Студенти в Нидерландия - 20

• 69 613
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте, виждам стая в Xior , но иска код.
Какъв е този код и как може да се вземе такъв?
До колкото прочетох тук https://www.reddit.com/r/TUDelft/comments/uvuv1a/is_anyone_able_ … from_xior_how_to/ е код от университета и може би първо трябва да си записан .

Благодаря!
Стаите там бяха май само за първокурсници.
Трябва да видите на сайта на "вашия" университет дали има стаи в Xior и кога започва регистрацията. Ние успяхме да вземем стая в Ротердам с код от EUR. Сина ми беше приет условно (началото на м. Май) Трябва да се действа светкавично когато започне процедурата, предварително трябваше да сте си направили профил, да сте си набелязали стаи (етаж, разположение) и да резервирате мигновенно. Кода го пускат на сайта на университета след като отвори портала. След това получавате писмо дали сте одобрени от университета за стаята.

На сайта на TUe Пише, че само на лотариен принцип разиграват Luna, май не работят с Xior Sad
Ако някой има опит с TUe И  Xior, Моля за помощ !

# 136
До колкото прочетох тук https://www.reddit.com/r/TUDelft/comments/uvuv1a/is_anyone_able_ … from_xior_how_to/ е код от университета и може би първо трябва да си записан .

Благодаря!
Стаите там бяха май само за първокурсници.
Трябва да видите на сайта на "вашия" университет дали има стаи в Xior и кога започва регистрацията. Ние успяхме да вземем стая в Ротердам с код от EUR. Сина ми беше приет условно (началото на м. Май) Трябва да се действа светкавично когато започне процедурата, предварително трябваше да сте си направили профил, да сте си набелязали стаи (етаж, разположение) и да резервирате мигновенно. Кода го пускат на сайта на университета след като отвори портала. След това получавате писмо дали сте одобрени от университета за стаята.

На сайта на TUe Пише, че само на лотариен принцип разиграват Luna, май не работят с Xior Sad
Ако някой има опит с TUe И  Xior, Моля за помощ !

Когато съм разглеждала сайта (миналата година) е имало и стаи без код.

# 137
Здравейте. Имам инфо за свободна квартира в Енсхеде. Ако някой се интересува, може да ми пише съобщение.

Последна редакция: пт, 02 фев 2024, 21:44 от Amaretka

# 138
  • пловдив

До колкото успях да си изясня, за новоприети студенти не може да се наеме нищо от Vestide и Xior,  докато не получат безусловен прием когато си вземат , преведат и изпратят дипломата .
За ранно търсене на квартира остава опцията за свободния пазар . Така ли е ?
Благодаря!
Здравейте, дъщеря ми живее вече една година в Xior и каза, че когато го букнеш пръв  не иска код.
Това са частни общежития, не са към даден университет, много е хубаво, ноо малко скъпичко.

# 139
Дъщеря ми в Енсхеде се изнася в понеделник. Ако някой има нужда от легло с матрак 140 см и офис стол - нека ми пише. Всичкото за 40 евро.
Не иска да ги хвърля, защото са много запазени, купувани са от ИКЕЯ

# 140
Здравейте момичета,
 Имам следния казус: миналата година края синът ми подаде документи за субсидията при която живее далеч от родителите си. Трябваше с баща му да дадем доходи за 2021 и 2022 г. Аз обаче нямам доходи за 2021 и днес получих писмо на хартиен носител в който е описано, че искат доказателство, че нямам доход . В документите от НАП е описано разбира се, но те явно недоумяват.
Какво според вас трябва да им обясня?

# 141
Здравейте, вероятно искат "Декларация за липса на доходи". Аз съм писала такава (от Pisar.bg), там си задавате датите от кога -до кога сте без доходи и се подписвате, после я превеждате и я пращате. Само не съм запозната с този вид субсидия, при нас беше за работещите студенти с 56 часа месечно.

# 142
Здравейте, вероятно искат "Декларация за липса на доходи". Аз съм писала такава (от Pisar.bg), там си задавате датите от кога -до кога сте без доходи и се подписвате, после я превеждате и я пращате. Само не съм запозната с този вид субсидия, при нас беше за работещите студенти с 56 часа месечно.

Безкрайно благодаря, Деси!
Ще я попълня и изпратя!

# 143
Здравейте момичета,
 Имам следния казус: миналата година края синът ми подаде документи за субсидията при която живее далеч от родителите си. Трябваше с баща му да дадем доходи за 2021 и 2022 г. Аз обаче нямам доходи за 2021 и днес получих писмо на хартиен носител в който е описано, че искат доказателство, че нямам доход . В документите от НАП е описано разбира се, но те явно недоумяват.
Какво според вас трябва да им обясня?
Здравейте, може ли малко информация, каква е тази субсидия, на какви условия трябва да отговаря студента за да я получава и за всички университети в Холандия ли важи.

# 144
  • София
Benimira, студентското финансиране много подробно е обяснено на сайта на Duo: https://duo.nl/particulier/student-finance/
Най-добре се информирайте от там, защото ще ви даде цялата картина. Ако нещо не е ясно или искате съвет от практиката, може тук да коментираме. Моята дъщеря подаде преди две седмици и сега чакаме решение, да видим...
Най-общо казано от тази година са два гранта- 1. т. нар. Basic grant, чийто размер зависи от това дали студентът живее близо или далече от родителите си и
2. Supplementary grant- за който Duo гледат доходите на родителите
Към студентското финансиране също има опция за:
3. Travel product - безплатно пътуване с обществен транспорт и влак (делнични дни или уикенд)
4. Допълнителен заем (с лихва) - винаги се връща след дипломиране и започване на работа
5. Заем за таксата за обучение (с лихва)- единствено за тази сума не се изисква студентът да работи- винаги се връща след дипломиране и започване на работа.

И двата гранта заедно с безплатното пътуване (което си има своята стойност) остават подарък, ако студентът се дипломира в рамките на 10 години. Ако не, сумите се връщат с лихва.

# 145
Допълвам само че за 2. и 3. е необходимо студентът да работи.

# 146
  • София
И аз се интересувам за 1. - може ли без студентът да работи?
Четох (уж) и останах с впечатление, че трябва да работи.

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 17:01 от Sunny bunny

# 147
  • София
Моето разбиране е, че само за т. 5 не е необходимо студентът да работи, стига да е от ЕС.

# 148
  • София
Аз още през септември се интересувах и понеже нямахме планове девойката да работи първата година, подадохме само за заем за таксата. Ама като стана въпрос, викам да питам - да не съм изпуснала нещо Blush.

# 149
4. също може без да се работи. За 1. не мога да съм полезна - моето дете работи и получава гранта.

Общи условия

Активация на акаунт