Рим - 27 тема

• 46 434
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Включвам се в темата...

Предстои ми да сбъдна мечтата си - Рим и да посрещна рождения си ден - ТАМ .
Видях   , че 19 март е празник ,но не зная какъв .

Ще пътуваме с личния си автомобил и търся местенце за 3нощувки около гара Термини- приемам всякакви идеи 🙏

Вижте Borgo San Lorenzo Roma, зад Термини е, предоставят парко място срещу 20 Е на ден.
Бях го букнала, но го отказах поради две причини. Ще ходим на мач и евентуално щяхме да сме затруднени с прибирането след мача и...спряха трамваите, които минават покрай апартамента, сега от януари започнаха някакъв ремонт.
Иначе много ми харесваше, с трамваите беше супер свързан с навсякъде, то има и автобуси и метро на 10-тина минути, но трамваите спираха в непосредствена близост.

# 106
За отсядане препоръчвам обектите на numastays.com Ползвала съм ги в различни страни в Европа. В Милано и Рим също. Нови, изключително чисти, покриват всичко, което очаквам от един престой. Конкретно в Рим апартаментите им в Трастевере са чудни!

# 107
Вчера се прибрахме от Рим. Във Ватикана бяхме във вторник. Билетите ни за Ватиканските музеи бяха от 11.30ч. Отидохме по-рано с намерението да влезем първо в базиликата, но опашката беше много голяма и не рискувахме да чакаме, затова първо разгледахме музеите. На нас близо 3,5 часа изобщо не ни бяха достатъчни да разгледаме всичко, а и трябваше да бързаме за базиликата. От Сикстинската капела има директен вход за "Св. Петър" и това спестява време, но пускат само групи. Опитахме да се усмихнем на охраната, но...и той ни се усмихна и не ни пусна да минем директно Simple Smile. Не знам каква е логиката, но явно си имат причина. Това обаче ни отне около 15-20 минути, за да излезем през изхода на музеите и да отидем на опашката, която беше значително по-малка от сутринта и вървеше доста бързо (минахме за около 20 минути). Веднага се наредихме на опашката за билети за купола. Почакахме може би около 20 минути и там. Входът за купола е до 17ч., а на самата базилика до 19ч., затова предпочетохме първо да се качим горе, тъй като беше 16ч. Има опция- асансьор+300 стъпала или 500 стъпала (приблизително, разбира се). Разликата в цената е 2 евро (10/8). Качване, гледка, слизане- 1 час. След това в базиликата бяхме около час и половина и пак не успяхме да видим всичко, което може да се види. Но ние сме от туристите, които не препускат по принцип-гледаме, коментираме, снимаме, четем Grinning Пък и хванахме вечерната меса, което е наистина страхотно изживяване. Аз лично можех да остана поне още час и половина в "Св. Петър".
 Ясно е, че пак ще се ходи в Рим Wink
farfallina, ако трябва сега да резервирам билети за музеите, бих резервирала за по-ранен час (9ч. например), за да разгледам спокойно и към 13-14ч. да се наредя на опашка за базиликата и купола. Или да взема билети за музеите към 14ч. и към 9.30-10ч. да съм на опашката за базиликата. Много зависи обаче колко хора ще има, а и какво ще искате да видите. Имайте предвид, че от входа за музеите до входа (опашката) за "Св. Петър" има 8-10 минути ходене. Четох, че от 1. март музеите ще работят до 20ч., като последното влизане е в 18ч., но трябва да проверите дали наистина е така.
Ако не успеете пък да видите всичко, ще имате повод за още едно пътуване до този невероятен град Simple Smile

Много благодаря за отговорите Ви!
Да, и аз предпочитах да запазя по-ранен час за музеите, но се отплеснах и забравих, че билетите за началото на Април са вече пуснати... Съответно ранните часове са изчерпани и 11.30 беше възможно най-добрият вариант.
По-късен пък е рисков за нас, защото сме смесена групичка (+ пенсионер и дете на 12г.) и не е ясно колко време ще ни отнеме обиколката. А и да- трябва и да се хапне нещо! 🤣
В крайна сметка ще решим на място дали ще отидем рано или църквата ще ни остане за следобяд.  (Ще отседнем близо до Ватикана.)

# 108
  • София
Здравейте, някой бил ли е на аудиенция при папата в сряда? От инфото на стр. 1 чета, че вече не се налагат безплатни покани, така ли е наистина?

# 109
Току-що разбрах, че март месец с моя приятел ще ходим в Рим. Не съм пътувала извън страната досега и не знам какво да взема с мен, общо взето ми е притеснено😃 някакви насоки?
Сега ще си поръчам чанта за ръчен багаж и ще нося раница.  Преходник трябва ли ми? На А1 съм, в плана имам роуминг минути и МБ. Много съм развълнувана, ама и леко притеснена 😃

# 110
  • София
Току-що разбрах, че март месец с моя приятел ще ходим в Рим. Не съм пътувала извън страната досега и не знам какво да взема с мен, общо взето ми е притеснено😃 някакви насоки?
Сега ще си поръчам чанта за ръчен багаж и ще нося раница.  Преходник трябва ли ми? На А1 съм, в плана имам роуминг минути и МБ. Много съм развълнувана, ама и леко притеснена 😃

Не ви трябва преходник, поне такива са моите впечатления. Контактите им са съвместими с нашите накрайници.
Щом имате роуминг МВ нищо друго не ви трябва.
Между другото, сега като бяхме в Рим, че не помня предния път, интернет и въобще мрежата беше пълен провал - почти няма 5G, 4G-то си беше цяло чудо, а все още няма толкова много туристи.

# 111

Не ви трябва преходник, поне такива са моите впечатления. Контактите им са съвместими с нашите накрайници.
Щом имате роуминг МВ нищо друго не ви трябва.
Между другото, сега като бяхме в Рим, че не помня предния път, интернет и въобще мрежата беше пълен провал - почти няма 5G, 4G-то си беше цяло чудо, а все още няма толкова много туристи.
А времето какво е горе долу по това време там? Не знам точно какви дрехи да взема като за сезон, пък няма как да мъкна много

# 112
  • София
Gluharche9, много е рано да се каже какво ще е времето. Като наближи си следиш прогнозата и съобразяваш дрехите спрямо нея. Миналата седмица беше между 8-17 градуса /сутрин и следобяд/, обаче в Рим техните 17 градуса за мен са като софиийските 22. Дали защото е по-влажно и някак се усеща по-топло - не знам. През май 2022 г. имахме дни с 34 градуса - е това беше направо адска жега.
П.С. Има на първа страница сайтове с прогнозата за времето, но за всякакви направления при пътуване ползвам ето този https://www.yr.no/en и съм много доволна.

# 113
  • София
Ние пътуваме само с ръчен багаж, с изключение на морските ни почивки, когато трябва да си носим плавници. Багажът ни е неизменно един и същ - тениски, чорапи и гащи според дните, пижама и джапанки за баня. В останалото сме облечени - дънки и суитчер с цип. Според сезона варират връхните якета и обувките. Използваме вакуумиращи пликове и така багажите не изпълват дори раничка за ръчен.
Разбира се, това е подходящо за минималисти като нас, но мога да ви уверя, че никога не ни е липсвало нещо. Винаги сме намирали място за подаръци на внуците навръщане.
Наслаждавайте се на разходките си и събирайте спомени. Най-важното при път е да не забравяте документи, билети и пари (банкови карти). Всичко друго може да се набави и там, където отивате.

# 114
Използваме вакуумиращи пликове и така багажите не изпълват дори раничка за ръчен.
...
Интересно ми е на връщане как прибирате нещата във вакумните пликове?И на мен ми се върти подобна идея за пътуванията, но все още не съм го измислила на обратно как да стане.

# 115
  • София
Продават се пликове за ръчно вакуумиране - напишете в гугъл и ще ви излязат предложения.

# 116
  • Варна
Здравейте, вече трети ден гледам на камерите някакви заграждения около фонтана ди Треви. Някой знае ли защо са сложени?

# 117
В неделя ги нямаше, но положението с тълпата беше трагично!
Във вторник пак направихме опит, но вече ги имаше огражденията, аз реших, че за вечерта са ги сложили.

Нещо интересно, на Чампино видях да пристига някакъв номер 4 автобус на Atac, на него пишеше 2.70 Е и че включва метро. Така и не намерих информация за такова нещо. Иначе с 520/720 е супер удобно!

# 118
  • София
От 31 март Уиз местят полетите си на Фиумичино.

# 119
  • Milano
Здравейте, вече трети ден гледам на камерите някакви заграждения около фонтана ди Треви. Някой знае ли защо са сложени?

Заради мача снощи на Лацио с Байерн (Мюнхен).

Поради предишни вандализми на чуждестранни привърженици се ограждат паметници, фонтани в центъра като мерки за сигурност.

Панорамната тераса на Витториано е безплатна всяка първа неделя на месеца.

Общи условия

Активация на акаунт