор. Жари се до достигане на Т вътре в месото 68-72°С. По принцип, по технология първо фурната се включва на 40°С за 30 Мин, после на 60°С за още 30 мин и накрая на 80°С до достигане на желаната Т. Само че при моята фурна на програмата само на долен реотан с вентилатор Т започва от 80°С, така че аз си включих директно така. Даже накрая бързахме да излизаме и последния половин час включих на 90°С, което по принцип е грешно.
Ако ще правите шунка така, си отделете повечко време. На мен ми отне 3.5 ч за около 750 гр, а вероятно щеше и повече. Накрая Т се вдига адски бавно.
Следващ опит ще е салам Бургас.

# 412
Много благодаря, прекрасно изглежда!
Дали не може да сме на абонамент тукашните месоядни (не само за рецептите)?! Simple Smile
Да, добрите фурни с множество режими и функции позволяват да се правят успешно неща, които преди това не си предполагал, че може да се получат в домашни условия без специализирани уреди.
Затова считам, че човек при купуване на готварски уреди трябва да изхожда не само от досегашните си нужди и опит, а и с перспектива - няма как да знаеш какво ти липсва или губиш, ако не си ползвал и минаваш от Раховец (образно казано) на уред от друг клас и с други възможности, просто си мислиш, че все е фурна,  но не е така.
Браво на теб и със здраве да ползваш фурната за всякакви благини!

# 413
  • до най-прекрасния мъж
Кубратова, разсмя ме. С удоволствие ще пускам рецепти, ако има желаещи. Пък кой знае, някой ден може и да предприема нещо по въпроса с абонамента Stuck Out Tongue Winking Eye
Няма нищо по-хубаво от това да си приготвиш сам храната вкъщи. Колбаси от магазина у дома не са влизали вече 8 месеца. Това ме надъха да инвестирам пари в хубава фурна, за да разнообразяваме мезетата. Наистина разликата е огромна. Както писах и в друга тема - скъпото има защо да е скъпо.

# 414
Кубратова, разсмя ме. С удоволствие ще пускам рецепти, ако има желаещи. Пък кой знае, някой ден може и да предприема нещо по въпроса с абонамента Stuck Out Tongue Winking Eye
Няма нищо по-хубаво от това да си приготвиш сам храната вкъщи. Колбаси от магазина у дома не са влизали вече 8 месеца. Това ме надъха да инвестирам пари в хубава фурна, за да разнообразяваме мезетата. Наистина разликата е огромна. Както писах и в друга тема - скъпото има защо да е скъпо.
Наистина е така - може да не е за вярване, но добрата фурна сама готви и то безупречно. Аз селската съм я ползвала много малко, че не живеем там и напоследък рядко ходим, но преди време инцидентно ни дойде гост на обяд, а правех пица (Neff, на режим пица пекох) - той каза (а е 70-годишен и не е без опит в този тип храни), че по-хубава пица не е ял. Казах му, че заслугата не е моя и наистина е така - със същото тесто и съставки пиците на старата ми фурна не бяха чак лоши, но тази беше вярно безупречна, поздравленията са за проектантите на фурната.

# 415
Здравейте, отново се включвам с питане, тъй като твърдо се насочихме към Бош.
Мъжа ми иска да има пиролиза, което означаваше, че трябва да отпуснем малко повечко бюджет, та в момента сме в дилема между тези два модела - HBA573BB1 и HBA573BS1 .  Струва ми се че са идентични, и че единствено в цвета и цената е разликата. Сравнявахме функции, технически данни. Ще бъде от голяма помощ ако някой сподели опит с тези модели.
 Склонни сме и да дадем малко повечко за модела HBB536BS0 от Серия 6, понеже за мъжа ми явно е важно да е по-нова серия, и наистина има набор от допълнения спрямо другите две, като   2 допълнителни функции, поддържа по-ниска температура, 4бр стъкла на вратата, допълнителна система за почистване, телескопични водачи (но да кажем тези могат да се добавят отделно). Ако има някой ползващ този модел, ще съм благодарна да сподели.
Използвала съм търсачката за всички до сега модели, за да проверя предишни коментари, но и ако има някой със скорошен опит, ще е много полезно да сподели.
Благодаря.

# 416
  • София
Здравейте, отново се включвам с питане, тъй като твърдо се насочихме към Бош.
Мъжа ми иска да има пиролиза, което означаваше, че трябва да отпуснем малко повечко бюджет, та в момента сме в дилема между тези два модела - HBA573BB1 и HBA573BS1 .  Струва ми се че са идентични, и че единствено в цвета и цената е разликата.

Да, само това е разликата.

Склонни сме и да дадем малко повечко за модела HBB536BS0 от Серия 6, понеже за мъжа ми явно е важно да е по-нова серия, и наистина има набор от допълнения спрямо другите две, като   2 допълнителни функции, поддържа по-ниска температура, 4бр стъкла на вратата, допълнителна система за почистване, телескопични водачи (но да кажем тези могат да се добавят отделно). Ако има някой ползващ този модел, ще съм благодарна да сподели.
Използвала съм търсачката за всички до сега модели, за да проверя предишни коментари, но и ако има някой със скорошен опит, ще е много полезно да сподели.

Тази фурна е без пиролиза и има самопочистващ се панел само на гърба. Всичко останало ще трябва да чистите ръчно, включително дъното на издърпващото се чекмедже, което с времето събира прах и мазни отлагания. Този начин на отваряне на фурната има своите предимства, но е удобен само ако тя се намира под кухненския плот. Ако фурната ще се монтира по-високо, отварянето тип „чекмедже“ е крайно неподходящо.

За почти същите пари, от Експо2000 можете да вземете HBG5780B0, който също е от серия 6, но е с пиролиза, плавно затваряне, телескопични водачи, автопилот с 30 програми и всякакви режими на нагряване:

https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg5780b0/

Това е един от най-сполучливите модели Бош и многократно е обсъждан назад в темата. Не че другите модели са лоши, напротив - всички са на една база, с еднакви компоненти и подобно качество, така че са еднакво добри. При Бош разликите между между моделите се състоят най-вече в набора от функции и екстри, които имат, и разбира се - в дизайна.

HBG5780B0 е толкова сполучлив по простата причина, че предлага един доста универсален набор от функции и екстри, който „пасва“ на нуждите на най-много хора. Подходящ е за всякакъв монтаж, става както за луксозен дом, така и за вила, управлява се лесно, добър е както за начинаещи, така и за напреднали готвещи хора и т.н.

Има и вариант с инокс - HBA578BS0, но той е без плавно затваряне и телескопични водачи:

https://electron.bg/produkt/bosch-hba578bs0-furni-vgrajdane-p-336513/

# 417
Vilemina , много ти благодаря за отговора. Не знам къде и какво съм гледала снощи, че съм пропуснала такова съществено нещо. Ще обсъдим предложения модел.

# 418
  • на Мелмак
Извинявам се за спама, ама... Ми е вкусно само като гледам.
Блу, нитритна сол онлайн ли поръчваш? Или има и в Кауфланд?
Домашни колбаси по кои рецепти правиш? Ако искаш на лични, да не спамим, или ако и на други им е интересно в скрит текст Grinning
Много благодаря предварително!
Относно фурните, напълно подкрепям за екстрите. Имам допълнителни уреди, които рядко използвам. Купувала съм защото съм си мислела , че имам нужда от тях. Всъщност фурната ми може всичко. Купувайки висок клас уред, с екстри, които не мислиш, че ти трябват спестяваш други пари и място в къщи от други уреди.

# 419
  • до най-прекрасния мъж
Извинявам се за спама, ама... Ми е вкусно само като гледам.
Блу, нитритна сол онлайн ли поръчваш? Или има и в Кауфланд?
Домашни колбаси по кои рецепти правиш? Ако искаш на лични, да не спамим, или ако и на други им е интересно в скрит текст Grinning
Много благодаря предварително!
Относно фурните, напълно подкрепям за екстрите. Имам допълнителни уреди, които рядко използвам. Купувала съм защото съм си мислела , че имам нужда от тях. Всъщност фурната ми може всичко. Купувайки висок клас уред, с екстри, които не мислиш, че ти трябват спестяваш други пари и място в къщи от други уреди.
etty775, черпя идеи от канала на Николай Първанов в Тик ток. Също има ФБ група Как да си направим домашни мезета, в която пък има много богат архив с рецепти по БДС и отделно много постове с рецепти и снимки на резултата. За последната шунка идея почерпих от пликчето на готова подправка за шунка от нета. Като имам вече основата, по която се получава, нагласям само подправките. В общи линии това е тайната. Проба-грешка. Засега нямам изхвърлен продукт, всичко става за ядене Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт