Овърдрафт - какво се плаща?

• 3 567
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте!
Обмислям да си направя овърдрафт, но преди да ида в банката искам да чуя и вашето мнение, защото имам неясноти. Ако изтегля овърдрафт от 1000 лв., той ще седи в сметката ми за минимален срок от година, но каква ще е лихвата, която плащам? Ако лихвата е 7%, то тогава 1000*7% = 70 лв., 70/12 = 5,83 месечно. Т.е. например тегля 500 лв. и при превод на заплата ми взимат 505,83 лв., или слагат лихва от 7% върху 500-те лева.
Благодаря предварително за разяснението!

# 1
Лихвата се изчислява на дневна база. Ако се използва овърдрафта и сметката излезе на минус, почва да се начислява лихва върху усвоената сума от овърдрафта. Като постъпи заплата или друг приход по сметката, овърдрафта се погасява автоматично със сумата, която е постъпила, и лихва се начислява върху непогасената сума.

# 2
  • Melmak
Като цвло овърдрафт е скъп продукт. Обяснили са ти вече за това как се изчислява.
Защо не помислиш за друг вид продукт?

# 3
Аз имам овърдрафт - сума равна на заплатата ми. Понякога ползвам за няколко дни част от него, за да не прехвърлям пари от други сметки. Обикновено повече от 3-5 лв лихва не съм плащала и ми е ок. Но си зависи от периода и сумата, която ползваш.
Както са ти писали, той се погасява при постъпване на пари в сметката автоматично. Изчислява се на ден ползвана сума. Ако си ползвала 100 лв за 10 дни, ще платиш толкова. Не за целия лимит, който имаш. Прочети си условията конкретно за твоя случай - лихвата 7% месечно или годишно е?

# 4
Лихва по овърдрафт се начислява само върху усвоена / похарчена/ сума и само за толкова дни, колкото е ползван овърдрафтът. С постъпване на заплата се погасява използваната сума.
Примерно 5 дни преди заплата са използвани 300 лв от овърдрафта. Лихва се начислява върху 300 лв за 5 дни, което е нищо. Много хубав продукт, изобщо не е скъп, нещо като "пожарогасител", пари за непредвидени разходи, ако заплатата е свършила.
Лихвата би трябвало да е годишна.

# 5
И аз в момента обмислям такъв тип- Овърдрафт до заплата. Чета, обаче пак не ми става ясно. Ако изтегля 200 лв, примерно, 10 дни преди заплата, колко ще върна, когато ми я приведат - около 205 лв ли грубо?

# 6
И аз в момента обмислям такъв тип- Овърдрафт до заплата. Чета, обаче пак не ми става ясно. Ако изтегля 200 лв, примерно, 10 дни преди заплата, колко ще върна, когато ми я приведат - около 205 лв ли грубо?

Да. Питай в банката лихвата, която слагат.
Имала съм винаги овърдрафт в различни банки, в различни страни, където съм живяла, макар че никога не съм го ползвала.
Много удобно нещо!

Веднъж като ти го разрешат, все си го имаш, но не плащаш за  тази услуга. Само сумата вращаш + лихвата за дните, за които си използвала парите на банката - в твоя случай до заплата.

# 7
Грубо по-малко.
Виж си годишната лихва и сметни за 200 лв за 5 дни колко е.
Аз ползвам понякога и лихвата е стотинки.

# 8
Грубо по-малко.
Да, смятам го и излизат много малко пари- стотинки, 1-2 лв, зависи пак и каква сума ще използвам. И ми изглежда направо нереално да е толкова малко, затова и си и помислих, че се бъркам нещо в сметките. Ако е така, си е наистина доста добър вариант за бърз кредит.
А ако не се използва въобще, не се дължат такси, не се удържа нищо, нали така?

# 9
Ако не се ползва не се дължи нищо.
Аз ползвам и кредитната карта така, пазарувам през месеца с нея, трупам кешбек и на заплата погасявам. Лихва не плащам, те ми плащат реално Blush

# 10
Грубо по-малко.
Да, смятам го и излизат много малко пари- стотинки, 1-2 лв, зависи пак и каква сума ще използвам. И ми изглежда направо нереално да е толкова малко, затова и си и помислих, че се бъркам нещо в сметките. Ако е така, си е наистина доста добър вариант за бърз кредит.

Трябва да питаш банката, преди да подпишеш тази услуга - в документа много ясно е записан лихвеният процент ПРИ овердрафт.
При мен е било от 7 до 10% в различни банки, но изчислен върху сумата за дните на ползване, като се има месечното ми потстъпление при тях - може да е заплата, наем, други приходи, важно е да си доказала пред банката редовните си приходи.

Друг момент е да си следиш движението по сметката на разходите - да не се окаже, че поради по високи сметки за парно, ток и др твои разходи, заплатата ти не покрива всичко. Тогава банката първо ще удържи своята сума +лихвата, и после ще тръгнат другите плащания.. докъдето стигне.
Това би могло да ти създаде проблем, ако не следиш.

# 11
Дам, за всяка банка е различен лихвеният процент. Моят е 6% на Прокредит.
Виж какви условия ще ти предложат и сметни месечен% за 100 лв примерно, така ще се ориентираш какво ще дължиш на всеки 100 лв.
Ето с примери обяснено
https://www.teximbank.bg/teksim-bank/aktualno-i-polezno/kak-se-p … verdraft-primeri/

# 12
Дам, за всяка банка е различен лихвеният процент. Моят е 6% на Прокредит.
Виж какви условия ще ти предложат и сметни месечен% за 100 лв примерно, така ще се ориентираш какво ще дължиш на всеки 100 лв.
Ето с примери обяснено
https://www.teximbank.bg/teksim-bank/aktualno-i-polezno/kak-se-p … verdraft-primeri/
Така го смятам и аз. Излизат някакви много смешни пари на месец да плащам лихва, затова ми се стори и нереално. Идеята ми е да не опирам до него. Просто има месеци, с непредвидени разходи и сметнах, че е вариант, вместо да търся заеми от приятели, да тегля така до заплата. Иначе съм одобрена за този продукт на банката, просто се чудих дали да подпиша и дали няма да се набутам. Прекалено съм скептична към кредитите Simple Smile Мерси за информацията!

# 13
Подписвай, това е голямо удобство.
Както те посъветваха по-горе, опитай със 100 лв, за да знаеш как действа.

Важно е да се подготвиш, че ще те питат също каква сума договаряте или пък ще ти я посочат те. Над тази сума, не можеш да имаш овърдрафт. Тук банките действат различно - някои отпускат сума около 75 % от месечния ти приход (оставят ти екзистенц минимума за храна, сметки), други са ми отпускали точно сумата, която получавам месечно от различни постъпления, а трети са ми отпускали 120 %. Зависи от колко време си при тях може би или как виждат приходите на един клиент, банковата му история при тях да кажем.

Много добре си уточнила за това, че искаш да си спестиш притеснението да искаш от приятели.
Прибави към това, че може да ти се случи и на път, в чужбина например, да имаш непредвиден разход, и то немалък (стачки, отменени полети, непредвидени хотели..) тогава и с приятелите става почти невъзможно.

Както и когато си в Бг - трябва ти спешен разход, непредвиден, за преглед (дано да не става, но и това се случва), за близък, нещо спешно по дома и спешен майстор... Каквото и да е, не са хиляди левове, но спасяваш положението.

И най-вече ежедневието ти продължава нормално с работата/семейство/децата ..Без стрес.

Общи условия

Активация на акаунт