Кралски работи и клюки - февруари 2024

• 108 060
  • 849
  •   1
Отговори
# 690
  • Майничка
Сега ми направи впечатление - Хари, Арчи, Лили, умалителни за деца, които при възрастни аристократи ще са като на персонажи на Удхаус, обаче Мегън, не Меги.

# 691
  • София
На Даяна й отнеха Нейно Кралско Височество при развода, но й оставиха титлата Даяна, Принцеса на Уелс, като майка на бъдещ крал. Въпреки че не е принцеса по кръв.
Никой не може да отнеме на Хари "принц".

Така, де, както и децата са принц и принцеса, понеже са внуци на крал. Нали така беше? Но това са титли по произход.

Ето и на Даяна са отнели HRH, но са оставили Princess. Значи по някакъв начин тези двете неща са отделени, а аз си мислех, че едното произхожда от другото: HRH е обръщение за принц, His Grace за херцог и т.н.

# 692
  • София
Не знам за САЩ, но точно за UK пише че може да се казваш както искаш стига да не нарушава определени изисквания.

Не разбирам откъде идва цялата работа с имената. Понеже няма никакви индикации (а не очаквам и някога да има промяна) Съсекс са си херцогът и херцогинята, а децата им са принц и принцеса на Съсекс (точно както Уелсовите, а преди това Кеймбридж). Ако останат без Съсекс (за което няма законна причина), всички ще бъдат принцове и принцеси без малките да са "на Съсекс".
Иначе всички са с фамилия Маунтбатън-Уиндзор, но могат да ползват титлата като фамилно име.

Ето още няколко обяснения

HRH са само членове на кралското семейство и то точно определени, децата, внуците по мъжка линия на монарха, съпрузите им.
Затова R е от royal. За обикновените херцози е Highness. Но може да е различно в различните монархии. И това е "style", а не титла.
След разводите и на Даяна и Фърги им останаха принцеса и херцогиня, но без HRH и без определитеното "принцесаТА" и " херцогиняТА".
При Хари не е така, той все още си е HRH принц Хенри херцогът на Съсекс. Не може да ползва HRH за комерсиални цели.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 17:01 от Lana

# 693
Навремето всички членове на кралското семейство са били кралски височества. Впоследствие редуцираха това само до основните членове,  работещи. Ако Хари беше останал действащ роял, щеше да си бъде кралско височество, независимо, че му е дадена титлата херцог. Наказаха го. Но си остава принц доживот.

# 694
  • При семейството си
Излиза, че Хари може да си използва три “фамилни имена” или другите “фамилни имена” ги отнеха:
https://www.royal.uk/prince-harry-and-ms-meghan-markle-announcement-titles

Аз, лично, разбирам титлата като добавка към името, няма как тя да ти замести фамилно или което и да е от имената.
Ето го и целия документ на home office:
https://assets.publishing.service.gov.uk/media/64677457628371000 … tles___V14.0_.pdf

# 695
  • София
И на мен не ми се вярва някога да му се отнеме херцогска титла на Хари ако не се променят драстично обстоятелствата, както стана с инфанта Кристина преди години. Но ако теоретично това стане, то Хари, Арчи и Лили принцове/ принцеса на какво ще бъдат? Хари е бил Хари Уелски, децата са Съсекски, но очевидно Хари вече не би бил Уелс, а децата не биха били Съсекс. Дали биха останали "просто" принц/еса, без повече добавки? Едва ли някой знае отговора на този въпрос, ама да си чешаме езиците в мрачния следобед...

# 696
  • София
Навремето всички членове на кралското семейство са били кралски височества. Впоследствие редуцираха това само до основните членове,  работещи. Ако Хари беше останал действащ роял, щеше да си бъде кралско височество, независимо, че му е дадена титлата херцог. Наказаха го. Но си остава принц доживот.
Не е вярно, принцесите Йорк не са работещи, но са си HRH по рождение. Същото е и с Хари, не го ползва и не се обръщат към него така, но си е принц по рождение и съответно HRH.

Излиза, че Хари може да си използва три “фамилни имена” или другите “фамилни имена” ги отнеха:
https://www.royal.uk/prince-harry-and-ms-meghan-markle-announcement-titles
Ползва се обикновено най-високата титла, в случая херцог.

# 697

При Хари не е така, той все още си е HRH принц Хенри херцогът на Съсекс. Не може да ползва HRH за комерсиални цели.
Всъщност Хари не използва HRH, защото вече не е работещ член на КС, а не може да ползва титлата Съсекс за комерсиални цели.

Ето линк към думите на Бъкингам, които са доста категорични.

The Sussexes will not use their HRH titles as they are no longer working members of the Royal Family.

https://www.royal.uk/statement-her-majesty-queen-0

# 698
  • Някъде там
Абсолютно никъде, нито в изявлението,нито някъде другаде няма информация, че не могат да използват титлата Съсекс за комерсиални цели.
Не могат да ползват думата ‘Royal’ за комерсиални цели,не титлата Съсекс.
Сложете ако не съм я намерила.

Абдула с Мария Габриел

# 699
Сиена Моци с родителите ѝ на ски почивка в Швейцария

# 700
Споразумението е лично с кралица Елизабет в Сандрингам в присъствието на Чарлз и Уилям,дали е на хартия не знам но може Хари да е решил,че като баба му я няма вече няма да спазва споразумението си, защото sussex.com е с комерсиална цел.
Какво ще стане с принц и принцеса на децата, когато вече няма да са внуци на монарха, когато чичо им стане крал и защо им са тези титли в Америка,също не ми е ясно.

Гаргамела, името ѝ всъщност е Рейчъл а това което използва е второ ако не се лъжа.

# 701
  • Някъде там
Споразумението е лично с кралица Елизабет в Сандрингам в присъствието на Чарлз и Уилям,дали е на хартия не знам но може Хари да е решил,че като баба му я няма вече няма да спазва споразумението си, защото sussex.com е с комерсиална цел.
Какво ще стане с принц и принцеса на децата, когато вече няма да са внуци на монарха, когато чичо им стане крал и защо им са тези титли в Америка,също не ми е ясно.

Гаргамела, името ѝ всъщност е Рейчъл а това което използва е второ ако не се лъжа.
От къде е тази информация, че в споразумението са се разбрали да не ползват Съсекс ?Защото абсолютно навсякъде на мен ми излиза информация, че споразумението е за  "Royal". Все някъде трябва да го има написано или казано ?
Има го и изявлението от Съсекс за това, какво не могат да ползват.
Никъде, абсолютно никъде не пише, че не могат да ползват титлите Съсекс.
 "Sussex royal " не може, защото съдържа думата royal, но не и Съсекс.
Скрит текст:
https://abcnews.go.com/GMA/Culture/prince-harry-meghan-banned-su … story?id=69066860
While there is not any jurisdiction by The Monarchy or Cabinet Office over the use of the word ‘Royal’ overseas, The Duke and Duchess of Sussex do not intend to use ‘Sussex Royal’ or any iteration of the word ‘Royal’ in any territory (either within the UK or otherwise) when the transition occurs Spring 2020," the couple wrote, adding that their "digital channels" will be updated this spring "as they introduce the next exciting phase to you."

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 20:17 от daviz

# 702
Колкото и да не ви харесва, Хари е част от това семейство. Дали ще е принц Хари, херцогът на Съсекс или Хенри Маунтбатън Уиндзор, винаги ще е част от тях. Няма как това да се промени.

# 703
Естествено, че е член на семейството. Никой не го отрича.
Като такъв обаче е странно да не ги уважава, да изнася неясно доколко достоверна информация за тях, а в същото време  да развива целия си бизнес на основата на връзката му със семейството.

# 704
Той се чувства прецакан и не може да се примири.
 Освен това обикновени роднини има ревност и  завист за мижави  наследства, какво остава за такъв голям залог.

Общи условия

Активация на акаунт