На море в Гърция 2024 - I

• 65 265
  • 769
  •   1
Отговори
# 180
  • софия
Не за всички "море" = "плаж".
Ми то може и края на ноември да е "за плаж" и има места, на които е така.
Ако духа мелтемът, който е до края на септември, основно в Егейско море и източно Средиземно море, колко ще се насладиш на плажа, дори и водата да е чай?

По-горе Параход и други момичета възпитано се опитаха да напишат, че за да е конкретен отговорът, е хубаво да има конкретика на питането, защото в първия пост има огромно количество информация по общите въпроси от типа "Подходящо ли е времето за море в края на септември?":

https://bg-mam.ma/p/1622173/47499676

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 13:25 от zvаnchе

# 181
Подходящо ли е времето за море в края на септември?

Има ясен отговор на този въпрос и той е: в повечето случаи е подходящо, НО единствено при следене на краткосрочната прогноза и планиране в последната минута. Сезонът е подходящ за това с почти нулевата туристическа натовареност.

Защо: глобалното затопляне идва с атмосферни аномалии, които са по-силни по морските/океанските брегове. В превод - след горещите лета Гърция страда от унищожителни наводнения, най-често през септември, като понякога започват още от края на август, а друг път отиват към октомври. Не е всяка година, но е все по-често през последните 10. Миналият септември бе бедствен за голяма част от почиващите, включително хора от тази тема дни наред бяха без ток, вода, затворени пътища и невъзможност да се приберат. Това, разбира се, са регионални явления и не важат за цяла Гърция (ние например бяхме на плаж на Додеканезите, докато на Пелион бедстваха). Но и да няма потоп, достатъчно е цяла седмица с валежи, за да ти развали очакваната почивка. Затова - ласт минит планиране и резервации.

Понякога след валежно начало на месеца в края на септември и октомври е тихо и слънчево. Но обикновено водата е вече студена, а понякога и плажовете разрушени (както стана в района на Волос м.г. - като минахме на връщане от Атина, не можах да ги позная).

# 182
Вероятността морето да е изстинало повече и времето да е по-променливо на Корфу, Лимнос, Халкидики в края на септември е далеч по-голяма от тази за Крит, Южен Пелопонес или Закинтос.

Да се обобщава, че в края на септември където и да било в Гърция ще става за плаж е най-малкото безотговорно. Последните десетина години помнят такова рязко разваляне на времето още в началото на септември, че...

# 183
И моите впечатления от последните години за началото до средата септември, е че доста често времето е нестабилно и то не само за 1-2 дни, за съжаление. За периода след 15-ти нямам наблюдения.

# 184
Здравейте, отдавна набелязвам Пелопонес и може би тази година ще стигнем до там. Надявам се искрено. Моля да ми помогнете с избор на локация за настаняване, добра отправна точка за обиколки по интересните места. Осъзнавам, че полуостровът е доста голям и не може да се обиколи за 12 дни, но все пак ще съм благодарна за насоки. Целата е плаж и разходки по забележителности, вкл. готини градчета и селца.

Трябва ми да се "хвана" за нещо, за да почна да планирам. Не ми се мести на разлини места да спим. Два пъти събиране на багажи не ми е по вкуса, това ме натоварва допълнително. Предпочитам да обикаляме. Е, може  да разделим на две нощувки по 6 дни, но за сега предпочитам едно място. Идеята ни за спане е тихо место с много хубави морско-планински гледки Simple Smile. Ако е и близо до красив плаж (не туристически, не държим на пясък, стига да не са огромни камъни), цена няма да има. За момента съм гледала около Гитио и Каламата. На първото място цените ми се видяха страшни. От място за спане ще зависи какво ще видим, макар че за сега в главата ми се върти доста амбициозна програма, но ще съкратя, то е ясно. Като забия пирона на базовия лагер, ще стане ясно. Иначе винаги тръгвам с голямата лъжица.

Между другото, линкът за Пелопонес на 1-ва стр. не работи. Дава ми error.

# 185
Ами важно е да решиш кои места ви е приоритет да посетите и това ще определи настаняването. Полуостровът е невъзможен с една база. От източния до западния бряг е около 5 часа шофиране. Съответно с Каламата ще можете да видите една част, а с Гитио - друга. Например: от Каламата ако искате да идете до Елафонисос  или Монемвасия, пътят е 3 часа в посока (в първия случай към тях се добавя и ферибот, който е кратичък, но все пак има разписание).

За линка - благодаря, ще махна счупения.
Изобщо това е към всички, ако забележите нещо неработещо на 1-ва стр. или искате да допринесете с някаква полезна информация - you are welcome.

# 186
  • софия
Alia1, с едно ходене няма как да се обиколи Пелопонес или от една точка да се обиколи много. Нашето първо ходене там беше съсредоточено върху първия пръст. Обиколихме там и без хабене на много време в път ходихме два пъти до Елафонисос, че много ни хареса.
Спахме надолу (Паралия) като на отиване бяхме спрели за 3 дни в Нафплио, за да обиколим горната част.
На отиване/връщане се спира на Коринтския канал.

# 187
  • София
На път съм да резервирам на Керамоти, иначе рискувам хич да не стъпим  там тази година, повечето апартаменти, отговарящи на бюджета ни вече са заети или са далечко от плажа.
Ако може някакво мнение за там преди да резервирам. Дати свободни почти няма, надявам се от 20 юли натам да не е върла жега (въпреки, че се съмнявам).

# 188
Плажът е супер. Ще е пълно с българи по това време, но поне е голям, та трудно се пренаселва. Вземете си тежката артилерия репеленти за комари - за мазане, апаратчета за контакт, за след ухапване. Идете и до Тасос на разходка.

# 189
  • София
Сериозно ли там има толкова много комари, мен здраво ме ядат 😡. Българите не ме бъркат, тъкмо децата може да си намерят другарчета, че миналата година скучаха сами.

# 190
Много години хейтвах Керамоти, защото ми беше доста побългарено, минавах само транзит. Но тази година сърцето ми остана там. Отбелязвам, че беше извън сезона. Огромен приказен плаж, който няма как да се пренасели, чудесни, автентични малки рибарски таверни, които, обаче, дори и извън сезона бяха пълни с гърци, фурна с каменна пещ в центъра на селото. Усетих живота на едно гръцко село. В сезона ще е много пълно, но последните години и на Тасос е пълен апокалипсис от народ.

# 191
Тази година сме решили да направим почивка в Гърция, но не сме много запознати с района Халкидики, на Касандра къде могат да се открият пясъчни плажове без морски таралежи и с достатъчно заведения и хотели? Били сме в Паралия Катерини и търсим нещо подобно.

# 192
Сериозно ли там има толкова много комари, мен здраво ме ядат 😡. Българите не ме бъркат, тъкмо децата може да си намерят другарчета, че миналата година скучаха сами.
[/quote
В края на септември бяха на ята, не знам през лятото какво е.Има много блата наоколо и оттам е проблема, доколкото ми обясниха.Инъче Плажът е невероятен и наистина е пълно с българи.

# 193
Били сме в Паралия Катерини и търсим нещо подобно.

Здравейте, предпоръчвате ли Паралия Катерини за малко дете? Плажът с пясък или камъчета е? Колебая се там или в Коринос. За първи път ще ми е и море в Гърция, и море с дете (тогава ще е на 5 г.). Ще съм сама и бюджетът ми е ограничен. Периодът е първата половина на август.
Благодаря!

# 194
С пясък е цялата Олимпийска Ривиера, с много малки изключения. Ако търсите по-спокойно село, изберете Коринос, а ако очаквате лудница тип Приморско Simple Smile - тълпи, заведения, сергии, то сте за Паралия Катерини.
Ако имате възможност, вижте Олимпиаки Акти или Неи Пори. Също са с хубави плажове и в района.

Общи условия

Активация на акаунт