На море в Гърция 2024 - I

• 65 148
  • 769
  •   1
Отговори
# 585
през лятото пътува всеки ден.
Даже два пъти на ден - сутрин и вечер.

Лурдес,
какво за тях? Преспа и Касторя са хубави места, свързани и с българската история, в Козани няма нищо. Удобно е този район да се комбинира със (Северна) Македония - Преспа, Охрид и Битоля.

# 586
  • София
За мен Закинтос е най-безинтересният гръцки остров, на който съм била. Ходихме там на семейна почивка заради сина ми - той настояваше да види Навагио. Наистина плажът е много красив, но само да го гледаш. Навалици и мирис на гориво. Мислех, че ще ми е малко да стоим 1 час, а то се оказа много. Нито можеш да плуваш, нито да се снимаш от народ. А сега е и затворен за слизане на сушата. Ако Навагио ти е основната цел и ти стига да го зърнеш отгоре, отивай. Ако искаш качествена почивка - избери Кефалония.

# 587
За мен категорично Закинтос има по-добри и по-удобни плажове от Кефалония, особено за деца. Но тук включвам и пясъчните, от които потребителката май много-много не се интересува. Навагио беше доста впечатляващо и отгоре, и отдолу по наше време, но посещението бе преди най-големите навалици, а сега пък е затворено и хептен отпада като атракция.

Иначе съм съгласна, че е от по-безинтересните острови. Страхотни природни дадености, но му липсва собствена физиономия, култура и архитектура (Кефалония е срината от същото земетресение през 50-те, но по-друго е). То затуй на него отидох веднъж, а на Кефалония три и обмислям четвърти някой ден Simple Smile Виж, от храната на Занте не се оплаквам, нея и на Кефалония полагат сериозни усилия да я скапят заради англичаните.

Ако дните за почивка са повече - поне 10, комбинирането между двата е лесно и удобно!

Извън тези разсъждения, като остров с изключително сини води препоръчвам Паксос, с дневна екскурзия до Антипаксос. Според мен там е най-синьото синьо.

# 588
На Закинтос бяхме основно на Лимни Кери, но и доста пообиколихме. Иначе там имаше ммого приятен плаж и нямаше много навалица. Разходка - покрай морето, 4-5 ресторантчета и няколко магазинчета, иначе няма оформено нещо като типичен град/село и там да се разходиш по "главна" улица. Сините води на север са много хубави, правят много хубави обиколки с корабче. и на югозапад май маше подобни. На изток е много населено и урбанизирано - не ми хареса. На юг и запад има хубави плажове, като на запад са по-скалисти, но и по-сини, доколкото помня, на юг - по-достъпни и пясъчни. Прекрасни залези на запад, но тях ги има навсякъде по Йониските острови и не само. Но ако трябва да се избира между Закинтос и Кефалония, няма съмнение, че Кефалония бие.

# 589
За мен столицата на Закинтос ми беше най-безличната от всички. И ми се стори много комерсиален остров, с много англичани. Не че ги няма и на другите острови, но на Закинтос отвсякъде извираха табели за английска закуска, тайландска храна, караоке барове и подобни, все едно не си в Гърция. Ако някой ден пак се върна там, ще избявам всичко около столицата.

# 590
Като ще го плюем Закинтос (всичко казано за комерсиализацията и англичаните е вярно), да кажа и нещо хубаво.
Никъде на островите в Гърция не съм виждала такова разнообразие от пресни плодове и зеленчуци, може би само на Крит. Обикновено са кът и доста калпави, защото се карат надве-натри от сушата - земеделските и плодородни райони са на север в област Македония.
Зехтинът им също е от най-хубавите. Изобщо благодатен климат.

Иначе ето едно албумче, което едва ли ще разубеди някого, тръгнал за плажове и синьо. По обясними причини няма никакви снимки с архитектура и човешка дейност Simple Smile
https://www.flickr.com/photos/78710182@N06/albums/72157685806655 … /with/35572752652

# 591
  • София
Зехтинът наистина е много хубав и сладък. Аз пък си купих от едрия боб за България - любим ми е и беше даже евтин.
Иначе за мен най-хубавото на Закинтос бяха спиращите дъха гледки от ръба на скалата на места, достъпни само по вода. Споделям любимите:

# 592
Много благодаря на всички! Определено сега започнах повече да се чудя кой остров да избера. На Закинтос основно искам да видя Навагио, другото сякаш не ме впечатлява така и затова се чудих за синята вода. Не държа на пясъчни плажове особено за тази почивка, тях ги оставям за следващото море хах. Идеята да се отиде до Закинтос за ден или два ми допада, но не съм сигурна като цена как ще дойде с фериботите. А от Кефалония има ли еднодневна екскурзия до Закинтос и по специално Навагио?

# 593
Със сигурност ще има. Ето една примерна:

Пише, че спирката на Навагио е 40 минути, но нали уж не може да се посещава сега, не знам какво имат предвид.

# 594
За екскурзии не знам. 100% има. Фериботите са тук https://ionionpelagos.com/en/content/112
Тръгване 7:30 сутринта от Кефалония и обратно 19:30 от Закинтос - има цял ден за обиколки. Това е разписанието за 2023 г., но от десет години поне е такова, едва ли ще е нещо различно и тази.
В този интервал на престой може да се вземе и екскурзия с корабче от Агиос Николаос или Порто Вроми - те отнемат общо около 3 часа, но не знам дали разбра, че достъп по вода до Навагио от миналата година няма заради скални срутвания. Тази година също не изглежда добра перспективата да го отворят за плаж и престой. Корабчетата ходят до залива, стоят на някакво разстояние, правят се снимки и обръщат. За мен това няма особен смисъл.

С кола се ходи до гледната точка отгоре, която е най-популярна за снимане - между селата Волимес и Анафонитрия. Нея няма как да я видите, ако сте само с корабче. Имай предвид, че туристическите лодки са много по-бавни от фериботите и ако вземете организирана екскурзия от Кефалония, ще прекарате по-голямата част от деня в плаване.

# 595
Да, то реално с корабче пак няма да свърши работа. Аз предпочитам да го видя отгоре, отколкото по вода дори и да може.

# 596
Аз разбирам желанието. Гледката наистина е пленителна на панорамна снимка. Преди 25 години ми стоеше на десктопа на компютъра, тогава ми изглеждаше супер екзотично и далечно място. Не познавах никой да е ходил.
А как се промениха нещата после Simple Smile

# 597
  • София
С ферибот ще ви излезе 110 евро за двама + кола двупосочно и ще имате цял ден да разгледате острова. Според мен си заслужава.
Много е интересно публикуваното разписание на фериботите - започва от май 2024 г. и свършва през октомври 2023 г. Предополагам, че са забравили да поправят втората година и се отнася за настоящата.

# 598
Хайде, две снимки и от мен от Закинтос,  едната е от терасата на хотелчето ни, в Лимни Кери.

Последна редакция: ср, 27 мар 2024, 16:09 от Alia1

# 599
  • Стара Загора
Колко е интересно. Аз пък съм със супер впечатления от Закинтос. Може би настройката ми беше такава. Ходихме първата половина на септември за 8 дни. Спахме на плажа в едни студиа в  Кери Лимни. Половината ни престой беше разходка с лодки и се нагледахме на доста красоти по западния бряг. Ходихме и до Маратониси. Въпреки навалицата много ми хареса и там. Изкарахме си много приятна, романтична ваканция.
Малко снимки и от мен.
Само да добавя- корабчето не сваля на самия плаж. Но се стига близо до брега.

Общи условия

Активация на акаунт