Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е новата система, която обсъжда доц. Спиридонов и какви са нейните предимства?
Какви са комуникационните предизвикателства, пред които са изправени децата с увреден слух и как родителите им могат да се справят с тях, за да помогнат на детето си с увреден слух да се справи с проблемите си?
Какви са предимствата на комуникацията чрез жестове и как се използва тази система в обучението на деца с увреден слух?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е новата система, която обсъжда доц. Спиридонов и какви са нейните предимства?
Новата система, която обсъжда доц. Спиридонов, е костен слухов апарат (BAHA). Той е подходящ за хора с провеждаща или смесена глухота, хронични ушни инфекции или липсващ или тесен външен слухов канал. Неговият механизъм на действие включва заобикаляне на ушния канал, като директно предава звука към вътрешното ухо. Предимствата му включват подпомагане на развитието на говора и предотвратяване на различни комуникационни проблеми.
-
Какви са комуникационните предизвикателства, пред които са изправени децата с увреден слух и как родителите им могат да се справят с тях, за да помогнат на детето си с увреден слух да се справи с проблемите си?
Комуникационните предизвикателства, пред които са изправени децата с увреден слух, включват трудности при изговаряне на думи, структуриране на изречения и справяне с артикулационни проблеми. Родителите могат да се справят с тези проблеми чрез работа с логопеди, регулиране на слуховите апарати и в някои случаи обмисляне на алтернативни методи като жестове или жестомимичен език. За да помогнете на детето си с увреден слух, можете да потърсите помощ от детски психолог, който може да ви предостави насоки и отговори на вашите въпроси. Освен това можете да се консултирате със специалисти по рехабилитация на слуха и професионалисти в областта на увредения слух. Важно е да поддържате комуникация с детето си, да изградите доверие и да му обясните неговия уникален начин на комуникация. Подкрепяйте го и създайте благоприятна среда за неговото развитие.
-
Какви са предимствата на комуникацията чрез жестове и как се използва тази система в обучението на деца с увреден слух?
-
Как мога да осигуря ресурсен учител-сурдопедагог за предучилищна група?
-
Какво представлява Ресурсният център 'Ломидол' и каква е целта му?
Бързо да заздравява раната и малката да забрави всичко. Само се пазете пак от вируси, че Яни беше лепнал някакъв точно след имплантацията

Та, какво стана. Като прибирах един ден Йоан от градината, учителката му ме спря и поиска да поговорим. Каза ми, че напоследък Йоан отново започнал да не слуша и да не внимава. Не искал да седи на едно място и не може да се концентрира върху това, което искат да го научат. Помолиха ме да работим и у дома, за да свиква да седи на едно място. О.К. Но това е нещо, което ние сме правили в продължение на почти 2 години и файда от него не видях. Йоан се учи много по-леко откакто у дома не го караме да прави нищо нарочно. Говорим му, повтаряме като папагали, караме го и него да повтаря и така той научава нови неща. Вече знае доста думички, а още повече думички разбира. Всеки ден учи по нещо ново. Аз наистина виждам голяма промяна в него. И не само аз. Всичките ни близки споделят, че има осезаема и за тях промяна. Вероятно има и деца, които се развиват по-добре от него - т.е. със сигурност има такива. Но моите амбиции не са да го направя гений и да го дават за пример - аз искам той просто да расте весело дете и да се научи да общува с хората. Не искам вечер, когато се приберем от градина (обикновено към 18.30) да го карам да пише и да прави упражнения. Просто не искам. Искам да съм негова майка, а не негов рехабилитатор. Може и да не съм права, но ми се струва, че учителите имат нужда да ни прехвърлят част от отговорността си, за да не излезе, че от тяхната работа наистина зависи много. Не ме разбирайте погрешно - родител съм му и не бягам от отговорност, но не искам и отговорността за несправянето на учителите да ми се стоварва на мен. Още повече, че аз не мисля, че те не се справят. Може би просто дават прекалено сложни задачи на децата. Не може да не осъзнаваш основни неща от битието и да се учиш да пишеш. Това просто не ми звучи логично. И по-точно, не е редно, ако не се справяш, да обявят, че нещо не ти е наред и ти трябва повече работа! Понякога май рехабилитаторите забравят това, което те самите ни казват да не забравяме, а именно - децата са различни! Независимо дали чуват или не. А за да не съм голословна, ще ви споделя какво е научил Йоан в последните дни. Преди всичко - знае си името. Разбрахме го случайно. Гледаше едни снимки и нарече сам себе си "Уан" (Йоан).
Вече знае и кои са баба и дядо и ги назовава. Също така знае името на моята приятелка Валя и го казва почти чисто. Днес научи името на бебето на моя друга приятелка - "Нити" (Ники). А също така я нарича и "бебе". Разликата с преди е, че като научи нещо и не го забравя. Освен това може да казва и едно-едничко просто изречение, но то е най-прекрасното изречение на света:"Тати пи", което значи:"Патето спи." Изобщо - сравнено с Йоан от преди няколко месеца дори, мога да кажа, че има прогрес. И такива случки само ме разстройват и ме карат да се чудя какъв е проблемът - аз ли прекалено се връзвам, те ли прекалено много очакват и в крайна сметка - дали не са прави, дали нещо не пропускам? Как е при вас? Слушате ли рехабилитаторите си или се доверявате на родителския си инстинкт? Мислите ли, че ако се работи с детето въпреки нежеланието му, ще има по-добри резултати? Да се хващам ли да го тормозя отново?
изчаквам малко време,ако трябва и дни и после пак.Или когато му се играе пък да не говорим..край на упражненията.Аз не съм толкова компетента ,колкото другите,прости това е майчинския инстинкт.Ти най-добре знаеш кое е доброто за Йоанчо!

такава важна особа като мен,на море...
Поздрави!
Нали и за Яни ми ги разправяха същите, ама само веднъж, обясних им, че вкъщи слуша и седи и решиха, че проблемът е при тях. А че у дома, Яни на стол не сядаше е друг въпрос
. Урина не дадохме защото не намерих начин по който да я събера - нито с колектор нито с гърне, за второто тя още не иска да чуе
. Иначе днес ще я водя при личната, защото ми вдига температура но не постоянно, и нослето май не е наред, усещам че се разболяваме. Ще видим дано не е сериозно.