Повишено налягане в белодробна артерия

• 680
  • 11
  •   1
Отговори
Създавам тази тема, защото не намирам нищо за това заболяване. Кардиологът след прегледа с ехокардиографа ми е казал, че имам повишено белодробно налягане. Може ли то да бъде от прекараната скоро пневмония или тежък бронхит, тоест временно състояние или това белодробно артериално налягане остава си е така за цял живот? Ще се радвам на всяко мнение и участие в темата. Имал ли е някой от вас такова налягане?

# 1
  • София
Това не е заболяване, а е симптом за сърдечно-съдов проблем. Най-добре да разпитате кардиолога си 👍🏻 Причините могат да са различни, включително може и да е от прекаран ковид, но може и да няма нищо общо. Трябва Ви добър диагностик и лечение. Не бива да се занемарява, задължително трябва да се лекува.

# 2
Това не е заболяване, а е симптом за сърдечно-съдов проблем. Най-добре да разпитате кардиолога си 👍🏻 Причините могат да са различни, включително може и да е от прекаран ковид, но може и да няма нищо общо. Трябва Ви добър диагностик и лечение. Не бива да се занемарява, задължително трябва да се лекува.
В нета пишат, че това е рядко заболяване и е смъртно.....за кратко време...Лечението не е измислено, освен в напреднал стадий, когато дават по НЗОК скъпи лекарства да продължат малко живота.... Затова искам да разбера дали има някой с такова налягане.

# 3
Преживях същия шок преди известно време след прекарана инфекция. По принцип, това налягане се мери директно, което се прави рядко. С ехограф се изчислява математически индиректно чрез други показатели. Аз ходих на консултация в поликлиниката на ВА, където оплюха лекарката за диагнозата. В МА ми правиха други изследвания и консултации, за да ми докажат, че няма такова нещо. Съветът ми е да подходиш по същия начин. В отделението ми направиха газов анализ на кръвта, изследване в кабинет за дишането и още една консултация със завеждащ образна диагностика на ВА. Обобщено -консултация  с пулмолог, допълнителни изследвания, снемане на анамнеза. За сега запазваш самообладание.
Надявам се, при теб също да е следствие от инфекцията и да е преходно.

# 4
liola , благодаря ти много за споделеното. Днес ходих при кардиолог за второ мнение. Той казва, че няма налягане. Но предишният написа, че дори дясната камера на сърцето заради налягането е увеличена.... и написа ми БАХ. Ще трябва да отида за още едно мнение. Да не би, както пишеш ти, има белодробно налягане, което е като нещо преходно и отминава. Слагат ли се така лесно такива тежки диагнози, направо не знам. Дано някой още да се включи в темата, за да получа повече информация. Няма за БАХ нищо писано в bg.mamma, за съжаление.

# 5
Кардиологът може да измери индиректно повишено налягане, но той трябва да те прати на пулмолог за обследване. И аз четох страшните неща в интернет и се паникьосах. Ако не бях чела, шях да си направя консултацията в блажено неведение и всичко щеше да е нормално.
Консултации с кариолог трябва да се правят при специалист с достатъчно опит в отделение и добра апаратура.

# 6
Кардиологът може да измери индиректно повишено налягане, но той трябва да те прати на пулмолог за обследване. И аз четох страшните неща в интернет и се паникьосах. Ако не бях чела, шях да си направя консултацията в блажено неведение и всичко щеше да е нормално.
Консултации с кариолог трябва да се правят при специалист с достатъчно опит в отделение и добра апаратура.
Благодаря ти много за отговора, но това индиректно повишено налягане дава ли някакъв намек, че има такова белодробно налягане в действителност или не? Как никой не се включва в темата. Дали има някой, който прости си го е имал и му е минало или нещо....

# 7
  • Бургас
Моля, напишете какво стана, защото и на мен ми откриха такова налягане и ме изпращат на пулмоангиограма.

# 8
Моля, напишете какво стана, защото и на мен ми откриха такова налягане и ме изпращат на пулмоангиограма.
Ще дам много полезен за вас отговор. Напишете само, как са ви открили повишено белодробно налягане? При ехокардиография ли? Или как?

# 9
Здравейте, и на мен при профилактичен преглед кардиологът ми вписа начална БАХ. Бихте ли споделили опит за добри пулмолози, които наистина могат да измерят това налягане?

# 10
Здравейте, и на мен при профилактичен преглед кардиологът ми вписа начална БАХ. Бихте ли споделили опит за добри пулмолози, които наистина могат да измерят това налягане?
Създадох тази тема, защото бях се уплашила. Кардиолозите някой път говорят същински глупости. При много хора се наблюдава повишено налягане в дясната камера и те го пишат като БАХ. Но това няма нищо общо с повишено белодробно налягане. Много хора имат този БАХ, който изписват кардиолозите в резултата на кардиографията, но дори не обръщат на това внимание цял живот и дори не знаят, какво означава. Живей спокойно и никакъв пулмолог не ти е нужен. Казаха ми, че много хора това имат по сърцето. Толкова е.

# 11
  • София
Преди човек да се успокои, трябва да уточни диагнозата и причините. В някои случаи не е нищо сериозно, но в други си иска внимание.

Общи условия

Активация на акаунт