Деветокласници 2024/2025

• 54 846
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
Като говорим за сутрешното няма събуждане, дали не си нави будилник в 6 сутринта, за да поплува в морето преди заминаването, че и трансфера ни го сложиха ужасно неприятно рано. За сметка на това снощи каза, че й е все тая за вечерната пачанга. Ние море сме си били нямали. Иначе си има списък за следващото й заминаване.

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 12:21 от рони

# 601
  • Видин
Здравейте! На мен ми се иска да споделя и изкоментираме нещо. Наборчето е много слаб - около 45 кг, на височина над 175 вече. Хапва си детето, не е злояд, просто генът му е такъв. Баща му беше същия, макар преди няколко години да успя да стане 80 кг, на височина 186 см. Мисълта ми е, че е болезнено слаб и съответно се прегърбва докато ходи. Явно не му е удобно да ходи прав като струна. Постоянно правя забележки, но... Онзи ден ми направи ужасяващо впечатление докато пренасяше цяла раница със стари тетрадки и учебници. Много се прегърби, явно в опит да намери баланс, защото му тежи. Ако му взема ергономична/ортопедична раница дали ще има някакъв ефект? Разликата само в твърдия "гръб" ли е и това с какво помага? Бяхме ходили преди години на ортопед, който му каза да прави упражнения и дотам. Притеснявам се много, но в нашия град нямаме много опции. Всеки споделен опит ще ми е от полза. Малко хаотично стана. Извинете!

# 602
  • ВАРНА
рони, у вас никога не е скучно Heart

От няколко дни у нас ставането е като за голямото междучасие, втора смяна. Днес има среща с приятелка и съм помолена да я събудя рано - в 14ч.

amanita, плуване и упражения за укрепване на мускулатурата на гърба. Това мога да споделя от опит с момиче 175см, 48кг и обиколка по лекари и всякакъв вид изследвания миналата година след оплаквания от нетърпими болки в областта на кръста.

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 10:19 от прасунчо

# 603
  • Видин
Рано Laughing в 14 часа LaughingLaughing Не че и моето не спи до 16-17. А малкият, който сега ще е 8 клас, си става сам в 9, най-късно 10.
прасучно, благодаря! Той ходи на фитнес, не знам дали не вреди по принцип, но ще погледна за тези упражнения и ще го помоля да наблегне на тях.

# 604
  • ВАРНА
amanita, докато успея да си редактирам поста и ти вече писа Simple Smile Най-добре е да се консултирате с ортопед. За укрепване мускулатурата на гърба трябва да се търсят упражнения. Щом младежът ходи на фитнес, може да се консултира с инструкторите там. Плуването се препоръчва като най-подходящ спорт. За типа раница нищо не са ни казвали. Само да се носи на двете рамена и да не е тежка. За дъщеря ми препоръката е да не е повече от 5кг. Не ми е ясно как ще се случва това следващата уч.година като се има предвид броя предмети на ден.

# 605
За гърба - понеже аз боря изкривяване цял живот и сега следя един върлинест тийнейджър за същото - едното нещо са специалните упражнения за гръбнак, които се дават от специалист (не във фитнеса), второто е плуването и също - самоконтрол, да се сеща да си изправя стойката сам постоянно. Медицински съвети няма да дам, не е редно, но във фитнеса упражненията едва ли ще помогнат. Ако вече има установено изкривяване, директно питайте ортопед кое как може във фитнеса. Понеже и самоконтролът е трудна работа, плуването е един чудесен избор в случая.

# 606
  • Някъде там...
Плуването е най-доброто, що се отнася до изкривяване. Два пъти седмично, леки натоварвания. Внимавайте обаче като плува кроул да не диша едностранно. Оптималното е три загребвания, дишане на едната страна, пак три загребвания, дишане на другата страна. Иначе най-много препоръчват гърба като стил.
Раницата да се носи и на двете рамене. Мускулите на гърба да са развити и от двете страни, че например при моята са по-силни отдясно и това й издърпва гръбнака. Правили сме консултация с ортопед.

Ето примерни упражнения за отпусната стойка, на сайта има и за друг вид леки изкривявания:
https://siz.bg/kineziterapia/programi-s-uprazhnenia/otpusnata-stoyka/

# 607
  • Немция
Моят син също е така- кльощав, в период на засилен растеж и отпуснат (и все още злояд, открай време).
Той по принцип е със слаба мускулатура, ген. Другото ми дете е различно - повече мускули и по-стегната стойка.
Стараем се заедно от много години насам да правим упражнения - плюс и за кривото стъпване, което е покрай отпуснатата мускулатура и заради което носи индивидуални стелки.
Покрай засиления растеж, изграждането на мускулатурата върви по-бавно.
И аз бях нещо подобно - много слаба, висока и отпусната. Стойката ми се подобри след пубертета, но, разбира се, човек не трябва да разчита на това.

Говорим, опитваме се да повлияем като родители. Сега остава и младежът да има повече мотивация и се надявам суетата да го тресне, и да му даде стимул да работи повече над стойката си. Grinning

Бяхме на ортопед преди половин година заради нови стелки и обсъдихме гърба, той не забеляза някакво трайно изкривяване, не беше извън нормата.

Относно кражбата от момиче в магазина - има хора с такива психически отклонения. Не се знае какво се крие зад случката- дали е проба, дали е систематичен проблем.
В класа на малкия една година имаше момиче, което перманентно крадеше вещи от приятелки, съученички. Усетиха го, водеха се разговори, бе включен и терапевт. В крайна сметка случайно или не, семейството се премести в друг град.

# 608
Имали сме ново заглавие на темата, докато я изнамеря зор видях Simple Smile

Да похваля курсовете по немски език на did точка de Simple Smile
Детето е доволно - аз още повече.
Доколкото разбрах тези курсове ги предлага и една известна българска фирма.
Аз лично избрах директно от сайта и се свързах с тях. Избрах град и така решихме, къде да замине.
Фирмата беше наела цял хотел в Мюнхен, в който децата спят и в същият се прoвеждат и  заниманията по език.
Разпределението по език беше направено с тест преди да замине.
Реално след 1 вият ден го преместиха в по-горна група.

Заниманията за интензивният курс започват сутрин в 8,30 и приключват в 12,45. Имат обяд, който не е най-невероятният,  но детето каза, че е ок. Скед което имат следобедни посещения на различни забележителности. Движат се с градския траснпорт и след което обикновенно ги оставят в центъра за свободно време.

На темата за изгърбването, висок е около 1,80 - 1,82 и тежи 64 кг. Тренира усилено в зала от началото на лятото. За момента не виждам никакви признаци на изгърбване, но преди години го водих но ортопед, който спомена че не е лошо контролно да мине след някоя и друга година.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 11:45 от Hope for Two

# 609
  • София
И ние следим само локацията, споделена е и се чувства комфортно с това за момента. Наборът обикаля из цяла София. Знаем само с кого е. Знам му паролите, но не ги ползвам. Не следим как си харчи парите.
Бяхме на ортопед преди година и половина, профилактично, тъй като няма много добра стойка. Не се установи проблем. От близо година тренира плуване, започна видимо да се подобрява мускулатурата на горната част на тялото, особено гърба и ръцете, но стойката пак е леко приведена. Слаб е, с тънки кости, но не изглежда кльощав.
В момента е на лагер с плуването, стават много рано. Иначе става около 9ч., като си е вкъщи.

# 610
У нас все още сме на ваканционна вълна, но има и лек стрес от ненапълно изпълнени домашни за лятото.
70 стр. по испански
7 испански книги
Книгите по БЕЛ
10-ти страници преговор по МАТ.
Отделно ще преговаря разказвателните от 7 клас, защото тази година ще вземат материала за 8 и 9 клас в една година и трябва да е подготвена. 

Иначе беше две седмици на езиков лагер в Аликанте и каза, че това е било "времето на живота ѝ". Догодина иска 3 седмици. Видя се полза и напредък, особено разговорния.

Бяхме и за втори път на концерт на Колдплей. Този път във Виена и използвахме случая да видим отново всички музеи и забележителности.

Предстои още малко време на морето и 15-ти дошъл...

# 611
  • Немция
Щом пиша в темата, автоматично ми излиза обновеното заглавие. Защо ви се налага да търсите темата?

На езиковите лагери отиват ли с приятели, със съученици или без позната компания?

Мога да си представя, че Аликанте е привлекателна опция - хем море, хем език, хем испанска екзотика..
Нямам против и аз един такъв езиков лагер за родители. Laughing

За немския езиков лагер се досетих, че е нейде в немския юг според менюто на набора там. Stuck Out Tongue Winking Eye Smile

# 612
  • София
Наборчето не е погледнал нищо училищно. Убеждавам го да си види домашното по АЕ поне.
Вчера се върнахме от море, където успя да нервира баща си, който му прибра телефона и бързо установи, че има живот и без устройства,  с часове игра на плажен волейбол, гмуркане, риболов, та даже и стреляне с харпун. Но от днес пак си се върна в старото русло на нищоправене...
Взела съм направление за профилактика при ортопед, защото брат му има сколиоза и искам да го види специалист, докато е време, тъй като още не е влязал в активен растеж. Очаквам при него бумът на растеж да е в 10 клас предвид опита ни с брат му.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 13:28 от green_dawn

# 613
Щом пиша в темата, автоматично ми излиза обновеното заглавие. Защо ви се налага да търсите темата?

На езиковите лагери отиват ли с приятели, със съученици или без позната компания?

Мога да си представя, че Аликанте е привлекателна опция - хем море, хем език, хем испанска екзотика..
Нямам против и аз един такъв езиков лагер за родители. Laughing

За немския езиков лагер се досетих, че е нейде в немския юг според менюто на набора там. Stuck Out Tongue Winking Eye Smile

Нямам идея защо, но не ми излизаше.

Моя ходи без познати, но той никога не е имал притеснения.
От първи клас всяко лято ходи по разни лагери и в голяма част от случаите без деца, които да познава.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 12:53 от Hope for Two

# 614

Имаше деца от училището ѝ, но всъщност нея първа я записахме. И втората седмица беше сама. Имат монитор/наблюдаващ на група от деца по 7-8.  Много бързо се опознават и забавляват. Покрай групите по испански и спортовете. Имаше деца от цял свят - Щатите, Доминикана, Австралия, Канада, цяла Европа.
Денят им е запълнен с активности и почти нямат свободно време. Спят в кампуса на университета в Аликанте. Прилични условия, по един в стая със собствен санитарен възел, басейн в двора и игрище. Освен езика, след обяд могат да избират да бъдат записани на спорт. Има голям избор. Имат тренировки по 2 часа. Всяка вечер ги водят някъде след вечеря. А през уикендите бяха във Валенсия в Океанографския и научния, а втората седмица на някакъв аквапарк. Храната не и била по вкуса, което според мен е каприз и извинение, че са излизали до близките ресторанти.
Но да, много яко...цитат

Общи условия

Активация на акаунт