Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 36 991
  • 629
  •   1
Отговори
# 525
# 526
  • Бургас
Сетих се още нещо - в Белгия как стои въпроса с електрическите колела и тротинетки? За къси разстояния са добра опция за бързо придвижване. Могат ли да се карат, някакви ограничения има ли? Ако някой знае нещо ще съм благодарен да сподели.

# 527
  • София
Карат се често,  въпреки, че аз бих била малко малко нащрек при несвикнало с обстановката дете.
В Брюксел се карат много и колела. В повечето пъти хазаите уточняват дали има къде да се съхраняват колелата. Но и така, пак бих препоръчала свикване с маршрутите, пътя, светофарите и тогава ползване на колело.

# 528
  • Бургас
Карат се често,  въпреки, че аз бих била малко малко нащрек при несвикнало с обстановката дете.
В Брюксел се карат много и колела. В повечето пъти хазаите уточняват дали има къде да се съхраняват колелата. Но и така, пак бих препоръчала свикване с маршрутите, пътя, светофарите и тогава ползване на колело.

Благодаря много! Ако вземем ел.тротинетка, ще се зарежда в стаята. Но ако е ел.колело, нямам идея. Ще го мислим като идея, но в началото определено ще изчакаме.
Странното ми е, че чакаме за договор вече седмица, а нито данни искат, нито нищо. Дори спряха да отговарят от общежитието.

# 529
Лагави са като цяло спрямо моите очаквания, и аз се поизнервих, но с няколко напомнителни мейла и обаждания се задвижиха.

# 530
  • София
moni74, имам предвид обикновено колело с педали. . Не съм сигурна, че някой ще се съгласи да се зарежда тротинетка в стая. А иначе навсякъде из града срещу някакви центове може да се наеме ел. тротинетка.

# 531
И аз не вярвам да разрешат зареждане в стаята. Трябва да си прочетете условията, защото при нас е записано какво може - все неща, които не "гълтат" много ток.

# 532
И при нас пишеше какви ел. уреди може в стаята на общежитието - малко са.
Със сигурност за хладилниче пишеше, че ще плаща допълнителен ток.

# 533
  • Бургас
Ясно, може би и така е редно, че иначе как ще се контролира какво се зарежда...

# 534
  • Под Слънцето
Привет! Дали има тук някой от Варна , който смята или иска да прати багаж към Антверпен или Гент за празниците?

# 535
  • София
Здравейте!
Сигурно всички вече сме с по едно белгийче вкъщи!
Включвам се да питам някое от децата получава ли надбавка за студент от 18 до 25 г. в Белгия?
Моят син сподели, че всички негови приятели получават помощ от държавата и аз пуснах едно запитване тук https://famiris.brussels/fr/. Чакам да видя, какво ще ми отговарят и ще споделя.

# 536
  • София
За да се получава помощ от студент, ако не е белгийски гражданин, има допълнителни условия. Аз се интересувах за фламандската част (Антверпен) и ето какво намерих:
https://www.vlaanderen.be/studietoelage-voor-het-hoger-onderwijs

# 537
Да споделя и в тази тема нещо, което може да е полезно за децата.
 Отворено е кандидатстването за летни студентски стажове в държавната администрация за 2025 г. Има 433 позиции, не само в София, обявени тук: https://jobs.government.bg/PJobs/practiceExtList.jsf.
Могат да кандидатстват и български студенти, учещи в чужбина! Стажът е безплатен.
Срок за кандидатстване до 11 май 2025, а пълният график е тук: file:///C:/Users/Yasen/Downloads/%D0%93%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA%202025.pdf
Да споделя информация от първа ръка:
Процедурата е централизирана и е като кандидатстване за работа. Изпращане на документи, после интервюта (проведоха се онлайн).
Детето беше класирано на първо място на няколко места и избра (потвърди) това, което й е на сърце.
Стажът е през ваканцията - около 1,5 месеца, като точните дати се договарят със съответния началник на отдел/дирекция.
Работи по специалността. Първите дни й даваха задачки-закачки, които изпълняваше за нула време. Но после й дадоха и по сериозни неща. На нея й беше интересно, дори помагаше за законопроект за транспониране на директива. Най-важното колегите и шефът бяха изключително доволни от нея, дори са й казали, че е върнала вярата им в младите хора. Естествено накрая получава документ за стажа.
Инициативата да участва е нейна, няма общо с уни-то, там не им искат стаж. Но да се трупа опит през лятната ваканция смятам, че е добре за децата ни.

# 538
  • София
Инфо за поредната стачка в Белгия, този път и на въздушния транспорт:
https://dnes.dir.bg/svyat/mvnr-24-chasova-stachka-shte-blokira-v … ansport-v-belgiya

# 539
  • София
Как са нашите белгийчета?
Отминаха празниците бързо и сега се готвим за лятната сесия. При моят син изпитите започват на 2.06. Ще има кратка ваканция за подготовка в края на май месец .
За съжаление има останали за взимане изпити от първия семестър и ще трябва в средата на август да се връща за поправка. Коментирахме вкъщи и вариант за започване на работа там.
Мислили ли сте за това?
Имаме ли вече нови попълнения в темата?

Общи условия

Активация на акаунт