Операция на щитовидната жлеза-20

• 42 982
  • 755
  •   1
Отговори
# 720
  • Северо=Западналия край
Aliangel, д-р Видинов насрочва операция според графика си, но задължително пита и на теб кога е удобно. На мен при консултацията ми предложи дата за операция в рамките на 10 дни, тогава имаше свободна дата. Но наистина, успокой се, няма нужда да се притесняваш. Дори и да се потвърди диагнозата, този вид заболяване не се развива толкова бързо. Определено доктора ще те успокои и разясни всичко, обяснява спокойно и можеш да му се довериш.

# 721
  • София
При мен чакането беше почти два месеца и да, признавам, тегаво си беше.

# 722
Здравейте, ще си пускам туморен маркер калцитоцин. Има ли значение лабораторията? За София става въпрос. Благодаря!

# 723
Момичета, честно казано много се сдухах. Пие си Метизола и чакам да ми спаднат хормоните ft3 и ft4, за да ме оперират, струма носоза. Реших да върна назад и да чета старите теми. Пак ме връхлетяха страхове от раци. А ако излезе рак? Уж не било страшно, пък чета за борби с разсейки. Каква е истината? А хормоните? Ще бъдат ли в ред? Четох за жени напълнели ужасно много. Аз винаги съм била слаба. Четох за сърдечни проблеми, диабет, метастази в бял дроб. Какво да мисля? Ше полудея.

# 724
  • гр.Пловдив
Аз съм с полинодозна струма . 67/79мм и 75/90мм са най-големите кистаденоми,не били за биопсия
Тепърва ще пускам изследвания и въз основа на тях ще ми се назначат диета и лечение,док смята ,че като сваля 30кг и щели да се стопят и възлите и камъкът ми в жлъчката ..

# 725
SvetiV, 🤗

Разбирам те напълно...
Да, както има много леки случаи, така има и по-сериозни стечения на обстоятелствата.

Но ти и предварително да се измъчваш, да си блъскаш главата, "сдухваш" и притесняваш - няма как да промениш нещо. 🤷

Донякъде примерите от различните истории на хората - както могат да помогнат, така и могат сериозно да навредят на психиката на всеки "нов" и уплашен човек.
Сравняването с другите и съмнението, че и при него има вероятност да стане така - може съвсем да го съсипе. 🥹

А в крайна сметка, докторката само ти е казала, че някое от възелчетата е станало "токсично".
Това не значи "лоша" диагноза.

Та ти дори и биопсия нямаш.
Поне на този етап няма нещо, което да те навежда на някакви "страшни" мисли.
И лекарката ти го е казала...

Пък и ето виждаш - няколко момичета ти откликнаха и те успокоиха, че се живее с тази диагноза.
И то съвсем нормално и прилично. 🙂

А ти дори още не знаеш какво ти е...
"Полинодозна струма" с "токсични" (едно или няколко възелчета).

Изчакай лекарствата да ти подействат и после ще мислите какво да правите.

Ако много те натоварват подобни форуми и по-сериозните случаи - не ги чети.
Така само си вредиш и се съсипваш предварително. 🥺
Щади си нервите и психиката.
Пази се, момиче... 🌺

Всички сме с теб и те подкрепяме!
Ще ти стискаме палци. 🙏🌈
И ще се опитваме да ти помогнем с каквото можем! 🍀❤️

# 726
SvetiV, 🤗

Разбирам те напълно...
Да, както има много леки случаи, така има и по-сериозни стечения на обстоятелствата.

Но ти и предварително да се измъчваш, да си блъскаш главата, "сдухваш" и притесняваш - няма как да промениш нещо. 🤷

Донякъде примерите от различните истории на хората - както могат да помогнат, така и могат сериозно да навредят на психиката на всеки "нов" и уплашен човек.
Сравняването с другите и съмнението, че и при него има вероятност да стане така - може съвсем да го съсипе. 🥹

А в крайна сметка, докторката само ти е казала, че някое от възелчетата е станало "токсично".
Това не значи "лоша" диагноза.

Та ти дори и биопсия нямаш.
Поне на този етап няма нещо, което да те навежда на някакви "страшни" мисли.
И лекарката ти го е казала...

Пък и ето виждаш - няколко момичета ти откликнаха и те успокоиха, че се живее с тази диагноза.
И то съвсем нормално и прилично. 🙂

А ти дори още не знаеш какво ти е...
"Полинодозна струма" с "токсични" (едно или няколко възелчета).

Изчакай лекарствата да ти подействат и после ще мислите какво да правите.

Ако много те натоварват подобни форуми и по-сериозните случаи - не ги чети.
Така само си вредиш и се съсипваш предварително. 🥺
Щади си нервите и психиката.
Пази се, момиче... 🌺

Всички сме с теб и те подкрепяме!
Ще ти стискаме палци. 🙏🌈
И ще се опитваме да ти помогнем с каквото можем! 🍀❤
Боже, ти си като слънчев лъч в тъмнината.

# 727
# 728
Някой друг като мен да е имал хиперфункция преди операция? Как се живее после? Ще бъда ли същия човек? Всички ли напълняват? Четох за сърдечни проблеми, болки, някакви гърчове. Операцията спасение ли е или още по-голямо зло? Толкова съм объркана, не знам кое е правилно. И щом лекарите казват операция, какъв избор имам всъщност?

# 729
Ами повечето момичета от форума за Базед са с хиперфункция.
Която успяват да потиснат точно с тези хапчета, които са изписали и на теб.
Има и още едни, които се казват "Пропицил".

Често дори отиват в другата крайност - от хиперфункция преминават в хипофункция.
Пазят си жлезата, стискат зъби и не си я дават така лесно...

На теб тази лекарка ти е казала "операция", защото предполага, че след време е възможно това възелче (или възли) пак да се активират.
Но това е Божа работа...

Аз по принцип съм от хората, които смятат, че ако едно нещо има шанс да се спаси и запази - то тогава нека наистина да се спаси и запази! 🍀

Стига, разбира се, да не е "лошо", или да ти причинява някакъв неприятен дискомфорт в гърлото.

Ти засега си чула само мнението на тази докторка.
Не ти е препоръчвала и биопсия...
Реално не знаеш много подробности какво точно е състоянието ти.

Четеш, уплашена, всякакви неща назад във форума (и предполагам изобщо из интернет).

Наистина не смея да те съветвам дали да я предприемеш тази операция, или не. 🥹
Нито мога да предполагам как би се чувствала след нея.

Видяла си различни мнения...
Различни разкази - на доволни хора и на такива, които съжаляват.

В случая само времето може да ти помогне да разбереш какво точно се случва с теб.
Ще ти подействат ли тези лекарства?
Дали биха те "излекували" напълно?
Или поне дотолкова, че да се чувстваш сравнително добре.

Какво биха казали други лекари?
И те ли ще те посъветват същото - "операция"?

Почакай още мъничко. 🙏
Ние тук сме обикновени момичета и може само да те объркаме с нашите мнения и съвети.
Един ще ти каже едно, друг - друго.
Гледайки през собствената си призма.
Преживявания и усещания...

Всеки случай е различен.
Както и всеки организъм реагира различно.
А и е много важна тук "ролята" на психиката, семейната среда и хората, които са до теб и те подкрепят и обичат...
🤗🙏🍀❤️✨

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 16:45 от Непоправима романтичка

# 730
SvetV, по една случайност чета и пиша и тук, макар второто да е по-рядко. Аз пиша тук, защото мен от вратата ме посрещнаха с думите операция преди 14 г. Тук бяха така мили да ме насочат с координати към хирург и за него време отидох при най-добрият на консулт.
Изчаках и аз форумките тук да ти дадат съвет, но понеже виждам, че си все още така притеснена, дори и след техните включвания, ще напиша и тук какво мисля, а и мисля не всичко е уточнено в постовете ти.
Всичко което написах и в темата за Базед на въпросите ти, но събрано ти пускам тук:
Да си пуснеш Трак, Мат и Тат антитела. Да се изключи или потвърди Базедова болест.
Да ти направят сцинтиграфия, за да изключат или потвърдят токсичен аденом, тъй като се касае за нодозна струма, но няма изследвани все пак антитела, а е на база ехографски преглед и хормони, без да са правени и други изследвания. И понеже не е един възел да се биопсира, затова сцинтиграфия.
Ако се потвърди токсичен аденом- операция и последваща заместваща терапия с тироксин. Тук 90% са на такава. Не знам къде четеш статистики, но трябва да четеш тук и да питаш тук хората в тая тема, които го изпитват на гърба си. Чета ги от някъде 2012 г. Добре се справят и съм сигурна, че много голям процент са тук не защото не са добре, а да са в помощ на уплашени хора, които тепърва ще минават през това. Много голям процент от оперираните не пишат изобщо.
Ако се окаже Базед, може да си отлагаш операцията и да си пиеш хапчетата. Винаги може да решиш да се оперираш, ако И с наличието на нодозна струма не постигнеш ремисия. Ако нещо се влоши и не се поддаваш на лечение, пак може да се оперираш.
Хормоните ще спаднат и ще те планират за операция. Когато не искат да се повлияват или се забави повлияването, но ти не желаеш да се оперираш, все пак ще те пратят на сцинтиграфия.
И последно, все пак ти споменах в Базеда да не се хващаш за първото мнение веднага на база един ехограф и хормони. Поискай още едно мнение.
Докторът е казал нодозна струма. Казал е, че някой възел продуцира хормони, но няма нужните изследвания, за да го докаже. Направо препоръчва операция.
За протокола -от 14 г съм с Базедова болест и нодозна струма. Два пъти се съмняваха, че е токсичен аденом при рецидивите. Две сцинтиграфии отхвърлиха това. Стоя си на 1 хапче от 10 години. Така съм решила. Да, пращат ме на операция. Да, чета и се информирам. От няколко години хората са напреднали с проучванията и много отдавна лечение при Базед не е 2 години и после операция. Много фактори имат значение за избора на продължително лечение, дали е удачно, дали не е. Всичката информация споделяме в конкретната тема.
АКО се касае за карцином, токсичен аденом, вече нещата стоят по друг начин, но това трябва да се уточни с още изследвания, а не просто с изказано мнение от преглед с един ехограф.
Всички видимо искат да ти помогнат, но и ти трябва да си помогнеш. Всяваш си съмнения и се хващаш веднага за едните думи от 3 хормона и 1 ехограф. Увери се, че докторът е прав и ако е така, действай с операцията. Тогава няма да имаш избор. И каквото и да дойде след нея, ще е по-добре, отколкото без нея.

# 731
Сама трябва да се почувстваш готова за тази стъпка - да се оперираш. Мога да ти споделя, че от 2022г. съм с хиперфункция и съм сменила 3 ендокринолога. И трите ме съветваха да се оперирам, тъй като желая да си имам дете и така и не става, но гинеколога ми каза, че не е проблем жлезата стига да са в норма щитовидните хормони. Първата година ми влязоха в норма само Т3 и Т4, но не и Трак и ТСХ и то с 3 таблетки пропицил - може би защото и ме хвана ковида и   се поду доста и много ме болеше, както и не можех да преглъщам, да се храня нормално. Видях, че няма да се оправя и затова смених  още два ендокринолога и единие от тях ми предложи Тирозол - 3 таблетки и ако забременея веднага да мина на Пропицил. За 6 месеца имаше огромна промяна - Всичко си влезе в норма и накрая ми комбинира Тирозол и Л тироксин. Влязох в ремисия според лекаря, но не и според мен- за 6 месеца ми спадаше ТСХ постоянно, докато не падна на 0.01 и си имах симптоми като потене и ме подразваше самата жлеза. След като падна толкова много отидох при четвърти лекар и съжалявам много, тъй като е млад лекар и ме влоши - реши, че ще ми увеличава дозата, защото не се повлияваше ТСХ и от 3 таблетки ми увеличи на 4, после на 5 и преди да ми изпише 6 си се върнах при третия ендокринолог и като ми видя жлезата се хвана за главата. Беше започнал да ми спира кръвопотока в жлезата и всичко ми дразнеше - като препарати, солети, ядки и бисквити като ям. Направо ме задушаваше. Назначиха ми 2 таблетки Пропицил и за 1 месец ТСХ - 2.55 и ми каза да се оперирам, но страха надделя и не само. Аз нямам възли и не знам защо, трябва да ми се отстрани цялата жлеза. Също знам, че като ти премахнат нещо от тялото, то вече не е същото и предпочетох да съм си за сега на 1 таблетка, тъй като показателите ми са в норми и се чувствам добре. Това е моята история и моето решение, което съм взела за себе си. Можеш да отидеш на прегледи и при други лекари и да видиш какво ще ти кажат, но решението си го вземи сама, а не да си кажеш - еми добре ще я махна, защото лекаря така ми каза.

# 732
teddynm, би ли споделила диетата като ти я назначат? Водя ужасно неравна борба с килограмите и за момента я губя Sad Истината е, че винаги хранителните ми навици са били ужасни и нямам никаква култура и разбиране в това отношение. Наистина имам нужда някой да ме хване за ръчичка и да ми каже "ще ядеш това по толкова грама и нищо друго".

Имам и една малко лична молба към всички: искам да си сверя часовника как трябва да изглежда белега година и повече след операцията. Очаквах да е по-малък, а моят сякаш нарастна. В началото го мазах с Kelo cote, но нямаше абсолютно никакъв ефект. Та ще се радвам, ако някой ми изпрати снимка на лични на зоната на шията.

# 733
teddynm, би ли споделила диетата като ти я назначат? Водя ужасно неравна борба с килограмите и за момента я губя Sad Истината е, че винаги хранителните ми навици са били ужасни и нямам никаква култура и разбиране в това отношение. Наистина имам нужда някой да ме хване за ръчичка и да ми каже "ще ядеш това по толкова грама и нищо друго".

Имам и една малко лична молба към всички: искам да си сверя часовника как трябва да изглежда белега година и повече след операцията. Очаквах да е по-малък, а моят сякаш нарастна. В началото го мазах с Kelo cote, но нямаше абсолютно никакъв ефект. Та ще се радвам, ако някой ми изпрати снимка на лични на зоната на шията.
Нямам белег. Ако ти направя снимка-ще кажеш, че не съм оперирана. Simple Smile

# 734
Merelenda! 🌺

Много ти благодаря, че се включи и даде толкова изчерпателен отговор!
Тайничко се надявах да го направиш... ☺️

Изключително точен и ясен коментар - конкретни съвети какви изследвания трябва да направи!
Да се уточни окончателно състоянието й и какво в действителност се случва с нея.

Благодаря ви и на двете с Ivito90! 🤗
И мъничко ви завиждам, че сте се вслушали в собствения си глас - а не сте избързали неразумно и глупаво като мен.

Вятър и мъгла, 🌸

Душичка...
Явно още не са те приели в групата във Фейсбук, защото там има доста снимки на дами (както веднага след операцията, така и след като е минало известно време).
Има коментари за това, че при някои хора самата кожа е по-специфична и понякога е възможно да се получи нещо като "келоиден" белег.
Малко по-голям и изпъкнал.
Това съвсем не значи, че и при теб е станало така.
Просто го споделям като информация.

Малко по-късничко ще ти изпратя снимка на моя.
🍀❤️😘

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 10:29 от Непоправима романтичка

Общи условия

Активация на акаунт