На море в Гърция 2024 - I

• 65 252
  • 769
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, знам че сигурно е писано по моите въпроси, но има прекалено много теми които трябва да изчета а нямам толкова време. Ще бъда благодарна на всеки който ми отговори. И така моите въпроси са следните: За първа година решихме да ходим в Гърция, като ще бъдем 4-ма възрастни с 3 деца (на възраст 4, 2 и 1г), ориентирали сме се към Халкидики, но не мога да намеря това което търся. Та въпроса ми е може ли да ми препоръчате вила/къща с двор около Ситония (или някъде другаде без значение само да е на някой от ръкавите) в близост до пясъчен плаж (да може пеша да се ходи). Какви такси се плащат в Гърция и къде? Трябва ли да се направят застраховки на нас и децата (съответно ако трябва да се препоръча и застраховател)? Какви документи трябва да се носят освен лични карти, паспорти за децата и актове за раждане и талона на колата? Какви са изискванията за шофиране там? На границата ще направят ли проблем ако се носят лекарства или не гледат багажа? Общо взето не интересува всичко за да мога да се подготвя предварително а и да не забравя нещо, ако някой се сеща нещо което не съм написала а е важно моля да го напише. А и да не забравя всякакви места които могат да се разгледат наоколо също ме интересуват. Имали някакви фермерски пазари от където може да се купят риба и морски дарове, зехтин, маслини? На центъра какво има. Как са цените спрямо тук? Благодаря предварително на всички 😊

# 226
Благодаря за отговорите ви момичета, ще разгледам всичките ви препоръки. Много се чудя още дали няма да сгрешим с Пелион. Едната девойка от компанията, преди малко  звъня и в хотела в Милина, в които искаме да направим резервация, отговорили са й, че няма проблеми с инфраструктурата, пътищата и плажовете.
Не е късно и да променим дестинацията, лошото е,че в Северна Гърция и по ръкавите, пък грам не ни се иска. А желанията на всички ни са някъде на хубаво място, на което не сме ходили и по възможност по близо, без скъпи фериботи и т.н. Laughing
Иначе на мен ми се обикаля навсякъде, но едва ли ще ми стигне живота Smile

Района на Милина е страхотен - спокойствие и чудесна храна. Имайте предвид, че плажовете в този район на Пелион са основно  с камъчета, пясъчните плажове са от източната част на полуострова. Но навсякъде се стига с кола, няма проблеми.

# 227
Calibra1829
На почти всички въпроси - документи, пътни такси, фермерски пазари, здравни услуги и т.н. отговорите ще намерите на 1-ва страница на темата.
Застраховки можете да си направите към частен застраховател за дните на пътуване, или да си извадите европейски здравни карти (ЕЗОК) безплатно.
Правилата за движение са същите като в България, лекарства можете спокойно да си носите, също както и да си купите на място.
Ако пътувате за пръв път в чужбина, въпросите са много, но все пак ЕС улеснява максимално процесите, а информацията е достъпна.

Вече за препоръки за настаняване - пак прегледайте предложенията на 1-ва стр. или се надяваме да се включи някой, който почива в семеен формат в този район. При мен това беше преди 12-15 години Simple Smile

# 228
  • София
Аз лично не мисля, че Солун е толкова кошмарен за шофиране и кой знае колко по-различен от София в час пик. Просто по 2-3-и успоредни на морето булеварди сутрин и вечер в пик не следва да се минава. Винаги преди влизане в града поглеждам Гугъл трафик, и ако има червени зони избираме по-малки улици.
В големия общински паркинг зад кулата винаги има места. До тук сме го ползвали стотици пъти и нито веднъж не е бил пълен. Но вярно - скъп е.
Последно септември бяхме, по обяд и имах чувството, че няма да излезем от града. 😃 Разкопани и затворени улици, хиляди коли и още толкова моторчета, изникващи отвсякъде и каращи, както си искат. В София поне "пърпоретки" няма. 😂

# 229
  • София
В Солун за метрото е разкопано от повече от 10 години и винаги в час пик е било голямо движението, но не е нищо по-различно от трафика в София. Пък и хубавото е, че винаги има както и Fancy е написала възможност да се измъкнеш през някакви малки улички към околовръстното и оттам да пътуваш за където ти се иска.

# 230
  • София
calibra1829, на сайта на МВнР можете да прочетете изчерпателна информация за пътуване в Гърция - https://mfa.bg/bg/embassyinfo/greece
По отношение на шофирането - спазвайте правилата и ограниченията (например има забрана за пушене в колата, ако вътре се возят деца), защото глобите са солени и освен глоба в някои случаи свалят и рег. табели на автомобила. На границата може да ви проверят багажа (но не е задължително) само за акцизни стоки - цигари и алкохол - за тях има ограничения в количеството.
Цените в магазините варират от подобни на българските до 2 пъти по-високи в зависимост от продуктите. В таверните принципно е по-скъпо от България (макар и последните години някои цени да се изравняват), но порциите са големи, а храната - качествена. Вече на много места може да се плаща с карта, но все пак си носете и евро в брой.
...На центъра какво има.
За кой център питате Thinking?

# 231
  • СОФИЯ
Електронните цигари по сухопътните граници също май са проблем, който все още не съм изпитала лично, а пуша такива. Вътрешното им законодателство допуска до 2 кутии на пълнолетен. Няма значение, че в селцето в което ще отседнете или на 100 км от него изобщо няма магазин, в който се предлагат. На летищата винаги има, не от всички видове и съответно на двойна цена спрямо БГ.

# 232
Да, ограничението за електронни цигари е доста затегнато, иначе за алкохол и обикновени цигари са количества. Не съм чула някого да са проверили, но е факт.

# 233
  • София
Електронните цигари по сухопътните граници също май са проблем, който все още не съм изпитала лично, а пуша такива. Вътрешното им законодателство допуска до 2 кутии на пълнолетен. Няма значение, че в селцето в което ще отседнете или на 100 км от него изобщо няма магазин, в който се предлагат. На летищата винаги има, не от всички видове и съответно на двойна цена спрямо БГ.
От година и нещо има промяна - разрешеното количество е 1 стек (200 къса).

# 234
  • СОФИЯ
Всяка отделна държава в ЕС има допълнителни ограничения и за всички акцизни стоки. Не е еднозначно за ЕС. Мога да изнеса, но мога ли да внеса напр в Гърция.
Йованка, може ли линк или насочване за търсената информация.

# 235
  • София
Всяка отделна държава в ЕС има допълнителни ограничения и за всички акцизни стоки. Не е еднозначно за ЕС. Мога да изнеса, но мога ли да внеса напр в Гърция.
Йованка, може ли линк или насочване за търсената информация.
От ФБ "Гранични пунктове - Гърция България" с номера на решението.
Скрит текст:

# 236
  • СОФИЯ
Няма течности, електронните цигари не са с такива. Има тютюн, който е акцизен.

# 237
  • София
Да де, за 200 къса стикове за електронни устройства става въпрос. Тяхното количество е увеличено.

# 238
  • СОФИЯ
Да де, за 200 къса стикове за електронни устройства става въпрос. Тяхното количество е увеличено.
Линк или препратка към вътрешното за Гърция,  Моля! За доста други държави имам иф.
МОЛЯ!

# 239
  • София
Линк или препратка към вътрешното за Гърция,  Моля! За доста други държави имам иф.
МОЛЯ!
В предният пост има снимка на гръцкия държавен вестник с изменението за стиковете. За линк освен да пишеш на администратора на групата Radostina Grampas. Аз пуша обикновени цигари и не съм ровила по-дълбоко за електронните.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 23:08 от yovanka

Общи условия

Активация на акаунт