Градинарство - моето хоби 34

• 45 142
  • 897
  •   1
Отговори
# 120
Моля, споделете откъде поръчвате лентовите маркучи за капковото, че се обърках от това видове и предложения … А и съвсем нямам опит с тях, т.е. не мога да си представя как точно функционират .
Онзи ден гледах на Гардена, но той е без дупки и се води “сълзящ” ?? Каквото и да значи това ??

# 121
# 122
  • София
М.г купувах два вида, вторият се оказа много добър. Слагам ги в зеленчуковата градина.
Ох, не успявам да сложа линк през телефона, затова ето снимка:

В цветна и овощна по принцип се слагат твърди маркучи.

# 123
  • София
Благодаря за предложението, sofyia. Обмислях и лентов маркуч, но теренът за поливане е с неправилна форма, а лентовият маркуч не може да прави "плавни извивки", трябва да е по права линия, затова отпадна.

А има ли някой, който да е преминавал от поливане с разпръсквачи към капково? Имам участък с трева, който се полива с разпръсквачи и искам част от него да превърна в цветна леха с капково, но не знам какви части ми трябват. В youtube показват как го правят в Америка, ама там продават готов комплект -т.е може, но не знам как.

# 124
  • Пловдив
Автоматично ли е поливането и има ли свободен кръг   ?
Аз имам същия проблем и  съм измислила начин .Нямаме свободни кръгове ,затова преди първата пръскачка на първи кръг смятам да се отдели капково с клапа с таймер .Така ,когато задам на клапана да се затвори след 30 мин (примерно ) ,ще задам 1 час на първи кръг ,като 30 мин .ще се полива през капковото и след като затвори клапата ,ще поливат пръскачките .При мен няма как да поливат и двете ,защото кръговете са големи и при добавяне на капково ,пръскачките няма да може да разпръскват от намаленото налягане на водата .Освен това ,ще трябва и различно времетраене за поливане и на пръскачките и на капковото .
ММ винаги изпада във възторг от моите иновации  Grinning

# 125
Благодаря за предложенията! И моето място е с неправилна форма, което означава че лентовия вариант отпада , не се бях замисляла ..
Мариета , при твоето предложение май са твърди тръби, или нещо не разбрах?
Относно прехода - При нас напояването е автоматично - с контролер и два изхода, които се включват по различно време, защото и налягането , съответно дебита на водата , не са особено силни ако са пуснати двата изхода едновременно. Два изхода, съответно два маркуча, на които досега бяха включени пръскачките.  Та затова си мисля в единия ще си остане  разпръсквача, а в другия капковото и пак да се включват в различно време .

# 126
Да нормален капков маркуч си е. Просто уж изглежда по-качествен. И Гардена имат. Мисля по-слъп даже излиза техния. Аз просто трябва да подменя в цялата градина. Ние имаме 2 програматора с по 4 кръга.

# 127
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на старото място бяхме с два кръга, половинката им е майстора и не знам как го беше организирал да отдели пръскачките от капките.
на новото място пак беше с меките маркучи, но беше пуснал една твърда тръба по дължина и от нея, като отклонения меките маркучи към двете страни.
изглеждаше като гръбнак с ребра Simple Smile

# 128
  • на кой му пука, майна
Имам проблем с лавровишната и магнолиите. Снимките са направени преди малко. Миналата година имах същият проблем, но към края на летният сезон и третирах с инсектицид и фунгицид няколко пъти и растенията се бяха оправили, но сега положението е много по сериозно :

Пратих мъжа ми с две листа да покаже на жената в агроаптеката и са му дали фунгицид, но не му е казала каква е болестта. Някой може ли да помогне със съвет...какво да правя за да не загубя растенията ? Disappointed Relieved

# 129
  • Пловдив
С моите скромни познания , мисля че това е въпросната сачмянка ,с която и аз се борих .
Не се притеснявай ,растенията няма да загинат .Само поразените листа ,няма да изглеждат добре .Лошото е ,че се разпространява още повече през пролетния дъждовен сезон .
Тогава пръсках като редувах Скор и  Флинт Макс  .Предпазва листата ,които са напръскани .Новите ,които излизат пак могат да се заразят,затова пръсканията се разпределят през целия сезон . Падналите листа също трябва да се отстраняват ,да не са около корена .
Моите Лавровишни също имат едни кафеникави нишки по някои нови листа ,които излезнаха есента  и смятам  да стартирам пръскането с Флинт Макс тези дни .
Ето ,снимах .И моите стартират същото .

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 17:34 от nelina_london

# 130
  • на кой му пука, майна
Нелина, точно Флинт Макс е дала жената от агроаптеката и вече напръскахме всичко из двора, а и извън него дори...Имам 13 туи отвън, които спасявах миналата година от няква болест и тях. Бяха оклюмали с вехнещи иглички. Мисля другата седмица освен фунгицида да включа и инсектицид...като превантивна мярка.
Жената от агроаптеката е казала да наторим растенията, за да могат да се справят по лесно с болестта.
Аз си ги торя всяка година, но през април, май и юни им е последно торене. Февруари ми се струва рано за торене, ама ще торя...щом се налага

# 131
  • Пловдив
Обикновено към препарата добавям листен тор Хортигроу .И аз си мисля ,че е рано за торене , но може и  да сложа половин доза тор .

Един въпрос за тревата.Точно кога аерирате /вертикулирате ? Много е разнородна информацията в нета .На едно място пишат ,че се прави преди да е започнала вегитацията (началото на Март)  ,на друго място ,че трябва поне 5 пъти да се окоси напролет и тогава . Трябва да таймирам всичко и с торенето и подсяването ,затова питам .

# 132
  • на кой му пука, майна
Нелина, каква ти е почвата ? Ако е песъклива, няма нужда да аерираш. Поне така съм чела и то мнения на професионалисти. Само с глинестата почва се аерира. Казват, че на песъклива може да се аерира, но през 4-5 години веднъж и то ако се налага. Ако тревата не се развива добре. Аз чета много по този въпрос, защото ми предстои затревяване. Моята почва е песъклива.

# 133
  • Пловдив
doniboni и аз така съм чела . Половината е песъклива ,а другата половина е насипвана и не е особено добра ,от север е направо зле  .Обаче тревата  ,доста се позадръства ,защото използваме мулчираща косачка .
Съседът имаше супер резултат от вертикулирането ,затова си мисля да пробвам .Иначе ,със сигурност няма да го правя ежегодно .

# 134
Нелина още раничко сякаш. И приятелката градинарка така казва. Все още ще има Т близо до 2-3 или 0 градуса. Сз ще го оставя за март

Общи условия

Активация на акаунт