Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 36 319
  • 629
  •   1
Отговори
# 600
  • софия
От информацията, която до момента е споделяна в темата:
Sign Exclamation Never deposit the guarantee and the 1st month rent without having a signed copy of the rental contract. Be aware of possible fraud, every year there are students who rent from landlords whom afterwards appear to be fake or who have rented the room to another student in the end. Sometimes what you see on pictures on internet is not at all the same in reality.
Никога не депозирайте гаранцията и 1-ви месечен наем, без да имате подписано копие от Договора за наем. Възможни са измами. Всяка година има студенти, които наемат от наемодатели, които след това се оказват фалшиви или които са наели стаята на друг студент. Понякога това, което виждате на снимките в интернет, не е същото в действителност.

В никакъв случай не се съгласявайте на квартира без адрес! Трябва да сте регистрирани в общината и от полицията минават на проверка.

# 601
  • София
Съгласна съм, че 500 евро е нереално нисък депозит за двустайно жилище. Също така не съм чувала и за депозит под 2 наема.
В момента дъщеря ми е в стая за 500 + 75 евро на месец. Стаята е съвсем малка, мирише на мухъл, няма слънце, тоалетната е обща за 3ма души, а общото помещение е само кухничката. Няма пералня. Наехме го по снимки и много съжалихме като го видяхме. Наистина внимавайте с "изгодните" оферти.
От есента се мести в общежитие на наем от 800 евро. По-висок е защото е за един семестър, но ако беше за година щеше да е 700, което е много над 500.

Колкото до регистрацията - ето сайта на общината. Там е описано какви документи трябват. Мисля, че и аз съм го правила в предишен пост. Но това се прави чак след като пристигне в Льовен. Не го мислете, лесно е.
 https://www.leuven.be/en/registration-student

# 602
  • София
Винаги с едно наум.
Искайте видео оглед. Правили сме го многократно.
Само стая може да е 500 Е наем , но винаги има и режийни, които не са включени в цената.

# 603
  • София
Сливка, да, може да има стая, подчертавам стая, за 500 евро. Но след една учебна година там, мога да кажа, че това е за сметка на условията или е извън града.

# 604
  • София
А за стаите в общежитията на diggit имате ли инфо? Те са под 500 евро чист наем. Не дават снимка от конкретната стая, а някакви примерни.
На едното общежитие в Антверпен съм му хвърлила око, със супер локация е. Но на моята дъщеря ще й трябва за втората половина на годината, не мога от сега да запазя.

# 605
За студентите в Льовен, напомням за общежитията.
Дъщеря ми за втория семестър е в общежитие на Стуво. Цената е 442 евро - с режийни.
Стаята е малка, уютна и обзаведена. Всичко е точно като на снимките. Общите помещения (баня, ВЦ и кухня) са за 12 човека, но реално заети са 6-7. Можело е да се настаняват и след началото на семестъра.
Притеснявах се, че са много деца в клъстъра и може да има "задръствания", но дъщеря ми каза, че е добре премесматнато, поне за баня и ВЦ. За кухнята - повечето не си готвят, а само влизат да ползват хладилника и ядат в стаите си.
В момента пише, че няма кандидатстване, но в средата на юни може да пуснат свободни стаи. Следете тук:
 https://www.kuleuven.be/english/life-at-ku-leuven/housing/find-housing/students/residences/student-services-residence-halls/apply

Отделни стаи (по-скъпите) ги предлагат директно в https://kotwijs.be/tenant/search, във филтъра най-долу чеквате "(KU Leuven) residence".
И нещо важно - след края на кампанията, има  директно кандидатсване онлайн при управителите на общежитие. Така че след средата на юни може да изберете общежитие и да пратите имейл със запитване.

# 606
  • Пловдив
Миналата година и аз за малко да се хвана на фалшива обява за настаняване в Брюксел. Това което ме спаси е, че се усетих, че когато комуникираме никога не използваха обръщение на емайлите.
Тези които сте в Льовен използвайте тези жилища, които университета препоръчва.
На студентите които са в сесия пожелавам успешна сесия ❤

# 607
  • София
На моят младеж първият изпит е в понеделник!
Успешна сесия пожелавам на всички деца!

# 608
Честит 1-ви юни на порасналите ни деца!

Виждам, че много деца учат политически науки в КУЛ. Попаднах на тази информация за възможностите им за реализация в Брюксел. Изледвани са работни места, както в самите институции на ЕС, така и в консултантски, лобистки и други комапнии.
Виждате, че белгийските университети са доста ценени - номер 3 (включва КУЛ и ВУБ) и номер 5, който е само за след бакалавър (магистри, PHD).

Допълвам: завършилите №2 LSE са наети предимно в частните компании в Брюксел, така КУЛ за институциите остава на второ място!

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 16:57 от biborana

# 609
Здравейте, и моята дъщеря я приеха Европейски науки със стартов университет Льовен, след това за мейджъра заминава за Болоня. Видях за групата в месинджър, ако е възможно да се присъедини и тя, а ако има група и за родители, бих се присъединила и аз 😀 ние гледаме за стая със собствен санитарен възел и ги следим от известно време, свършват много бързо със средна цена 600-650 евро… тя е прочела мнения за някои от тях, че има недоволни от това, че не връщали депозити и не били много доволни студентите… вие имате ли информация за такива? Благодаря

# 610
Привет момичета, моят син живее на прекрасно място в центъра на Лъовен. Решението му обаче е да се върне следващата година в Бг.Освобождаваме квартирата от 1 юли. Намира се на
Vital decosterstraat 10A ет 3/ южно изложение, самостоятелна баня/ 730 евро с включени сметки/ ток, газ, вода, интернет:
Ако някой има интерес, пишете ми , ще изпратя снимки. Баща му е избирал квартирата там на място. По скъпо е , но има всички удобства.
Тел ми е 0889260330/ вайбър
Успех на децата в сесия и тези които тепърва кандидатстват.

# 611
  • София
Здравейте!
Предполагам сесията върви с пълни сили! На моят младеж му остана един изпит и другата седмица се прибира в БГ.
За съжаление снощи обаче му откраднаха документите. И днес ще търчи по институциите.
Добре че, като заминаваше септември месец, сложихме червеният му паспорт в багажа, сега с него ще се чекира и ще пътува.
Днес ще отиде до полицията, за да обяви лк белгийската за открадната, пък българските документи ще ги вадим тук като си дойде. Много тегава работа се очертава.
Та да си кажа, преди заминаване, сложете и червения паспорт в багажа. Ето какви пакости и беди може да се случат.

# 612
Привет момичета, моят син живее на прекрасно място в центъра на Лъовен. Решението му обаче е да се върне следващата година в Бг.Освобождаваме квартирата от 1 юли. Намира се на
Vital decosterstraat 10A ет 3/ южно изложение, самостоятелна баня/ 730 евро с включени сметки/ ток, газ, вода, интернет:
Ако някой има интерес, пишете ми , ще изпратя снимки. Баща му е избирал квартирата там на място. По скъпо е , но има всички удобства.
Тел ми е 0889260330/ вайбър
Успех на децата в сесия и тези които тепърва кандидатстват.
https://www.facebook.com/share/p/1BxdUfJ33v/?mibextid=wwXIfr

# 613
Скрит текст:
Здравейте!
Предполагам сесията върви с пълни сили! На моят младеж му остана един изпит и другата седмица се прибира в БГ.
За съжаление снощи обаче му откраднаха документите. И днес ще търчи по институциите.
Добре че, като заминаваше септември месец, сложихме червеният му паспорт в багажа, сега с него ще се чекира и ще пътува.
Днес ще отиде до полицията, за да обяви лк белгийската за открадната, пък българските документи ще ги вадим тук като си дойде.
Скрит текст:
Много тегава работа се очертава.
Та да си кажа, преди заминаване, сложете и червения паспорт в багажа. Ето какви пакости и беди може да се случат.
Игрива слива,
да обяви за открадната и българската лична карта, пак ще я вади тука, но да има документ, че я е обявил.
Съчувствие за проблемите. Задължително да заминават с червен паспорт, който да стои в квартирата или на друго място, но да е отделно от личните карти.

Успех на последния изпит.

И на моята девойка и остава да се яви на 1 изпит от 5.
Но за тези, на които се е явила, резултатите излизали на 4 юли - голямо чакане и несигурност.

# 614
  • София
Да, давам отчет.
Картата за общежитие му дадоха без такса.
В полицията на община Иксел описа случая и му дадоха един документ,  с който отиде в кметството и заяви нова карта- 25 Е.
Българските документи като се прибере. И тях ще обяви за откраднати.

Общи условия

Активация на акаунт