Лещи за очи - 9

• 26 712
  • 357
  •   1
Отговори
# 180
Има марки лещи, които синеят. Да има слепени една за друга леща не ми се е случвало./ от 1990 г до януари месец носих лещи/

Има такива, които синеят и такива, които зеленеят. Направено е нарочно, за да се виждат в контейнера или ако бъдат изпуснати. Защо спряхте да носите лещи, ако не е тайна?
Защото се оперирах и сега съм с вътреочни лещи. При мен диоптъра беше голям -12. и -14 с течение на времето вече не виждах с очила, с лещите очите ми сълзяха, слънцето ме дразнеше. Сега съм с -2,75 ;-3 диоптър и нося очила.
При прегледите преди операциите обаче се видя много деформирана роговица. Двама офталмолози изказаха мнение, че е от дългите години носене на лещи. Определиха го като неправилен придобит астегматизъм. Сега, година след операциите обмислям лазерна корекция на това състояние.

# 181
Здравейте.

Споделям кратка статия относно какво трябва да имаме предвид ако носим контактни лещи, но се появят симптоми на конюнктивит:
https://lensin.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1 … D0%B2%D0%B8%D1%82

# 182
Вчера бях на лекар, задържам диоптър-пресбиопия.За далеч 3+, близо 4.75+.
Иде кои лещи да пробва? Сега съм с Бауш едн Ломб:
https://www.leshti.bg/purevision-2-multi-focal-6-leshti

Искаше ми се с точен диоптър, но малко производители имат. а лекарката каза лещите да са колкото ми е диоптъра.

# 183
Искам да си поръчам лещи за първи път, но съм с астигматизъм и се чудя мога ли да ги поръчам по рецептата ми за очила или има някакви разлики, когато са лещи? След 2 седмици чак съм на лекар, но много ми се иска да пробвам лещи преди това.

# 184
  • софия
Не бих Ви посъветвала да слагате лещи, особено първи, преди лекарския преглед.

# 185
Не бих Ви посъветвала да слагате лещи, особено първи, преди лекарския преглед.
Моят съвет е даже да се сложат и махнат в лекарски кабинет.  Лично аз трудно се научих да ги махам. В началото на 90 г. в нашия град, аз на 13 г.докато не ми показаха и обясниха в очен кабинет не стана номера.

# 186
Дано някой отговори на въпроса ми.

# 187

Можеш, но звънни на телефоните за контакт в сайтовете да уточниш точно, може да пуснеш и сама поръчка (за да не ги поръчаш грешно). По-скъпи са, когато искаш да коригират и астигматизъм. Според мен изчакай прегледа, може самия лекар да преглага също лещи, или поне да те насочи към сайт/марка, които са по-сполучливи. Стига прегледа и съответно предписанията за очилата да са точни, няма разлика дали са очила или лещи.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 23:09 от posh95

# 188
Понякога има огромно значение дали рецептата е за очила или лещи. Има офталмолози, които разбират от лещи, но за съжаление другите са повече. Ето някои случаи, когато преизчислението е наложително:

1. Често офталмолозите в България изписват рецепти с плюсови цилиндри. Производителите на контактни лещи, обаче, изписват стойностите с минусови цилиндри. В този случай се налага т.нар транспозиция на рецептата.

2. При сферични стойности в рецептата над -4.00 или +4.00 диоптъра, се налага т.нар вертексна корекция, която да компенсира разстоянието между роговицата и корекционната леща, което при очилата е 12-14 мм, а при контактните лещи - 0 мм. В определени случаи вертексна корекция се прави и на цилиндричната стойност.

3. Често офталмолозите изписват минусови цилиндри, но със стойности, които не съществуват при контактните лещи. Например Cyl -1.50, Cyl -2.00; Cyl -2.50 и т.н. В този случай цилиндрите трябва да бъдат преизчислени (намалени с 0.25 D), за да се стигне до такива, които са налични.

4. Друг случай е при цилиндри, по-ниски от -0.75 диоптъра или понякога -1.00 (непрепоръчително), се налага да се приложи т.нар. "сферичен еквивалент".

5. Почти никога тези фактори не са самостоятелни. Например при рецепта:

Sph -4.75 Cyl +3.00 Ax 65 се налага да се направи едновременно транспозиция, вертексна корекция, преизчисление на цилиндричната стойност и прилагане на правилото за сферичен еквивалент за остатъка от цилиндъра.

След като всички бъдат приложени, рецептата за лещи с астигматизъм ще изглежда така:
Sph -2.00 Cyl -2.25 Ax 150

Sph -4.75 Cyl +3.00 Ax 65
и
Sph -2.00 Cyl -2.25 Ax 150
е една и съща рецепта, изписана по различни начини.

Вторият начин е за контактни лещи в диапазона под XR сериите.

Ако опитате да поръчате лещи с първата рецепта, ще се наложат всичките преизчисления и в 80% от оптиките ще Ви кажат, че такива контактни лещи не съществуват.

Можеш, но звънни на телефоните за контакт в сайтовете да уточниш точно, може да пуснеш и сама поръчка (за да не ги поръчаш грешно). По-скъпи са, когато искаш да коригират и астигматизъм. Според мен изчакай прегледа, може самия лекар да преглага също лещи, или поне да те насочи към сайт/марка, които са по-сполучливи. Стига прегледа и съответно предписанията за очилата да са точни, няма разлика дали са очила или лещи.

# 189
Благодаря за изчерпателната информация. Не всичко разбрах, разбира се, но може би е добре да имам друга рецепта, специално за лещи. И да - имам цилиндър 1,50 по рецепта, но на сайта няма такъв.

# 190
Изпратете ми снимка на рецептата, за да Ви върна какво да търсите.
Благодаря за изчерпателната информация. Не всичко разбрах, разбира се, но може би е добре да имам друга рецепта, специално за лещи. И да - имам цилиндър 1,50 по рецепта, но на сайта няма такъв.

# 191
Доволна съм от лещите TopVue One+ (еднодневни). Никакво усещане за дразнене, чист образ.
За първи път слагам и такива с базова кривина 8.50. Повечето ми до сега са били 8.60.
Не знам кое е правилно, тъй като тук нямаме такъв специалист и никога не съм получава съвет в тази посока. Т.е не знам дали комфортът не е и от това.
Минусът е, че са доста скъпи.

# 192
Здравейте.
Споделям статия за възможни причини за неоптимално зрение с лещи за астигматизъм:
https://lensin.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1 … D0%B7%D1%8A%D0%BC

# 193
Моля да ми препоръчате добра марка за лещи,че все попадам на такива,които ми създават възпаления.....

# 194
  • IC 1101,Abell 2029
Аз ползвам Air Optix HydraGlyde plus и нямам никакви проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт