В момента чета....88

• 48 556
  • 751
  •   1
Отговори
# 495
Аз не помня откъде го бях свалила, но изобщо не ставаше за четене.

# 496
Започнах втора книга на Блейк Крауч “Променлива реалност”.”Тъмна материя” много ми хареса,изчетох я на един дъх.До финала ми беше интересно как главният герой ще намери решение за ситуацията.Кара те да се замислиш за света в който живееш.Определено се набляга на идеята,че изборите,които правим,определят нашата реалност и чертаят съдбата ни да бъдем на определено място с точно определени хора, а мислите ни рисуват света такъв,какъвто го виждаме и предизвикват събития,които са отражение на собствените ни чувства и емоции.
През май пускат и сериал по книгата👍.
Първо започнах да я слушам в Сторител и много ми хареса,а в библиотеката попаднах на книгата,струва си всяка една отделена минута.

# 497
Като стана въпрос за филми, видях статия, че това лято започват снимките на “Проектът “Аве Мария””. Дано успеят от тази чудесна книга да направят приличен филм.
Прочетох началото на книгата “Цветя за Алджърнън” и ако не бях прочела вече разказа трудно щях да възприема този начин на представяне на текста (въпреки идеята, която стои зад него да е точно така). Срещнах още едно мнение, че разказът е по-добър от книгата, но смятам без предубеждения да подходя към нея и искам още малко от тази много добре поднесена в краткия вариант история да прочета, затова продължавам сега с тази книга.

# 498
Не посмях да напиша публично мнението си в групата във Фейсбук относно книгата на Стайнбек "На изток от Рая". Но мога да го споделя тук анонимно. Хем да видя и вие какво мислите.
Винаги супер много ме е учудвало, че хората се изказват много грандиозно за тази книга - била им любима, най-хубавата и т.н. Аз съм на абсолютно противоположното мнение.
Прочетох я сравнително късно, на зряла възраст. Тази книга ме впечатли особено много, но със своята отвратителност, ако мога така да се изкажа. Да, написана е майсторски от майстор-разказвач, който е използвал всеки литературен подход, за да внуши идеята си. Но самата история ми дойде толкова... наистина направо гнусна. Може би аз съм прекалено наивен и прекалено добронамерен човек, но честно казано, докато прочета книгата,  аз не съм предполагала, че може да съществуват толкова зли по душа, по рождение, хора като главната героиня. Спомням си, че на външен вид тя изглеждаше като ангел, толкова красива и нежна.
След като прочетох книгата вече гледам на света и на хората с други очи. И по-скоро съжалявам, че я прочетох. Предпочитам да бях си останала заблудена и да продължавам все пак да вярвам, че има добро и че то побеждава.

Интересно ми е , ако сред вас има такива, на които книгата много се е харесала, да споделите какво всъщност ви харесва в нея.

# 499
Аз я четох като ученичка и бях много трайно впечатлена. На мен точно това, което теб те е разочаровало в нея, ми хареса, както разбира се и стилът на Стайнбек. Той обича да се заиграва с библейските сюжети.Първата негова книга ми беше "Улица Консервна". И още с първата книга го заобичах. Има една подобна на Кати героиня - по същия начин зла до край, тази от "Валс в тъмното". Между другото, Стивън Кинг доста ми напомня за Стайнбек понякога. Мисля, че доста се е учил от него.

# 500
Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото книгата ми хареса, но вече почти нищо не си спомням от четеното преди доста време (но като цяло малко помня книги, доста са натрупани, а не съм толкова паметлива). Имам много набелязани за четене, за да мога да отделя време за препрочит, последно от Стайнбек четох “За мишките и хората” и отново ми хареса като автор.

# 501
Днес се пуска в продажба книга на Маркес по идея на синовете му,която не е издавана,поради категоричното мнение на Маркес,че не била достатъчно добра.Но толкова много харесвам книгите му,че се съмнявам в това.
“На изток от рая” вече не си я спомням в детайли,но като ученичка много ми хареса,потресваща беше,но и тогава нямаше толкова голям избор за четене,и явно ми е била различна,интересна…сега не знам как бих я оценила.

# 502
  • на последния етаж
Днес се пуска в продажба книга на Маркес по идея на синовете му,която не е издавана,поради категоричното мнение на Маркес,че не била достатъчно добра.
Коя е тази книга?

# 503
Всичко, което съм прочела от Стайнбек, ми е харесало. Чела съм го обаче преди повече от 20 години и от малко от книгите му имам ясни спомени. За "На изток от рая" си спомням само, че Стайнбек се заиграваше с библейския мит за Каин и Авел и толкова и беше тъжна, ама те всичките му са такива. Единствено в "Улица Консервна" долавях някакво веселие и оптимизъм.

# 504
На него явно точно този мит за Каин и Авел му е много любим, защото има още една книга с подобна препратка - "Към един незнаен Бог".

# 505
"На Изток от Рая" я четох миналата година, като цяло ми хареса, но има някои сюжетни линии, които остават като висящи и не става ясно защо се разказва толкова обстойно за тях и после нищо, като за брата например. А като главната героиня има много хора, тя че се е родила руса и хубава не е нейна заслуга, а че е избрала да бъде егоистка и лоша си е чисто нейн избор. Всички носим в нас и добро и лошо, но когато виждаш, че причиняваш болка на другия е редно да преосмислиш поведението си, но има хора които си мислят, че са единствени, неповторими и всичко им е позволено, така са научени от малки и така си карат. Извинете за лиричното отклонение! 😁

# 506
Мина много време, откакто съм чела "На изток от Рая", но по мои спомени Стайнбек се опитва да внуши, че Кати е зла по рождение. Даже и цитат си бях извадила, свързан с това, че както имало физически уроди, така тя била родена с уродлива душа. В смисъл, че злото е толкова дълбоко залгенало и по-силно от нея, за да е просто човешки избор.

# 507
И аз съм чела "На изток от рая" в ранна възраст и е една от любимите ми книги!
Възприела съм я като книга за вечната борба между  доброто и злото, невинността и страстта, приятелството и предателството, живота и смъртта.
 Като казах злото, тук то си има своето олицетворение. Ако можем да наречем някого или нещо чисто зло, единственият достоен за подобна титла би била Кати .
Във всички други книги, които съм чела, във всеки злодей има по нещо добро,  но не и тук!
Този образ не можеш да забравиш никога!
Разбира се, впечатли ме и стила на Стайнбек!
Авторът отделя много голямо внимание на детайлите. Описанието на долината Салинас е потресаващо истинско, вероятно дори да я видиш, няма  да преживееш тази местност по-живо. Останало е в съзнанието ми.
Като цяло героите, макар и малко нереалистично преувеличени, са сложни и интересни, а историята е толкова общочовешка, че всеки може да намери частица от себе си в нея.

# 508
Благодаря за споделените мнения!
Аз точно това не мога да приема - че има хора, които са лоши по рождение. Според мен всички се раждат добри и впоследствие, поради съвкупност от обстоятелства, стават зли.
И изобщо, трудно ми е да си представя да съществува чак толкова долен и душевно зъл човек като Кати.

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 13:15 от utro77

# 509
Днес се пуска в продажба книга на Маркес по идея на синовете му,която не е издавана,поради категоричното мнение на Маркес,че не била достатъчно добра.
Коя е тази книга?
https://www.capital.bg/light/neshta/2024/03/06/4596891_poslednat … nes_v_37_durjavi/

Общи условия

Активация на акаунт