На море в Гърция 2024 - I

• 65 164
  • 769
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Диво ли къмпингувате? Защото в Гърция това е извън закона. А не си представям "свобода" в къмпинг.
И е така, и не баш.

Има си особености.
За 12 години диво къмпингуване никога не сме имали проблеми, въпреки че сме имали срещи с полиция и други са били глобявани.

# 511
  • Стара Загора
Миналата година като бяхме на Крит и слизахме до Палиохора, ходихме до един къмпинг те си имаха частен плаж, ние бяхме до съседно по-малко плажче. Целия ден бяхме там, голяма идилия беше. Само ние на прекрасен пясъчен плаж. Имаше и таверничка, в която работеше българка. Толкова романтично ми се видя. В нищото ,а си имаш всичко необходимо за перфектна почивка. Пожелах си някой път като сме настроени за лежерна почивка да се върнем там.
На Крит имаше на много неста дивокъмпингуващи, да не говорим, че Гавдос е целия само дивокъмпингуващи. Само ние май не бяхме 😂. Там също искам да се върнем, но не трябва да е юли месец, умряхме от жега…Размечтах се вече

# 512
Леко спам, според мен де, в последните страници. Просто спрете, всеки човек/семейство има различни усещания, представи и очаквания/удовлетворение и удоволствие.

Аз лично не се справих със Скиатос и този юни пак ще отида за кратко на Корфу, плаж Исос. Знам какво да очаквам там и не мисля че цените ще  са особено по-високи от септември 2023 г. Ще видим.
Важно е да се чувстваме комфортно задоволени!
И Саранда е срещу Корфу, ама няма какво да сравня/август 2023 г./ А морето си е все Йонийско.

Ние преди отскачахме понякога и до Албания, но миналата година за последно, цените вече гонят гръцките а циганията си е същата. Споровете Гърция срещу другите са ми малко странни, в Гърция мога да намеря на ден път с кола страхотни уединени местенца все още без туристически тълпи, каквито не знам къде има другаде и колко трябва да пътувам. Пулия сигурно е супер, но ферибота доста оскъпява и удължава пътя.

# 513
Диво ли къмпингувате? Защото в Гърция това е извън закона. А не си представям "свобода" в къмпинг.
И е така, и не баш.

Има си особености.
За 12 години диво къмпингуване никога не сме имали проблеми, въпреки че сме имали срещи с полиция и други са били глобявани.

Е, да. Нищо не вадиш и не разпъваш. Което не променя факта, че дивото къмпингуване е забранено. И причините са ясни. Замърсяване и пожари.

# 514
Кратък мартенски репортаж от Пелион.

Милопотамос, Факистра и цялата банда плажове са си все там, не са отнесени от миналогодишните бедствия. Усещането да си сам на всеки един от тях или пък да си насаме с платана на Цагарада е удоволствие за ценители.
Мартенски Волос ми стана по-симпатичен от Солун, относително голям, липсват лудницата, трафикът и най-вече платеното паркиране. На ципуро-сцената има някои промени, Лепи ме разочарова (храна и обслужване), но се компенсира с две нови за мен попадения - МеЗен и Узо Терапия. Чичкото, от когото всяка сутрин си взимах кафето и си говорихме за нещата от живота, докато го приготвяше, последния ден ме зарадва с няколко току-що изпечени кроасана като за изпроводяк.
За съжаление следите от бедствието са видими навсякъде, просто се набиват на очи.
Краткият път Волос - Макриница е затворен, казвам го за инфо, защото Гугъл това не го знае, така че го разбрах по трудния начин. Иначе няма проблем през Портаря.  Любимата ми пътека на Кентаврите е разрушена, много тъжно ми стана като отидох, въпреки че знаех това. Даже и водата над портата е пресъхнала.
Хорто е покъртително, прекрасен слънчев ден, спокойствие и гледката на относеното мостче и пострадалите къщи на първа линия. И в Милина си личат следите, имаша нещо като малък парк до брега с евкалипти и няколко пейки, няма го вече.
Аг. Йоанис - мостът към Папа Неро е отнесен, така че за Домухари най-добре през Муреси.
На главния път по западното крайбрежие преди К. Гацея има временен мост, движението е ограничено и ако не успеят да възстановят пътя преди сезона, ще има сериозни задръствания за всички, които пътуват надолу.
След Афисос пътят за Лефокастро също не е възстановен, така че почиталите на Завоя ще трябва да изчакат. Това Г. също не го знае.
Бабата в Аргаласти си е жива и здрава, нагости ни обедно с едно Арни Кокинисто, което само тя може да прави. Иначе на юг от Волос (без Портаря и Макриница) друго отворено през деня няма.

Ами това е - Волос / Пелион през март е разкошен, пет часа и половина от София, спокойствие, слънце, синьо небе, синьо море, прекрасна храна и готин вайб по кафета и улиците на града. Е, водата е малко хладна, но след минута две се свиква Simple Smile     

Последна редакция: пт, 22 мар 2024, 13:27 от !JOOP

# 515
  • някъде ... тук ...
Благодаря много за подробната информация,  !JOOP! Дано постегнат пътищата до лятото.

# 516
  • София
Е, да. Нищо не вадиш и не разпъваш. Което не променя факта, че дивото къмпингуване е забранено. И причините са ясни. Замърсяване и пожари.

Глупости на търкалета.
Но спирам, защото няма да напиша нищо мило и добро, ако продължа.

# 517

Глупости на търкалета.

Щом казваш, че са търкалета, да потъркаляме:

https://camping.bg/bg/news/989
https://www.guidegr.com/2021/06/06/primerni-marshruti-gurcia/
"Паркирането е позволено на разрешените от закона места, но за не повече от 48 часа. Този закон важи и за леки автомобили, и за кемпери. Т.е. не се застоявайте повече от 2 дни на едно и също място. Ако много ви е харесало, то след втория ден отидете на друго за една нощувка и след това може да се върнете отново;
Забранено е дивото къмпингуване (т.е. бивакуването), но не и престоят и паркирането, освен ако не е изрично забранено на даденото място. Т.е. ако не е забранен престоят, можете да паркирате (под прикритие😉).
Разликата между престой и паркиране (къмпингуване/бивакуване) се състои в следното: при престоя не изкарвате столове, маси, барбекюта, палатка, тента и други подобни. Ако сте с каравана – не бива да откачате теглича. Т.е. дори и да дойде полиция, не биха ви глобили, защото основните доказателства („цирка“ 🎪 около кемпера ) ги няма и няма как да докажат, че къмпингувате, а не сте спрели само за престой;
Когато сте „дивокъмпингуващи“, е добре да направите добро впечатление и да се „отплатите“ на местните: почистете плажа (ако има боклуци), нахранете бездомни кучета, купете си някой сувенир;
„Най-чистият“ вариант е да използвате кемпера само за нощуване, а да хапвате в местните таверни. Има „практика“ да се изкарват столове и маси от кемпера късно вечер, но според мен е рисковано и не дотам редно.
Друг удачен вариант е да нощувате на платен паркинг (без да изваждате маси). Такстите са символични – 2 – 4 евро;
Мястото за „престой“ (диво къмпингуване) е добре да бъде далеч от плажове, планински курорти и хотели. Хотелиерите обикновено подават сигнал и полицията идва."

# 518
  • София
Параход, малко със закъснение отговарям на поста от вчера, но първият плаж от Сифнос на мен ми прилича на следните - първите два са на Патмос, а третият на Агатониси:
Livadi Geranou

Vagia

Agathonisi

Действително на Агатониси беше по-синя водата, но на Патмос редовно зеленееше и въпреки това беше чиста и приятна за плуване.

# 519
Бяхме на Ливади Гераниу, но той си беше камъняк, особено във водата - само отгоре изглежда пясъчен. Много е подходящ за посрещане на залеза обаче. А на Вагия мисля, че не сме ходили.

На Агатониси наистина е синя водата, а още по-синя - на Арки и Липси.

# 520
  • София
Последната определено е по мой вкус. Със сигурност трябва да отида на Липси. Дано не се промени много, докато му дойде времето. Ние бяхме в непосредствена близост до него по време на разходката с лодка от Патмос, когато посетихме Аспрониси, което е буквално на един хвърлей, но не сме спирали на Липси за съжаление.

Aspronisi

# 521
Докато е този кмет на власт, се надявам да не се променя. Нито една концесия няма на плажовете, всички са както ги е създала природата. И добре че е така, защото не са много големи.
И нито един хотел с басейн (или с големи размери) не е построен на острова.

# 522

Глупости на търкалета.

Щом казваш, че са търкалета, да потъркаляме:

https://camping.bg/bg/news/989
https://www.guidegr.com/2021/06/06/primerni-marshruti-gurcia/
"Паркирането е позволено на разрешените от закона места, но за не повече от 48 часа. Този закон важи и за леки автомобили, и за кемпери. Т.е. не се застоявайте повече от 2 дни на едно и също място. Ако много ви е харесало, то след втория ден отидете на друго за една нощувка и след това може да се върнете отново;
Забранено е дивото къмпингуване (т.е. бивакуването), но не и престоят и паркирането, освен ако не е изрично забранено на даденото място. Т.е. ако не е забранен престоят, можете да паркирате (под прикритие😉).
Разликата между престой и паркиране (къмпингуване/бивакуване) се състои в следното: при престоя не изкарвате столове, маси, барбекюта, палатка, тента и други подобни. Ако сте с каравана – не бива да откачате теглича. Т.е. дори и да дойде полиция, не биха ви глобили, защото основните доказателства („цирка“ 🎪 около кемпера ) ги няма и няма как да докажат, че къмпингувате, а не сте спрели само за престой;
Когато сте „дивокъмпингуващи“, е добре да направите добро впечатление и да се „отплатите“ на местните: почистете плажа (ако има боклуци), нахранете бездомни кучета, купете си някой сувенир;
„Най-чистият“ вариант е да използвате кемпера само за нощуване, а да хапвате в местните таверни. Има „практика“ да се изкарват столове и маси от кемпера късно вечер, но според мен е рисковано и не дотам редно.
Друг удачен вариант е да нощувате на платен паркинг (без да изваждате маси). Такстите са символични – 2 – 4 евро;
Мястото за „престой“ (диво къмпингуване) е добре да бъде далеч от плажове, планински курорти и хотели. Хотелиерите обикновено подават сигнал и полицията идва."

Ето Ви по темата със забраненото диво къмпингуване. Това не е къмпинг, а един от най-хубавите плажове на Ситония. Как мислите, колко от обитателите на тези палатки, каравани, кемпери са били глобени? Според мен-николко, защото си бяха там цяла седмица, а в събота и неделя заемаха поне 30% от този голям плаж. Между другото нудизмът също е официално забранен в Гърция. От мен да мине няма да качвам снимки. Laughing Погледнете обаче в Мапс-а колко гръцки плажове са обявени като нудистки.

# 523
  • Стара Загора
А Кедродасос, там всички сенки от дърветата бяха заети от къмпингуващи.
Ето за какъв плаж става въпрос, който не го е виждал.

# 524
На Кедродасос малко трудно ще стигнат кемперите, може би веднъж🤣

Общи условия

Активация на акаунт