Понеже наближава Китайската Нова година ми се иска да направя сладки с късметчета- fortune cookies.
Правила съм ги по следната рецепта:
3 белтъка
3/4 чаша захар
1 щ. сол
1/2 чаша стопено масло
1 ванилия
1 чаша брашно
2 с.л. вода
Продуктите се смесват в реда, в който са изброени, получената смес се слага в хладилник за 1/2 час. Сипва се върху хартия за печене равна супена лъжица от сместа и се разстила до диаметър ~8 сантиметра. Пекат се по 2-3, на предварително загрята фурна, на 180°, за около 5-6 минути. Докато са топли, се пъха късметчето и се сгъват на 2, а после се събират двата края, като подкова.
Проблемът ми е, че сладките по тази рецепта не могат да се сгъват, напукват се. Не е от това да са изстинали, защото ги сгъвам веднага, след като ги извадя от фурната.
Пробвах с една рецепта за калии на Pep-4o, тогава се сгъват пИрфектно, но пък остават меки, а ми трябва да са твърди и хрупкави, след като изстинат.
Някой може ли да ми помогне с изпитана рецепта или съвет, моля!!!